Levemir inzulin

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli!
Gyógyszertárak!!! Hát igen, ez érdekes kérdés. Nekem egy patika van, abban is egy patikus, akire mindig számíthattam. Pl. amikor a csíkom fogyott el és csak két nap múlva tudtam íratni. Pedig azon is nagy kockázata van a patikusnak, mert ha nem viszem a receptet, akkor 3 doboz csík teljes áron...., hát senki sem fizetné ki szívesen.
Egyébként téynleg velünk, "törzsvásárlókkal" lehetnének bizalmasabbak.
Remélem nem fordul elő gyakaran az inzulin megromlás, és senki nem marad csík nélkül.
Üdv: Kata
Igen, szerintem is legalább velünk, akik olyan gyógyszerekért járnak rendszeresen a patikába, ami az életüket menti meg, kéne egy kicsit emberségesebbnek lenniük. Mellesleg én mindig felajánlottam, hogy kifizetem a csík vagy az inzulin teljes árát és pár nap múlva hozom a receptet és akkor ők visszaadhatják. Még 7-8 éve volt egy gyógyszertár, ahol ők ajánlották ezt fel és tetszett is nekem, kifizettem a sok pénzt, de amint hoztam a receptet, visszaadták. Csak elment szülni az a kedves gyógyszertáros, az utána jövő meg már sosem akart semmi sem adni és segíteni.
 

tímeácska

Őstag
Hát, hogy honnan vettem észre, hogy rossz volt az inzulinunk? Ugye mivel premix inzulinról volt szó, opálosnak kellett volna lennie felrázás után, de a mi inzulinunk továbbra is szemcsés maradt, kicsit túrós jellegű beütéssel... Egyértelműen látszott rajta, hogy rossz... Ezt is a kórházban cseréltettem ki, ahol szó nélkül kaptam másikat, mert már messziről lerítt róla, hogy nem jó.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

A levemiresekhez lenne kérdésem...
Aki ezt használja, hogyan adja? Mikor? Gondolom, más is 2x adja, mindkét időpont érdekelne.
Ja, és hova adjátok?
Én reggel a karomba szoktam adni 9-kor és este 10 után még képes vagyok hipózni is, ha kicsit alacsonyabb volt 8körül (6kor vacsizom, tehát 10 után már nem a humalogtól megy lefelé), azaz még 11-ig tutira hat a levemir. Majd 11kor beadom az esti levemirt, azt a fenekembe adom (merthogy ott szívódik állítólag föl a leglassabban...), de reggel 8-kor elindul felfelé és korrigálni kell. Ha 8 egységet adok, akkor tökéletes reggel 8 után is, nem megy felfelé, viszont éjjel 2-4 között szinte végig hipózom. Ha 7 egységet adok, akkor meg viszonylag normális éjjel (egy kicsit azért alacsony, de nem nagyon), még 5-6körül is 5 körül van, de 7:30 után kb elindul felfelé és 9-10-re felmegy reggel 9-re.
Ti tapasztaltatok ilyesmit?
Ja, nem bírok utóvacsorázni, mielőtt valaki ezt a tanácsot adná :) Egykét szem kekszet meg tudok enni, de ez sajnos nem elég a 8 egységhez, így is lemegy éjjel (elkapom 4 körül, de minden éjjel elfogy 3-4dl cukros tea és ez már nagyon zavar és nem is esik jól). Este annyira ég a gyomrom a terhesség miatt, hogy nem vagyok képes pár szem keksznél többet megenni lefekvés előtt.
 

Marócza

Új tag
Sziasztok! No hosszú idő után megint elő kerültem, és olvasgattam a leveleiteket. Én most nagyon hülye helyzetben kerültem, mer a dokinőm decemberben közölte velem, hogy az eddíg jól bevált levemirt lecseréli insulatardra, és atrapidra, mert nem irhatják, fel, mert ellenőrzik őket, és ez gond. Új dokinő jött a körzetünkbe. Kértem cserélje vissza, és csak tologatja. Szenvedek is szépen. Most meigérte, hogy állitólag februárban visszadja. Ha nem szerintetek mit tegyek? Az inzulinokról meg annyit, hogy szerintem néha tényleg olyan mint ha víz lenne bent, és nem egyszer fordul elő, hogy dupla adagot kellett beadnom. Olyan is volt, sőt van is, hogy amikor a hűtőben tartom, és kiveszem nedves az eleje, mintha kifolyt volna. Tuti nem jól zár olyankor.- Köszi ha adtok tanácsot. Legyen szép napotok
 

bioszaky

Új tag
Gyakorlatilag kizárt, hogy kifolyjon az inzulin a patronból. Legfeljebb, ha eltörik.
Ez az inzulint nem ad, számomra érthetetlen! Az országban mindenkinek egyforma szakmai és pénzügyi szabályok szerint jár a kezelés.
Mi az, hogy nem írhatja fel, mert ellenőrzik? Eddig csalt? Megjegyzem, úgy tudtam, minden egyes kiváltott gyógyszert ellenőriznek (informatikai rendszerben), hogy arra jogusult orvos írta-e fel. Miért kell februárig várnod? Abszolút nem logikus! Írj az Egészségbiztosítási Felügyeletnek, ha lusta vagy szabálytalan az orvos.
Ne hagyd már, hogy ilyen homályos válaszokat adjon.
 

Sani

Új tag
Kedves Marócza!

Én sem értem, hogy hogy nem írhat fel többet a Levemirből. És akkor eddig hogy írhatta fel? Nem értem.
Én Lantust és Apidrát adtam magamnak a pumpa előtt és nagyon jól bevált. Insulatardra ne térj vissza , mert - szerintem - az visszalépés lenne.
A Lantus egy elhúzódó hatású inzulin, aminek a hatástartama 28-36 óra. Ez lenne a bázis inzulinod.Az Apidra egy ultragyors hatású inzulin, amit a bevitt CH mennyiséghez igazíthatsz.
Törekedni kell arra, hogy a legjobb inzulint adjad magadnak, mivel ezzel könnyebben tudod szabályozni az életedet.
Igazából az orvosoddal konzultáld meg ezt a dolgot, közösen találjátok ki, melyik lenne számodra a legideálisabb!
 

Marócza

Új tag
Sziasztok Sani, és bioszky! és Többiek. Köszi, hogy gyorsan reagáltatok a levelemre. Ezekszerint nem nagyon fogalmaztam érthetően. A kórházból elment a dokinő aki az orvosom volt. Helyette jött egy másik diab szak főorvos, és Ő szívozik itt nem csak velem. Ő azt állitja, hogy megbüntetik, hogy sok inzulint írt fel, és megválltozott , mert csak akinek a havi átlaga 8,5 alatt van nem írhatja fel a Levemirt, és a novorapidot. Nekem azért volt ilyen az átlagom, mert naponta 10-szer 12-szer mérem még most is. 4 éve. Ha nem mérem akkor alá megyek a dolgoknak, mint ma is. 2,2 Hát nem volt semmi. Persze mindez azért volt mert délben nem mértem meg, és szépen az inzulin, és a kajálás után felmostam az étkezőt, stb. hajolva. /tudom talán jobb lett volna a felmosófával./ Ez a hajolás akkor belőlem elég sokat ki vett. No mindegy ott voltam a férjem, és Ő jobban megijedt mint én. Volt Cola, szőlőcukor. Persze tudom ez gyepálja rendesen az agyamat. No hát ezért akarom, és most meg ki is követelem a Levemírt, és a novot, mert az Nekem 3 éven keresztűl jó volt. Mégegyszer köszi a támogatást. Erőt adtatok, meg ahhoz is, hogy kérjek pluszban ha még van csíkot. Épp számoltam, hogy majd 300 ezer Ft-al rövidültem a 4 év alatt, mert még minden hónapban a 3 doboz csíkon kűl 2db, vagy 3-at fel használtam. Ha unoka volt rám bizva, vagy utaztam, akkor tuti többet mérterm. Mégegyszer köszi az infókat. Legyen szép napotok, és jó hétvégét kívánok mindenkinek.
 

krixz

Új tag
Sziasztok, én nekem novemberben derült ki hogy cukorbeteg vagyok, egyböl inzulinra álitottak, az elsö két honapban elég jó értékeim voltak, aztán kezdödöt hogy nem ment 10 alá, most ott tartok hogy át áltam és levemirt használok, nem tudom mitöl van de még most se jó 12 és 17 közöt ingadozik a cukorszintem! pedig már 5 ször szurom magam egy nap! lehet hogy több egységet kellene szurnom? vagy esetleg kevesebbet kajálni? nem tudom, lehet hogy még beál, hiszen 4 honapja derült csak ki..ha lenn tippetek mit tegyek szivesen fogadnám öket!! köszi Jó hétvégét.
 

Sani

Új tag
Kedves Krixz!

A cukorbetegség kialakulásának 4 fázisa van:

1 prediabetes = itt még ok minden
2 manifesztáció = nyilvánvalóvá válik a diabetes
3 remisszió = ilyenkor magukhoz térnek a beta sejtek, elkezdenek termelni inzulint, de ez már minimális. Ha kívülről besegítek inzulinnal, akkor a kisebb kilengéseket elbírja a saját inzulin . Állítólag ebben a fázisban, ami kb. 1 évig tart, keverék inzulint szoktak adni az orvosok.
4 totális fázis = nincsen inzulintermelés

A totális fázisban az inzulinadagot úgy szokták kiszámolni, hogy megnézik, hogy hány kg vagy, és ehhez 0,8-1 E /kg inzulint számolnak.
Ennek 50 %-a bázis( a hosszú hatású), 50%-a bólus ( az elfogyasztott Ch-hoz adagolod, gyorshatású )
Életkori sajátosság dönti el a diétát és az inzulint és a diétára való alkalmasság dönti el, hogy milyen inzulint alkalmaznak a betegnél.
Tudományosan - elvileg ezek alapján- döntenek az orvosok.
Szerintem emelni kéne az inzulinadagodat, de orvosi felügyelet mellett állandó vércukorkontrollal!!!
 

Sani

Új tag
Az előzőekhez annyit fűznék hozzá, hogy a prediabetes állapotnál csak az I-es típusú cukorbetegeknél ok minden.
Mert a II-es típusúaknál 2 féleképpen tudjuk a diabetes előállapotot diagnosztizálni.
IFG = impaired fasting glycemia= emelkedett éhomi vércukorszint
IGT = impaired glucose tolerance = csökkent cukortűrőképesség
 

Marócza

Új tag
Kedves Krixz! Nagyon sajnálom, hogy bekerültél a körbe. Itt jó helyen jársz, és vannak olyan emberek akik már nagyon régóta cukrosok. Az előző lapon én is köztük jártam, de ide most érkeztem meg. Tudom mit jelent újnak lenni itt. Kérdezz nyugodtan, és lesz aki nem tudományosan fog válaszolni. Én friss inzulinosan nem is értettem az egészet. Amikor megértettem, meg megismertem, hogy a mozgás, az időjárás, az ideg befolyásol sok mindent, nem tudtam mást tenni, mint egy hetet áldoztam arra, hogy minden nap óránként megmértem, és láttam, hogy milyen ételre, hogy reagálok. Éjszaka nem volt olyan, hogy ne keltem volna fel, de ott azért sumákoltam, és 2 óránként, de most mondom, elég ha 3 óra körűl megméred.Ha felmegy nagyon próbálj korigálni, és több egységet adjál rá kb 2-vel kezd. Megnézed a hatást.Ha leesik egyél olyat amiben szénhidrát, van, és tartja a cukrodat. Egy biztos igaza van az elöttem szólónak, ha ennyire kiugróan magasak a cukraid, akkor több inzulint kell az étkezéshez valószinű adnod. Sokat eszel?Mennyi az inzulin adagod? a levemírnek megközelítőleg annyinak kell lenni álltalában, mint a napi étkezési inzulinodnak. Én ugyan most nem azt használok, de 3 éven keresztűl azt használtam, és szuper volt. Csak elvették Tőlem, és igazuk van a tanácsadóknak, hogy ne hagyjam. Nem is fogom. A jövő héten fogom kicirkuszolni, hogy kapjam vissza. Nekem annak idején Kmolli, és natty nagyon jó tanácsokat adtak. Biztosan fognak Neked segíteni.Azért irjad meg, hogy milyet használsz a levemír mellé talán novomixet?, és hogy mennyit. Ha tudtam segiteni, már örül a lelkem. Szép álmokat, és legyen szép napod. Ja mennyi az inzulintermelés a szervezetedben? Nézte már ezt orvos?Az a C peptid. Feltételezem tudod, de én tudom amikor kezdő voltam fogalmam sem volt róla, mert néha csak a lányok segitettek, meg a Fövényi könyv. Üdv.
 

krixz

Új tag
Na hali, köszi az infót Sani, majd próbálkozok hátha beáll vagyis nagyon remélem nemsokára megyek a diabetikus orvosomhoz azt vele megbeszélem! Ja tényleg még lenne egy kérdésem ha felmegy magasra a vér cukrom, ilyenkor mit tegyek hogy valamennyit lejjebb mennyen vagyis van valami ami lejjebb viszi? szabad ilyenkor elmenni pl. futni? (sokszor levitte már nekem 16 ról is a futás) helló
 

krixz

Új tag
Kedves Marócza, köszi a biztatást, a nappali inzulinom az Novorapid, reggel 7kor adok be 8 egységet, 50g szénhidrát kajához, 11 kor adok be 5 egységet szintén 50g szénhidrát kajához, utána 14 órakor megint 8 egységet 80g szénhidrát kajához és 19 kor megint 8 egységet szintén 80g szénhidrát kajához, aztán a LEVEMIRT adom este 9 kor, 9 egységet.
reggelente olyan 8 - 11 cukorszintel kelek aztán felmegy néha 15 re is, este pedig (20órátol-22óráig) szoktak lenni csucsok 17,18, volt már 21 is hát igy álok per pilanat, azt a c peptidet megkérdezem az orvosomtól. kösz mindent tényleg. u.i. fogok éjszaka is dolgozni, az befolyásolja a cukromat hogy nem alszom? sziasztok
 

Sani

Új tag
Kedves Marócza!

Azért próbálom leírni nem 'személyes megközelítésből' a cukorbetegséget és a kezelési lehetőségeket, hogy aki még nem " régi motoros", az is értse meg, hogy mi miért történik és hogy minek mi a következménye a szervezetében. Mert lehet, hogy rosszul reagálja le a hypo-t, és akkor még jobban felborítja az anyagcsere-egyensúlyát. Sajnos több ilyen rossz tapasztalatom van, hogy a cukorbeteg, mivel nem volt tisztában a dolgokkal, még nagyobb bajt okozott magának.

Meg kell tanulnunk ezzel a betegséggel együtt élni! Elfogadni és kezelni kell! Ehhez pedig tanulni kell.Tanulni a lehetőséget és az önfegyelmet. Folyamatosan értelmezni kell az állapotunkat és dönteni kell. Jó döntés pedig akkor születhet, ha tudás fedi le, s ezt a tudást mindenkinek magának kell megszerezni. Kezünkben van a sorsunk.
Rajtunk múlik a jövőnk.
 

Sani

Új tag
22 éve vagyok cukorbeteg. Fogalmam nem volt régen a dolgokról, hogy mi miért történik velem. Mára bizonyára több a tapasztalat és az orvososk a frissen diagnosztizált betegnek már sokat tudnak - ha akarnak - segíteni, hogy hogyan lehet együtt élni ezzel a betegséggel, ami tulajdonképpen egy állapot.
A mi érdekünk, hogy minél többet tudjunk meg a diabetesről és minél jobban, szakszerűbben tudjuk magunkat kezelni.
Én személy szerint minden új információt úgy fogadok, mint egy csodát. Ezért is képzem magamat és azokat a cukorbetegeket, akiknek igénye van rá és segítséget kérnek. Enélkül szerintem - a tudás nélkül - nem lehet jól dönteni.
Persze nagyon sok hasznos információt tartalmazhat egy személyes eset leírása, sőt, példaértékű is lehet, viszont mindenkinek a saját bőrén kell
' kikisérletezni', hogy hogyan tudja a leghatékonyabban kezelni magát.
Ennek viszont az alapja az ismeretek kellő tudása.
 

Sani

Új tag
Kedves Krixz!

Amikor én is egy hosszúhatású és egy gyorsan felszívódó inzulint adtam magamnak, akkor ki szoktam kísérletezni, hogy melyik adag a megfelelő nekem.
Persze az igazi az állandó orvosi felügyelet mellett lenne.
Ha magas volt a cukrom, több inzulint adtam, vagy kevesebbet ettem.
Az én inzulinomnál 1e 2-tőt vitt le a vércukorból, így a mai napig is ki tudom számolni, hogy hány egység kell, ha magasabb értéket mérek. Nem tudom, hogy a tiédnél ez hogyan működik. Az orvosodat kérdezd meg róla!
A másik, amit lehet - kell csinálni, hogy a bázis inzulinodat megemeled.( De ezt is orvos felügyelete mellett és persze csak 1 egységenként)
Ki kell kísérletezni a megfelelő adagot.
Bármi változás van az életedben ( stresszes időszak, súlytöbblet, stb.) , állandóan számolni kell és kísérletezni.

A másik kérdésedre a válaszom az, hogy nekem, ha 13 felett van a vc-m, akkor csak ártok vele, ha mozgok. Mindenképpen + inzulint szoktam adagolni magamnak.
 

Sani

Új tag
Ha felmegy nagyon próbálj korigálni, és több egységet adjál rá kb 2-vel kezd. Megnézed a hatást.Ha leesik egyél olyat amiben szénhidrát, van, és tartja a cukrodat. Egy biztos igaza van az elöttem szólónak, ha ennyire kiugróan magasak a cukraid, akkor több inzulint kell az étkezéshez valószinű adnod.

Kedves Marócza!

Szerintem ez így nem teljesen helyes 'tanács'.

- Addig ok. ha felmegy a vc., akkor minél előbb korrigálni kell.
- Az, hogy mennyi egységet ad rá, az sok mindentől függ. Pl. mennyi a cukra,mit evett mostanában, hogyan hat az inzulinja a vc értékekre, stb.
- Nem kell annyit beadni, hogy leessen, sőt!( mert ezzel egy lavinát indít meg, ami több napjába is kerülhet, míg rendbe hozza magát) Ha tudja az inzulin hatást, akkor ki tudja számolni, hogy mennyi inzulinra van szüksége a normoglikémiás érték eléréséhez. ( ami ugye 4-7 között mozog )( Persze ha a somogyi még nem köszöntött be)
-köszönöm az elismerést, hogy igazam lehet

Ne haragudj, nem szeretnélek megbántani, de Te se utalj másra - Rám- aki jó szánkékból szeretne segíteni.

További kellemes együtt töltött perceket és hiteles, szakmai tudással és tapasztalattal ellátott tanácsokat kívánok mindenkinek!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
- Az, hogy mennyi egységet ad rá, az sok mindentől függ. Pl. mennyi a cukra,mit evett mostanában, hogyan hat az inzulinja a vc értékekre, stb.
- Nem kell annyit beadni, hogy leessen, sőt!( mert ezzel egy lavinát indít meg, ami több napjába is kerülhet, míg rendbe hozza magát) Ha tudja az inzulin hatást, akkor ki tudja számolni, hogy mennyi inzulinra van szüksége a normoglikémiás érték eléréséhez. ( ami ugye 4-7 között mozog )( Persze ha a somogyi még nem köszöntött be)

Marócza azt írta, hogy a korrigálást 2egységgel kezdje, ami nem azt jelenti, hogy mindig ennyit adjon, hanem ez legyen a kezdő, próbaadag a korrekciókor. 2 egység pennel elég kevés, néhány kivételes esettől eltekintve a 10 fölötti cukorra beadott 2 egység nem okoz durva hipót.
A másik meg, hogy Marócza sem azt írta, hogy essen le a cukra a beadott inzulin után (korrekció után), hanem azt, hogy egyen később valamit, pont azért, hogy ne menjen le. Amikor te peneztél, mindig vártál 3 órát, hogy 10 alá menjen a cukrod? Mert én nem várok, ha nekem 12 a cukrom, beadok rá megfelelő egységet, ami után sokszor ennem kell néhány falatot 1.5-2 óra múlva. Megmérem a beadás utáni 1-1.5 órában és, ha 8 alatt van, eszem néhány falatot, ami tartalmaz cukorfélét és keményítőfélét is (kb 10g CH). Igy sosincs 1-2 óránál tovább 10 fölött cukrom (hosszú távon nem mindegy, hogy csak 1-2 óráig magas a cukrom vagy 2-3-4 óráig időnként), de többnyire 9 fölött sem. És mégsem hipózom korrekció után. Szerintem ez az egyik legjobb megoldás annak, aki oda tud figyelni magára és nem felejt el mérni és esetleg bekapni valamit a korrekció után.

A harmadik, hogy miért kell szerinted olyan szigorú orvosi felügyelet a bázis emeléséhez vagy csökkentéséhez? Mit tud mondani neked az orvos, amit te nem tudsz erről? Szerintem nem szükséges ehhez a szoros orvosi kontroll. Szükséges a kontroll, az orvos, de ilyen magas cukroknál simán lehet emelni akár 2 egységgel is helyből a bázist, 13-17 közötti cukroknál a 2 egység plussz sem fogja 6 alá vinni. Ha kicsit több lenne a 2 egység vagy a 3, akkor lesz 2 kisebb hipója egy nap, de ez talán még belefér az otthoni kezelésbe. Az orvos mellett is hipózik az ember. Én arra bátorítok mindenkit, hogy amennyit csak tud, maga kontrolláljon, csak így lehet teljes értékű életet élni cukrosként. És keveseknek van megbízható, valóban felelősségteljes diabetológusok. Sokszor, ha rájuk várna az ember, akkor hetekig nem történne semmi (nem mindenkire igaz ez, de sokakra igen).
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Marócza, köszi a biztatást, a nappali inzulinom az Novorapid, reggel 7kor adok be 8 egységet, 50g szénhidrát kajához, 11 kor adok be 5 egységet szintén 50g szénhidrát kajához, utána 14 órakor megint 8 egységet 80g szénhidrát kajához és 19 kor megint 8 egységet szintén 80g szénhidrát kajához, aztán a LEVEMIRT adom este 9 kor, 9 egységet.
reggelente olyan 8 - 11 cukorszintel kelek aztán felmegy néha 15 re is, este pedig (20órátol-22óráig) szoktak lenni csucsok 17,18, volt már 21 is hát igy álok per pilanat, azt a c peptidet megkérdezem az orvosomtól. kösz mindent tényleg. u.i. fogok éjszaka is dolgozni, az befolyásolja a cukromat hogy nem alszom? sziasztok

Ja igen, én csak a nappali Levemirhez nyúlnék a helyedben, az tényleg kevés lehet. Az éjszakai nem tűnik annyira kevésnek, kérdés, hogy hajnali 3kor mennyi a cukrod?

A 10-12 fölötti cukorra nem jó mozogni. Erős mozgással le lehet ugyan vinni, de ez nem tesz jót. Ilyenkor pihenni kell, akármilyen bután is hangzik és inzulinnal kell levinni a magas értéket.
Evés előtt és evés után 1.5 órával mennyi a cukrod?

Az éjszakai fentlét befolyásolja a cukrokat igen. Általában lejjebb megy, de akkor nappal alszol? Mert az szintén nagyon kemény egy cukrosnak, aki nem pumpás. Neked vagy pumpa kéne vagy nem kéne éjjel fentmaradnod dolgozni, legalábbis, ameddig még "kezdő" vagy.
 

Sani

Új tag
Kedves Kmolli!

Teljesen egyet értek veled abban, hogy amennyire tudjuk, mi korrigáljunk, és nem szükséges az orvos. De ez csak akkor, ha már tisztában vagyunk a dolgokkal. Kezdőként én biztosan először szakember véleményét kérném ki és utána próbálnám meg én a korrigálást. Tehát én csak azt mondom, hogy kellő ismeretek nélkül csak még nagyobb bajt okozhatunk magunknak a nem megfelelő intézkedéseinkkel. ( Sajnos több ilyen példát láttam már.)

Magas cukor után nem elégszem meg a 8-al, sőt, nem is eszem utána. Nekem a 8-as is már magas. Mert ha a magzatnak, ami a szervezetünkben fejlődik a 4-7 közötti cukor jó, akkor biztosan nekem is az, és csak így tudom elkerülni a szövődményeket.
Az biztos, ha magas a cukrom, korrigálok inzulinnal, vagy mozgással, és utána mindenképpen mérek és állandóan figyelem a változást.
 
Oldal tetejére