Lantusz-aki már használja és aki még nem

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
naty77 írta:
bioszaky írta:
naty, ez így nem érthető. Hogy lehet éjjel hypo, ha vacsora után 21 órakor 11,2?.


Hát ezért nem értem én sem. Illetve csak akkor érthető ha somogyi volt... Nekem a somogyit nem szabad korrigálni, mert irtó gyorsan visszaesik magától. most is fél 11-kor már 2,0 volt. olyan vagyok mint a mosott rongy és irtóra szeretnék ebből a hintából kiszállni. :roll:
Naty, ha ilyen gyorsan, ennyire lemegy Somogyi után, ez egyet jelent: túl van adagolva a bázisod!!!! Eleve nagyobb adagról indultál és már írtam neked, hogy be lehet nagyjából állni egy nagyobb adag inzulinnal, de sohasem lesz stabil a cukrod vele, ezek nem jó dolgok, tudom, hogy a dokid ezt mondta (hogy kettesével csökkents és nagyobb adagról kezd), de ha nem akarsz ettől szenvedni, akkor bíráld felül azt, amit a dokid mondott most ebben az esetben és csökkents egy nagyot a lantuson és úgy menj fölfelé. Hidd el, hogy kevésbé árt (és te sem fogod ilyen szarul érezni magad), ha pár napig magasabbak a cukraid és úgy emelgetsz a bázison! Mitől félsz ezzel kapcsolatban, miért nem mered megtenni?
 

naty77

Új tag
Már így is regneteget csökentettem, lassan 10e-nél tartok a dokihoz képest. :shock: Én értelek Téged de tudod, hogy nem vagyok híve az önkezelésnek, bármennyire is muszáj. Jobb szeretem a doki irányításával csinálni. Sajna a jövő héten nem tudok hozzá menni, csak utána.
Viszont egy tippem van mi keverhetett be ennyire, ennek utánajárok. :?:
 

bioszaky

Új tag
Naty, akár híve vagy az önkezelésenek, akár nem. EZ VAN.
Molli tippjét támogatom. Az esti magas értéket (ha nem korrigáltál) csak a nagyon magas bázis inzulin vihette hypoba.
Lantus + Actrapid? Nagyon fura, mert a Lantus hat napközben is, az Actrapid meg pont azért 5-6x adandó, hogy a bázis inzulint is adja. Én sokáig nem adtam napközben bázist, amíg 3x Humulin R-es voltam. Actrapid mellé 12-16 órás hosszú hatásút adnak, nem?
Napközben sok hypod van? Vagy egy inzulinra kétszer eszel? Mert a Lantus adta alapra az Actrapid még étkezés után sokáig pluszt ad.
 

szolnok

Új tag
Bioszaky!

A lantus -tól fájt a fejed? Erre hogyan jöttél rá?
Ilyet még nem hallottam. Nállunk is Lantus actrapid kombináció
működik. A novo R. amit a lantus mellé először adtak mit sem ért és ugy tértünk vissza az actrapidra.
 

naty77

Új tag
Nekem novorapid van a lantus mellé, így a kérdésekre nem tudok válaszolni. :lol:
sikerült megállítani a hintát, ebéd után 7,3, most árgus szemekkel figyelem, nehogy meginduljon lefelé... :twisted:
 

bioszaky

Új tag
szolnok, nem voltam egyértelmű. Nem a lantustól, hanem a hypo okozta görcstől fájt a fejem, nyakam.
A Novorapid + Lantus az teljesen jó. Minden lehetőség adott. :) Azt csináld, amit Molli írt.
 
kmolli írta:
gy.zsolt írta:
Én naponta 2 szer adok Lantus-t
Reggel 6 e , este 26 e
Megkérdezhetem, miért kellett 2x adni az 1 helyett? Nekem az volt a problémám a lantussal, hogy nem hatott már este 5 után (este 9kor adtam), magyarul max 20 óra volt a hatástartam, azaz még kevesebb, mert 5kor már mindig magas volt, du 3-kor kellett korrigálnom, hogy ne menjen fel (szóval akkor 16-18 óra volt max). Szeretnék megint lantusra állni, de mielőtt nekilátnék, utána akarok járni, hogy ez a napi 2x-i beadás kiknél és miért működik.
Köszi!

Szia! A vizsgálatok szerint nem voltak jobbak az eredmények a kétszer adott Lantus esetében. Azt szokták csinálmni, hogy vacsi előtt gyors, utána Lantus, és a kettő közti időt, amit esetleg nem fed már le a Lantus (esetek 1-3%-ban) lefedi a gyorshatású inzulin. Kmolli! Nagyon jó tanácsokat írsz a többieknek! Puszi! Tünde
 
sziasztok!

kmolli írta:
gy.zsolt írta:
Nálam az volt a gond , hogy nem tartott kia Lantus 24 orát.
Nem volt jo akár reggel , akár este adtam be .
A reggel 6 e, este 26 e feláallast en kisérleteztem ki.
A legjobb doki rábolintott a többinek érdekesnek tünt.
Köszi! Akkor ugyanaz volt a problémánk. Ezzel a felállással nem szokott olyan problémád, amit szolnok írt? (hogy néha érthetetlenül magas és nem lehet levinni)

Szolnok: nekem is sok ilyen problémám volt a Lantussal, a patroncsere sokszor bejött nálam is :shock: De nekem ugyanez az Insulatarddal is előfordult, csak lantussal sokkal többször.

Az jutott eszembe, hogy nem lehet, hogy ezekben az esetekben fronthatás miatt ugrott meg az érték? Nem figyelt meg senki ilyet? Esteleg nem lehet, hogy a ritka tűcsere miatt az inzulin beleszáradt a tűbe és egy része beadáskor a gumidugón át távozott, mert a beszáradt tűn nem tudott olyan gyorsan kijönni, mint amilyen erővel nyomtuk az adagológombot? Csak gondolkodom...
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Re: sziasztok!

Emődi Tünde írta:
Az jutott eszembe, hogy nem lehet, hogy ezekben az esetekben fronthatás miatt ugrott meg az érték? Nem figyelt meg senki ilyet? Esteleg nem lehet, hogy a ritka tűcsere miatt az inzulin beleszáradt a tűbe és egy része beadáskor a gumidugón át távozott, mert a beszáradt tűn nem tudott olyan gyorsan kijönni, mint amilyen erővel nyomtuk az adagológombot? Csak gondolkodom...
Ez a beszáradás dolog nagyon érdekes! Most éppen levemiren vagyok, ez fizikailag szerintem eléggé hasonlít a lantusra és ez be tud száradni... ahogy írtad, a lantus is. Szerintem az insulatard nem tud beszáradni, amúgy a tűcsere nem oldotta meg a problémát, csak a teljes patroncsere, de megmondom őszintén, volt olyan doboz (!) inzulin, amit végül kidobtam, mert mind rossz volt (Lantusból nem volt ilyen, ott a sima patroncsere bejött mindig). A fronttól nekem nem egész nap magas, hanem ingadozó lesz, a hidegfronttól könnyebben megy fel, a melegtől könnyen megy le, de az nem múlik el a következő bázis beadásával vagy a patroncserével, ezért gondoltam, hogy ez az inzulinon múlt. A fura, hogy Levemirrel még nem volt ilyen.

Komolyan mondod, hogy nem voltak jobbak az eredmények a napi 2x-i lantussal? :( Én azért ki fogom próbálni 8) Tudod, írtam már, hogy nálam ez a gyorshatásúval korrigálok este dolog nem jött be, mert nem eszem sosem ugyanakkor vacsit és néha sajnos hatott a lantus és életem legdurvább hipóit éltem át egyes esetekben ilyenkor, de tényleg, egyik ilyen hipó után (mikor már 100gr CH-t ettem meg 30 perc alatt és még mindig csak lefelé ment és már nyelni alig tudtam) váltottam Insulatardra (amúgy is a babaprojekt miatt akkor csak az insulatard jöhetett szóba, ezért erre). Amit írtál erről, hogy nem jött be ez a 2x-i, azokban az esetekben is emiatt kellett 2x adni, mert nem hatott 24 órán át?
 

Szabolcs

Új tag
Lantus

Szia Tünde!

Én két évig használtam Lantust. Nagyon nagy elvárásokkal indítottam, mert szinte kizárólag jót hallottam róla. Nem igazán jött be. A vacsora előtti értékeim nekem is mindig magasak voltak. Ha pedig emeltem, akkor más napszakban hipóztam. Állandóan azt hajtogattam a kezelő orvosomnak, hogy lehet, hogy mindenki másnak 24 óráig hat a Lantus, de nekem nem. A fennti következtetést azonban mostanában fölülvizsgáltam. A közelmúltban többször elvégzett szenzoros vércukormérés adatai alapján arra jöttem rá, hogy nem azért voltak magasak az értékeim vacsora előtt, mert nem hatott a hosszú távú inzulin! Egyszerűen nekem nagyobb az inzulinigényem délután 3-tól. A jelenleg rajtam lévő inzulinpumpa segítségével lehetőségem nyílt a napszakos inzulinigény ingadozás kompenzálására. Jelenleg már el tudom érni a normálértékeket vacsora előtt is. Utólag lett világos minden. Megnéztem a közel egy éve Lantus mellett készített szenzoros eredményeimet és már azon is látható volt mindez. Úgy gondolom, hogy kevés szó esik arról, hogy nemcsak hajnalban módosulhat az inzulinigényünk, hanem más napszakban is. Nekem az volt a pechem, hogy délután étkezés hiányában nem tudtam gyors hatású inzulinnal korigálni az emelkedést. Arra pedig senki sem biztatott, hogy iktassak be délutánra egy plusz injekciót.
 

bioszaky

Új tag
Szabolcs, ez az érzékenységvizsgálat remek! Ez alapján magad is ki tudod számolni, mikor kell beadni a Lantust, hogy akkor hasson, amikor kell. Pl. lehet, hogy reggel 8 körül adva éppen jó lesz. A délutáni érzékeny időszakban van a csúcsa. Ha reggel nem kell neked sok, bejöhet, mert az utolsó órákat (reggeli étkezéstől a Lantus hatásáig) a gyors inzulin kisegítini.
Érdemes gondolkdni, mikor adjuk be a Lantust!
 

Szabolcs

Új tag
bioszaky, csak az a probléma, hogy 3-tól 6-ig tartó időszakban szintén nagyobb az inzulinigényem az átlagosnál. A legnagyobb viszont egyértelműleg 15-18 óráig. Ilyenkor körülbelül 120 százalék.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szabolcs írta:
bioszaky, csak az a probléma, hogy 3-tól 6-ig tartó időszakban szintén nagyobb az inzulinigényem az átlagosnál. A legnagyobb viszont egyértelműleg 15-18 óráig. Ilyenkor körülbelül 120 százalék.
Erre én is gondoltam anno, mikor lantusos voltam, hogy lehet,hogy csak egyszerűen több az inzuligényem este, és nekem is pont az volt a bajom, hogy reggel is magas (nekem akkor a legnagyobb), tehát a reggeli lantus beadás kiesett, mert akkor legkevésbé hajnalban hat, amikor nekem a legtöbb inzulinra van szükségem. Aztán az insulatarddal bebizonyosodott (és most már a levemirrel is), hogy ez egyáltalán nincs így nálam, mert reggel adom a levemirt (és este) és 6 körül folyton hipózom este, pedig délben ebédelek és 8kor vacsizom átlagban, szóval nálam végülis nem volt igaz, hogy este nőtt az inzulinigényem. Na, ezt csak úgy leírtam :)
 

szolnok

Új tag
Az tuti, hogy nem mindegy mikor adjuk be a lantust.
Nállunk volt próba a reggeli, az este 10 körüli beadással, végül az est 8-9 közötti idő jött be , mert igy a reggeli magasak megszüntek és viszonylag jól bírja a 24 órát, kivéve mikor bármit csinál a fiam egyszerűen magas egésznap. Szerencsére ez ma már nagyon ritka. Azelőtt az insulatarad -ahtrapiddal is 7-7,5 körül voltak a HgA1c-k de, ez 3és 18 közötti ugrásokkal ból jött össze. Most ez "viszonylagosan egyenletes" érétkekből adódik ki.
Mióta pedig a heti 3 rendszeres tréning van, csökkenteni kellett az inzulinok mennyiségét is. Ugyhogy Bioszakynak igaza van a sportolás - mozgás fontos és jót tesz.
 

Beatty

Új tag
Mivel szóba került a Levemir is, ezért én is leírok 1 érdekességet (már számomra volt az! :) )
Még amikor Levemiren voltam azt vettem észre, hogy a vacsorához adott NovoRapidot egyre csökkentenem kellett, mert a 6 órás vacsi után simán behipóztam! Próbaképpen ugyanannyit ettem, mint máskor és ugyanazt, de egyre kevesebb insulinnal!
Különben este 1 alkalommal adtam 16 NE Levemirt, de az étkezési adagjaimat csökkenteni kellett. Nagyon jó értékeim voltak Levemir mellett! Az Insulatard mellett már annál kevésbé, és még a bólus insulinomat (NR) is emelnem kellett! :(
 
Re: sziasztok!

kmolli írta:
Emődi Tünde írta:
Az jutott eszembe, hogy nem lehet, hogy ezekben az esetekben fronthatás miatt ugrott meg az érték? Nem figyelt meg senki ilyet? Esteleg nem lehet, hogy a ritka tűcsere miatt az inzulin beleszáradt a tűbe és egy része beadáskor a gumidugón át távozott, mert a beszáradt tűn nem tudott olyan gyorsan kijönni, mint amilyen erővel nyomtuk az adagológombot? Csak gondolkodom...
Ez a beszáradás dolog nagyon érdekes! Most éppen levemiren vagyok, ez fizikailag szerintem eléggé hasonlít a lantusra és ez be tud száradni... ahogy írtad, a lantus is. Szerintem az insulatard nem tud beszáradni, amúgy a tűcsere nem oldotta meg a problémát, csak a teljes patroncsere, de megmondom őszintén, volt olyan doboz (!) inzulin, amit végül kidobtam, mert mind rossz volt (Lantusból nem volt ilyen, ott a sima patroncsere bejött mindig). A fronttól nekem nem egész nap magas, hanem ingadozó lesz, a hidegfronttól könnyebben megy fel, a melegtől könnyen megy le, de az nem múlik el a következő bázis beadásával vagy a patroncserével, ezért gondoltam, hogy ez az inzulinon múlt. A fura, hogy Levemirrel még nem volt ilyen.

Komolyan mondod, hogy nem voltak jobbak az eredmények a napi 2x-i lantussal? :( Én azért ki fogom próbálni 8) Tudod, írtam már, hogy nálam ez a gyorshatásúval korrigálok este dolog nem jött be, mert nem eszem sosem ugyanakkor vacsit és néha sajnos hatott a lantus és életem legdurvább hipóit éltem át egyes esetekben ilyenkor, de tényleg, egyik ilyen hipó után (mikor már 100gr CH-t ettem meg 30 perc alatt és még mindig csak lefelé ment és már nyelni alig tudtam) váltottam Insulatardra (amúgy is a babaprojekt miatt akkor csak az insulatard jöhetett szóba, ezért erre). Amit írtál erről, hogy nem jött be ez a 2x-i, azokban az esetekben is emiatt kellett 2x adni, mert nem hatott 24 órán át?


Szia! Ahogyan korábban írtam, csupán az esetek 1-3%-ában fordul elő, hogy nem tart ki. Egyébként azt gondolom, ki lehet próbálni azt, hogy megbontva adod, az eredmények önmagukért beszélnek, találkozom olyannal, aki így adja, és azt mondja, így jobbak az értékei. Ki kell próbálni, és kíváncsi vagyok a tapasztalatokra. Azt is meg lehet tenni, hogy a beadás időpontját tologatni. Pl. délre, amikor egyébként is kevesebb az inzulin igény. Kíváncsian várom a tapasztalataidat! : )
 
Re: Lantus

Szabolcs írta:
Szia Tünde!

Én két évig használtam Lantust. Nagyon nagy elvárásokkal indítottam, mert szinte kizárólag jót hallottam róla. Nem igazán jött be. A vacsora előtti értékeim nekem is mindig magasak voltak. Ha pedig emeltem, akkor más napszakban hipóztam. Állandóan azt hajtogattam a kezelő orvosomnak, hogy lehet, hogy mindenki másnak 24 óráig hat a Lantus, de nekem nem. A fennti következtetést azonban mostanában fölülvizsgáltam. A közelmúltban többször elvégzett szenzoros vércukormérés adatai alapján arra jöttem rá, hogy nem azért voltak magasak az értékeim vacsora előtt, mert nem hatott a hosszú távú inzulin! Egyszerűen nekem nagyobb az inzulinigényem délután 3-tól. A jelenleg rajtam lévő inzulinpumpa segítségével lehetőségem nyílt a napszakos inzulinigény ingadozás kompenzálására. Jelenleg már el tudom érni a normálértékeket vacsora előtt is. Utólag lett világos minden. Megnéztem a közel egy éve Lantus mellett készített szenzoros eredményeimet és már azon is látható volt mindez. Úgy gondolom, hogy kevés szó esik arról, hogy nemcsak hajnalban módosulhat az inzulinigényünk, hanem más napszakban is. Nekem az volt a pechem, hogy délután étkezés hiányában nem tudtam gyors hatású inzulinnal korigálni az emelkedést. Arra pedig senki sem biztatott, hogy iktassak be délutánra egy plusz injekciót.

Jó a megállapításod! Valóban van nem csak hajnali, hanem alkonyi jelenség is.
 

naty77

Új tag
érdekelne más tapasztalata az alábbiakban, ilyet más inzulinnal sosem tapasztaltam. :shock:
Lassan két hónapja használom a lantust, és már az első alkalomnál meglepett, de azóta is midnennap. az hagyján, hogy csípett beadás után sokáig, mert egy idő után megszűnt.
belövök, várok 10 vagy akár több mp-t, kihúzom a tűt és ömlik!!!! az inzulin (időnként ugye vérrel keverve) fogalmam sincs mennyi jön ki, de ránézésre soknak tűnik, képes 10-20 cm-t is lefolyni láthatóan, nem kis csepp csupán. próbáltam minél tovább benttartani a tűt, de a helyzet nem változott. vajon így mennyivel kevesebb hat? és mindig ugyanannyi folyhat ki vagy ez miatt nap, mint nap változhat a hatása?
kérdezni fogjátok, a popsi oldalsó részébe adom, amenyire hátra tudok nyúlni, egyik nap jobb másik nap bal oldalon.
:?: :?: :?:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
naty77 írta:
érdekelne más tapasztalata az alábbiakban, ilyet más inzulinnal sosem tapasztaltam. :shock:
Lassan két hónapja használom a lantust, és már az első alkalomnál meglepett, de azóta is midnennap. az hagyján, hogy csípett beadás után sokáig, mert egy idő után megszűnt.
belövök, várok 10 vagy akár több mp-t, kihúzom a tűt és ömlik!!!! az inzulin (időnként ugye vérrel keverve) fogalmam sincs mennyi jön ki, de ránézésre soknak tűnik, képes 10-20 cm-t is lefolyni láthatóan, nem kis csepp csupán. próbáltam minél tovább benttartani a tűt, de a helyzet nem változott. vajon így mennyivel kevesebb hat? és mindig ugyanannyi folyhat ki vagy ez miatt nap, mint nap változhat a hatása?
kérdezni fogjátok, a popsi oldalsó részébe adom, amenyire hátra tudok nyúlni, egyik nap jobb másik nap bal oldalon.
:?: :?: :?:
Szegény... mennyire adod be merőlegesen? Olyan 45 fokban lenne ideális (én ritkán tudom eltalálni, de el tudom képzelni, hogy ebben az esetben nem ömlene ki ennyi). Ez az összes ötletem...
 
Oldal tetejére