mindenkinek

blaci

Őstag
Szia Laci!

...

A retinopátiáról írhatnál, milyenek a tüneteid.

Kedves György!
Nálam nem voltak tünetei a retinopátiának, egy éppen soron következő, rutin szemészeti vizsgálaton vették észre. Meg is lepődtem mikor a doki mondta hogy lát bevérzést a szemfenéken, sőt bevallom meg is ijedtem egy kicsit (nagyon…).:shock:;):D
A szemfenék vizsgálatával a betegség korai formáját már akkor meg tudják állapítani, mikor a betegnek még semmilyen panasza nincsen. Ilyenkor még sokkal jobbak a kezelés lehetőségei, pl. gyógyszerrel. Én is azt kaptam, 3x1 tabletta naponta (Doxium 500mg). Ennek eredménye nálam, hogy kb. egy, másfél év múlva, most nem tudom hirtelen, nem láttak elváltozást a szemfenéken. Szóval, korai felismerés esetén jól kezelhető! Most napi egy tablettát szedek belőle folyamatosan, panaszom nincs. Ősszel kell újra kontrollra mennem.

Ezért normál látás esetén, panaszok nélkül is évente végeztessen mindenki szemészeti vizsgálatot!

Ha már előrehaladott a betegség kialakulása - úgy olvastam róla - gyakori, hogy az érintett nehezen vagy nem tud olvasni, homályosan, torzan vagy kettősen lát, egyik vagy mindkét szemén hirtelen romlik meg a látása, a lámpa körül színes karikákat észlel, úszkáló homályokat vagy sötét foltokat lát. Én nem tapasztaltam ilyet magamon soha.
Üdv.,
Laci

lizzi

Őstag
Lizzi, a pumpához a szett igénylésnél szerencsére nem lesz gondod, hiszen a receptre rá van írva, hogy mennyi időre elegendő a recept tartalma 6 hónap, 12 hónap) Ráadásul a szett recept kiválthatóságába beleszámít az az idő is, amíg te postázod az OEP felé ellenjegyzés céljából, és még az a postázási idő is benne van, amíg az OEP megküldi a Pharmának. Mártáéknál egyébként meg már nem is számít a kiállítás időpontja, ezen kívül mi egy előre meghatározott keretösszeget használunk fel fél vagy egy évenként. De ezek ugye csak a szettre vonatkoznak, a patika más, ahol a kiváltás időpontja bekerül a gépbe, gondolom a recept kiállítás időpontja is.
Kata az igaz ,hogy rá van írva ,hogy mennyi időre elegendő ,de pont tegnap beszéltem róla az illetékesekkel és ők mondták,hogy 1 hónapon belül el kell számolniuk a receptekkel ,tehát a receptet ha már lepecsételte az OEP akkor küldöm nekik ,de nem kell egyszerre kérni az 1 évre való cuccot és fizetni is lehet 2 részletben csak a recept kell nekik 1 hónapon belül.
És felíratni is lehet 1 évre ,csak a friss pumpásoknak nem ,nekik 1/2 évre lehet csak.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Köszi Lizzi az infot. Az jó hír, hogy lehet 2 részletben fizetni, ezt nem is tudtam. Az 1 hónapos recept beérkezés akkor meg egy kis szigorítás ezek szerint az elmúlt időszakhoz képest. Erre majd akkor nekem nagyon figylenem kell, meg a vidékieknek, mert mi nem az OEP-pel, hanem a MEP-pel postázgatunk. Viszont nálam a MEP-es ügyintéző hölgy nagyon rendes, mert (ő ajánlotta fel) nem nekem küldi vissza a receptet, hanem egyenesen a Mártáéknak címzi.

rgyörgy

Új tag
Kedves Laci!
Nagyra értékelem, amit a retinopátiáról írtál, mert idelátogató nem fórumozó olvasó is pontosan megérti a szövődmény lényegét. Én hat éve szedem ugyanazt a doxiumot, mint te, de én naponta háromszor. És nem hagyhatom abba. Szemorvos előrejelzésére alapozva mondom, nekem már pár éve teljesen meg kellett volna vakulnom. Ahhoz képest nagyon jól tartom magam. Igaz, a szókincsem nagyon megcsappant, mert régóta nem tudok folyamatosan olvasni. Rövid szavakra is többször kell ránéznem, általában max. 2-3 karaktert vagyok képes felismerni egyszerre. Ma már az óriásplakátokat, mint kép látom, de elolvasni nem tudom. Többféle szövődményt „sikerült összeszednem” és ami szomorú, ezt cukorbetegeknek és Eü-ben dolgozóknak köszönhetem. Félre lettem tájékoztatva. Ismerős diabosoktól mindig úgy hallottam, ezzel a betegséggel évtizedekig ellehet élni. Mikor egyik ismerősöm meghalt, akkor is azt mondták, nem a cukor volt az oka a halálnak, hanem veseelégtelenség. Itt a fórumon ezt nem kell már megmagyarázni, de számtalan idelátogató van, akik infóért jönnek ide, és nem mindegy, mit látnak, olvasnak. Itt a beszélgetéseket nem lehet „belügynek” tekinteni, mert sok ember egészségét befolyásolják az itt tapasztaltak. Két hétig olyan helyen jártunk, ahol amputált lábú emberek igencsak megfordultak. Két kiváltó okot hallottam, ami okozta a darabolást, a diab, és dohányzás-együtt.
Azt szeretném kérni, hogy a beszélgetéseket mindenki számára érthető módon folytassuk. Pl. ha az a topik címe, hányadik diabos találkozó, azt az egyszerű ember jobban megérti, mint azt, nagy népi összeröfi. Volt, hogy valakire „büszkék” voltunk, mert a HGB A1C-je 8 volt, holott tudjuk, 6 alatt kell lennie, hogy a szövődményeket elkerüljük. Ha már az Eügy olyan amilyen, legalább mi legyünk tekintettel betegtársainkra és érdeklődőkre. Még az is előfordulhat, megnő a látogatottsága a fórumnak.
Mivel nem először írok e témáról, érdekelne a véleményetek.

vighkata

Azt szeretném kérni, hogy a beszélgetéseket mindenki számára érthető módon folytassuk. Pl. ha az a topik címe, hányadik diabos találkozó, azt az egyszerű ember jobban megérti, mint azt, nagy népi összeröfi.
Kedves György!
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmünket a topik cím ezirányú hiányosságára. Valóban talán túl személyesre sikeredett, én a javaslatod mellé kiegészítés képpen a rövid, tömör feltételeket is láthatóvá tenném. Ezzel valóban segítenénk, tájékoztatnánk azokat, akik szívesen bekapcsolódnának egy ilyen nagyszerű együtt töltendő programba.

Én kiegészítésnek ezekre gondoltam:
Feltételek:

• A családból legalább egy diabos legyen
  • A tali önköltséges
  • A tali önszerveződésű
Ezzel fel lehet kelteni az érdeklődést, és ez alapján bárki rá tud kérdezni az apróbb részletekre.

Mindemellett, szerintem ami minden topik tetején megjeleink információ, az elegendő tájékoztatást ad arra vonatkozóan, hogy ez egy nyitott, mindenki számára elérhető találkozó, nem egy szűk társaság közös bulija.

Erre gondoltam, ez itt egy felhívás, meghívás az őszi találkozóra:
Az őszi fórumtalálkozó részletei alakulóban vannak.
Részt vennél a következő találkozón ? Van ötleted ?
Szólj hozzá az őszi találkozó témában.

blaci

Őstag
Kedves György és Mindenki!
Igen, tulajdonképpen értem és egyetértek magam is a fent leírtakkal, inkább csak a saját véleményemet írnám hozzá, ahogy én látom.
(Tudom, nem csak nekem szól, még ha én is lettem megszólítva az elején…)

A széleskörű és alapos tájékozódást a magam részéről is nagyon fontosnak tartom a betegek részéről, erre biztatok is mindenkit, többségünk ezért is jár ide a fórumra, hogy első kézből a betegtársaktól kapjon információkat, ne pedig laikusok (mit mondjuk én…) számára nehezen érthető orvosoknak írt sablonos (nem is lehet más, nem vagyunk egyformák...) egyetemi tankönyvekből. Nagyon sok betegtájékoztatónak szánt könyv sem nélkülözi pl. a rengeteg latin kifejezést, ami inkább riasztó, mint hasznos segítség, a célját így nem éri el. Pedig hatalmas igény van/lenne rá, ebben egészen biztos vagyok, az pedig hogy az eü részéről ez a tájékoztatás milyen azt már sokan megtapasztaltuk…sajnos. Ezen mi nem nagyon tudunk változtatni a magunk szerény módján és eszközeivel, de a tapasztalataink átadása és közérthető megvitatása csakis rajtunk múlik. Igenis sokat tudunk egymásnak segíteni! Az meg hogy valaki csak olvassa vagy le is írja a véleményét, témával kapcsolatos tapasztalatait mindenki maga dönti el, sőt azt is, hogy ezekből mit fogad meg. Az internet nagyon hasznos, de tudni kell szelektálni a rengeteg, nem egyszer egymásnak ellentmondó információból. Erre kiváló pl. ez a fórum is, ahol fel lehet tenni a kérdéseinket, megvitatni, meghallgatni mások véleményét, esetlegesen eltérő álláspontját. Vagy egyszerűen csak elolvasni is nagyon hasznos (visszamenőleg is…), én is sokat tanulok mások hozzászólásaiból, tapasztalataiból, de nem mindig, mindenhez szólok hozzá, pl. ha csak olvastam róla de nincs saját tapasztalatom az adott kérdéssel kapcsolatban. Én mindent elolvasok, meghallgatok, megnézek, ami a kezem ügyébe kerül a cukorbetegség témával kapcsolatban (is), de pl. a cukorbetegség lehetséges szövődményeiről elég nehéz úgy korrekt és célravezető tájékoztatást adni, hogy mindenki odafigyeljen azért rá, ugyanakkor ne legyen ijesztő vagy feleslegesen pánikkeltő. Viszont a veszély valós, figyelni kell rá, semmiképpen sem szabad elhanyagolni. Látom én is a környezetemben élő ismerős cukorbetegeket hogy sokan csak legyintenek rá, "velem ez úgysem történhet meg"… Amikor beszélek nekik a saját élményeimről, arra is csak azt mondják hogy: "és, Te is jól elvagy vele, nem…?" Igaz! De ez csakis annak köszönhető, hogy időben felfedezték, valami baj van és nem hanyagoltam el sem magamat, sem pedig a soron következő ellenőrző rutinvizsgálatokat! Tudom hogy sokszor fárasztó a várakozás és nekem sincs igazán kedvem ezekhez, találnék kellemesebb elfoglaltságot is magamnak, de szükséges és nagyon fontos! Erről pedig már nagyon nehéz meggyőzni őket, én így tapasztalom...

Igen, a találkozós topikok címe kicsit laza, a régebbi tagok ugyan értik hogy miről van szó, az új tagoknak viszont valóban fura lehet, ebben van igazság.

Azzal szerintem nincs semmi baj hogy sokan – főleg ezekről a találkozókról – személyesen is ismerik már egymást és így közelebb kerülnek egymáshoz a fórumozók, találkoznak itt-ott, sőt barátságok szövődnek, közös programokat, nyaralásokat szerveznek a fórumon és a fórumos találkozókon kívül is. Aki szerint ez klikkesedés vagy másoktól való elzárkózás az tuti nem tudja még hogy milyen egy ilyen közösséghez tartozni, ami viszont bárki számára elérhető, ahol minden sorstársnak van helye és nekem elhiheti hogy nagyon hasznos is! Lehet hogy csak a közösségekbe való beilleszkedés a gond, van ilyen. Esetleg van aki nem szereti a nyilvánosságot. Ők lehet hogy nem találják meg a helyüket, nem lesznek aktív fórumozók, de legalább olvassák, az is hasznos lehet, de ne zárkózzanak el ők sem. Mindenki talál számára hasznos, esetleg érdekes olvasnivalót.

Ezek a fórumos találkozók bárki számára nyitottak (magam is félve mentem el az elsőre, ez természetes…), nem igazán értem hogy a már-már családias, jó hangulat miért lenne bárki számára esetleg riasztó. Ez a hangulat jellemzi itt a fórumot is, ez pedig annak köszönhető hogy egyszerűen ismerik egymást a rendszeres fórumozók, de én magam is "csak úgy" találtam rá, mondhatni véletlenül alig több mint egy évvel ezelőtt...

Ezúton is bíztatnék mindenkit aki teheti, hogy bátran csatlakozzon és vegyen rész egy ilyen találkozón is, a következőt már várni fogja!;):D

Egészen más szemmel fogja látni a fórumos hozzászólásokat is utána, hogy tudja, mert ismeri akitől kapta az infót, segítséget…;)

A HbA1c eredményekről még leírnám a véleményemet, csak röviden.
Igen, a 8% körüli érték valóban magas, de ahogy én látom és olvasom az ehhez kapcsolódó hozzászólásokat, esetleges gratulációkat ezek nem kimondottan az éppen aktuális értéknek szólnak, hanem a legtöbb esetben, igaz csak lassacskán, de folyamatosan javuló értéknek és azért a kis javulás is javulás, jólesik néha egy kis bíztatás mindenkinek, erőt ad a folytatáshoz… Később így meglesz az a 6% alatti érték is, amire már valóban büszkék lehetünk.;)
Üdv.,
Laci ...aki köszöni hogy elolvastátok!:mrgreen:

rgyörgy

Új tag
Kedves Kata!
Mivel a szövődményeim a diabosoktól kapott félreérthető infók miatt következett be, érzékenyebb vagyok a félreérthető véleményekre. Ha a találkozó elnevezését valaki nem érti, attól nem lesz állapotromlása, ha beteg. Az viszont már szarvashiba, amit az újinfluenza védőoltások topikban írt valaki, hogy sosem engedi magát beoltani. Túlságosan sok cukorbeteg gyerek van, többségük szülei nem betegek, de nagyon aggódnak a csemetéjükért, ami természetes. Ezek a szülők nagyon könnyen értelmezhetik az olvasottakat félre. Olyan döntéseket hozhatnak, ami nem a gyermekük javát szolgálja. Háborog a lelkem, mikor arról hallani, van, aki nem engedi beoltani a gyermekét. Amióta lehet, mindig beolttatom magam, mert emlékszem a ’57-es influenzára. A döntő érvem az oltások fontosságára a paralízis, amibe nekem is volt részem. ’60 után születettek már nem tudják miről van szó. Ma már nem látni a sok nyomorékot, mert felszámolták a betegséget, hála az oltóanyagnak. Ha lehet, azt javasolnám, legalább egy olyan topikot nyitni, ami mindig elérhető. Az idelátogató érdeklődök, pedig olyan informáciokhoz jussanak, ami megbízható, és félreérthetetlen.
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o><o></o><o></o>

rgyörgy

Új tag
Szervusz Laci!
Mélyen meghajolok előtted, így szeretném kifejezni a tiszteletemet irántad. És ezt a meghajlást a fórum legtöbb résztvevője megérdemli. Az első két találkozón magam is részt vettem. Nagyon jó volt. Azóta viszont valami megváltozott, ami jó lenne ha nem válna itt témává. Ahogy idősödik az ember, úgy egyre inkább összefüggőségeiben látja az élet dolgait. Nehéz az ilyen embert az orránál fogva vezetni, befolyásolni, hergelni. A csoport békéje érdekében legjobb hátat fordítani ilyenkor. Sajnos mindent a visszájára lehet fordítani, így ezt is.
Amit itt írtam, igencsak érthetetlen, viszont akit érint, pontosan tudja, miről van szó.
A lehető legjobb egészséget az összes fórumozónak.

blaci

Őstag
Kedves György!
Kicsit meglepődtem, de nagyon köszönöm, nem is magam, inkább a többiek nevében. ;):roll::grin:

Jól van! Legyen így…
Persze nem tudhatjuk hogy mi az igazság valójában, de mindenképpen érdekes...
Jó egészséget és derűs napokat kívánok én is...mert mindkettő ritka és nagy érték!:mrgreen:
Tengermély tisztelettel:
Laci

rgyörgy

Új tag
...
Kicsit meglepődtem, de nagyon köszönöm, nem is magam, inkább a többiek nevében. ;):roll::grin:
<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> A beidézett mondatodban benne van a lényeg, nem csak saját magad tartod fontosnak. A nagy többség így gondolkodik, persze van kivétel. A fontos az lenne, azt a bizonyos szekeret saját érdekünkben is csak egyirányba húzzuk
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o>:p</o>:p

vighkata

Az viszont már szarvashiba, amit az újinfluenza védőoltások topikban írt valaki, hogy sosem engedi magát beoltani. Túlságosan sok cukorbeteg gyerek van, többségük szülei nem betegek, de nagyon aggódnak a csemetéjükért, ami természetes. Ezek a szülők nagyon könnyen értelmezhetik az olvasottakat félre. Olyan döntéseket hozhatnak, ami nem a gyermekük javát szolgálja.

Kedves György!
A "valaki" én vagyok.
Továbbra is fentartom az álláspontomat, miszerint eldönthetem, hogy engedem-e magamat beoltatni influenza ellen, vagy sem.
Az írásomban utólag, visszaolvasva sem találok semmi félreérteni valót, mivel nem bíztatok senkit (főleg nem szülőket), hogy ne oltassa be magát, vagy a gyermekét, ha akarja.

Íme az említett influenzás topikból az üzenetem:
"Én eddig sem engedtem magam semmilyen influencia ellen beoltatni, és ezután sem fogom. Egyszerűen nem bíztam benne már 10 évvel ezelőtt sem. Az sem érdekelt, hogy én ingyé megkaptam volna."

rgyörgy

Új tag
Kedves György!
A "valaki" én vagyok.
Továbbra is fentartom az álláspontomat, miszerint eldönthetem, hogy engedem-e magamat beoltatni influenza ellen, vagy sem.
Az írásomban utólag, visszaolvasva sem találok semmi félreérteni valót, mivel nem bíztatok senkit (főleg nem szülőket), hogy ne oltassa be magát, vagy a gyermekét, ha akarja.

Íme az említett influenzás topikból az üzenetem:
"Én eddig sem engedtem magam semmilyen influencia ellen beoltatni, és ezután sem fogom. Egyszerűen nem bíztam benne már 10 évvel ezelőtt sem. Az sem érdekelt, hogy én ingyé megkaptam volna."

<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Kedves Kata!
Nem a szellemi képességeim miatt nem írtam nevet. Nem a személy a fontos, hanem amit leírt. A fórum legaktívabb tagja vagy. Az idelátogatók legelőször rád figyelnek fel, tehát felelős vagy a kimondottakért. Hogy kire milyen hatást gyakorol a véleményed nem tudhatod. Gergő anyukája eltud igazodni, de nem így mindenki. A héten többször beszélgettem házaspárral, ahol a férfinek már infarktusa volt. Amputálták az egyik lábát, és nem hajlandó ötször szúrni magát, ezért tablettát írnak fel részére. Ő is csak egy magánvéleményt hallott.
Létezik egy kisebbségben élő népcsoport. Mikor kérdezik ezeket az embereket, általában visszakérdeznek, így időt nyernek. Mert nem mindegy mit válaszolnak. A privát véleményük pedig a magánszférába tartozik. Van egy jó közmondás, a jó pap is holtig tanul. Ide nekem a bibliát…

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>

Szepy

Új tag
Szia Mindenki!

Szeretném megkérdezni ha táblázatba szeretném beírni a mért eredményeket és szeretném hogy diagramot is csináljon nekem akkor ehhez van kész valami itt a neten? És ha igen akkor azt hol lehet lehet letölteni és hogy kell használni?

Gabi

blaci

Őstag
Szia Szepy!
Nem írtad milyen vércukormérőt használsz, de mindenképpen javaslom nézd meg Szentgyörgyi Pál (szentgyorgyipal) blogját itt a fórumon.;):D
Ott minden szükséges dolgot megtalálsz ezzel kapcsolatban, leírást, táblázatokat, mintákat, stb.

Katt ide ni, ha nincs kedved keresgélni!

Én az alábbi táblázatot használom, csak egy minta. A blogomba megtalálod az idei összes eredményem. Ilyesmire gondolsz?

Csatolás megtekintése Accu_Chek_Go_BLaci_2009_július_hónap.xls

Ha nincs letöltő kütyüd a mérődhöz, akkor a legegyszerűbb ha az adatokat beírogatod a táblázatba.

Itt van, ni:

Csatolás megtekintése minta.xls

Nyisd meg a "minta" excel táblázatot és ott katt a c1 cellára (jelöld ki), ez a dátum helye, ide úgy írd be a dátumot hogy "."-al (pont) választod el, vagyis 2009.08.01
Utána jelöld ki a d1 cellát, ez a mérés időpontja, itt ":"-ot (kettőspont) kell írni, pl.: 06:00
Az e1 cella a mért vércukorérték, itt ","-t (vessző) kell használni, pl.: 5,1
Folytathatod még a beadott inzulin mennyiségével és az elfogyasztott szénhidrát érték beírásával...
Ezután szépen sorba beírod a többi eredményt is egymás alá, a program pedig elkészíti a grafikonokat.
Röviden ennyi, próbáld ki.;):D
Üdv.,
Laci

Szepy

Új tag
Szia Laci!

Nagyon jó amit beírtál a minta.xis-re gondolok most kezdem a kitöltést.Ha beírtam egy hónapot akkor a következőt egy új táblázata kell?Lemásoljam többször?

Gabi

Oldal tetejére