Az én lányom aktív sportoló (volt), ezt azért így írom, mert most elég kemény iskolába jár és heti kétszer van már csak ideje edzeni, de ettől függetlenül szabadidejében fut, pingpongozik stb.
Nálunk ez az aktív időszakban úgy működött, hogy edzés előtt mért. Általában 3-kor kezdődött az edzéés, (tehát nekünk ez az időpont uzsonna tekintetében is szuper volt) Uzsi adagja 20 g ch. tehát edzés előtt megtoldottuk még 10-el. Tehát összesen 30 g ch-t evett edzés előtt. Általában olyanokat ami meg is tartja a vércukrát, zabkekszet és bannánt. Edzés után (ami kb. másfél óra volt) amikor hazajött visszamért és ha 7-8 körüli érték volt akkor már vacsoráig (6 óra) nem evett, viszont ha ez alatt volt akkor bizony sokszor megívott egy pohár tejet. Így két legyet ütöttünk egy csapásra, mert az felemelte a cukrát és még utánna a fehérje miatt szálkásított is. (Ilyenre is kellett figyelni, hogy a vádli azért szép izmos a has pedig kocka legyen) És azzal már kibirta vacsiig.
Sportolásnál fontos amit Manocs is irt, hogy bizonyos érték fölött 12-től felfele már nem érdemes elkezdeni mozogni, mert annál az értéknél már ellentétesen fog a vércurod emelkedni, mint ahogy azt várná az ember. Tehát meg kell várni, míg a fenti érték alatt van, akkor viszont csökkeni fog a mozgás következtében.
Nekünk a nyáron még az is segített napi 2 edzés (reggel,este) mellett, hogy aznapra 1E bázissal kevesebbet adtunk, mert azt sem szerettem volna ha kiszédül edzés közben.
Nekünk azt mondta a doktorbácsink, hogy legalább 8-as cukoreredménnyel kezdjen el sportolni, mert akkor valószínű, hogy ki fogja birni végig.
A sportnak ugye van vc. csökkentő hatása. Arra kell még nagyon figyelned, hogy -mivel nem vagyunk egyformák- van akinek azonnal jelentkezik a cukorcsökkentő hatás, van akinél pedig órák vagy akár egy fél nap múlva, vagy éppen lehet, hogy éjszakára kezdődik el a folyamat.
Először mindenképpen óvatosan próbáld meg elkezdeni az edzést, mindig legyen nálad, szöllőcukor vagy gyümölcslé (mi 100 %-os naracsot) hordunk és valami rágcsáni való (valami olyan ami lassú felszívódású pl. zabkeksz vagy teljeskiörléső háztartási keksz). Akikkel együtt edzel azok fontos, hogy tudjanak róla, hogy neked milyen problémád van, legyen nálad glukagon is. Ezt is biztosan elmondták már, hogy mire való. Ill. a társaidnak mond is el, hogy vészhelyzet esetén mit kell tenniük és mit vársz el tőlük.
Legfontosabb, hogy figyelj a tested jelzéseire. (leginkább az aprókra) mert abból lehetnek a nagyok.
Most hirtelen ennyi jutott az eszembe.
Ha valami kérdésed van akkor írd le nyugodtan, nem fogjuk leharapni a fejed.
Nekem is azt mondták amikor ide kerültem, hogy nincs buta és felesleges kérdés. Csak kérdés van amit meg kell válaszolni. Mi így segítünk egymásnak.