Insulinpumpa

napocska

Őstag
Attól véleményem szerint egyikünknek sem kell tartanunk, hogy belesüppednénk a sötét közömbösségbe, vagy bármiféle ingoványba :). Az, hogy az ember örül annak, ami van, nem jelenti azt, hogy nem is vágyik jobbra. Itt mindenki figyeli az újdonságokat, és igyekszünk megragadni minden lehetőséget a jobb kezelési lehetőségek reményében. Pl. ha felbukkan egy új cukimérő, már rácuppanunk. A vezeték nélküli pumpa előbb-utóbb hozzánk is szépen el fog jutni, ebben biztos vagyok. Hogy lassabban, mint Ámerikába, hát ez van. És hogy akkor, mikor az elérhető lesz nálunk, ott már milyen pumpát hordanak az emberek, nem tudom.

poe

Őstag
Ha azt mondtaná a tb., hogy itt ez a két pumpa fajta (vezetékes, vezeték nélküli) az egyiknek ez az ára, a másiknak meg ez, de ennyi támogatást adunk meg rá, - mint ahogy Molli irta - akkor miért nem én dönthetem el, hogy belefér-e a családi költségvetésembe, hogy a drágábbnak kifizessem a támogatott ár, és a vételár közötti különbséget.
Hadd én döntsem már el, hogy a pénzemért mit szeretnék kapni.
De a termékeket nem a TB hívja be az országba, ő csak a hazánkban forgalmazottak közül támogat, vagy nem támogat. Ha tehát a gyártó nem akar bejönni, azzal nem lehet mit kezdeni. (Mondjuk az, hogy kapna-r támogatást a termék, nyilván befolyásolhatja azt,hogy bejönnek-e vele.)
A TB azonban nem morális alapon működik, nem is működhetne úgy. "Őt" az érdekli, hogy anyagi szempontból megéri-e a dolog az országnak. Szerencsére az inzulinpumpára vannak olyan tanulmányok, amik kimutatták, hogy bár az "üzemeltetése" drágább, a kevesebb szövődmény és azok "kieső" kezelése miatt megéri támogatni a pumpát.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
De a termékeket nem a TB hívja be az országba, ő csak a hazánkban forgalmazottak közül támogat, vagy nem támogat. Ha tehát a gyártó nem akar bejönni, azzal nem lehet mit kezdeni. (Mondjuk az, hogy kapna-r támogatást a termék, nyilván befolyásolhatja azt,hogy bejönnek-e vele.)
A TB azonban nem morális alapon működik, nem is működhetne úgy. "Őt" az érdekli, hogy anyagi szempontból megéri-e a dolog az országnak. Szerencsére az inzulinpumpára vannak olyan tanulmányok, amik kimutatták, hogy bár az "üzemeltetése" drágább, a kevesebb szövődmény és azok "kieső" kezelése miatt megéri támogatni a pumpát.
Hát azért nem egészen úgy van, hogy az érdekli az OEPet, hogy anyagilag megéri-e az országnak. Van egy kis korrupció, jó sok lobbi, amik egy cseppet befolyásolják a döntéseket. És az anyagilag jól járjon az ország fogalom is relatív, mert attól biztos, hogy jobban jár az ország anyagilag, hogy a következő 1 évben nem adok elég támogatást valamire, ennek majd 10 év múlva iszom meg a levét, mint OEP, mert akkor lesz belőle egészségügyi probléma, amire akkor majd többezerszeresen kell többet fizetnem, mintha támogattam volna időben a rászorulókat? És ahhoz, hogy egy ilyen döntés megszülessen, miért kellenek évtizedek magyarországon? Ennek nem sok köze van az anyagilag megéri-e kérdéshez, ez pusztán öncélú,az adott évben ki jár jobban és simán bürökrácia, ami példátlan nálunk pl Europai viszonylatban.
Én pl, mint említettem bizony nem tudom elmondani, amit ti igen, hogy legalább van egy pumpám, jaj de örülök. Én szívok a pennel, mert nem bírták az ereim a hosszú kanülöket (sokkal rövidebbek ezek a drótnélküliek), de ennél is jobban szívok a tesztcsíkokkal és ezzel bizony nem vagyok éppen egyedül. Ugyanamiatt szívunk sokan a tesztcsíkokkal, ami miatt nincs nálunk más fajta pumpa (és olyannyira nem foglalkozik senki ezzel a tesztcsík üggyel sem, hogy még az orvosok szerint is tökéletesen mér a Partner és Optimum, pedig marhára nem). Pontosan ugyanaz a bürökrata felfogás miatt szenvedünk sokan a tesztcsíkok miatt, mint amiért nem jön be (mert nem kap támogatást!) semmi új eszköz. És ugyanezért tart ott nálunk a terhesgondozás, ahol tart (hát ez aztán még ennyire sem pénzkérdés, hogy milyen inzulinokkal engednek szülni). Ezeken igenis változtatni kell és nem beletörődni. Mert sokak életét nehezítik meg nagyon ezek a dolgok, holott ma már van lehetőség ezeken változtatni és csak okos döntés és nem pénzkérdés lenne, hogy élhessünk ezekkel a lehetőségekkel.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
És már az is boldoggá tenne, ha abban biztos lehetnék, hogy ezt a pumpát, ezen az áron biztosítják számunkra, és nem kell attól rettegni, hogy megvonják/csökkentik a támogatást.
Bár Dani még kicsi, messze van a 18-tól, de te már valószínű tudat alatt rettegsz a gyermek és felnőtt ár közötti igencsak tetemes árkülönbözettől, ami sokszorozódik, mert nem csak a pumpát érinti.
(Csak nagyon halkan merek drukkolni, hogy mire Dani 18 lesz, addig sok minden változik, de az nem a gyermek ár növekedését jeleni.)

borka

Őstag
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Sziasztok, Sándor vagyok !

Előre bocsájtom,hogy senkit nem akarok megbántani a hozzászólásommal,de lehet,hogy néha idézni fogok valakit/ket.
A jelenlegi állapotoknak megfelelően az OEP 4 féle inzulinpumpát támogat,és kezdeném azzal a mi lehet,hogy felháborítja a gyermekes diabosokat,és meg ölnének 1 kanál vízbe,de borzasztóan diszkriminatívnak,és igazságtalannak tartom a jelenlegi támogatási rendszert.
Miért kell a gyermek pumásoknak olyan nagy mértékű támogatás,amikor az életükből csak 18 évig élvezhetik , felnőtt korban viszont még akár 50-60 évig nyöghetik a fenntartási költségeket. Legyen az OEP támogatottság egységes.

A vezeték nélküli pumával kapcsolatban pedig a következő gondolatokra jutottam.
Igen, nagyon szegény ország vagyunk,és ezzel együtt az egyének is .Amellett a népességünk is kicsi .Hogy mit akarok ezzel mondani,azt amit Poe is mondott,hogy gazdaságilag nem éri meg a cégnek behozni hozzánk a vezeték nélküli pumpát.
Akinek van ideje,és türelme az csináljon egy gazdaságossági számítást,és rádöbben ,hogy megtudja-e majdan fizetni az annyira áhított terméket.
Jelenleg Amerikában, 6-7000 dollárba kerül (állítólag ) a vez.nélküli pumpa.1 USA dollár 200 Ft.
Amerikában kb. közel 1 millió diabos van.
Magyarországon 6000 regisztrált diabos van.
A pumpa árát a diabosk arányához kalkulálták ki,hogy a gyártás és a forgalmazás nyereséges legyen. De még egy szó sem esett a tartozékokról,és egyéb kiegészítőkről, ami ugyebár a fenntartási költségekhez jön.( okos telefon, vércukormérőtesztcsík,mert ugye a vc.-t itt is mérni kell.
Ezek után kérdem,hogy itthon vajon menyit kellene fizetni pluszba ,ha megmaradna 800 ezer Ft támogatás amit bevállalnátok.

Persze ezzel nem azt akartam mondani,hogy üljünk csak nyugodtan a langyos szaharinba,és várjuk a sült galambot,de maradjunk a realitások talaján.

Sándor…….aki így gondolkodik. (bocsi Laci:) )

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Igen, nagyon szegény ország vagyunk,és ezzel együtt az egyének is .Amellett a népességünk is kicsi .Hogy mit akarok ezzel mondani,azt amit Poe is mondott,hogy gazdaságilag nem éri meg a cégnek behozni hozzánk a vezeték nélküli pumpát.
AZ a helyzet, hogy azért nem hoznak be rengeteg dolgot, mert mivel nincs rá semmilyen támogatás, ezért nem éri meg nekik, nem azért, mert ez egy szegény ország... Van csomó vc mérő, Roche-nak is (csak megemlíteném az Avivát...), amit pontosan ezért nem hoztak már be, mert minek, úgysincs rá támogatás, évekig, évtizedekig tart sokszor, mire megkapják az OEPtől a támogatást (ugyanannyit, mint a 77 Elektronikás csíkokra...), ezért nem éri meg foglalkozni vele. Nem azért, mert nem vennék meg még sokkal drágábban is, mint mondjuk az Optimum csíkot (a lényeg, hogy fel lehessen írni receptre és amit nem lehet, azt nem lehet eladni, de ha lehet, bár mégis sokkal drágább - lássuk az Active-ot -, azt már el lehet adni). És ez a pumpával is hasonlóan történt, amíg nem volt rá támogatás, addig nem érte meg itt senkinek, de mivel a cégeknek sem az az egyetlen érdekük, hogy csak USAban szolgálják az ott lakó 1 millió cukrost. Utánanézek, hogy hogy megy ez máshol az EUban. Szóval itt kicsit megfordul a dolog, hogyha nyitott lenne az OEP, akkor több minden lenne elérhető nálunk is. De ehhez nem csak az OEPnek kell nyitottnak lennie, hanem a diabetológusoknak is, akik viszont szintén nem nyitottak.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves Sándor és mindenki!

Nagyon egyet értek veled. Tegnap ehhez a témához elkezdtem egy hozzászólást, de jól vége lett a műszaknak, és inkább elmentettem, amit addig írtam. Ez most bekopizom, és folytatom. Majdnem ugyanazt írtam mint te és Poe, leginkább somcsikának válaszolva, hogy miért nem olyan egyszerű Mo-ra behozni a cuccost, ami máshol van, és mi csak ácsingózunk. (Csak másképp fogalmaztam.)
Ime:

Sajna nem csak ez a probléma. Nekem is az tetszene, ha csak a mi honi atyáinkon múlna a dolog.
A helyzet az, hogy van egy külhoni cég (a könnyebbség kedvéért maradjunk a Roche-nál és a vezeték nélküli pumpánál), amely a terméke bevetésekor és a későbbi terjeszkedésekor felméri a létező és leendő (potenciális) piacot. A külhoni cég szempontjából nézve természetsen a cél az, hogy minél több terméket adjon el. De azt neki nyereséggel kell eladnia, vagyis húz egy egyenleget a bekerülési és megtérülési mutatók között. Ha most ezt madzag nélküli pumpát nézzük, és az anyacég Roche-t, akkor Magyarország nem igazán szerepel a potenciális ügyfelek között. pontosan azért, mert itt kicsi a felvásárló (potenciális felhasználó) piac.
Az anyacég, ha pénzt és energiát (szoftver magyarítása, stb.) fektet egy termék bevezetésébe, abból hasznot akar húzni. A céget nem az érdekli, hogy mi igényes, nívós terméket akarunk-e megvenni, és a néhány százezer pumpásból lesz-e 10 aki meg tudja fizetni, hanem százalékokban számol. Az a néhány tíz diabos nem fog piaci hasznot hajtani az anyacégnek. Nem a magyarországi Roche-nak, mert az anyacég várja el a területi (magyarországi cégtől), hogy a meghatározott kvótát teljesítse.
Nagyon az a helyzet, hogy ezt Magyarország nem tudja teljesíteni. De a magyarországi Roche mindezek ellenére azon van, hogy Magyarországra behozza a Solot.

Na, valahogy így néz ki a háttér, hogy miért ácsingózunk, sokszor nyálcsorgatva a világ piacán megjelenő és létező technikák iránt. Azt mindezek mellett nem tagadom, amit Molli írt, hogy az OEP és a kompetens orvosaink is tehetnének többet, vagy hatékonyabban, mert egy honi cég belepusztulhat a fejlesztésbe, ha ezek a fontos háttérszelek nincsenek meg.

Zsuzsi, csak jáccásiból gondolj bele: Ha Magyarországon összesen 1000 potenciális színes tv vásárló lenne, akkor a Sony cég venné a fáradtságot, hogy mindent magyarítson, hogy abból az 1000 főből legyen 30-100 vevő, aki Sony színes tv-t akarna venni? Te lehet, hogy a potenciális vásárlók között lennél, mert meg tudnád venni, de én talán nem, mert én csak egy olcsóbb márkát tudnék megvenni. Akkor téged baromira bosszantana, hogy te megvehetnéd, de nem tudod, mert "miattam" a Sony cég be sem jön a magyar piacra. (a példa egy kicsit sántít, mert külhonban meg tudnád venni az áhított tv-det, de a hasonlat a szemléltetést szolgálja a "miértekről".) És a fentebb leírtakat nem az okos kútfejemből pattintottam ki, hanem sajna a száraz valós tényeket adja megbízható forrás alapján.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Egyrészt én úgy tudom, 50 ezer cukrosról beszélünk, legalábbis teljes mértékben inzulinfüggő cukrosról (nem 6 ezerről). Másrészt ugyan magyarország szegény, de mint mindenki látja, érzi, tapasztalja, igenis van egy elég húzós réteg az országban, akiknek lenne pénzük a drágább eszközökre is. Ezt onnan is le lehet szűrni,hogy hány MiniLinket adott el pl a Medtronic, amit igenis vannak jónéhányan, akik használnak minden nap (én ismerek ilyen embereket). Pedig ezt sem gondolná itt senki a fórumon szerintem, hogy sokan ezt rendesen fizetik és használják. Pedig ez nem is egy terápiás módszer, mint a pumpa, enélkül aztán tényleg lehet élni és még normális életet is vezetni (tekintve, hogy sajnos nem pontos és megbízható).
Az, hogy az adott x ezer forint támogatást én, mint beteg (sőt, akár az orvosom), Roche vagy OmniPod pumpára óhajtom fordítani, na az teljes mértékben azokon múlik, akik hivatalnokként dolgoznak az OEPben és az állami körökben.
Az, hogy egy cég behozza-e a termékét, egyáltalán nem ilyen egyszerű, hogy van-e piac vagy nincs. Nem értem, hogy akik azt gondolják, hogy itt nincs piaca, mégis honnan veszik? VÉgzett itt valaki piackutatást? Már írtam és tartom még mindig, hogy AZÉRT nincs piaca most egy ilyen pumpának, mert lehetetlen rá támogatást szerezni és TÁMOGATÁS NÉLKÜL valóban nincs piaca. Bár látszólag külön téma, hogy miért nem költhetem el a havi 6 ezer forintos tesztcsík támogatásomat akármelyik csíkra, amelyikre akarom (ebben pedig itt mindenki egyetért ), gyakorlatilag pontosan ezért nem jönnek be az új dolgok ebbe az országba, mert támogatás nélkül biztosan nem lesz piaca. Támogatással ellenben miért ne lenne? Ha támogatnák pl a MiniLinket, még többen vennék meg. De ez tök más és nem is erre kéne támogatást kapni, mert ez már a többlet kiadást jelentené, de amiről én beszélek, az nem jelentene többlet kiadást, csak nem lenne korlátozva a felhasználható összeg tárgya.
Egyébként, szerintetek hány cukros él Dániában, Belgiumban... ott annyival nagyobb lenne a piac? Nem.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tök más téma, olvastam egy cikket (http://www.babaszoba.hu/services/ne...git_a_mesterseges_hasnyalmirigy%3Fnid%3D33895) és ebben ezt írják:

"Tíz beteg kismamán próbálták ki eredményesen a mesterséges hasnyálmirigyet Cambridge-ben. Érzékelővel folyamatosan mérték a vércukorszintet, majd számítógéppel feldolgozták, végül inzulinpumpával megfelelő mennyiségű inzulinhormont juttattak az édesanya szervezetébe, így folyamatosan normális vércukorszintet biztosítottak."

A mesterséges hasnyálmirigy tudtommal nem az inzulinpumpa simán, hanem egy számítógépes rendszer, ami a folyamatos szenzor alapján magától dönti el, hogy mikor, mennyi inzulint adagoljon. Ti tudtok erről valami? A cikkben a link nem ilyesmire mutat,nem értem, honnan vették ezt az egészet, de ha ez igaz, az nagyon nagy előrelépés lenne.

poe

Őstag
A mesterséges hasnyálmirigy tudtommal nem az inzulinpumpa simán, hanem egy számítógépes rendszer, ami a folyamatos szenzor alapján magától dönti el, hogy mikor, mennyi inzulint adagoljon. Ti tudtok erről valami? A cikkben a link nem ilyesmire mutat,nem értem, honnan vették ezt az egészet, de ha ez igaz, az nagyon nagy előrelépés lenne.
Jól tudod a mesterséges hasnyálmirigy a "kör bezárása". Tudunk inzulint adagolni folyamatosan, szabadon változtatható intenzitással és tudunk folyamatosan vércukrot mérni. E között a kettő között jelenleg a páciens a kapocs, ha azonban megtalálnák a megfelelő, biztonságos algoritmust, akkor tulajdonképpen kiiktatható lenne az emberi beavatkozás. Ezzel több probléma is van. Egyrészt a hormonokra mindenki másképp reagál, de még ugyanaz az ember is más napszakban, más körülmények közt (gondolok itt az ismert zavaró tényezőkre, mint frontok, betegség stb). Más lesz egy 2E-es korrekció eredménye hajnali 2-kor és hajnali 6-kor. Emellett a kanülbe nem szerelhető be a szenzor, mivel a környéken lévő nagy inzulinkoncentráció hamis szöveti vc-t mutat. Szóval egyszerűnek tűnik, de nem az. Viszont előbb-utóbb tuti megcsinálják. ;)
Az amiről a cikk szól, inkább olyasmi lehetett, mint amit az egyik doki mesélt. Az olimpián az egyik kajakos, vagy kenus (ha jól emlékszem ausztrál) diabos volt. A verseny alatt végig CGMS volt rajta, a pumpáját pedig egy komplett orvosi team távirányította a partról, a beérkező vc adatok alapján.
Egyébként a világban számos helyen, többek közt nálunk a BME-n is foglalkoznak a mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztésével.
https://www.iit.bme.hu/kutatas/mesters%C3%A9ges-pancreas

poe

Őstag
Egyrészt én úgy tudom, 50 ezer cukrosról beszélünk, legalábbis teljes mértékben inzulinfüggő cukrosról (nem 6 ezerről). Másrészt ugyan magyarország szegény, de mint mindenki látja, érzi, tapasztalja, igenis van egy elég húzós réteg az országban, akiknek lenne pénzük a drágább eszközökre is. Ezt onnan is le lehet szűrni,hogy hány MiniLinket adott el pl a Medtronic, amit igenis vannak jónéhányan, akik használnak minden nap (én ismerek ilyen embereket). Pedig ezt sem gondolná itt senki a fórumon szerintem, hogy sokan ezt rendesen fizetik és használják. Pedig ez nem is egy terápiás módszer, mint a pumpa, enélkül aztán tényleg lehet élni és még normális életet is vezetni (tekintve, hogy sajnos nem pontos és megbízható).
Az, hogy az adott x ezer forint támogatást én, mint beteg (sőt, akár az orvosom), Roche vagy OmniPod pumpára óhajtom fordítani, na az teljes mértékben azokon múlik, akik hivatalnokként dolgoznak az OEPben és az állami körökben.
Az, hogy egy cég behozza-e a termékét, egyáltalán nem ilyen egyszerű, hogy van-e piac vagy nincs. Nem értem, hogy akik azt gondolják, hogy itt nincs piaca, mégis honnan veszik? VÉgzett itt valaki piackutatást? Már írtam és tartom még mindig, hogy AZÉRT nincs piaca most egy ilyen pumpának, mert lehetetlen rá támogatást szerezni és TÁMOGATÁS NÉLKÜL valóban nincs piaca. Bár látszólag külön téma, hogy miért nem költhetem el a havi 6 ezer forintos tesztcsík támogatásomat akármelyik csíkra, amelyikre akarom (ebben pedig itt mindenki egyetért ), gyakorlatilag pontosan ezért nem jönnek be az új dolgok ebbe az országba, mert támogatás nélkül biztosan nem lesz piaca. Támogatással ellenben miért ne lenne? Ha támogatnák pl a MiniLinket, még többen vennék meg. De ez tök más és nem is erre kéne támogatást kapni, mert ez már a többlet kiadást jelentené, de amiről én beszélek, az nem jelentene többlet kiadást, csak nem lenne korlátozva a felhasználható összeg tárgya.
Egyébként, szerintetek hány cukros él Dániában, Belgiumban... ott annyival nagyobb lenne a piac? Nem.
Molli!
Nem beszélünk mi annyira mást, csak más szemszögből nézzük a dolgokat. Tökéletesen igazad van abban, hogy a TB vaskalapos és nem racionális, az orvostudomány és a terápiás technológiák fejlődését szem előtt tartó érvek alapján dönt.
Az 50000 ezer szerintem kevés, bár pontos számost most nem tudnék mondani, pumpahasználó pedig kb 1600 van és nem is fog azonnal mindenki pumpát használni. Ez egy világcég számára kicsi piac , főleg ha úgy nézed, hogy már le is van fedve, 4 cég pumpái kaphatóak nálunk. A Roche már itt van, neki könnyebb, kevesebb kockázattal jár behozni egy új terméket, mint a semmiből betörni a piacra. Szerinted mennyit adnának el omnipodból első évben, ha ugyanannyiba kerülne, mint a Medtrtonic, Roche és az Animas? Szerintem sajnos nem sokat. És ezzel nem bizonygatni akarom, hogy ez kis piac, hanem azt próbálom érzékeltetni, hogy miért éri meg ezeknek a cégeknek inkább pl a dinamikusan fejlődő és népes ázsiai országok felé nyitni. Belgium és Dánia meg nagyon más, mint mi. Az Európa, mi meg az amerikaiak szemében kb balkáni ország vagyunk....

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Jól tudod a mesterséges hasnyálmirigy a "kör bezárása". Tudunk inzulint adagolni folyamatosan, szabadon változtatható intenzitással és tudunk folyamatosan vércukrot mérni. E között a kettő között jelenleg a páciens a kapocs, ha azonban megtalálnák a megfelelő, biztonságos algoritmust, akkor tulajdonképpen kiiktatható lenne az emberi beavatkozás. Ezzel több probléma is van. Egyrészt a hormonokra mindenki másképp reagál, de még ugyanaz az ember is más napszakban, más körülmények közt (gondolok itt az ismert zavaró tényezőkre, mint frontok, betegség stb). Más lesz egy 2E-es korrekció eredménye hajnali 2-kor és hajnali 6-kor. Emellett a kanülbe nem szerelhető be a szenzor, mivel a környéken lévő nagy inzulinkoncentráció hamis szöveti vc-t mutat. Szóval egyszerűnek tűnik, de nem az. Viszont előbb-utóbb tuti megcsinálják. ;)
Az amiről a cikk szól, inkább olyasmi lehetett, mint amit az egyik doki mesélt. Az olimpián az egyik kajakos, vagy kenus (ha jól emlékszem ausztrál) diabos volt. A verseny alatt végig CGMS volt rajta, a pumpáját pedig egy komplett orvosi team távirányította a partról, a beérkező vc adatok alapján.
Egyébként a világban számos helyen, többek közt nálunk a BME-n is foglalkoznak a mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztésével.
https://www.iit.bme.hu/kutatas/mesterséges-pancreas
Ahogy olvasgattam még tegnap a cikkeket, itt többről volt szó. Ugyanis azt szeretnék, ha otthoni körülmények között is tesztelhetnék a mesterséges hasnyálmirigyet gyerekeknél is meg terheseknél is első körben, tehát itt nem orvosi team irányít szerintem, hanem egy szoftver. Úgy, hogy írtad a sportolóról, hogy CGMS és pumpa mindkettő van rajtuk, de olyan szoftver van a pumpában, ami tud irányítani egy orvosi team helyett. Nyilván, hogy ez megtörténhessen egyénre kell szabni, tudni kell, hogy milyen az inzulinérzékenysége az egyénnek adott időszakokban, 10 egység CHhoz mennyi inzulin kell és ez is milyen időszakban van, pont, ahogy te is írod. Hasonlókat már most is lehet a medtronicos pumpával (lehet, hogy csak a Veoval, nem tudom), de az nem irányít. Hasonló dolog, mint a bolus-varázsló és az pedig tpasztalatok szerint működik és nagyon is használható (és ennél lényegesen bonyolultabb a mesterséges hasnyálmirigy szoftvere, de hasonló alapprogramozáson megy keresztül elviekben).

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli!
Nem beszélünk mi annyira mást, csak más szemszögből nézzük a dolgokat. Tökéletesen igazad van abban, hogy a TB vaskalapos és nem racionális, az orvostudomány és a terápiás technológiák fejlődését szem előtt tartó érvek alapján dönt.
Az 50000 ezer szerintem kevés, bár pontos számost most nem tudnék mondani, pumpahasználó pedig kb 1600 van és nem is fog azonnal mindenki pumpát használni. Ez egy világcég számára kicsi piac , főleg ha úgy nézed, hogy már le is van fedve, 4 cég pumpái kaphatóak nálunk. A Roche már itt van, neki könnyebb, kevesebb kockázattal jár behozni egy új terméket, mint a semmiből betörni a piacra. Szerinted mennyit adnának el omnipodból első évben, ha ugyanannyiba kerülne, mint a Medtrtonic, Roche és az Animas? Szerintem sajnos nem sokat. És ezzel nem bizonygatni akarom, hogy ez kis piac, hanem azt próbálom érzékeltetni, hogy miért éri meg ezeknek a cégeknek inkább pl a dinamikusan fejlődő és népes ázsiai országok felé nyitni. Belgium és Dánia meg nagyon más, mint mi. Az Európa, mi meg az amerikaiak szemében kb balkáni ország vagyunk....
50000 egyes cukrosra gondolok. Valamivel lehet, hogy több, 10 éve ennyi volt. (50-60 között talán)
Amikor elkezdődött nálunk a pumpa, akkor is évi alig pár darabbal indultak. Ez csak egy jó stratégiát igényel és marketinget és lesznek vásárlói és lehet, hogy klasszul konkurens lesz a 4 itthoni pumpacéggel, de ez csak nekünk kedvez, nem értem, hogy ne lehetne ezt megpróbálni? Annyival többet kínál (ha valóban jól működik egy ilyen chipes pumpa), hogy sokan, akiknek leginkább van pénzük is, átállnának rá. Ez miért baj? Ez miért nem piac? Ha meg sem próbálja egy cég, sosem derül ki, milyen a piac... ha már szóba hoztam Dániát és írod, hogy más, csak megjegyzem, hogy ott nem rohangálnak az utakon olyan autók, mint nálunk. Gondolnád, hogy a drágább középkategóriás autóknak nagyobb piaca van kis hazánkban, mint Dániában? Én nem hiszem, hogy azért nincs itt omnipod, mert nincs piaca. Még mindig azt gondolom, hogy ha lenne rá támogatás, lenne piac is.

poe

Őstag
Az autós téma nem lep meg. Dániát ugyan nem ismerem, csak Hollandiát, de ott azt láttam, hogy egyrészt nagyon jól tudják meddig ér a takaró, másrészt értelmetlen dolgokra nem költönek, pl. mindenki akkora lakásban/házban lakik, amit ki is használ. És olyan falujáró bringákkal járnak, hogy ihaj, semmi csillivilli mountenbike. Viszont ők használják.... :)
Azt meg végül is, hogy meg fogjuk látni, hogy egy cég megpróbálja-e, ez igazából ugye nem a mi eszmecserénken múlik... Amit el tudok még képzelni, az az ha egy kiépített hálózattal rendelkező forgalmazót keres meg ;), így kicsi a kockázat.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Az autós téma nem lep meg. Dániát ugyan nem ismerem, csak Hollandiát, de ott azt láttam, hogy egyrészt nagyon jól tudják meddig ér a takaró, másrészt értelmetlen dolgokra nem költönek, pl. mindenki akkora lakásban/házban lakik, amit ki is használ. És olyan falujáró bringákkal járnak, hogy ihaj, semmi csillivilli mountenbike. Viszont ők használják.... :)
Azt meg végül is, hogy meg fogjuk látni, hogy egy cég megpróbálja-e, ez igazából ugye nem a mi eszmecserénken múlik... Amit el tudok még képzelni, az az ha egy kiépített hálózattal rendelkező forgalmazót keres meg ;), így kicsi a kockázat.
Nagyon tetszik ez a mindenki tudja, meddig ér a takarója kifejezés, ez az, ami a magyarokra nem igaz :) Ez pontosan így van a dánokkal is, gondolom, ugyanaz a szitu ott, mint Hollandiában. A biciklik is :) Ellenben, amikor leesik az első hó, na hol jár a vadiúj, szuper hókotró legeslegelőször? A bicikliutakon :D Bicikliút méretű hókotrók... azt hittem, rosszul látok. (sosem felejtem el, nekünk akkor WagonR-ünk volt és azzal voltunk kint és leállított egy fiatal pár az utcán, hogy meg vagyunk-e elégedve az autóval, mert ők ilyet fognak most venni, hát dobtunk egy hátast, hogy nekik ez egyáltalán szóbajön, de nagyon is valós, ahogyan írtad a lakásokat a hollandoknál, itt is így van, nem ülnek luxusautókba sem, mert minek)

nagytniki

Új tag
Sziasztok!
SOS tapasztalatot, vagy javaslatot várok a következő kérdésben Tőletek!!
Ma, nem akarta a 2és fél éves kisfiam megenni az ebédet, csak keveset evett, így a szokott 0,4 helyett csak 0,1 E-t adtam be neki. Majd a reggel belőtt kanülre átettem a pumpát, és mivel 45 fokosat használunk (papírján előírás szerint) 0,7-tel töltöttem fel, és a tartályba előtte friss inzulint is tettem. Rá 1 óra múlva a férjem nem tudott neki cukrot mérni, csak az AC Activval, de azzal is 0,7-et mért!!! Ilyen sosem volt még!! Adott neki 60 ml-t tejet, meg 1szőlőcukrot, majd mértem fél óra múlva, még mindig hipó volt, adtam még 40 tejet, még egy szőlőcukit, meg egy kekszet. Rá fél órára még mindig 3 vaalmit mértem, adtam neki 1 palacsintát (volt benne rozs liszt is)! Ezek után is csak 4,5-öt mértem, így adtam még egy Győri Zabfalatokat is. Így is vacsi előtt 2,8 volt a cukija!!! Majd vacsorára zabagéppé vált, és megevett 40 g CH-nyi kenyeret! És mit mértem rá másfél órára?! 4,4-et... Pedig a vacsinál a 30 g CH-hoz 1,4 E-get szokott kapni, most csak 1 E-t adtam a 40-hez!! Hallott már valaki ilyesmiről?? Mi lehet a baj? Most fél óránként mérem, de állandóan 4 valamit mérek, és ráetetek... Már levettem százalékosan is a pumpát 50-re! Szerintetek lehet, hogy "hibás az inzulin" Túl tömény, vagy valami baki van vele? (ez volt az utolsó az adott csomagban, a többivel nem volt gond. Vagy beindult a sajátjának a termelődése????
Kicsit aggódom, mi lehet vele.. Segítsetek, légyszi.

Oldal tetejére