mindenkinek

manocs

Új tag
Nekem azt mondta a dokim, hogy ha 12-14 felett van, akkor üljek a fenekemen és igyak sok-sok vizet, mert további mozgástól csak feljebb megy. kb 10-20ch-őt szoktam enni egyórás mozgás :hurra:előtt, attól függően, hogy mennyi volt a cukrom. Mérj előtte és közvetlen utána is, előbb-utóbb rájössz, te hogyan reagálsz, ez mindenkinél más.:cool:
Tudom, most hihetetlen (én sem hittem el annak idején) de ezzel a betegséggel lehet élni, megtehetsz szinte bármit, de keményen meg kell tanulni a szabályokat, hogy te hogyan reagálsz! (pl én magas cukornál borzasztó ingerlékeny leszek, sokszor akkor veszem észre, hogy gáz van, amikor átmegyek agresszív :mad:kismalacba :D )
Nekem rengeteget segítettek a beszélgetések más cukrosokkal. Rengeteg apró hétköznapi dolog van, amit nem feltétlenül az orvosával beszél meg az ember. (pl: vegyél egy digitális mérleget, normális ujjszúrót, ha fáj, amikor beszúrod a tűt:dr_32:, akkor húzd ki,szúrd máshová, ne nyomd bele a cuccot, így kevesebb foltod lesz stb.....)
Sok-sok kitartást és bátorságot kívánok Neked!!!

És kérdezz sokat!!!!!

somcsika

Aktív tag
Az én lányom aktív sportoló (volt), ezt azért így írom, mert most elég kemény iskolába jár és heti kétszer van már csak ideje edzeni, de ettől függetlenül szabadidejében fut, pingpongozik stb.
Nálunk ez az aktív időszakban úgy működött, hogy edzés előtt mért. Általában 3-kor kezdődött az edzéés, (tehát nekünk ez az időpont uzsonna tekintetében is szuper volt) Uzsi adagja 20 g ch. tehát edzés előtt megtoldottuk még 10-el. Tehát összesen 30 g ch-t evett edzés előtt. Általában olyanokat ami meg is tartja a vércukrát, zabkekszet és bannánt. Edzés után (ami kb. másfél óra volt) amikor hazajött visszamért és ha 7-8 körüli érték volt akkor már vacsoráig (6 óra) nem evett, viszont ha ez alatt volt akkor bizony sokszor megívott egy pohár tejet. Így két legyet ütöttünk egy csapásra, mert az felemelte a cukrát és még utánna a fehérje miatt szálkásított is. (Ilyenre is kellett figyelni, hogy a vádli azért szép izmos a has pedig kocka legyen) És azzal már kibirta vacsiig.
Sportolásnál fontos amit Manocs is irt, hogy bizonyos érték fölött 12-től felfele már nem érdemes elkezdeni mozogni, mert annál az értéknél már ellentétesen fog a vércurod emelkedni, mint ahogy azt várná az ember. Tehát meg kell várni, míg a fenti érték alatt van, akkor viszont csökkeni fog a mozgás következtében.
Nekünk a nyáron még az is segített napi 2 edzés (reggel,este) mellett, hogy aznapra 1E bázissal kevesebbet adtunk, mert azt sem szerettem volna ha kiszédül edzés közben.
Nekünk azt mondta a doktorbácsink, hogy legalább 8-as cukoreredménnyel kezdjen el sportolni, mert akkor valószínű, hogy ki fogja birni végig.
A sportnak ugye van vc. csökkentő hatása. Arra kell még nagyon figyelned, hogy -mivel nem vagyunk egyformák- van akinek azonnal jelentkezik a cukorcsökkentő hatás, van akinél pedig órák vagy akár egy fél nap múlva, vagy éppen lehet, hogy éjszakára kezdődik el a folyamat.
Először mindenképpen óvatosan próbáld meg elkezdeni az edzést, mindig legyen nálad, szöllőcukor vagy gyümölcslé (mi 100 %-os naracsot) hordunk és valami rágcsáni való (valami olyan ami lassú felszívódású pl. zabkeksz vagy teljeskiörléső háztartási keksz). Akikkel együtt edzel azok fontos, hogy tudjanak róla, hogy neked milyen problémád van, legyen nálad glukagon is. Ezt is biztosan elmondták már, hogy mire való. Ill. a társaidnak mond is el, hogy vészhelyzet esetén mit kell tenniük és mit vársz el tőlük.
Legfontosabb, hogy figyelj a tested jelzéseire. (leginkább az aprókra) mert abból lehetnek a nagyok.
Most hirtelen ennyi jutott az eszembe.
Ha valami kérdésed van akkor írd le nyugodtan, nem fogjuk leharapni a fejed.
Nekem is azt mondták amikor ide kerültem, hogy nincs buta és felesleges kérdés. Csak kérdés van amit meg kell válaszolni. Mi így segítünk egymásnak.

poe

Őstag
Köszi még egyszer, és várom a jeletkezését aki edz cukor mellett!:)

puszil mindenkit!

Moncsi

Ahogy én csinálom:
13 mmol/l fölött nincs mozgás, sport, ezt tényleg komolyan kell venni.
kalkulálásnál az is számít, hogy van-e még bólusinzulin a szervezetedben, amikor mozogsz. Én rendszerint vacsora után egy-másfél órával edzek, ilyenkor leveszem a bázist 20-30 %-ra (ezt te nyilván nem tudod megcsinálni) és az egy órás edzés alatt megiszom kb fél liter narancslevet. Ha nincs bólusinzulin a szervezetemben, elég a bázist csökkenteni.
Mérjél edzés előtt, edzés után és tapasztald ki, hogy milyen intenzitású, milyen hosszú sporthoz mennyi és milyen típusú CH bevitel kell! Ha kaja után mozogsz, célszerű csökkenteni a bólust.
Még egy trükk, amit egy dokitól tanultam. Intenzív mozgás után hipó nélkül is felvágódhat a vc. Ezt úgy védem ki, hogy eszem 15-20 g CH-t (keksz), de csak 2/3 annyi inzulint adok hozzá, mint egyébként.
:dr_31:

somcsika

Aktív tag
Ahogy én csinálom:
13 mmol/l fölött nincs mozgás, sport, ezt tényleg komolyan kell venni.
kalkulálásnál az is számít, hogy van-e még bólusinzulin a szervezetedben, amikor mozogsz. Én rendszerint vacsora után egy-másfél órával edzek, ilyenkor leveszem a bázist 20-30 %-ra (ezt te nyilván nem tudod megcsinálni) és az egy órás edzés alatt megiszom kb fél liter narancslevet. Ha nincs bólusinzulin a szervezetemben, elég a bázist csökkenteni.
Mérjél edzés előtt, edzés után és tapasztald ki, hogy milyen intenzitású, milyen hosszú sporthoz mennyi és milyen típusú CH bevitel kell! Ha kaja után mozogsz, célszerű csökkenteni a bólust.
Még egy trükk, amit egy dokitól tanultam. Intenzív mozgás után hipó nélkül is felvágódhat a vc. Ezt úgy védem ki, hogy eszem 15-20 g CH-t (keksz), de csak 2/3 annyi inzulint adok hozzá, mint egyébként.
:dr_31:

Kedves Poe,
Igen igazad van, csak hogy ő pennes, tehát ő azt nem úgy tudja lekövetni, mint egy pumpás.
De így legalább a kérdező is láthatja, hogy a két inzulinkezelés mellett milyen különbségek adódhatnak.
Azért is van úgy, hogy felnőttek esetében (mennyi is? 2-3 év?) mire egy diabos pumpát igényelhet.
Eddig gyerekeknél is 1 év volt a "pihenőidő" de ezt már július óta nem kell kivárni.
A pihenőidő alatt sok mindent meg kell tanulnia egy betegnek és ez sajnos a típikus esete a jó pap is holtig tanul mondásnak és annak, hogy mindig van új a nap alatt.
A megszerzett tudás kopik, elhalványodik, azt folyamatosan frissiteni kell, és az új módszereket, tapasztalatokat figyelemmel kisérni.

poe

Őstag
Igazad van Somcsika, ezt én is tudom, bele is írtam a postba. :)
Viszont lehet, hogy nem voltam elég egyértelmű. Aki penes, annak komolyabb mozgáskor CH bevitel kell, hogy mennyi, hogyan és milyen összetétel, azt ki kell tapasztalni. ;)

somcsika

Aktív tag
Igazad van Somcsika, ezt én is tudom, bele is írtam a postba. :)
Viszont lehet, hogy nem voltam elég egyértelmű. Aki penes, annak komolyabb mozgáskor CH bevitel kell, hogy mennyi, hogyan és milyen összetétel, azt ki kell tapasztalni. ;)

Nem kételkedtem benne, hogy tudod, félre ne érts.
Hát hogyis felejthetném el, hiszen a kezdeti fizikai mozgásból adódó nehézségeken te segítettél át bennünket a tanácsaiddal. :dr_24:

Olvasva az írásod egy kicsit én is belezavarodtam és nem a zárójelesbe, mert az egyértelmű volt, hanem ebbe a néhány mondatba ni.

"Még egy trükk, amit egy dokitól tanultam. Intenzív mozgás után hipó nélkül is felvágódhat a vc. Ezt úgy védem ki, hogy eszem 15-20 g CH-t (keksz), de csak 2/3 annyi inzulint adok hozzá, mint egyébként."

Mert ha csak gyorshatású bólusinzulint kap akkor ehhez a mennyiséghez általában még nem szoktak inzulint adni, főleg ha még a bázisa is kitart.
Javítsatok ki ha nem jól tudom, ne maradjon itt a témában benne olyan ami másokban zavart okozhat.

poe

Őstag
"Még egy trükk, amit egy dokitól tanultam. Intenzív mozgás után hipó nélkül is felvágódhat a vc. Ezt úgy védem ki, hogy eszem 15-20 g CH-t (keksz), de csak 2/3 annyi inzulint adok hozzá, mint egyébként."

Mert ha csak gyorshatású bólusinzulint kap akkor ehhez a mennyiséghez általában még nem szoktak inzulint adni, főleg ha még a bázisa is kitart.
Javítsatok ki ha nem jól tudom, ne maradjon itt a témában benne olyan ami másokban zavart okozhat.
Igaz, ha nem ultragyors inzulint használ, akkor ez gond lehet....
Moncsi2010, milyen inzulinokat használsz?

somcsika

Aktív tag
Igaz, ha nem ultragyors inzulint használ, akkor ez gond lehet....
Moncsi2010, milyen inzulinokat használsz?

Látod milyen balgák vagyunk, itt vitatkozunk a terápián közben meg még azt sem tudjuk, hogy milyen inzulint kap.:rohog:
Na de ebből is látja Moncsi, hogy itt nincs megválaszolatlan kérdés, az utolsó húscafatot is lerágjuk a csontról.

Én abból indultam ki, hogy kezdő diabosként ugyis előszőr a legolcsóbbat próbálják ki, a napi többszöri étkezéssel, hogy könnyebb legyen az átállás, aztán ha már megszokja a beteg akkor lehet a ch mennyiséggel variálni (csökkenteni) és/vagy ultragyors hatású inzulinra cserélni a "csak" gyorsat. A mi orvosunknál is ez a tendencia.
:dr_24:

Sziasztok nagyon köszi!

Mivel "3 hetes cukorbeteg vagyok I. tipusú" nagyon az elején vagyok. A dietetikusok nem nagyon segítenek, sőt! már nagyon unják, ha kérdezem őket.
Reggelire, vacsorára 40 g szénhidrátot ehetek. A tájékoztató füzetben egy étrendi mutatóban le van írva, hogy 8 dkg rozskenyeret meg lehet enni, mondjuk parizerrel. De azt persze nem írták, hogy 100 g-ban mennyi szénhidrát értéke van.Tegnap boltban vásárolt magvas, rozsost ettem, 100 g 45,8 g szénhidrát van benne. Akkor jó volt a cukor, evés után 1,5 órával 8,5.
Ma másfélét ettem, anyukám a piacon vette nekem, ennek ismeretlen a szénhidráttartalma. Meg is lett az eredménye, evés után 1,5 órával 12! lett a cukor. Minden barna kenyérnek más, és más a szénhidráttartalma.
Tudna segíteni valaki, hogy kell kiszámolni, ha mondjuk 40 g szénhidrát van beállítva reggelire, és vacsorára, mennyi kenyeret lehet enni, csak húsfélével? Egy egyszerű szorzással, osztással, szégyellem, de nekem nem megy. Plusz mennyit kenyeret lehet enni, ha megeszek egy 1, 75-ös joghurtot hozzá ami (7,5 g szénhidrát), ezt ugye le kell számolnom belőle. Mondjuk 100 g 45,8 szénhidráttartalmú rozskenyérben. Előre is köszi,

Moncsi

Sziasztok!

Persze először is a legolcsóbbat adták, 3 gyorshatású actrapid, 1 bázis este az inzulatard. Nem hiszitek el, de teljesen magamra hagytak mindenben! 2 hétig voltam a kórházba, utána majd találkozunk 1 hónap múlva. 10 perceket beszélgetnek, utána kilöknek. Állítgassam magamnak az inzulinadagokat ahogyan akarok?!szép nem? Sokszor hipózok, nagyon nehéz így egyedül! Mikor megjegyeztem az orvosnak, hogy nem sok a hipo egy nap 3x? közölte, hogy vegyek vissza az adagból! Szép nem? Mintha már születésünknél fogva képzett belgyógyászok lennénk! Állítólag jobb lesz a helyzetem, ha 3 hónap eltelik, mert akkor felírhatja majd a menedzser inzulint, amitől nem fogok állítólag ennyit hipózni, meg ilyesmi. Addig közölte az orvos, bírjam ki! Ja, és ne képzeljem már hogy I. tipusuként lehetek még a versenysportban, mint NBI kézilabdás koromban! Milyen aranyosak!

puszi mindenkinek!

Moncsi

manocs

Új tag
Az adagszámítás az elején nekem is a halálom volt... mindent csomagolva vittem otthonról (ha három napra mentem, akkor is)
Szóval: szénhidrát táblázatot sok helyről lehet szerezni (dietetikus, net:pl: http://www.marigizel.com/index.cukorbetegeknek.html, szakácskönyv hátulja.) Az apró különbségek nem számítanak annyira (20 vagy 23CH), de eleinte jobb, ha mindent szépen precízen csinálsz. A számolás egyszerű: pl. 100g magos kenyérben akkor 45,8ch, leméred szépen a levágott szeletet(digitális mérleg!!!) mondjuk 35g. Tehát: 45,8 x0,35=16,03 CH Szóval akkor 2 ilyen szeletet kell enned.
Hát én így csinálom.

poe

Őstag
Szia!

Ez valóban nem ennyire egyszerű. Barna kenyér lehet attól barna, hogy teljeskiőrlésű, hogy rozs- vagy egyéb liszt van benne, vagy csak színezve van... Nincs egzakt válasz. Sokat számít a GI, azaz hogy mennyire gyorsan emeli a vércukorszintedet a benne lévő CH. Ki kell tapasztalnod, hogy hogyan számolj vele.
Az hogy egy kaja utánni 8,5, vagy 12 mennyire jó, leginkább azon múlik, hogy mennyi volt kaja előtt. Ha pl 6,5-ről indultál mindkét esetben, akkor a 8,5 jó, a 12 már magas. (1,5-2 mmol/l-t illik emelkednie a vc-nek, kaja után 1,5-2 órával)
Amúgy milyen inzulinokat használsz? :)

Kedves Somcsika!

Nagyon kedves vagy, hogy leírtad ezeket a tudnivalókat a lányodról! A glukagon injekcióról hallottam a könyvekben, de nem az orvostól! Amikor bemegyek a terembe legalább is eddig, mindig volt nálam szőlőcukor és víz. És szóltam több embernek, ha baj lenne, akkor mit csináljanak. Glukagonom még nincs, majd kérek! 3 hetes cukrosként, még most állítgatom magam, penes vagyok, 4-szer szúrok, 3 rövid a legolcsóbb, 1 hosszú. De 10 mmól alatt még nem tudtam bemenni edzeni, ennek mindig emelkedés lett a vége. Igen, az alacsonyabb értékeknél lesz érdekes mi lesz velem.
Még egyenlőre a részleges achilles szakadás miatt korlátozva vagyok a mozgásban, de 1,5 év után gyógytornával odáig jutottam, hogy 10 percet tudok futni, de csak annyit! mert ettől többtől csúnyán feldagad! 1 órát szoktam bent lenni a teremben, és a 10 perc futáson kívül csak szőnyegen tornázom, illetve kis súlyokkal emelek. Tehát nem izzadok le, de a torna nagyon jó a lábnak is, és fekve lehet, mert nem terhelem a test súlyával!
Különben az achilles 1,5 évig, a cukor miatt nem gyógyult. Én is így gondolom. Többen mondták, ha rendeződik a cukor, meglátom rendbejön. Bár így lenne!
Nekem a sport sokat adott, és nem kívánom ezért feladni. Ez egy életmód! Most ezt dobta az élet, de ezzel össze fogom egyeztetni, nehéz lesz, de a Jóisten segíteni fog, ÉN TUDOM, és persze TI!

szeretettel üdvözöl,
Moncsi

Kedves Poe,

A legolcsóbbat adják, mivel még az elején vagyok, állítólag dec. 12-én lesz a megmentésem napja akkor már lehet adni, az un. menedzser inzulint. Állítólag, azzal már könnyebb lesz.
3 acrapid, 1 insuletard.

Moncsi

somcsika

Aktív tag
Sziasztok!

Persze először is a legolcsóbbat adták, 3 gyorshatású actrapid, 1 bázis este az inzulatard. Nem hiszitek el, de teljesen magamra hagytak mindenben! 2 hétig voltam a kórházba, utána majd találkozunk 1 hónap múlva. 10 perceket beszélgetnek, utána kilöknek. Állítgassam magamnak az inzulinadagokat ahogyan akarok?!szép nem? Sokszor hipózok, nagyon nehéz így egyedül! Mikor megjegyeztem az orvosnak, hogy nem sok a hipo egy nap 3x? közölte, hogy vegyek vissza az adagból! Szép nem? Mintha már születésünknél fogva képzett belgyógyászok lennénk! Állítólag jobb lesz a helyzetem, ha 3 hónap eltelik, mert akkor felírhatja majd a menedzser inzulint, amitől nem fogok állítólag ennyit hipózni, meg ilyesmi. Addig közölte az orvos, bírjam ki! Ja, és ne képzeljem már hogy I. tipusuként lehetek még a versenysportban, mint NBI kézilabdás koromban! Milyen aranyosak!

puszi mindenkinek!

Moncsi

Először az utolsó mondatra reagálnék. Az orvosoknak az a dolguk, hogy elmondják, olyan nem lesz az életed már mint azelőtt.
Sportolni lehet, lehet, hogy a versenysport nem előnyös, de szerintem minden összeegyeztethető. Főleg felnőttként aki, már évek vagy évtizedek óta versenyszerűen sportol. A himaláját sem ajánlatos megmászni cukorbetegen mégis van aki megteszi. Gondolj csak bele, :)micsoda fizikai igénybevétel az.

A többire reagálva pedig azt szeretném mondani, hogy már előre félek, hogy 4 év múlva bekerülünk a felnőtt ellátási rendszerbe, ahol sok helyen (tisztelet a kivételnek) így működnek a dolgok.

A ch számolás általában az elején mindenkinek nehezen megy, de aztán beljössz hidd el, az elején olyan voltam mint egy patikus minden mértem, főzés előtt, után, visszamérni, a leves volt a halálom, hogy azt hogy lehet jól kiszámolni.

A kenyerek ch tartalma minden a benne lévő alapanyagtól függ, Mennyi a GI (glikémiás indexe), ez az az érték ami a szöllőcukorhoz felszívódásához képest megmutatja, hogy milyen gyorsan szívódik fel az a szénhidrát.
A barna kenyér pedig, sok esetben "csak" barna, ami melasszal van színezve és nem azért barna mert olyan anyagból van.

Majd írok még.

Sziasztok,

Nem találtam külön topic-ot szövődményekkel kapcsolatban.

Érdekelne a véleményetek a jelen helyzetemmel kapcsolatban:
Kissé meg vagyok ijedve. Időben diagnosztizált cukorbeteg voltam,
azonnal inzulinra állitottak, semmilyen szövődményem nemvolt.
Két éve vagyok cukros, és a legutóbbi cukorgondozáson nagy mennyiségű
fehérjét találtak a vizeletemben. Vese - gyulladás szóba se jött, csak azt
kérdezték, biztos -e hogy csak két éve vagyok cukros?
És az aránylag jó vérnyomásomra vérnyomáscsökkentőt kezdtek adagolni.

Semmi mást nem tudok sajnos. Két hónap múlva újabb gondozás. Addig
meg agyalok. Mi lehet ez? Károsodott a vesém két év alatt?
Mit tehetek a javitása érdekében? Milyen fázisban lehet, milyen fokozatai vannak?
Szóval teljes káosz.

Van valaki hasonló helyzetben?
Van valami ötletetek ? Köszönöm előre is.

somcsika

Aktív tag
Sziasztok,

Nem találtam külön topic-ot szövődményekkel kapcsolatban.

Érdekelne a véleményetek a jelen helyzetemmel kapcsolatban:
Kissé meg vagyok ijedve. Időben diagnosztizált cukorbeteg voltam,
azonnal inzulinra állitottak, semmilyen szövődményem nemvolt.
Két éve vagyok cukros, és a legutóbbi cukorgondozáson nagy mennyiségű
fehérjét találtak a vizeletemben. Vese - gyulladás szóba se jött, csak azt
kérdezték, biztos -e hogy csak két éve vagyok cukros?
És az aránylag jó vérnyomásomra vérnyomáscsökkentőt kezdtek adagolni.

Semmi mást nem tudok sajnos. Két hónap múlva újabb gondozás. Addig
meg agyalok. Mi lehet ez? Károsodott a vesém két év alatt?
Mit tehetek a javitása érdekében? Milyen fázisban lehet, milyen fokozatai vannak?
Szóval teljes káosz.

Van valaki hasonló helyzetben?
Van valami ötletetek ? Köszönöm előre is.

Ezalatt az idő alatt milyen cukor eredményeid voltak. Mennyi volt a HbA1C értéked?

Oldal tetejére