mindenkinek

Zsu77

Új tag
Én kukorica keményítőt használok, de azt 1/3-ad arányban kell liszttel keverni. Te használod csak a keményítőt liszt nélkül?

Kedves Teki!Már mér kéne?A kukorica keményítőmben az a jó,hogy:
-harmad kell belőle,mint a lisztből
-nekem a kukorica az 50-70% GI-be van írva,úgy tűnik,helyesen!
Én ezzel készítem tisztán a főzit!:cool:

Zsu77

Új tag
Én soha nem csinálok rántást, de az üzemi menzán sokszor használnak rántást, és azt aztán ránézésre nem lehet megállapítani, hogy a 100 literes kondérba miből mennyi került bele. Az üzemi menzák hátránya még, hogy sok mindenbe raknak cukrot, néha alig érezhetően, néha meg gyomorforgatóan sokat, pl borsófőzelék.

Nem csak a menzán,bárhol is esztek.Tele rakják zsírral,olajjal és liszttel,hogy laktató legyen a kaja,mindegy,hogy mi.Ja,és ha egyik nap pörkölt van,akkor másnap tuti,hogy gulyásleves.Ugye tudjátok miért...:p

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nem csak a menzán,bárhol is esztek.Tele rakják zsírral,olajjal és liszttel,hogy laktató legyen a kaja,mindegy,hogy mi.Ja,és ha egyik nap pörkölt van,akkor másnap tuti,hogy gulyásleves.Ugye tudjátok miért...:p
Miért kell bizonyítékot szolgáltatni a feltevéseinkhez? Sokkal jobb hülyén azon agyalni, hogy mi a kenyérhéjtól kell szaladni a budira a menza után fél órával.

Zsu77

Új tag
Hát,csak a miheztartásvégett...
Egy kis szakmai titok,hogy mitől lesz nyereséges a vendéglátás...:mrgreen:
Egyébként egyetlen olyen hellyel találkoztam,ahol nem kell a budifutástól félni,az pedig a férjem munkahelye.Ez egy lánc ma már,franchaisban működik: Pyrgos taverna a neve és van a budaörsi tescoban,a soroksári auchanban és a battai tescoban belőle 1-1.Azért reklámozom,mert ha biztonságosan akartok étkezni,ezeken a helyeken megtehetitek,mert a főnökök igényesek és adnak a jó kajára.Most battán dolgozik a lelkem.
Viszont érthetőek így már a sok ellenőrzés is,amit a köjál rendez,mert különben kutyavilág lenne a fogyasztókra...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Én soha nem csinálok rántást, de az üzemi menzán sokszor használnak rántást, és azt aztán ránézésre nem lehet megállapítani, hogy a 100 literes kondérba miből mennyi került bele. Az üzemi menzák hátránya még, hogy sok mindenbe raknak cukrot, néha alig érezhetően, néha meg gyomorforgatóan sokat, pl borsófőzelék.
Hu, hogy én mennyire szeretem az ilyen üzemi rántásos főziket... és borsó a kedvencem :D Gyerekkoromban mindig ezeket ettem, kizárólag főtt tojással. Sokan gratuláltak az anyámnak, hogy milyen olcsó gyerek vagyok, nekem a legnagyobb örömet a rántásos, cukros, finomfőzi okozta keménytojglival. Most is ez okozná a legnagyobb örömet, de csak ritkán visz rá az önbizalmam, hogy ilyet egyek - rendszeresen megszívom, vagy hipó vagy hiper, totál kiszámíthatatlan.
Amúgy én nem bánom, ha a pöriből másnap gulyás készül, miért olyan nagy baj ez? :o Mi itthon van, hogy 3 napig is ugyanazt a kaját esszük, gondolom, a menzán is lehűtik éjjelre, nem?

borka

Őstag
Sziasztok!
Találtam egy egészséges csokoládét!!! Hidegen sajtolt kakaóból készítik, no cukor, no koleszterin. Csak kakaót és egy dél-amerikai feketebogyót tartalmaz. Finom, természetes, extra magas antioxidáns tartalmú. Még fogorvosok is ajánlják, ugyanis lúgos hatása révén a fogakat sem bántja, a gyomornak kiváló (savlekötő). Kedvező hatást fejt ki magas várnyomásra, valamint (talán a világon egyedülállóan) igen magas antioxidáns és epicatechin tartalma miatt megakadályozhatja súlyos betegségek kialakulását.
Szép- szép, amit irtál a cskoládéról :rolleyes:de mi a neve,:eek: hol lehet beszerezni?

christina

Őstag
Amikor elvégeztem az iskolát több mint 10 éve akkor az volt újraélesztésnél az előírás hogy 2-5 azaz 2 befúvás 5 kompresszió.A mostani időkben a 30 kompresszió és 2 befúvás, defibrillálás ha van kéznél eszköz ,majd carotis pulzus vizsgálata.

Hát igen 20 éve 4-15 -öt tanítottak, két fővel 1-4-et. Pár éve 2-15-öt. Mostanában meg kitalálták, hogy nem is fontos a befúvás inkább a kompresszió.
Nagyobb eséllyel sikerül az újraélesztés.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Amúgy én nem bánom, ha a pöriből másnap gulyás készül, miért olyan nagy baj ez? :o Mi itthon van, hogy 3 napig is ugyanazt a kaját esszük, gondolom, a menzán is lehűtik éjjelre, nem?
Otthon igen, de menzán nem lehet(ne). A menzán 1,5-2 órán keresztül, a tálalás idejére melegen tartják a kaját, aztán a maradékot elrakják, másnap előveszik, valami mást varázsolnak belőle, és kirakják a melegítő tálalókba újabb 1,5-2 órára, amíg el nem fogy. Azt már nem is merem megkockáztatni, hogy még ott is mi lesz a maradékkal. Vagy lehet, hogy a pénteki menüben még visszaköszön a hétfői rizsszem?

Mennyivel többször hallod a tv-ben, hogy itt vagy ott pl. szalmonella, vagy akármilyen fertőzés volt, az szinte egyik sem családnál.

Zsu77

Új tag
Hu, hogy én mennyire szeretem az ilyen üzemi rántásos főziket... és borsó a kedvencem :D Gyerekkoromban mindig ezeket ettem, kizárólag főtt tojással. Sokan gratuláltak az anyámnak, hogy milyen olcsó gyerek vagyok, nekem a legnagyobb örömet a rántásos, cukros, finomfőzi okozta keménytojglival. Most is ez okozná a legnagyobb örömet, de csak ritkán visz rá az önbizalmam, hogy ilyet egyek - rendszeresen megszívom, vagy hipó vagy hiper, totál kiszámíthatatlan.

Hát azért,mert hogy nagy és közös és nem otthoni bacik...
A nagykonyhák szigorúan ellenőrzött helyek.Az otthoni kis konyhánk sokmindent elbír,ami egy üzemben totális fertőzéshez vezetne.Tejet,húst,zöldséget egy hűtőben nem is lehet tartani,pl.Valahogy ott hidd el más...És: egésznap melegen van tartva,aztán hűtőbe...még egy másnapi újrafőzést kibír,de van,aki ezt a 3.napon játsza el...:neutral:Innen aztán hidd el,a darálthúsos dolgokat nem kell a pláza éttermekben megvenni...:p:neutral:

dg

Őstag
Hú, nekem régen azt mesélték, cukrászdában a kókuszgolyó, meg a puncs szelet tölteléke általában régi sütik összedarált, kevert-kavart maradékából van. Nem tudom igaz-e, de elépzelhetőnek tartom.
És akkor hagy emlegessem azt a kis balatoni kifőzdét, ahol egyetemista koromban loptam a napot. Elfogyott a csavaros üveges ásványvíz, nyanya kikapta a szemetesből az üveget, kicsit ellötykölte és nyomott bele szódát a keletnémet vendégnek. Igazi Zimmer Feri! Meg Pécsett, a Király utcában egy menő étteremben dolgozott konyhalányként a barátnőm. Lecseszték, mert megmosta a paradicsomot, azt mondta a főnök: "majd a forró olaj elvégzi a dolgát!" :mrgreen: (bocs, de ezen a siralmas helyzeten még ma is röhögnöm kell). Barátosnét akkor rugták ki a konyháról, mikor kidobott egy félig rohadt hagymát. Ja? Előbb ki kellett vennie a kukából.

Zsu77

Új tag
Otthon igen, de menzán nem lehet(ne). A menzán 1,5-2 órán keresztül, a tálalás idejére melegen tartják a kaját, aztán a maradékot elrakják, másnap előveszik, valami mást varázsolnak belőle, és kirakják a melegítő tálalókba újabb 1,5-2 órára, amíg el nem fogy. Azt már nem is merem megkockáztatni, hogy még ott is mi lesz a maradékkal. Vagy lehet, hogy a pénteki menüben még visszaköszön a hétfői rizsszem?

Mennyivel többször hallod a tv-ben, hogy itt vagy ott pl. szalmonella, vagy akármilyen fertőzés volt, az szinte egyik sem családnál.

Jó,mondjuk azért ennyire nem durvulhat el...mivel minden nap minden menüből teszt anyagot félre kell tenni kis üvegben a köjál részére.Ha fertőzés van,gyorsan kiderül,hogy miből.Akkor vele együtt az is,hogy egy 5 napos rizsről van szó...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nagyon örültem volna, ha nem derül fény ezekre az infokra, mert eddig boldog tudattalanként én aztán ettem mindenhol... :D na jó, az utóbbi időben (főleg a terhességek óta, azóta nagyon figyelek) nem. És tudjátok, mi a vicces? Drága kisfiam itthon lett szalmonellás, mert benyúlt a szemetesbe, ahol sima tojáshéj volt és nyilván utána a szájába vette a kezét. Én pedig egy hülye vírussal kerültem a lászlóba (a hányóssal, tudjátok), amit a játszótéren szedtünk össze és szintén nem kajától. Valahogy ezek után úgy érzem, annyira mindegy már. Én aztán anno, egyetemista koromban a legutolsó menzáról is ettem hetekig és utcai árusoktól zabáltam a giroszt, a hamburgert, ittam a csapvizet mindenhol... amióta többet tudok ezekről a dolgokról, már szinte semmit nem eszem meg, ami nem tutira sült át 50x és csapvizet már sehol nem iszom, az utcai árusok elött nem veszek levegőt sem :) Amíg nem tudtam semmit, olyan jóízzel ettem mindent és nem is lett bajom.
Ismeritek a 2 duci hölgyet a paprika tvből? Elég régen csinálták a sorozatot már, talán 10 éve is, hogy az egyik, a főducihölgy már meghalt (idősek voltak) és csináltak róla egy filmet. Indiában nőtt föl ez a hölgy, nagyon nagydumás lélek volt, hatalmas egyéniség volt. Persze, imádott enni és főzni. Ha jól rémlik, fel akarták jelenteni, hogy ebben a főzőműsorban nagyon "koszosan" főz. Nem mos soha kezet, nyers hús után a salátát keveri kézzel, nem mos meg semmit és hogy rosszra tanítja a nézőket. Erre azt nyilatkozta ez a hölgy, hogy senki nem mondta, hogy így csinálják, sőt, ő elmondja mindig, hogy ezt meg kellene mosni meg ilyenek, de mivel ő Indiában nőtt föl, ha ott nem halt meg valami fertőzésben, akkor ő annyira edzett (a gyomra edzett mármint), hogy neki már tökmindegy, hogy milyen koszos a kaja és milyen bacis, ő sosem lesz beteg. És tényleg nem lett.
Szóval lehet, hogy jobb nem tudni ilyeneket vagy megpróbálni nem gondolni ezekre és jóízűen elfogyasztani a kaját. Nekem ez a párizsival sikerült már, hiába tudom, hogy miből van, ezen túl bírtam lépni, imádom a párizsit. De még nem tudtam rávenni magam, hogy egyek egyet egy utcai hamburgeresnél, pedig akkor aztán le tudnám kűzdeni az efféle félelmeimet végleg :D

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Eszembe jutott még valami. 18 éves koromban egy barátommal együtt csináltunk egy büfét a balatonparton. Kibéreltünk egy kis faházat (egy büfét végülis) és egész nyáron ott főztünk, sütöttünk. Egy darabig nem értettem, hogy miért járnak hozzánk olyan sokan palacsintáért például. Aztán rájöttem, hogy valszeg értékelték, hogy nem vízzel, hanem csak tejjel csináltam a palikat (napi 200at sütöttem :D), meg úgy általában nem vizeztünk semmit, se a ketchupot, se az alkoholokat. A nyár végén a szomszéd büfések mondták, hogy de hülyék vagyunk, hogy nem használjuk ki ezeket a trükköket, de én a mai napig büszke vagyok arra, hogy hozzánk azért jártak olyan sokan, mert értékelték a jó alapanyagokból készült, nem átrázós ételeket :) És tényleg tisztaság volt.
Sokszor gondolok arra, hogy talán mások is így vezetik a büfét, éttermet és bízom benne, hogy ahol éppen eszem, az ilyen hely :)

Zsu77

Új tag
Nagyon örültem volna, ha nem derül fény ezekre az infokra, mert eddig boldog tudattalanként én aztán ettem mindenhol... :D na jó, az utóbbi időben (főleg a terhességek óta, azóta nagyon figyelek) nem. És tudjátok, mi a vicces? Drága kisfiam itthon lett szalmonellás, mert benyúlt a szemetesbe, ahol sima tojáshéj volt és nyilván utána a szájába vette a kezét. Én pedig egy hülye vírussal kerültem a lászlóba (a hányóssal, tudjátok), amit a játszótéren szedtünk össze és szintén nem kajától. Valahogy ezek után úgy érzem, annyira mindegy már. Én aztán anno, egyetemista koromban a legutolsó menzáról is ettem hetekig és utcai árusoktól zabáltam a giroszt, a hamburgert, ittam a csapvizet mindenhol... amióta többet tudok ezekről a dolgokról, már szinte semmit nem eszem meg, ami nem tutira sült át 50x és csapvizet már sehol nem iszom, az utcai árusok elött nem veszek levegőt sem :) Amíg nem tudtam semmit, olyan jóízzel ettem mindent és nem is lett bajom.
Ismeritek a 2 duci hölgyet a paprika tvből? Elég régen csinálták a sorozatot már, talán 10 éve is, hogy az egyik, a főducihölgy már meghalt (idősek voltak) és csináltak róla egy filmet. Indiában nőtt föl ez a hölgy, nagyon nagydumás lélek volt, hatalmas egyéniség volt. Persze, imádott enni és főzni. Ha jól rémlik, fel akarták jelenteni, hogy ebben a főzőműsorban nagyon "koszosan" főz. Nem mos soha kezet, nyers hús után a salátát keveri kézzel, nem mos meg semmit és hogy rosszra tanítja a nézőket. Erre azt nyilatkozta ez a hölgy, hogy senki nem mondta, hogy így csinálják, sőt, ő elmondja mindig, hogy ezt meg kellene mosni meg ilyenek, de mivel ő Indiában nőtt föl, ha ott nem halt meg valami fertőzésben, akkor ő annyira edzett (a gyomra edzett mármint), hogy neki már tökmindegy, hogy milyen koszos a kaja és milyen bacis, ő sosem lesz beteg. És tényleg nem lett.
Szóval lehet, hogy jobb nem tudni ilyeneket vagy megpróbálni nem gondolni ezekre és jóízűen elfogyasztani a kaját. Nekem ez a párizsival sikerült már, hiába tudom, hogy miből van, ezen túl bírtam lépni, imádom a párizsit. De még nem tudtam rávenni magam, hogy egyek egyet egy utcai hamburgeresnél, pedig akkor aztán le tudnám kűzdeni az efféle félelmeimet végleg :D

A szalmonella nem romlásból ered.Sokan félregondolják.A szalmonella vagy benne van egy ételben,vagy nincs.A tojásból 10perc forralással már kipusztulnak én a biztonság kedvéért 20 percig főzöm minimum.Szerintem jó tudni ezeket,mivel vigyáznunk kell magunkra.Az is igaz,hogy mindezen ismeretek tükrében azért nem hallani állandóan fertőzésről.Találkoztam egy bácsival a fertőzőn.Nagyon rosszul volt szalmonella miatt.Egész életében a nyers tojást ette,már gyerek korától kezdve.Soha semmi baja nem lett,csak akkor öreg korára egyszer,de majdnem belehalt.Szerintem a bajhoz egy eset is elég,akkor nem fog 1000 másik siker,vagy bajmentesség vígasztalni.A'la cart étteremben ilyentől nem kell félni.A menzáknál és gyorskajáldáknál benne van a pakliban...:neutral:
Az is igaz,hogy ha mi exotikus országokba utazunk,könnyen össze tudunk ott szedni hasmenéses fertőzéseket,pont amiatt,amit mondtál.Ők edzettek,mi nem.

Oldal tetejére