Kedves György és Mindenki!
Igen, tulajdonképpen értem és egyetértek magam is a fent leírtakkal, inkább csak a saját véleményemet írnám hozzá, ahogy én látom.
(Tudom, nem csak nekem szól, még ha én is lettem megszólítva az elején…)
A széleskörű és alapos tájékozódást a magam részéről is nagyon fontosnak tartom a betegek részéről, erre biztatok is mindenkit, többségünk ezért is jár ide a fórumra, hogy első kézből a betegtársaktól kapjon információkat, ne pedig laikusok (mit mondjuk én…) számára nehezen érthető orvosoknak írt sablonos (nem is lehet más, nem vagyunk egyformák...) egyetemi tankönyvekből. Nagyon sok betegtájékoztatónak szánt könyv sem nélkülözi pl. a rengeteg latin kifejezést, ami inkább riasztó, mint hasznos segítség, a célját így nem éri el. Pedig hatalmas igény van/lenne rá, ebben egészen biztos vagyok, az pedig hogy az eü részéről ez a tájékoztatás milyen azt már sokan megtapasztaltuk…sajnos. Ezen mi nem nagyon tudunk változtatni a magunk szerény módján és eszközeivel, de a tapasztalataink átadása és közérthető megvitatása csakis rajtunk múlik. Igenis sokat tudunk egymásnak segíteni! Az meg hogy valaki csak olvassa vagy le is írja a véleményét, témával kapcsolatos tapasztalatait mindenki maga dönti el, sőt azt is, hogy ezekből mit fogad meg. Az internet nagyon hasznos, de tudni kell szelektálni a rengeteg, nem egyszer egymásnak ellentmondó információból. Erre kiváló pl. ez a fórum is, ahol fel lehet tenni a kérdéseinket, megvitatni, meghallgatni mások véleményét, esetlegesen eltérő álláspontját. Vagy egyszerűen csak elolvasni is nagyon hasznos (visszamenőleg is…), én is sokat tanulok mások hozzászólásaiból, tapasztalataiból, de nem mindig, mindenhez szólok hozzá, pl. ha csak olvastam róla de nincs saját tapasztalatom az adott kérdéssel kapcsolatban. Én mindent elolvasok, meghallgatok, megnézek, ami a kezem ügyébe kerül a cukorbetegség témával kapcsolatban (is), de pl. a cukorbetegség lehetséges szövődményeiről elég nehéz úgy korrekt és célravezető tájékoztatást adni, hogy mindenki odafigyeljen azért rá, ugyanakkor ne legyen ijesztő vagy feleslegesen pánikkeltő. Viszont a veszély valós, figyelni kell rá, semmiképpen sem szabad elhanyagolni. Látom én is a környezetemben élő ismerős cukorbetegeket hogy sokan csak legyintenek rá, "velem ez úgysem történhet meg"… Amikor beszélek nekik a saját élményeimről, arra is csak azt mondják hogy: "és, Te is jól elvagy vele, nem…?" Igaz! De ez csakis annak köszönhető, hogy időben felfedezték, valami baj van és nem hanyagoltam el sem magamat, sem pedig a soron következő ellenőrző rutinvizsgálatokat! Tudom hogy sokszor fárasztó a várakozás és nekem sincs igazán kedvem ezekhez, találnék kellemesebb elfoglaltságot is magamnak, de szükséges és nagyon fontos! Erről pedig már nagyon nehéz meggyőzni őket, én így tapasztalom...
Igen, a találkozós topikok címe kicsit laza, a régebbi tagok ugyan értik hogy miről van szó, az új tagoknak viszont valóban fura lehet, ebben van igazság.
Azzal szerintem nincs semmi baj hogy sokan – főleg ezekről a találkozókról – személyesen is ismerik már egymást és így közelebb kerülnek egymáshoz a fórumozók, találkoznak itt-ott, sőt barátságok szövődnek, közös programokat, nyaralásokat szerveznek a fórumon és a fórumos találkozókon kívül is. Aki szerint ez klikkesedés vagy másoktól való elzárkózás az tuti nem tudja még hogy milyen egy ilyen közösséghez tartozni, ami viszont bárki számára elérhető, ahol minden sorstársnak van helye és nekem elhiheti hogy nagyon hasznos is! Lehet hogy csak a közösségekbe való beilleszkedés a gond, van ilyen. Esetleg van aki nem szereti a nyilvánosságot. Ők lehet hogy nem találják meg a helyüket, nem lesznek aktív fórumozók, de legalább olvassák, az is hasznos lehet, de ne zárkózzanak el ők sem. Mindenki talál számára hasznos, esetleg érdekes olvasnivalót.
Ezek a fórumos találkozók bárki számára nyitottak (magam is félve mentem el az elsőre, ez természetes…), nem igazán értem hogy a már-már családias, jó hangulat miért lenne bárki számára esetleg riasztó. Ez a hangulat jellemzi itt a fórumot is, ez pedig annak köszönhető hogy egyszerűen ismerik egymást a rendszeres fórumozók, de én magam is "csak úgy" találtam rá, mondhatni véletlenül alig több mint egy évvel ezelőtt...
Ezúton is bíztatnék mindenkit aki teheti, hogy bátran csatlakozzon és vegyen rész egy ilyen találkozón is, a következőt már várni fogja!

Egészen más szemmel fogja látni a fórumos hozzászólásokat is utána, hogy tudja, mert ismeri akitől kapta az infót, segítséget…
A HbA1c eredményekről még leírnám a véleményemet, csak röviden.
Igen, a 8% körüli érték valóban magas, de ahogy én látom és olvasom az ehhez kapcsolódó hozzászólásokat, esetleges gratulációkat ezek nem kimondottan az éppen aktuális értéknek szólnak, hanem a legtöbb esetben, igaz csak lassacskán, de folyamatosan javuló értéknek és azért a kis javulás is javulás, jólesik néha egy kis bíztatás mindenkinek, erőt ad a folytatáshoz… Később így meglesz az a 6% alatti érték is, amire már valóban büszkék lehetünk.

Üdv.,
Laci ...aki köszöni hogy elolvastátok!:mrgreen: