Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Jujj, hogy én milyen ügyetlen vagyok!!! Már egy ideje zavart, hogy a pumpán nem jól volt beállítva az óra, nem volt pontos, pár perc késésben volt... Na, ma úgy döntöttem, beállítom végre... Ezzel még nem is lett volna különösebb probléma, de az adatokat elfelejtettem elmenteni számítógépre... Így most az óra pontos a pumpeszon, csak az adatok elúsztak... Hozzáteszem, 4 hetente szoktam elmenteni az adatokat, így most 1 hónapom elúszott... Nagyon mérges vagyok magamra... Hogy fog örülni az orvosom is... :-(
 

Sani

Új tag
Sziasztok!

Rakott fel majdnem mindenki képet magáról...nem akarok kilógni a sorból...szóval sziasztok, itt vagyok, én vagyok.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Rakott fel majdnem mindenki képet magáról...nem akarok kilógni a sorból...szóval sziasztok, itt vagyok, én vagyok.
Végre :)
Nem lehet, hogy mi ismerjük egymást valahonnan, mármint személyesen? Nekem olyan ismerős vagy :oops: Már az iwiwre is akartam írni, de oda olyan ritkán megyek fel...
 
Jó bicajozást vighkata! Lenne kérdésem: A bázis változtatásokat közvetlenül az indulás előtt-érkezés után hajtod végre?
Én azt tapasztalatam, hogy előbb kell kb. fél órával, így a csökkent, ill. növelt inzulin hatása akkor kezd jelentkezni, amikor kezdődik vagy végződik a mozgás. Próbáltad már így?*
Mozgás után magas v.c. nekem is elő szokott fordulni, de szerintem ez sokszor a mozgás közbeni (esetleg nem is érzett) hypo miatt lehet.
 

Sani

Új tag
Kedves Molli!Lehet, hogy találkoztunk már - mondjuk gyerekkorban - egy diabos táborban.Ha el tudok menni 31.-én, akkor majd felevenítjük - ha van - a közös emlékeket a régi szép időkről. Különben én is úgy érzem, hogy valami 'kötelék' van közöttünk. Lehet, hogy tényleg ismerjük egymást?
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Mindenki! :)

Azt kérném tőletek, már, aki nem bánja, hogy írjátok le, hogy pumpa előtt milyen és mennyi inzulint adtatok naponta (elosztva is, tehát, reggel, délben, este, reggel bázis, este bázis stb) és utána azt is, hogy most, pumpával mennyi az össz bázis egységeket, ez hogyan van elosztva és mennyi a bolus is.

Azért érdekelne ez így összegyűjtve, mert egyszerűen akármit is teszek, az éjjeli Levemir nem jó. Pumpa előtt gyönyörűen működött (6 hónapig használtam), 5-el feküdtem és 4-el keltem, minden szuper volt, nem kellett éjjel kelnem korrigálni vagy enni. Jött a pumpa, azzal is jól beállt az éjjel, nagyon klassz volt, Aztán pont ez volt az a tény, ami miatt úgy döntöttem, hogy nem bírom a sok érbeszúrást és vérezgetést, hiszen a levemirrel azért jól működtem (pumpával stabilabb voltam, mint írtam, de pl az éjjelem a levemirrel is csodás volt). Hát visszaálltam a levemirre, abban a hónapban megfogant a kisöcsi és azóta ugye nem is merült fel bennem, hogy újra pumpás legyek, hiszen terhesség alatt nem szórakozom a vissza-átállításokkal. De képzeljétek, hogy valami megváltozott bennem, mert már az első hetekben is (amikor még nem voltam terhes!) megfigyeltem, az éjszakáim nem mennek jól a levemirrel. Nem értettem, gondoltam, várni kell kicsit, hogy visszaálljon a szervezetem a penre. De nem így lett, azóta is folyamatosan szenvedek ezzel. Szó szerint. 7 hónapja nem volt olyan éjjel, hogy lefeküdtem volna mondjuj 7-el és normális értékkel kelek. Nem is hagyom, hogy elszálljon, ezért 7 hónapja minden éjjel 2-3 óránként kelek fel és vagy korrigálok vagy iszom cukros teát. De olyan nem volt, hogy stabil maradjon éjjel a cukrom. Ha éppen sikerült jól eltalálni a kekszevést este 11kor (amit gyűlölök mellesleg), akkor volt néhányszor, hogy hiába keltem, nem kellett korrigálni sem enni, de már képtelen vagyok úgy lefeküdni, hogy na akkor én most alszom, felőrölt ez az egész, borzasztóan fáradt vagyok és mostanában annyira fáradt vagyok, hogy már nem mindig ébredek fel időben és tök sokszor ösztönösen több cukros teát iszom (félálomban, nem is tudatosan már), csakhogy inkább magasabb legyen, de aludhassak végre, nyugodtan. És ezért sokszor felmegy 10 körülre éjjel és most már nehezen jön le onnan, most vagyok a 7. hónapban és olyan nagy lett az inzulinigényem (és folyton változik!!), hogy korrigálni sem tudok olyan egyszerűen, mert nem úgy hat, ahogy eddig hatott. A lényeg, hogy beszéltem a Békefi Dezsővel (tudjátok, ő a nagybátyám), azt mondta, hogy elvileg nincs akadálya, hogy terhesség alatt váltsak pumpára (vissza...). Inkább vérezzek be 2 naponta, de szeretnék éjjel aludni és nappal normálisan ellátni a fiamat. És most ki szeretném találni (egyelőre én, majd 2 hét múlva lesz dokim is, most szabin van sajna), hogy mennyi lehetne most az inzulinigényem a pumpával. A tapasztalatom eddig csak nem terhesen volt mérvadó, de most dupla annyi inzulint adok és nyilvánvalóan nem egyenesen arányos a pumpás inzulin mennyiség a penessel, tehát a sima dupla annyi inzulin nem lenne pont jó valszeg a pumpával.
A másik meg, hogy kinél mennyi idő volt, mire az éjszakái beálltak? Tehát max 7-es cukorral fekvés és 6 alattival kelés, éjjel nincs hipó és nincs korrekció.

Köszi előre is mindenkinek!!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Jó bicajozást vighkata! Lenne kérdésem: A bázis változtatásokat közvetlenül az indulás előtt-érkezés után hajtod végre?
Én azt tapasztalatam, hogy előbb kell kb. fél órával, így a csökkent, ill. növelt inzulin hatása akkor kezd jelentkezni, amikor kezdődik vagy végződik a mozgás. Próbáltad már így?*
Mozgás után magas v.c. nekem is elő szokott fordulni, de szerintem ez sokszor a mozgás közbeni (esetleg nem is érzett) hypo miatt lehet.

A brinagatúra szuperül sikerült, viszont ilyet még sosem produikáltam, mint most. Folyamatos alacsony cuki, és enyhe hipotól az erős hipóig. Lehet, hogy bringatúra nélkül is felborult volna, nálam ez gyakran van, hogy igazodnom kell az alacsony, aztán a magas cuki szintű periódusokhoz.

Szóval a pumát 5 perccel az indulás előtt vettem le 70%-ra. 7,5-ös cukival indultam, az érkezéskor 4,2-t mértem, de nem éreztem hipot, és a pumpát hagytam 70%-on, nem állítottam 100%-ra. Két falat szendvicscsücsköt ettem, aztán 10 perc múlva éreztem hipot. Ekkor 6 szem szőlőcukor, és folyamatos cukimérés, de maradt 5,0 közelében a cuki, pedig nekem ilyenkor a somogyi hatására meglódul. Visszaúton a pumpát 60%-ra vettem. Dunaújvárosba érkezéskor is 5 körülit mértem, és a pumpát 120%-ra vettem, kajáltam és kombinálta bólusként 4 E-t adtam be kb. 65 g Ch-hoz (máskor ehhez 5-5,5-t adok). Fél óra múlva a cuki 8,5- lett, és a pumpát 140%-ra állítottam. 1 óra múlva hipo, kaja, újabb korrekció.... aztán innem gondohatjátok, hogy követhetetlenül felborult. Este 14 valamennyi, éjfél kürül 2,2 hajnali kettőkor 2,0 reggel naná, hogy megint elértem a 17,0 fölötti cukit.

Talán, ha induláskor 60%-ra veszem le a pumpát, vagy a 8,5-re megint nem korrigálok durván, vagyis 120-ról nem veszem fel 140-re a pumpát. Persze utólag én is nagyon okos tudok lenni.
Sajna megint nem vettem figyelembe a dokim tanácsát, vagyis hogy az én esetemben a 8,0 körülire ne korrigáljak semmit, hagyjam a szervezetemet, hadd működjön.

Remélem az esetem hasznára lesz valakinek, mondjuk itt lenne az ideje, hogy legalább én tanuljak a saját hibámból. Vagyis ne akarjak 4-7 közötti szintet elérni, ha nekem ez veszélyes. Jó lenne nekem az 5-9 közötti is, legalábbis jobb, mint a 2,0 utána pedig a 17 fölötti.

Robi, ebből is látszik, hogy nagyon egyéniek vagyunk, főleg az extrém mozgás terén. Az ilyen esetek őszinte leírása támpont és tipp is lehet mások számára. A tavalyi bringatúrán minden rendben volt, de azzal mire mennénk itt a fórumon, akkor bevát a bázis állítgatás, másnak nem biztos, hogy jó lenne, csak arra lenne jó, hogy fényezzem magamat, hogy én milyen jól tudok CH-inzulin arányt számolni, meg ügyes vagyok a saját diabomat illetően. Hát ebből annyi igaz, hogy igyekszem ügyes lenni, legalább vannak előttem jó példák, és nekem nagyon fontos, különben talán már rég elvesztettem volna a reményemet, hogy lehet javítani, csak nekem nem olyan látványos, mint másnak.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Molli, hidd el a szívem szakad meg, hogy pont én nem tudok segíteni, de te ismered az esetemet, az én diabom olyan labilis, amennyire csak lehet.

Egyetlen dolgot tudnék mondani. Amikor pumpára állítottak, akkor 20%-kall csökkentették a napi össz mennyiséget, mégis hipoztam. Erre még csökkentettek, aztán a kórházból hazajövet (én Győrben voltam beállításon) a dokim még csökkentett az adagomon.

Talán mások tudnak hasznos infoval szolgálni.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kata, a bicajozásod cukor szempontból most pont olyan lett, amilyen nekem szokott lenni aerob sport után. Én pont így reagálok, csak én mindig így reagálok... De mivel már tudom, a végén a borulást el szoktam kerülni, de nyilván csak azért, mert már nagy a tapasztalatom ebben (amikor így reagálok, arra értem). Remélem, érthető volt :)
Nekem az volt a fura, amikor írtad, hogy bicaj után fel szoktad fenni az inzulint. Ez tutira somogyi akkor és valszeg nem érezted mozgás közben, amikor lement, most meg nem ment le annyira, hogy somogyi legyen belőle, mert mindig időben elkaptad még, viszont így érvényesülni tudott a mozgás utóhatása, ami még jóval utána is tart. Nekem ez az elméletem :) Tehát, most csináltad jól a bicaj közben, csak a már vacsit nem, de ezt ki kell kísérletezned nyilván, erre nincs recept.

Ari vagy, hogy próbálsz segíteni :) Majd mások, főleg, akik nem régóta pumpások és még nagyon erős emlékeik vannak a penes korról majd leírják!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Molli, először én is a rejtett hipora gondoltam és az utána lévő somogyira. Nem elképzelhetetlen ez sem, de a Roche fórumán erre rákérdeztem, és a folyamatot leírták. Ebből a leírásból sokat megértettem, és alkalmaztam is. Évekre visszaemlékezve a bringatúrákra, nagyjából mindig jók voltak a cukik, persze ingadozás mindig is volt, de ez nálam nem kunszt. Amióta pumpám van, sokkal jobban be tudtam szabályozni a cukit. Most idén tréfált meg először a sok alacsony érték.
Persze lehet a héttérben most rejtett hipo, ahogy te gondolod most, mivel a pumpával ugyanúgy jártam el, mint tavaly. Tavalyelőtt is volt egy kis hipom, de az tényleg kicsi volt, és menet közben, meg az még a "tanulóidő" volt. (Persze most csak a bringatúra 35 km tekerésére gondolok) Azt hiszem ez is jó tanulópénz volt. Ha hipo közelit mérek, méginkább le kell venni a pumpát, és nem korrigálni.
Molli, rákeresek arra válszra, ami a mozgás cukorra gyakorolt hatását írja le, és bemásolom ide. Én úgy emlékszem, hogy már egyszer bemásoltam, de nem találom sehol.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Az alábbiakban bemásoltam, ami alapján én "kitaláltam" magamnak a %-os változtatásokat. Mindenkinál más beállítás szükséges a pumpán, tehát mindenkinek magának kikísérleteznie.

Kedves víghkata!
Néhány hozzászólás "címszavakban":
1./ Növekedési hormon, adrenalin, glukagon termelés már a mozgás alatt is van, azért, hogy a mozgás alatt ne essen le vércukorszint. Az izomsejteknek nagyobb mennyiségű cukorra van szükségük, ahhoz utánpótlás kell, ami főleg a májbéli cukorraktárakból jön. Ezeknek a raktáraknak a mozgósításához van szükségés ezekhez a hormonokhoz. Ehhez a folyamathoz társul az a tény is, hogy mozgás alatt az izomsejtek inzulinérzékenysége fokozódik.
Egészséges (nem diabéteszes) emberben ez egyszerűen működik, ahhoz, hogy mozgás alatt ne hipózzunk be: mozgás alatt csökken az inzulintermelés, mozgás után (amikor már a testmozgásnak nincs inzulin-érzékenységet fokozó hatása és magasabb az inzulin hatásával ellentétes hormonok szintje a raktárak feltőltése érdekében), rákapcsol a hasnyálmirigy, "gázt ad" és emelkedik az inzulinszint, hogy ne menjen fel a vércukor.
Pumpahasználatra lefordítva: mozgás alatt csökkenteni, utána pedig növelni kell a bázist... De mivel számos más tényezőnek is hatása lehet, így a pontos mennyiség nem mindenkinél, és nem mindig ugyanakkora

2./ Az inzulinrezisztencia nem azt jelenti, hogy az inzulin egyáltalán nem hat, hanem, hogy ugyanakkora anyagcsere-hatás eléréséhez nagyobb adagra van szükség. (Megint itt a kérdés: kinek, mikor és mennyivel többre??)
A Somogyi hatás is tényleg hasonló: a májból kiáramló cukor miatt áll fenn az inzulinrezisztencia. Ahogy kiürülnek a hormon-raktárak vagy a szénhidrátraktárak, magától, akár extra inzulin nélkül is spontán rendeződik a vércukor, de amíg fennállt a folyamat, addig meg hiába nyomhattuk az inzulint. (Tapasztalat a bázis emelése sokszor jobban segít ilyenkor, mint az extra bólusok...)
3./ Kicsit hosszúra sikerültek a válaszok, és még nem is beszéltünk a gyümölcs érettségétől függő szénhidrát-tartalomra ill. glykémiás indexre. Jobb tápanyagtáblázatok még azt is feltüntetik, hogy mennyiben különbözik a straking és a jonathan alma CH-tartalma. Nem beszélve a napszakkal, mozgással, egyéb tényezőktől változó inzulinérzékenységgel, ill. vércukoremelő hatással.
Üdvözlettel:
dr.roche
_________________
A Roche orvos szakértője
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kata, akkor én rosszul írtam le, arra gondoltam, hogy most NEM volt rejtett hipód, eddig meg igen, de a bemásolt írásból kiderül, hogy eddig működtél nagykönyv szerint és most nem én meg fordítva gondoltam. Kicsit értetlenül állok a dolog előtt, mert ha én mozgom, akkor mozgás után le kell venni a bázist, nemcsak pumpával, de pennel is. Versenyszerűen tollasoztam 10 évet, plussz 5-6-ot csak edzéseken és ez mindig így volt, bár ez anaerob sport, de biciklinél és futásnál is pont ugyanígy működtem. Nekem mozgás közben csak akkor esett le a cukrom, ha több, mint 1 órán át tartott, tehát ekkor kellett inni-enni valami (pumpa esetén csökkenteni a bázist), de mozgás után minden esetben jó sokáig (aznap minimum, de általában másnap is még) csökkentett bázissal kellett lennem és kevesebb gyorsat is kellett adnom.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Azon gondolkodtam, hogy amit leírtál ide a sportról, az tulajdonképpen a somogyi hatás is egyben. Nem teljesen értem, hogy sima mozgásnál ez miért működik így pontosan, de még utánanézek.

Meg azon tűnődtem, hogyha ez valóban így van, akkor lehet, hogy egyszerűbb lenne nem levenni a bázist mozgás előtt, hanem enni valamennyit, így a májnak nem kell felszabadítania a raktárakat (na, már ezért sem értem ezt az egészet, hiszen nem minden mozgásnál kell raktárakat szabadítani fel, főleg, ha előtte evett valaki....) és így mozgás után nem menne fel.
 

Sani

Új tag
Szia Molli!Én pumpa előtt így adtam az inzulint: 7-7-7-14 ( Apidra + Lantus)Persze ez akkor sem volt törvényszerű, hiszen már akkor a mért vc értékektől és az elfogyasztott ch mennyiségtől tettem függővé az adagokat.Most a bázis adagom 11,575 / 24 óra+ változó, hogy mennyit eszem, annyi bólust adok.
 

tímeácska

Őstag
Hát, az én pumpa előtti inzulin adagommal nem igazán lennél kisegítve! ;-) Meg Mátééval sem, asszem... Mostani inzulin mennyiségem: bázis 12,2 E; Bólusaim általában 5-5-5 E, persze, ez változó néha, függ az elfogyasztott Ch-tól. De általában ugyan annyit eszek.
 

pumpás

Őstag
Pumpa előtti inzulin 15 15 15 Humalog 45 Lantus ehez képest most 1.3 a bázis 24 órán át 4-5 bolus.Most nekem a fele az egyévvel ezelőttinek de volt olyan időszak amikor beértem csak a bázissal 3-4 napig.
 

tímeácska

Őstag
Pumpa előtti inzulin 15 15 15 Humalog 45 Lantus ehez képest most 1.3 a bázis 24 órán át 4-5 bolus.Most nekem a fele az egyévvel ezelőttinek de volt olyan időszak amikor beértem csak a bázissal 3-4 napig.

Ezt hogy érted, Pumpás, hogy beérted csak a bázissal? Ettél, de nem kellett bólust adnod?
 

Mira

Új tag
Sziasztok!
Kmolli!
Az én inzulinadagom így nézett ki: 6-7-3 E Actrapid, 13 E Insulatard. Ezzel a rendszerrel viszont soha nem voltak jó értékeim...
Jelenlegi összbázisom 13.35 E;
00-09-ig 0.6E; 09-16-ig 0.45E; 16-20-ig 0.75E; 20-24-ig 0.45E;
általában 3.5-5-3.5 bólussal, de ez inkább változó.
Remélem rendbe jön a cukrod, és végre nyugodtan alhatsz!!!

A mozgást illetően én általában biciklizem 1-1.5 órát, és előtte leveszem a bázisom 30%-al a mozgás idejére. Azt követően én nem szoktam változtatni. Viszont én mindíg eszem plusz CH-ot a mozgás előtt, sőt, van úgy, hogy közben is (főleg ha még tart a beadott étkezési bólus hatása). Utána nekem nem szokott felmenni. Ha csak szobabicózom, akkor a bázist nem is kell levennem, bár az csak 35 perc.
 
Oldal tetejére