Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
mennyit bir ki egy kanül?már,mint,hogy ,ha pl megrántom a vezetéket akkor kimozdulhat a helyéről,meg,ha ráfekszem vagy a hasamnál fodrozódik a bőr akkor ez okozhat valami gondot?
Szanrit, a kanül bírja a nyúzást. A cső maga dupla falú, biztonságban van benne az inzulin. A kirántásnál már más a helyzet, kimozdulhat. Nekem volt erre példa, akkor sajna újat kell szúrni.
Olyannal is találkoztunk, hogy a bőrben lévő teflon cső derékszögben meghajlik. Hogy ezt hogy csinálja a kanül, azt nem tudjuk. Egyes esetekben a felszívódás is gátolt, máskor pedig nincs semmi gond, csak akkor látszik, hogy meghajlott a kanül, amikor cserélünk.
Ha ráfekszel, vagy redőződik a bőr, az nem okoz felszívódási zavart.

Én inkább beállítási problémákra gyanakszom, ha az ingadozásod okát keresed. Valamilyen technikai malőr ritkán fordul elő, tehát nem rendszeres. Az viszont lehetséges, hogy neked érzékeny a bőröd, könnyen begyullad, és ezért kell 2 naponta cserélned.

umbra08

Aktív tag
Fixfeltöltés

Kedves Medtronicosok!

Ti szerelékcserekor mennyi inzulint használtok fixfeltöltéskor?
Mi az elején 0,5-tel töltöttük, az soknak bizonyult, mostanság 0,3-mal, de úgy veszem észre, lehet, az is sok. Legalábbis a tegnap déli hipót annak (is) tulajdonítom (előtte volt szerelékcsere).

Üdv
umbra

christina

Őstag
Jol irtad Christina de kicsit kiegésziteném a fix feltöltés szerelék függő attól függ hogy milyen a hossza ami a bőralatt van.A legrövidebb 0,3 középső 0,5 leghosszabb 0,7.

Ez ok., de mi ugyanazt használjuk a kezdetektől és ehhez mondták a kórházban a 0,3-at.:) Azt nem tudom a miénk milyen:oops: - talán 5 mm-es.
Majd utána nézek.

umbra08

Aktív tag
Lehet, hogy nem jót nézek, de szerintem a miénk 6 mm-es.

60cm hosszú és 6 mm van írva a rajzra oda, ahol a tűt mutatja.
(Ref: MMT-399).

Ha létezik kisebb is, azaz 3 mm-es, akkor egy (akkor még 6 hónapos) babának miért nem azt adták??!! Bár a mostani 11 hónpjával se a legnagyobb kellene!

pusimelu

Őstag

Ha létezik kisebb is, azaz 3 mm-es, akkor egy (akkor még 6 hónapos) babának miért nem azt adták??!! Bár a mostani 11 hónpjával se a legnagyobb kellene!
Szia!
Én felnőtt vagyok és én is azt használom mert vékony vagyok de nekem bevált!Meli

christina

Őstag

Ugyanezt használjuk. :D

umbra08

Aktív tag
Szia!
Én felnőtt vagyok és én is azt használom mert vékony vagyok de nekem bevált!Meli

Helló!
Ok, akkor remélem babócának sem fáj! A férjem is kipróbálta, egyszer elgörbült a tű és azt magába szúrta, azt mondta nem fáj.
Babóca mostanában már látja, hogy mit csinálok, nem akarja engedni, alig tudom elterelni a figyelmét, kell egy másodperc, amikor gyorsan belövöm neki. Eddig még sikerült, de már egyre nehezebb, minden érdekli. Meglátja a belövőt, hogy a combjához akarom tartani és hevesen tiltakozik.
"Régebben, amikor kicsi volt" könnyebb volt a szerelékcsere... :)

Meli!
Mesélj a VEO-ról! Mivel másabb, mint a többi Medtronic masina?

pusimelu

Őstag
Szia Umbra!
Nekem ez az első pumpám nem tudom miben különbözik az elődeitől ,
de már a 3 hónap alatt nagyon megszerettem!
Nagyon megbízható egyszer jelzett hogy nincs beadás ,
és tényleg nem volt mert el volt ferdülve a kanül.
Állítólag nem kell hozzá transmitter csak a szenzor és lehet folyamatosan mérni a cukrot, vagyis a pumpa veszi a jelet.
Kisebb mint az elődjei szerintem ,és forma tervezettebb.
A bázis óránként állítható és a bólust is többféle képpen lehet beadni ,de ez már az elődeinek is megvolt.
Az étkezéshez én mindig a bólus varázslót használom ,mert nekem bevált.
Sokkal szabadabb vagyok és jobbak az eredményeim!
Igyekszem írni még!Meli

sünike

Új tag
umbra08;[B írta:
60742[/B]]Helló,

Mi is használtuk az Egisept spray-t, az a baj vele, hogy nagyon drága!
Találtam a DM-ben egy másik fertőtlenítőt, jelenleg ezt használjuk, eddig bevált. Neve: Bradoplus
Nem emlékszem, h. mennyibe kerül, talán 1.000.-Ft alatt valahol.
(remélem nem csapok be senkit és nem drágább)

üdv
u
Ma vettem egy Bradoplus-t,619 forintocska volt!
Egisept 1882 forint lett volna...:mad:

szanrit

Új tag
Sziasztok! itt vagyok megint,egész jók az értékek.Kopp-kopp-kopp.Már a hajnali is alakul,bár az még mindig magasabb,de már nem 13 fölötti.Lassan le is jár a 2 hónap próbaidőm,bár még van 2 hét addig.A következő lenne a kérdésem.Megyek hétvégén Wellness hotelbe(férjecske ajándéka szülinapra),ahol ugye lehet úszni,szaunázni,szóval sok minden van,ti,hogy jártok el ilyen esetben?Tudom,hogy le kell csatlakoztatani,de kiváncsi lennék,hogy mit kell ilyenkor tenni,kell e,pennel korrigálni,stb.Este beszélek dokinénimmel is ez ügyben,csak szeretném tudni nálatok ,hogy mennek ezek a dolgok.Köszi,ha valaki ír..Sziasztok!!

tímeácska

Őstag
Sziasztok! itt vagyok megint,egész jók az értékek.Kopp-kopp-kopp.Már a hajnali is alakul,bár az még mindig magasabb,de már nem 13 fölötti.Lassan le is jár a 2 hónap próbaidőm,bár még van 2 hét addig.A következő lenne a kérdésem.Megyek hétvégén Wellness hotelbe(férjecske ajándéka szülinapra),ahol ugye lehet úszni,szaunázni,szóval sok minden van,ti,hogy jártok el ilyen esetben?Tudom,hogy le kell csatlakoztatani,de kiváncsi lennék,hogy mit kell ilyenkor tenni,kell e,pennel korrigálni,stb.Este beszélek dokinénimmel is ez ügyben,csak szeretném tudni nálatok ,hogy mennek ezek a dolgok.Köszi,ha valaki ír..Sziasztok!!

Örülök, hogy alakulnak az értékeid, ügyi vagy, csak így tovább! ;)

Wellnessel kapcsolatban:
amikor mi voltunk pancsolós hétvégén (szauna, úszás, stb.), egyszerűen csak levettem, és kb. fél óránként mértem a cukromat. Igaz, hogy ilyenkor nem kap az ember szervezete inzulint, ebből arra lehetne következtetni, hogy elszáll a cuki. De 1-1,5 óra alatt azért mégsem! Persze, attól függ, mielőtt levette az ember a pumpát, milyen volt a kiinduló érték. Nekem az első 1 órában sem kellett visszatenni a pumpát, sőt, csökkent az értékem, 6-ról 5,5-re (kb.), szerintem ez az intenzívebb testmozgásnak volt köszönhető. Kb. 2 óra múlva tettem vissza a kütyüt, nem kellett korrigálnom, azaz a kiesett időre járó inzulint beadni. Ha jól emlékszem, a második pumpa nélküli órában a kezdeti vércukor csökkenés után a kiinduló érték közelében volt a cukim, talán pár tized mmol/l-rel volt magasabb. Ha érdekel konkrét számadatilag is, vissza tudom keresni a naplómból...:):dr_31:

szanrit

Új tag
Köszi az infókat!!felkészülök a tesztcsíkokkal,aztán uzsgyi a víz!!Amúgy is két óránként mérem most.Látom,nálatok két pumpa van a családban,akkor már igazi profik vagytok!!Egy olyan kérdésem lenne,hogy,mikor cseréled a szereléket meg a patront és esetleg egy nappal előtte kellett kicserélni a kanült akkor ugye nem szoktál újat szúrni?El szoktad rakni a megbontott ,megmaradt kanült vagy kidobod? Igazság szerint nekem nagyon ritka,hogy egy időben cseréljem a kanült és a szereléket.Én elraktam és azt használtam fel a következőnél.Tudom....sterilitás meg minden,de jól visszazárom!! tudsz ebben segíteni?

tímeácska

Őstag
Egy olyan kérdésem lenne,hogy,mikor cseréled a szereléket meg a patront és esetleg egy nappal előtte kellett kicserélni a kanült akkor ugye nem szoktál újat szúrni?El szoktad rakni a megbontott ,megmaradt kanült vagy kidobod? Igazság szerint nekem nagyon ritka,hogy egy időben cseréljem a kanült és a szereléket.Én elraktam és azt használtam fel a következőnél.Tudom....sterilitás meg minden,de jól visszazárom!! tudsz ebben segíteni?

Ugyan így csinálom, ahogy Te!;) Csak ezért nem bökök másikat, de a szereléket sem fogom kidobni, mert éppen pár napja már fel lett bontva... Nem hinném, hogy ettől aztán annyira, de annyira begyulladna a bőröm és alatta a szövetek...!;)Eddig nem fordult elő még ilyen nálunk!:)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Az én welneses bulijaim úgy zajlottak, hogy (ahogy Csigu) fél óránként mértem a cukimat.
Első alkalommal a kiinduló cuki erősen lecsökkent, de később meredeken emelkedett, ezért a következő alkalommal azt csináltam, hogy fél óránként, amikor cukit mértem, akkor 0,3 E inzulint be is adtam (0,6 E/h a nappali igényem), akkor is, ha csak 4,5-öt mértem. Így több órát ki lehet "húzni", bár nekem 4-5 órával később volt egy kis ingadozás, de ez nálam nem ritkaság, így nem tudom, hogy a pumpa levétel, miatt, vagy egyébként is ingadozott volna.

A pent nem tartom szükségesnek, ill. nem a legjobb megoldás, ha korrekciónak csak néhány tized egységnyit szeretnél beadni. Mivel a pumpa folyamatos bázis ellátottságot eredményez, ezért jó, ha levétel esetén is megpróbálod minél inkább folyamatossá tenni az inzulin pótlást, a fél óra erre eléggé elfogadható.

Én még két dolgot javasolnék. Az egyik, hogy a "vakdugót" vidd magaddal, és az csatlakoztasd a kanülre. Igaz nem folyik be a víz, de azért mégis közös medencébe mész sok emberrel, és amikor visszarakod az inzulinos cső csatlakozóját, akkor véletlenül se nyomjál be bármi idegen anyagot.

A másik, érdemes a pumpát külön kulccsal zárható értékmegőrzőbe rakni. Csak azért, mert a zördög :dr_64: nem alszik. Te is nyugodtabb lennél. Én legalábbis nyugodtabb voltam.

Jó pancsikálást, és várjuk az élménybeszámolót. :cool:

pusimelu

Őstag
2 napja felborult minden éjszaka!Tegnap előtt éjjel 1 kor 11,5.
Tegnap éjjel 10%bázis,0,5 korrekció emelés után 15,0, reggel 8,6.Ilyen még nem volt!Kanül rendben!Most Emeletem a bázison éjjel 1 ás 4 között és esti bázison 8 és éjfél között is módosítottam.(Csak egy nagyon picikét!)Jön a nyár akkor mindig változik,de pumpával más!
Délelőtt rendben délután 15 -től borul minden!Ma éjjel résen leszek!
Eddig olyan voltam mint a nagykönyv!
Remélem nem leszek nagyon beteg vagy csak a sok stressz!
(Vizsga, bárányhimlő a lányoknak)
Mérek óránként!

Oldal tetejére