mindenkinek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hát,most azért helyesbítenék...mind a hiponak,mind a hipernek van jellegzetes,acetonos szaga!:)
De hogy infarktust kapott...hát...mit gondolsz,melyik volt?:confused:
Ha hiponak is van jellegzetes szaga, akkor megfogtál, nem tudtam róla.
Infarktust nem tudom melyiknél valószínűbb, de szerintem a hipernél.

Zsu77

Új tag
Ha hiponak is van jellegzetes szaga, akkor megfogtál, nem tudtam róla.
Infarktust nem tudom melyiknél valószínűbb, de szerintem a hipernél.

Én tudod mire gyanakszom?Szerintem friss diabos lehetett...Mármint hirtelen 2 hetes lefolyású és nem törődött vele,mire törődött volna,már nem tudott...már ha érted(már pedig te nagyon érted...:(),hogy milyen kóma előtt az ember.Én azért gyanakszom hiperre,mert azt írja,hogy vörös volt a feje,ez biztos az "arcpír"akart lenni...
Vagy arra is gondoltam,hogy: elhanyagolta magát-lsd:még kártya sem volt nála...mert az fix,hogy előszedték az iratait!,mindig az égben járt a cukra,mert meg lehet szokni és egyszer jól megszívta ezzel a hiperrel és kikapta a halálos szövődményt...Nyílván ebben az esetben 2-ből lett inzulinos,egy 1-es soha nem hanyagolná el így magát...(ah!már megint a 2-esek...:))

blaci

Őstag
És nálatok mindenkinél van ilyen, vagy bármilyen kártya?

Igen van!!! A személyi ig. mellett tartok egyet a fontosabb adataimmal meg a vc. mérőmbe is van egy, hátha valaki még nem látott olyat és nem tudná mire való...;) (Előbb nézik az embert drogosnak a penekkel is minthogy a cukorbetegségre gondolnának...)
Aki most mosolyog ezen én megértem de sok emberrel találkoztam már, (pl. munkatársak, stb.) akinek fogalma se volt hogy az asztalon lévő készülék egyáltalán mi célt szolgál... Akinek pedig ilyen kis kártyája nincs az mindenképpen pótolja mert nem tűnik fontosnak de ha baj van, életet menthet...méghozzá éppen a sajátját!!!
Üdv.,
Laci

vighkata

Nekem a cukimérőben is, és régen a penek dobozában is benne volt a nevem és a telefonszámom. Ha elveszítettem volna, akkor egy jó érzésű ember hadd tudja visszajuttatni. Rossz érzésű emberek meg, mint tudjuk nincsenek.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szegény bácsi... de azért kár találgatni szerintem, az infarktus kötve hiszem, hogy a hipó miatt alakult ki, ilyet én még nem is hallottam és olvastam, elöbb jön a kóma, de azt nem érte el a bácsi. És az agy nem kap olyankor oxigént, nem a szív lesz infarktusos, tehát én nem hiszem, hoyg összefüggés lenne. Idős bácsi volt, nyugdíjas volt, tehát infarktusa akármikor lehetett volna neki, nyilván a stressz ezt hozta ki belőle. Emlékszem, amikor volt egy mozgólépcsős baleset, akkor senki sem sérült meg, csak 1 ember meghalt. Aztán kiderült, hogy az ijedségtől infarktust kapott. Amúgy egészséges volt.

És nem kell rosszul karbantartottnak sem lennie egy ilyen hipó eléréséhez sajnos. Egy nagyon kedves ismerősöm kb 20 éves lehetett, amikor majdnem elvesztette az eszméletét vezetés közben (fegyelmezett, jól karbantartott, sportoló az illető) és felhajtott a járdára és elütött néhány embert, az egyik meghalt. Évekig próbálta kiheverni a történteket szegény srác. És mégcsak nem is szokása az eszméletvesztés, de akkor ott egyik pillanatról a másikra jött rá. Van ilyen, mindegyikünkkel megeshet sajnos, ezért fontos a kártya! (ami nekem nincs, de miért nincs, jajajjj, keresek is egyet....)

vighkata

Van ilyen, mindegyikünkkel megeshet sajnos, ezért fontos a kártya! (ami nekem nincs, de miért nincs, jajajjj, keresek is egyet....)
Én a diabon kértem, többféle kártya közül választhatok. Ha elkopik a széle, kérek másikat. A gyógyszertárban is kértem egyszer, de hát nekik olyanjuk nincs.

Ha valaki nem tud beszerezni, írjon nekem, kerítek egy posta galambot, és elküldöm vele.

Zsu77

Új tag
Igen van!!! A személyi ig. mellett tartok egyet a fontosabb adataimmal meg a vc. mérőmbe is van egy, hátha valaki még nem látott olyat és nem tudná mire való...;) (Előbb nézik az embert drogosnak a penekkel is minthogy a cukorbetegségre gondolnának...)
Aki most mosolyog ezen én megértem de sok emberrel találkoztam már, (pl. munkatársak, stb.) akinek fogalma se volt hogy az asztalon lévő készülék egyáltalán mi célt szolgál... Akinek pedig ilyen kis kártyája nincs az mindenképpen pótolja mert nem tűnik fontosnak de ha baj van, életet menthet...méghozzá éppen a sajátját!!!
Üdv.,
Laci

Ja!És a legjobb az,amikor egy szenzoros kapunál még szét is akarják szerelni a pent,a cukimérő doboznak meg neki esnek feszegetni,mint ökör a vályúnak!:confused:

Zsu77

Új tag
Szegény bácsi... de azért kár találgatni szerintem, az infarktus kötve hiszem, hogy a hipó miatt alakult ki, ilyet én még nem is hallottam és olvastam, elöbb jön a kóma, de azt nem érte el a bácsi. És az agy nem kap olyankor oxigént, nem a szív lesz infarktusos, tehát én nem hiszem, hoyg összefüggés lenne. Idős bácsi volt, nyugdíjas volt, tehát infarktusa akármikor lehetett volna neki, nyilván a stressz ezt hozta ki belőle. Emlékszem, amikor volt egy mozgólépcsős baleset, akkor senki sem sérült meg, csak 1 ember meghalt. Aztán kiderült, hogy az ijedségtől infarktust kapott. Amúgy egészséges volt.

És nem kell rosszul karbantartottnak sem lennie egy ilyen hipó eléréséhez sajnos. Egy nagyon kedves ismerősöm kb 20 éves lehetett, amikor majdnem elvesztette az eszméletét vezetés közben (fegyelmezett, jól karbantartott, sportoló az illető) és felhajtott a járdára és elütött néhány embert, az egyik meghalt. Évekig próbálta kiheverni a történteket szegény srác. És mégcsak nem is szokása az eszméletvesztés, de akkor ott egyik pillanatról a másikra jött rá. Van ilyen, mindegyikünkkel megeshet sajnos, ezért fontos a kártya! (ami nekem nincs, de miért nincs, jajajjj, keresek is egyet....)

És olyan esetleg nincs,hogy megvisel egy gyenge szívet a hipoval járó szapora szívverés?
Ijesztő ahogy az félreharangozik olyankor,mint egy szívbetegé,bleee...

pusimelu

Őstag
Ha magas valakinek a cukra akkor kipirosodik az arca ha pedig alacsony akkor sápadt hideg verítékes általában,de javítsatok ki.Lehet hogy más alapbetegsége is volt a bácsinak és azért kapott infarctust.Szerintem minden olyan helyen katonaság,tűzoltóság,vagy nagyobb gyárak nem árt az időnkénti egészségügyi továbbképzés mert hát valljuk be felejtünk.Én is minden évben tanulok valami újjat.
Amikor elvégeztem az iskolát több mint 10 éve akkor az volt újraélesztésnél az előírás hogy 2-5 azaz 2 befúvás 5 kompresszió.A mostani időkben a 30 kompresszió és 2 befúvás, defibrillálás ha van kéznél eszköz ,majd carotis pulzus vizsgálata.

vighkata

És olyan esetleg nincs,hogy megvisel egy gyenge szívet a hipoval járó szapora szívverés?
Ijesztő ahogy az félreharangozik olyankor,mint egy szívbetegé,bleee...
Mivel nekem van tapasztalatom bőven a hiperre, hát ott is tud "ütni" a szív, amolyan rendezetlenül, és ott még ott van az a lelassult, bágyadt, tompa érzés, mintha ólomsúlyokat aggattak volna rád, és csak húznád magad után a lábadat.
Meli ezt úgy érzi, mintha átment volna rajta az úthenger. Látod, Meli, emlékszem ám. És mindegy, hogy ezt 10-es cukinál, vagy 25-ösnél érzi az ember.
A vezetés szempontjából a hiper és a hozzá társuló testi reakció is nagyon veszélyes, mert nem csak a mozgás olyan lassú, hanem a gondolkodás, és a cselekvés is, vagyis a reakció idő is megnyúlik. A cikkből pedig nem derült ki, hogy hiper, vagy hipo volt-e.
A cikk lényege, ha előbb fény derül a cukorbetegségre, akkor a megítélés, és a segítség is más lett volna.

pusimelu

Őstag
Örülök hogy emlékszel Teki!Jól esik!
Nem biztos hogy ha előbb felfedezik akkor túléli.Egy hyperglikemiás kómába a mai napig bele lehet halni sajnos.

vighkata

És szerinted akár a hipo, akár a hiper válthatott ki közvetlenül infarktust? Vagy inkább csak a közvetett, hipo vagy hper által kialakult ijedtség, vagy pánik?

Zsu77

Új tag
Mivel nekem van tapasztalatom bőven a hiperre, hát ott is tud "ütni" a szív, amolyan rendezetlenül, és ott még ott van az a lelassult, bágyadt, tompa érzés, mintha ólomsúlyokat aggattak volna rád, és csak húznád magad után a lábadat.
Meli ezt úgy érzi, mintha átment volna rajta az úthenger. Látod, Meli, emlékszem ám. És mindegy, hogy ezt 10-es cukinál, vagy 25-ösnél érzi az ember.
A vezetés szempontjából a hiper és a hozzá társuló testi reakció is nagyon veszélyes, mert nem csak a mozgás olyan lassú, hanem a gondolkodás, és a cselekvés is, vagyis a reakció idő is megnyúlik. A cikkből pedig nem derült ki, hogy hiper, vagy hipo volt-e.
A cikk lényege, ha előbb fény derül a cukorbetegségre, akkor a megítélés, és a segítség is más lett volna.

10-esnél is lehet ilyet tapasztalni?

pusimelu

Őstag
A hyperglicemiás cóma tünetei:-száraz bőr
-kipirult arc
-Kussmaul légzés (mély szapora levegővételek,veseelégtelenségben akik nincsenek kezelve szintén látható)
-extrém magas vércukor
-vizelet mennyisége és cukortartalma igen magas
-ketontestek figyelhetők meg a vizeletben ezek méreganyagok-melynek következménye ketoacidoticus cóma.
-acetonos lehellet(a ketonok felszaporodása miatt)mint a körömlakklemosót ivott volna nem lehet összetéveszteni semmivel..

pusimelu

Őstag
Az ilyedtség vagy pánik is kiváthatta ,de szerintem ha valakinek magas tartósan a cukra akkor sűrűbb a vére a cukor meg a ketonok miatt és lehet hogy egy rög képződött ami elzárta a szív kiserét vagy már eleve volt ott szűkület mert hát öreg volt a bácsi.
Az alacsony vércukornál én nem tanultam acetonos lehelletről de előfordulhat viszont ott az agy nem kap megfeleően tápanyagot és azért kómál be valaki.

pusimelu

Őstag
Ja és kiszáradásnál is úgyanúgy felszaporodnak a méreganyagok és acetonos lesz a lehellet ,ezt egy páran az utóbbi időben észlelhették!

dg

Őstag
Ja és kiszáradásnál is úgyanúgy felszaporodnak a méreganyagok és acetonos lesz a lehellet ,ezt egy páran az utóbbi időben észlelhették!

Ennél a sokat emlegetett hányós-hasmenéses vírusnál is rögtön azt nézték a gyerekeknél, hogy mennyi acetont tartalmaz a vizelet, azaz milyen fokú a kiszáradás.

pumpás

Őstag
Kedves Diabéteszesek !
Külföldre való utazásról szóló híredhez szeretném hozzáfűzni, hogy repülős utazáshoz a tartalék inzulint nem a poggyászba, hanem két külön kézitáskába csomagolva kell bepakolni, mert a repülőgép poggyászterében megfagyhat az inzulin és elveszti hatását.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Barna rizs

Gondoltam, megosztom a barna rizses élményemet...
Fogyózni szerettem volna egy picikét, így barna rizses kaját rendeltem ma. Nem volt színre barna, de olyan fura izék voltak a sima rizsszemek mellett, nemtom, mik azok, de olyan puha volt az egész, nagyon fini volt. De sejtettem, hogy ez valami nagyon rostdús dolog lehet, így a 8 helyett 6 egység humalogot adtam be, holott elvileg adagra nem különbözött a megszokott mennyiségtől, amit sima rizsből szoktam enni. Délután ledőltem aludni (ha itt van anyám és vigyáz addig a gyerekekre, hetente 1x muszáj aludnom így, különben kikészülök), alig 1 órája aludtam, amikor arra ébredtem, hogy zsibbad a szám, izzadok, szédülök és az naaagyon erős éhségrohamom volt. Meg is ettem marha sokat, még egy péksütit is (2 túró rudit, 1 mézes teát, 1 kinder csokit.... :D), borzalmas ez az éhség ilyenkor, amikor ilyen nagy hipó van (ez kb 2-3 havonta fordul velem elő).
A lényeg, hogy ez a barna rizs nagyon tanulságos, mert szerintem ez nem barna rizs volt, hanem hajdina (utánanéztem azótam) és hát a rendelt kajáknak ez tudott hátránya. De én azt sem tudtam, hogy a hajdina ennyire kevés CHs kaja... Már tudom :)

Amúgy 11.9-re ment fel a cukrom, bár beadtam a megevett CHknak megfelelő inzulint hipó után, de ehhez a nagy zabáláshoz képest szerintem nem annyira rossz ez, azóta meg lassan lement 8-ra és stabil.

Oldal tetejére