Insulinpumpa

linus

Tag
Azt hittem, hogy a diabbal van összefüggésben, na mindegy, se így nem jó, se úgy. Azért kellemetlen... szegénykém fürcsi után pár órával már olyan, mint aki meg se fürdött, mint akit nem ápolnak. :-((

Nóra nem ennyire izzadós, csak éjjel, ha be van takarva.... állandó kényszere van rá hogy lerúgja a takarót, csak úgy kopog éjjelente a lába ahogy rugdossa le. De csak ilyenkor izzad. Meg nyáron.:D

Apropó izzadás. 1x már belefutottunk abba, hogy a kanül beszúrása után Nórát leverte a víz, szó szerint. Persze nem ragadt rendesen a ragacs. Kaptunk olyan tapaszt amit ilyenkor rá lehet rakni, de nincs erre valami jó trükk hogy jól feltapadjon? Vagy ha leizzadt akkor szerencse dolga és lehet javítani azzal a tapasszal ha van?

Amúgy a bubik voltak a hibásak, mert délután már 5,2 , 7,3 volt az érték. Most este is elcsíptem a kanül elején a bubikat, de pont a kanül elején volt, így nem kellett inzulint pazarolni. Szerintetek javul majd ez a bubi helyzet?

tímeácska

Őstag
Apropó izzadás. 1x már belefutottunk abba, hogy a kanül beszúrása után Nórát leverte a víz, szó szerint. Persze nem ragadt rendesen a ragacs. Kaptunk olyan tapaszt amit ilyenkor rá lehet rakni, de nincs erre valami jó trükk hogy jól feltapadjon? Vagy ha leizzadt akkor szerencse dolga és lehet javítani azzal a tapasszal ha van?
Itt is a prevenciót javasolnám... Meg kellene előzni, hogy elkezdjen "leolvadni" a gyerekről, akár izzadás, akár fürdés miatt. Nem azt mondom, hogy állandóan ragasszátok le Tegadermmel, de ha nagyon sűrűn kell akár naponta új kanült beszúrni emiatt, akkor lehet, hogy a ráragacsolás (pl. Tegaderm...) a célszerűbb, nehogy idő előtt elfogyjanak a kanülök!
Szerintem az alkoholos bőrfertőtlenítés nem rossz, alaposan zsírtalanítja a bőr felszínét, a Clarasept-től kissé olyan, mintha zsírosabb lenne (nem szó szerint zsíros lesz a bőr, hanem olyan csúszós...)! A Kodan is hasonló. Főleg a színezett változat! Fertőtlenít, de a ragacsra nem biztos, hogy teljes mértékben jó hatással van...

Amúgy a bubik voltak a hibásak, mert délután már 5,2 , 7,3 volt az érték. Most este is elcsíptem a kanül elején a bubikat, de pont a kanül elején volt, így nem kellett inzulint pazarolni. Szerintetek javul majd ez a bubi helyzet?
Hát, ha mégis technikai okok miatt lettek a bubik, akkor javulni fog a helyzet, ahogy a rutint megszerzi az ember... :cool:
Egyébként így látatlanban nincs több ötletem, mitől bubisodhat annyira a szereléketek! Minden esetre, nagyon figyeljétek a szereléket, és lefekvés előtt is (!!!)! Ha ilyenkor buborékot látsz (hivatalosan levegőoszlopnak nevezik), akkor azt semmiképp ne hagyd a szerelékben, mondván, hogy reggelre még csak a szerelék feléig fog elérni... Plusz inzulint az "elpacsálás" miatt könnyebb szerezni, mint a bubik miatti magas cukikat helyrerázni...:cool:
Tényleg! Milyen inzulint használtok?

linus

Tag
Itt is a prevenciót javasolnám... Meg kellene előzni, hogy elkezdjen "leolvadni" a gyerekről, akár izzadás, akár fürdés miatt. Nem azt mondom, hogy állandóan ragasszátok le Tegadermmel, de ha nagyon sűrűn kell akár naponta új kanült beszúrni emiatt, akkor lehet, hogy a ráragacsolás (pl. Tegaderm...) a célszerűbb, nehogy idő előtt elfogyjanak a kanülök!
Szerintem az alkoholos bőrfertőtlenítés nem rossz, alaposan zsírtalanítja a bőr felszínét, a Clarasept-től kissé olyan, mintha zsírosabb lenne (nem szó szerint zsíros lesz a bőr, hanem olyan csúszós...)! A Kodan is hasonló. Főleg a színezett változat! Fertőtlenít, de a ragacsra nem biztos, hogy teljes mértékben jó hatással van...

Hát, ha mégis technikai okok miatt lettek a bubik, akkor javulni fog a helyzet, ahogy a rutint megszerzi az ember... :cool:
Egyébként így látatlanban nincs több ötletem, mitől bubisodhat annyira a szereléketek! Minden esetre, nagyon figyeljétek a szereléket, és lefekvés előtt is (!!!)! Ha ilyenkor buborékot látsz (hivatalosan levegőoszlopnak nevezik), akkor azt semmiképp ne hagyd a szerelékben, mondván, hogy reggelre még csak a szerelék feléig fog elérni... Plusz inzulint az "elpacsálás" miatt könnyebb szerezni, mint a bubik miatti magas cukikat helyrerázni...:cool:
Tényleg! Milyen inzulint használtok?

Nem az állandó izzadással van a bajom. Minden szépen lefertőtlenítve, és száraz a bőre. Abban a pillanatban amikor beszúrom leveri a víz. És most se ragadt oda teljesen jól, mert lett benne egy "ránc".
Melyik lenne a legjobb fertőtlenítő? Melyiket ajánlanád?

A lilly Humalog-ja az inzulinunk. Ahhoz van pen.

tímeácska

Őstag
Nem az állandó izzadással van a bajom. Minden szépen lefertőtlenítve, és száraz a bőre. Abban a pillanatban amikor beszúrom leveri a víz. És most se ragadt oda teljesen jól, mert lett benne egy "ránc".

Szerintem nyugodtan próbáljátok ki a sima gyógyszertári alkoholt! Tényleg jól zsírtalanít!:cool:

umbra08

Aktív tag

Annak ellenére, hogy Babócám nagyon izzadós, nem voltak még ilyen kanül "tapadós gondok". kopp-kopp
Azért a nyárra kíváncsi leszek, rövidnadrág, hosszú zsinór.... szóval lesznek gondok. Jó lenne, ha lenne rövidebb zsinór, nem tudom, hogy majd nyáron mi legyen a taktika, látom, ki fog lógni a rövid nadrág alól.

Mi a DM-ben vásárolható Bradoplus nevezetű fertőtlenítőt használjuk.
2x áttörölöm a kis combját Betadine foyladékkal, 2x Bradoplus és utána szúrom bele a szereléket.
Korábban még megérezte, megrándult, elkapta a kábát, de mostanában szerintem nem érezheti, mert ilyet nem produkál.
Ellenkezik viszont! Már szerintem tudja, amikor előveszem a kék belövőt és odakap a combjához a kis kezével, el akarja tolni és megfogja a kezem.
Pumpát már nem nézegeti, nem fogdossa, nem szedi le magáról, lehet, hogy már megszokta, már nem érdekes...

Mi is Humalog inzulint használunk.

umbra08

Aktív tag
Még annyit, hogy szerelékcsere, azaz fertőtlenítés és szúrás másodpercek alatt kell, hogy történjen. Közben éneklés, figyelemelterelés, nevetés, millió 1 kis játék a hátam mögött, amit hirtelen elő lehet kapni...
Nálatok Lina hogyan zajlik a szerelékcsere?

linus

Tag
Még annyit, hogy szerelékcsere, azaz fertőtlenítés és szúrás másodpercek alatt kell, hogy történjen. Közben éneklés, figyelemelterelés, nevetés, millió 1 kis játék a hátam mögött, amit hirtelen elő lehet kapni...
Nálatok Lina hogyan zajlik a szerelékcsere?

Nálunk keményen....
Eléggé le kellett fogni a pennél mert nem engedte meg rángatta magát. Most sem engedi magát igazán. Igaz, nem olyan nagy a sírás mint előtte, de van ereje tudja magát szépen rángatni.... Szóval 2 emberes, mert egy valaki megfogja és lefogja ha rángatózik és próbálja a figyelmét elterelni. Én meg villámgyorsan beszúrom a kanült. De sajna mikor beszúrom utánna kezd igazán kapálózni szóval ezért is nehéz a ragacsot szépen odaragasztani. Szerintem ez a penes időszakból maradt vissza és remélhetőleg megnyugszik.
Mikor leveszem a pumpát róla, és ráteszem a dugót az elején visított, de most már ez is minimálisra csökkent, csak néha. De ez is beidegződés lehet.

Én mindegy hova szúrom, nem nagyon lóg ki neki. Nagy része a gatyóban van vagy a szoknya/ruha alatt és minimális lóg csak ki a háti tartó miatt. Még nem akadt be semmibe.

Szia lina!

Nagy örömmel olvasom hogy rendben vagytok szoval akkor meg van a pumpa.Mennyi idöt voltatok korházban és ott maradhattál vele? Azért kérdezem mert mi is megyünk pécsre apával pumpa megbeszélésre ,tanulásra és utánna mi is megkapjuk a pumpát.Örülök is neki de van eggy kis tartás is bennem ujra tanulni a dolgokat meg ugy eggyáltalán az egész kicsit félelemmel tölt el.De olyan jo olvasni a többieket amiket irnak meg nagyon rendesek sokat segitenek .Könnyen megtanultad a dolgokat,jobb mint a penes kezelés az étkezések hogyan alakulnak igy pumpával? Nem zavarja éjjszaka hogy oldod meg miben van éjjel a pumpája? Bocsi a sok kérdésért de érdekel minden .Nekünk ugy néz ki accu-chek spirrit pumpánk lessz.Nektek végülis milyen lett? Köszönöm a választ elöre is bocsi a sok kérdésért.

linus

Tag
Szia lina!

Nagy örömmel olvasom hogy rendben vagytok szoval akkor meg van a pumpa.Mennyi idöt voltatok korházban és ott maradhattál vele? Azért kérdezem mert mi is megyünk pécsre apával pumpa megbeszélésre ,tanulásra és utánna mi is megkapjuk a pumpát.Örülök is neki de van eggy kis tartás is bennem ujra tanulni a dolgokat meg ugy eggyáltalán az egész kicsit félelemmel tölt el.De olyan jo olvasni a többieket amiket irnak meg nagyon rendesek sokat segitenek .Könnyen megtanultad a dolgokat,jobb mint a penes kezelés az étkezések hogyan alakulnak igy pumpával? Nem zavarja éjjszaka hogy oldod meg miben van éjjel a pumpája? Bocsi a sok kérdésért de érdekel minden .Nekünk ugy néz ki accu-chek spirrit pumpánk lessz.Nektek végülis milyen lett? Köszönöm a választ elöre is bocsi a sok kérdésért.

Hát az nagyon jó hogy sikerül pumpát kapnotok!!! Mikor mentek?
3, illetve pontosan 2,5 napot voltunk. Múlt héten kedd reggel mentünk és csütörtökön 1 óra magasságában jöhettünk is. Ott voltam vele és szerencsénk volt mert nem volt más a szobában. :D
Könnyen megtanultam mindent, nekünk kb 1-1,5 óra volt a pumpás oktatás, mert ment minden jól. Nem bonyolult abszolút. Jobb, már most látszik az eredményeken. Sajna ma reggelre iszonyat takonykórral és köhögéssel kelt Nóra remélem ez zavar be majd. De pl az hogy ebéd után szinte állandóan 10 fölött szálltunk másnap reggelig nincs, jó eredményekkel kel délután hála isten.
Éjjel egy öves tokon van a derekán, általában azon alszik, szóval nem zavarja. :) Nappal egy kutyusosba mint egy hátizsák van a hátán.
Lehet Bálintra rárakják próba képpen sóoldattal, nálunk rajtam volt 3 napig és engem sem zavart semmiben, olyan volt mintha ott se lenne!
Medtronic Veo pumpánk van, szép rózsaszínű. Ez illet az egyéniségéhez.... :rohog:
Amúgy újra nem tanulod az egészet, arra építkezel amid eddig volt/van. Persze más, de nem lesz olyan nehéz mint amikor kiderült a diab.

tímeácska

Őstag
mi is megyünk pécsre apával pumpa megbeszélésre ,tanulásra és utánna mi is megkapjuk a pumpát.

Bocsánatot kérek, hogy csak így belebeszélek, annak ellenére, hogy nem nekem címezted... :)
Viszont annyira megörültem:hurra:, hogy Ti is pumpázni fogtok!

Örülök is neki de van eggy kis tartás is bennem ujra tanulni a dolgokat meg ugy eggyáltalán az egész kicsit félelemmel tölt el.De olyan jo olvasni a többieket amiket irnak meg nagyon rendesek sokat segitenek .
Annyira jó látni, hogy a szülők annak ellenére, hogy adott esetben óckodnak a pumpás kezeléstől, mégis belevágnak a gyermek érdekében! :dr_24::dr_24:
És valóban, annyi de annyi lelki erőt adnak itt egymásnak a "friss" pumpások és az "öregek" a pumpán gondolkodóknak! :cool: Szuper!:dr_24:

Könnyen megtanultad a dolgokat,jobb mint a penes kezelés az étkezések hogyan alakulnak igy pumpával?
Majd Te is meglátod, hogy bármelyik pumpáról is van szó, pár óra alatt el lehet sajátítani a legeslegfontosabb alap-kezelési tudnivalókat/fogásokat! Na, ettől igazán nem kell félned/félnetek!;):cool:
Mivel egy kicsi gyermekről van szó Nálatok is, így az étkezés szempontjából a leglényegesebb szempont, amiért "jó, illetve jobb" a pumpa a pennél, hogy az elfogyasztott étel függvényében adod az inzulint, akár rögtön evés után is lehet! Tudom, hogy a pennel beadott ultragyors analóg inzulinokkal ugyan így lehet eljárni, de kiemelendő, hogy a bólus-variációkat csak pumpával tudjuk elérni! Szerintem áldani fogod Te is eme funkcióját a pumpátoknak!:cool: Persze, ezeket nem az elején 1-2 hét alatt kell megtanulnod, hogy mikor, mit, hogyan, mennyit és miért... Ezek "ráérnek" "később" is... Meg a legeslegelején ne is ezekkel foglalkozzatok (szerintem), hanem ráértek ezeket kisilabizálni, amikor már tuti jó a bázis inzulin beállításotok! Ez egy szééép folyamatos tanulás, ami előtt álltok... De MEGÉRI, hidd el! (Én már 2 ilyen "tanuláson" vagyok túl, mivel senki sem ugyan úgy működik... Hát, én sem, meg Mátém sem!:)) De kitartás, és meg lesz a gyümölcse!:cool: Ha pedig bármi miatt is elbizonytalanodtál, TESSÉK KÉRDEZNI!!! Akár a pumpa-orvosotokat, akár itt (felhasználói szinten tuti kapsz segítséget!:cool::D)!

Nem zavarja éjjszaka hogy oldod meg miben van éjjel a pumpája? Bocsi a sok kérdésért de érdekel minden .
A Te gyerkőcöd is hamar meg fogja szerintem szokni, éjjel nappal is! ;) Nem igazán hallottam még olyan lurkóról, akinek azért nincs pumpája, mert állandóan leszedte magáról, vagy lejött volna neki...
Nagyon sokan varrnak egy kis zsebecskét a pizsinacira -az elején én is-, úgy, hogy gombbal záródik. Persze, ezt úgy kell megoldani, hogy relatíve könnyen hozzáférhető helyen legyen, mert éjjel nem szerencsés csak azért felkelteni a kicsit, hogy megnézzük a pumpeszt... Egyébként nem kell nagy felhajtást csinálni, mert előbb-utóbb úgyis meglátod, hogy mi a legjobb megoldás NEKTEK! Pl. én régebben el sem tudtam volna képzelni, hogy a gyerek mellkasán keresztbe lógatott pumpával aludjon... Mert ugye, mi van, ha a nyakára tekeredik, stb.... Aztán ilyen problémánk soha nem volt, nem akadt el, nem jött ki a kanül, meg sem fulladt! Majd ez adja magát, hogy miben és hogyan!;):cool:

Nekünk ugy néz ki accu-chek spirrit pumpánk lessz.
Szerintem nem fogsz benne csalódni!:cool: Mi ippen ebből a típusból nyüstölünk 2 darabot...:dr_31::D

umbra08

Aktív tag
Mi olyan pizsit használunk, ami középen végig gombolós, így annak a láb felőli részére (pelus alatt) akasztjuk bele. Ez egy kicsit kellemetlen neki, ha még pizsiben akar egy kicsit hancúrozni, így ezt a megoldást nagyon utálom, de övet még nem szereztem be, nem tudom, szorítaná-e a kis derekát.
Napközben mi - fiú lévén :) - nadrágban vagyunk, így ráakasztom arra.
Mindig olyan gatyókat veszek (most a nyárra rövidnadrágot is), aminek jó vastag derék (gumis) része van. Hála isten, az most divatos és lehet ilyet kapni. Arra a vastag derék részre rá lehet tenni a pumpát, tokját ráhúzni, így kényelmes neki.

1-2 hete, amikor még melegek voltak, felvettük életünk első rövidnadrágját, nos a szerelék kilógott, erre megoldást kell találni.
Lina! Hova tekertétek fel? Milyen pumpa tokotok van? Miénkre nem lehet a "madzag részt" feltekerni. Szóval a mi tokunk már kicsit viseltes, a tépőzár része sem ragad már, hiába takarítom. Az elején ugye sokat nyitogatta, játszott vele.
Most tervezem, hogy beszerzek valami új tokot és valami tartó is kellene víz (homok) ellen, mert ugye már nagyfiú homokozni szeretne. :)

linus

Tag
Mi olyan pizsit használunk, ami középen végig gombolós, így annak a láb felőli részére (pelus alatt) akasztjuk bele. Ez egy kicsit kellemetlen neki, ha még pizsiben akar egy kicsit hancúrozni, így ezt a megoldást nagyon utálom, de övet még nem szereztem be, nem tudom, szorítaná-e a kis derekát.
Napközben mi - fiú lévén :) - nadrágban vagyunk, így ráakasztom arra.
Mindig olyan gatyókat veszek (most a nyárra rövidnadrágot is), aminek jó vastag derék (gumis) része van. Hála isten, az most divatos és lehet ilyet kapni. Arra a vastag derék részre rá lehet tenni a pumpát, tokját ráhúzni, így kényelmes neki.

1-2 hete, amikor még melegek voltak, felvettük életünk első rövidnadrágját, nos a szerelék kilógott, erre megoldást kell találni.
Lina! Hova tekertétek fel? Milyen pumpa tokotok van? Miénkre nem lehet a "madzag részt" feltekerni. Szóval a mi tokunk már kicsit viseltes, a tépőzár része sem ragad már, hiába takarítom. Az elején ugye sokat nyitogatta, játszott vele.
Most tervezem, hogy beszerzek valami új tokot és valami tartó is kellene víz (homok) ellen, mert ugye már nagyfiú homokozni szeretne. :)

Umbra, nekem nem kell nagyon tekergetni, nem olyan vészesen hosszú az a 30 cm Nóra méretéhez. A nadrágba beletűröm ami hosszú, de nem nagy rész.
A Nóra pumpa tokja ilyen:

http://picasaweb.google.hu/lh/photo/p6nHkn2AgdbhUJyWnTls3Q?feat=directlink

Remélem jól töltöttem be. És így a cső lefelé áll ha esetleg bubi van, felfelé szálljon, ne a csőbe. Igaz látszik ahogy megy lefelé a cső, de engem nem izgat ki látja. Stabil, biztos és sehol, semmiben nem zavarja. Én varrtam neki.

Ha akarsz övvel egybevarrtat neki, nyugodtan, Nóra abban alszik és te szabályozod a derekán mennyire "szorítson".

umbra08

Aktív tag
Umbra, nekem nem kell nagyon tekergetni, nem olyan vészesen hosszú az a 30 cm Nóra méretéhez. A nadrágba beletűröm ami hosszú, de nem nagy rész.
A Nóra pumpa tokja ilyen:

http://picasaweb.google.hu/lh/photo/p6nHkn2AgdbhUJyWnTls3Q?feat=directlink

Remélem jól töltöttem be. És így a cső lefelé áll ha esetleg bubi van, felfelé szálljon, ne a csőbe. Igaz látszik ahogy megy lefelé a cső, de engem nem izgat ki látja. Stabil, biztos és sehol, semmiben nem zavarja. Én varrtam neki.

Ha akarsz övvel egybevarrtat neki, nyugodtan, Nóra abban alszik és te szabályozod a derekán mennyire "szorítson".

Klassz ez a pumpatok, nagyon édes!!
Szerelék: A miénk 60 cm!! és azt mondták korábban, hogy ez a legrövidebb!
Ezek szerint a VEO-hoz a szerelék rövidebb, mint a miénk, na az nekünk is klassz lenne! Ez a 60 cm ilyen kisgyereknél kicsit hosszú!
Mennyivel könnyebb lenne nekünk is a 30 cm-rel, beszélek is a Medtronicosokkal, hátha nekünk is lehetne ilyen!

Visszatérve a szerelékcseréhez: nekünk azt javasolták a kórházban, még amikor kiderült a diab, hogy szereléket délelőtt cseréljünk, hogy ha bármi gond van, az napközben derüljön ki és ne éjszaka. Nos, eddig ez ment is, de mióta ilyen hisztis és izgő-mozgó a kisfiam, azóta két emberessé változott a dolog. Igen ám, de napközben egyedül vagyok, így gyakran meg kell várnom a férjem késő délután, aminek nem örülök. (A férjemnek örülök :) , a délutáni szerelékcserének nem.) Már rendesen depi vagyok a szerelékcsere reggelén, már megint meg kell küzdeni Babócával. Kifejezetten várom a hétvégét, hogy legyen segítségem!

Nem tudom miért ilyen hisztis Tökmag mostanában, nem hagyja, hogy pelenkázzam, el akar mászni, szereléket, pumpát húzza magával, félek, hogy a szerelék belelóg a kakába, én tiszta ideg vagyok. Nem engedi magát öltöztetni, ha sétálni indulunk az is kész rémálom. Várom már a jó időt, biztos könnyebb lesz, elindulhatunk abban a ruhában, amiben bent vagyunk. Már az egyik szomszéd is szólt, hogy „ez a gyerek ordít mindig”?

Olyan kellemetlen, mások is biztosan hallják. Bár ez a szomszéd meg mindig részeg, vagy rondán beszél, vagy kiabál vagy énekel, úgyhogy 1-1!!

Nagy vidám, olasz család a magyar panelban!!

Mi is minden este fürcsikor átnézzük a szereléket, légtelenítünk, teljesen 'bubitlanítunk'.
Nekünk a cső általában felfelé áll, ha el nem mozdul a nagy mozgásban. Nem tapasztalom, hogy vészesen sokszor lenne bubis.

Tegnap délelőtt felment a cukija, láttam, hogy tiszta véres a szerelék. Teljesen vissza volt vérezve, sőt még a ragacs alatt is véraláfutásos volt. Ilyen véraláfutás még nem volt, bevérzés igen. Ebben az esetben persze cserélni kellett. Ilyen visszavérzés nektek is biztosan lesz Lina. Bár hozzáteszem, sokszor előfordult már, amikor nem cseréltem (kicsit volt csak piros a szerelék) és megoldódott magától, nem ment fel a cukija, eltűnt a visszavérzés.

linus

Tag
Klassz ez a pumpatok, nagyon édes!!
Szerelék: A miénk 60 cm!! és azt mondták korábban, hogy ez a legrövidebb!
Ezek szerint a VEO-hoz a szerelék rövidebb, mint a miénk, na az nekünk is klassz lenne! Ez a 60 cm ilyen kisgyereknél kicsit hosszú!
Mennyivel könnyebb lenne nekünk is a 30 cm-rel, beszélek is a Medtronicosokkal, hátha nekünk is lehetne ilyen!

Visszatérve a szerelékcseréhez: nekünk azt javasolták a kórházban, még amikor kiderült a diab, hogy szereléket délelőtt cseréljünk, hogy ha bármi gond van, az napközben derüljön ki és ne éjszaka. Nos, eddig ez ment is, de mióta ilyen hisztis és izgő-mozgó a kisfiam, azóta két emberessé változott a dolog. Igen ám, de napközben egyedül vagyok, így gyakran meg kell várnom a férjem késő délután, aminek nem örülök. (A férjemnek örülök :) , a délutáni szerelékcserének nem.) Már rendesen depi vagyok a szerelékcsere reggelén, már megint meg kell küzdeni Babócával. Kifejezetten várom a hétvégét, hogy legyen segítségem!

Nem tudom miért ilyen hisztis Tökmag mostanában, nem hagyja, hogy pelenkázzam, el akar mászni, szereléket, pumpát húzza magával, félek, hogy a szerelék belelóg a kakába, én tiszta ideg vagyok. Nem engedi magát öltöztetni, ha sétálni indulunk az is kész rémálom. Várom már a jó időt, biztos könnyebb lesz, elindulhatunk abban a ruhában, amiben bent vagyunk. Már az egyik szomszéd is szólt, hogy „ez a gyerek ordít mindig”?

Olyan kellemetlen, mások is biztosan hallják. Bár ez a szomszéd meg mindig részeg, vagy rondán beszél, vagy kiabál vagy énekel, úgyhogy 1-1!!

Nagy vidám, olasz család a magyar panelban!!

Mi is minden este fürcsikor átnézzük a szereléket, légtelenítünk, teljesen 'bubitlanítunk'.
Nekünk a cső általában felfelé áll, ha el nem mozdul a nagy mozgásban. Nem tapasztalom, hogy vészesen sokszor lenne bubis.

Tegnap délelőtt felment a cukija, láttam, hogy tiszta véres a szerelék. Teljesen vissza volt vérezve, sőt még a ragacs alatt is véraláfutásos volt. Ilyen véraláfutás még nem volt, bevérzés igen. Ebben az esetben persze cserélni kellett. Ilyen visszavérzés nektek is biztosan lesz Lina. Bár hozzáteszem, sokszor előfordult már, amikor nem cseréltem (kicsit volt csak piros a szerelék) és megoldódott magától, nem ment fel a cukija, eltűnt a visszavérzés.

Szerintem nekünk is 60 cm-es, de lehet hogy van ennél rövidebb.

A kórházba nekünk is a délelőttöt javasolták. Eddig meg is tudtam akkor csinálni. Nem akarom elkiabálni, de tartályt töltöttünk 2 napja és azóta kevesebb a bubi. Pedig ugyanaz a patron volt. De ez is olyan, amit asszem nem értünk meg mért is volt.

Most hátra a derekára raktam, de ez nem jó hely, mivel van még pelus. Hála isten minden helyen elviselte, de ezt akkor forszírozom majd ha lekerül a pelus.

És eszembe jutott egy kérdés.
Nyáron mit csináltok a pumpival? Ez egy elég zárt tok, de mi van a napsütéssel? Meddig sütheti a nap, vagy mindegy?

Sziasztok mindenki!

Nagyon aranyos a pumpa tokotok .
Köszönöm timeácska a biztatást te olyan cipöben jársz mint én mert nálunk én is diabos vagyok nem csak bálint.
Igen megprobáljuk mi is a pumpát bálint már várja mi is erre gondoltunk hogy a pizsire zsebeket varrok.
Majd meglátjuk mi lessz bizom benne hogy megbirkozunk ezzel a dologgal is.
Amin keresztül mentünk ahhoz képest ez már semmi.
Nem haragszom timeácska söt örülök nagyon hogy válaszoltok inkább köszönöm szépen.
Most nézi meg bálint nori táskáját amiben a pumpa van.
Már nagyon várja ö is.

tímeácska

Őstag
Sziasztok mindenki!

Nagyon aranyos a pumpa tokotok .
Köszönöm timeácska a biztatást te olyan cipöben jársz mint én mert nálunk én is diabos vagyok nem csak bálint.
Igen megprobáljuk mi is a pumpát bálint már várja mi is erre gondoltunk hogy a pizsire zsebeket varrok.
Majd meglátjuk mi lessz bizom benne hogy megbirkozunk ezzel a dologgal is.
Amin keresztül mentünk ahhoz képest ez már semmi.
Nem haragszom timeácska söt örülök nagyon hogy válaszoltok inkább köszönöm szépen.
Most nézi meg bálint nori táskáját amiben a pumpa van.
Már nagyon várja ö is.

És tetszett Bálintnak Nóri tatyója? :D:cool:

kzsu007

Új tag
Sziasztok!

<!--[if gte vml 1]><v:shapetype id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f"> <v:stroke joinstyle="miter"/> <v:formulas> <v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"/> <v:f eqn="sum @0 1 0"/> <v:f eqn="sum 0 0 @1"/> <v:f eqn="prod @2 1 2"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @0 0 1"/> <v:f eqn="prod @6 1 2"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="sum @8 21600 0"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @10 21600 0"/> </v:formulas> <v:path o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"/> <o:lock v:ext="edit" aspectratio="t"/> </v:shapetype><v:shape id="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75" alt="" style='width:27pt; height:24pt'> <v:imagedata src="file:///C:\DOCUME~1\FELHAS~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.gif" o:href="http://drinfo.hu/forum/images/smilies/dr_62.gif"/> </v:shape><![endif]--><!--[if !vml]--> Nem vagyok nagy fórumozó, de ide régóta járok olvasgatni, sok hasznos dolgot találtam, és most rászántam magam, hogy írok is:) 21 éve vagyok diabos, de az igyekezetem ellenére nagyon nehezen lehet beállítani a cukraimat. Sokáig gondolkodtam, a pumpán, mert bár olvastam, hogy az emberek többségének távlatilag lényegesen jobbak az értékei, nem tudtam, hogy megtudnám-e szokni. Az a típus vagyok aki először nagyon alaposan körbejárja a dolgot mielőtt döntene, hogy minél több infóm legyen és szokom a gondolatot. Itt is rengeteg pozitív dolgot olvastam mielőtt „beadtam a derekam”. Jelenleg "három hónapos próbaidőmet töltöm" :) Szerintem a sors fintora, hogy bár korábban úgy gondoltam leginkább a pumpa megszokásával lesz gondom, azt hiszem, mondhatom, hogy ez a legkisebb probléma. El vagyok rendesen keseredve, mert ugye mostmár tetszene a pumpa, de az értékeim viszont most talán még rosszabbak.
Kíváncsi lennék a ti kezdeti és jelenlegi tapasztalataitokra egy-két kérdés kapcsán, ha megosztanátok.
Ez egyik dolog például, hogy nektek milyen gyakorisággal fordul elő, hogy elhajlik a kanül belövéskor, és nem veszitek rögtön észre, így rövid idő alatt az egekbe szöki a vércukor. Nekem sajnos kétszer is volt ilyen rövid idő alatt, meg is volt az eredménye 20 és 22 mmol/l, és mindez 2-3 óra alatt, mivel evés előtt cseréltem a szereléket. (Plusz két eset amit szerencsére észrevettem.) Ez engem rettenetesen zavar, mert bár nem voltak tökéletes értékeim korábban, de azért az ilyen magasra nem ment. Ajánlották a ferde kanült, még barátkozom vele, nekem mindenhez idő kell.Van aki ilyet használ?

Korábban én Lantus és Humalogot kaptam. Inkább a megfelelő bázis beállítása volt problémás, az étkezések szénhidrát inzulin arányával kevesebb problémám volt. Az akkori tapasztaltaimhoz képest, most rövid idő alatt is sokkal könnyebben változik a vércukor, felfelé és lefelé is. Intenzív mozgáskor is könnyebben hypozok, pedig már mozgás előtt 15 perccel 0%-ra állítom a bázis és csak mozgás után megy újra, de akkor is csak 30-50 %-on egy darabig. Ezt gondolom ki lehet tapasztalni, inkább azért vagyok tanácstalan, mert ami jól működött egyszer, az másodjára már nem, így nehezen tudtam mihez igazodjak.
Az időjárás főként a frontok ellensúlyozására, nektek mi a megoldás? Külön sémát használtok bizonyos időszakokban, vagy csak százalékosan állítotok? Nekem korábban úgy éreztem, hogy a frontok nagyon minimális hatással voltak a vércukromra, max. ha nyáron 2 hete hőség volt könnyebben lement, de most talán kisebb időjárás változás is számít. Igazándiból nem tudom, hogy mi a rutin ebben, nézitek az időjárás jelentést, és ha azt mondják melegfront lesz előre visszavesztek egy kicsit az adagokon?
Bár tudom ez egyénenként más és más, de mennyire gyakran vannak magas, mondjuk 10 feletti és hypos értékeitek pumpával, vagy voltak, még amikor nem volt meg a megfelelő bázisütem. Nekem mostanában sajnos napi szinten fordul elő mindkettő:(, van hogy nem is egyszer, gyakrabban hypo is és utána meg persze jön a magas. De azt is észrevettem, hogy bár igyekszem „mérlegről” enni, egy több összetevőből álló ételnél, nem nehéz 5-10 g szénhidrátot elszámolni, és akkor a cukrom egy jó értékről is simán felmegy 13-ra. Nem azt mondom, hogy korábban nem volt ilyen, de akkor azért ennyire nem volt a cukrom érzékeny ilyesmire.
Nektek mennyi idő volt amíg a kipróbálástól számítva megtaláltatok egy viszonylag megfelelően működő bázisütemet? (Csak bíztatásként)
Hát most nagy hirtelen ennyi, biztos lesz még kérdésem...:).
Előre is köszi a válaszokat
:dr_31:

Oldal tetejére