mindenkinek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hát elolvastam a cikket, és mellette a hozzászólásokat is. Őszintén szólva a hozzászólások némelyikével egyet értek. Az anyának a kötelessége, hogy egy nyaralás alkalmával gondoskodjon tartalék beadó eszközről. Nem a házi orvos felelőssége, hogy figyelje, mikor megy a család nyaralni, és az anyuka mit csomagol be a kufferbe. Meg a cikk nem világos. Most a pumpa egy alkatrésze törött el, vagy a pen törött el? Meg a pumpán mi törik el? Vagy ha eltörik, akkor mit csináltak azzal a pumpával? A pumpa nem olyan törékeny.
Egyébként mindkét pumpa cég néhány órán belül tartalék pumpát visz futárral a diaboshoz szükség esetén. Zavaros egy kicsit a mese.
 

dg

Őstag
Molli!

3 éve már úgy kezdtük, hogy a háziorvos ír fel mindent, szakorvosi javaslatra, amit egy évben egyszer vagy kétszer vittem -- nem is tudom már. De ez gyerekellátás, lehet, hogy a felnőtt ebben is különbözik??? És mi tanácsadáskor megyünk, akkor nincs beteg. Így könnyű, tudom. Én se ülnék be betegek közé. Adj nekik egy adag felcímzett,bélyeges borítékot, és postáztasd magadnak. A saját szakorvosi javaslatodat is úgy küldd nekik, ami a receptíráshoz kell!
 

borka

Őstag
Abból a szempontból tanulságos lehet mindenki számára,hogy menyire oda kell figyelni a tartalék szettekre,insulinra ill. fecskendőre.

Attól függetlenül igen is felháborító,hogy egy eü.intézménybe,legyen az háziorvosi rendelő,nem tudnak insulinnal ellátni egy diabost :evil: :evil: :evil:
 

dg

Őstag
Hát elolvastam a cikket, és mellette a hozzászólásokat is. Őszintén szólva a hozzászólások némelyikével egyet értek. Az anyának a kötelessége, hogy egy nyaralás alkalmával gondoskodjon tartalék beadó eszközről. Nem a házi orvos felelőssége, hogy figyelje, mikor megy a család nyaralni, és az anyuka mit csomagol be a kufferbe. Meg a cikk nem világos. Most a pumpa egy alkatrésze törött el, vagy a pen törött el? Meg a pumpán mi törik el? Vagy ha eltörik, akkor mit csináltak azzal a pumpával? A pumpa nem olyan törékeny.
Egyébként mindkét pumpa cég néhány órán belül tartalék pumpát visz futárral a diaboshoz szükség esetén. Zavaros egy kicsit a mese.


A hozzászólások szerintem is jók. Tényleg ész nélkül beszélt/írt mindenki ebben a hírben.
 

pumpás

Őstag
Ha jól emlékszem az okitásra akkor azt mondták hogy mindig legyen nálunk tartalék dolog amivel be lehet adni az izulint.Ha rosszul emlékszem javitsato ki.Ez pumpásokra és penesekre egyaránt vonatkozik...Szerintem.
 

dg

Őstag
Ha jól emlékszem az okitásra akkor azt mondták hogy mindig legyen nálunk tartalék dolog amivel be lehet adni az izulint.Ha rosszul emlékszem javitsato ki.Ez pumpásokra és penesekre egyaránt vonatkozik...Szerintem.


Persze! Én nemhogy tartalékot viszek magammal minden útra, de egy kisebb, komplett patikát. Inzulinnal, pennel nem volt még gubanc, de mással igen, úgyhogy annyi cucc van nálam, hogy amit ebből nem lehet kezelni, az már valóban kórházat igényel!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Jól emlékszel Pumpáska. A tartalékról nekünk kell gondosodni. Senki nem fog helyettünk bepakolni. Mint ahogy helyettem sem pakolt be senki, amikor otthon hagytam a cuccost.
Egyik évben az inzulint hagytam otthon, csak az volt nálam, ami a penben volt. Nem is vettem észre, csak amikor patront akartam cserélni. Fél napig ültem a siófoki kórházban, mire kaptam egy ampullát. Meg mellé a lecseszést. Jogos volt. Egy másik évben pedig a csík maradt itthon, azt meg teljes áron kellett vennem. Meg is érdemeltem. Sok károm nem keletkezett ,mert minden hónapban kell teljes áron csíkot venni.
De jutott idénre is. A fehérvári minitalira elmentem Siófokról kb 7 egységnyi inzulinnal a pumpában. Na az kalandos volt, Molli, Borka, Laffi és Laci segítségével több inzulinnal mentem haza, mint amivel eljöttem.
Valahol mindig van lehetőség, de azért egy 2 éves gyerek nagyobb felelősséget kíván. Azt nehezen hiszem, hogy Bogláron ne lett volna elérhető távolságban valamilyen beadó eszköz.
 

Szepy

Új tag
Sziasztok!

Már elnézést, de a puszira én is igényt tartok ugyanis ha elég röviden, de én írtam be egy figyelemfelkeltést az eseménnyel kapcsolatosan kb. két oldal visszafelé.

Nem akarok nagyon-e témába folyni elég sokan beszéltek már róla.Azért én annyiból megértem az anyukát hogy nem volt Pen-jük, hogy nekünk sem volt 1.5 évig.Öszintén szólva nem is gondoltunk rá hogy kellene.Igaz azt mondták ha bármi gond lenne a Pennel mehetünk és megoldják a gondozóba.Majd az idő elteltével, utána kaptuk meg a másikat.Nem tudtuk hogy esetleg teljes áron meg lehet vásárolni (tájékoztatás hiánya) azt hittük receptköteles.Szerintem az maga az ellátás és a hozzáállás késztette arra a szülőt hogy elmondja a nyilvánosságnak.

Gabi
 

borka

Őstag
Szia Szepy!

Igen az első köszönet és a pusszancs (külön) neked jár.
Gráciának azt probáltam megköszönni,hogy megkereste a cikket és ,hogy a fókuszt is meg tudtuk nézni utólag.

Kata!
Nem akartam árulkodni,:)de ugyérzem a saját hibáinkat is meg kell osztani másokkal,hogy mindenki okuljon belőle.:rolleyes:
Mindanyiótoknak:pusz
 

napocska

Őstag
Én úgy értettem, hogy összesen 1 db penjük volt, ennyit kaptak, és kész. Tehát nem csak az útra nem vittek tartalékot, hanem otthon se volt több.
 

gabibaba

Aktív tag
Mikor mi annak idején megkérdeztük a kórházban, hogy tartalék pen esetleg, akkor annyi volt csak a válasz, hogy 'Minek az? Egyébként nem jár.' Ezért meg sem próbáltuk később. Gondoltam, egyszerre a kettő csak nem romlik el, legfeljebb cserélem a patront átmenetileg. Azóta örököltünk egy NovoPen-t.
 

dg

Őstag
Hát én teljesen le vagyok dermedve azon, amit írtok: egy pennel útjára bocsájtani valakit a kórházból a kezdeten, úgy, hogy annak lehetőségére se hívják fel a figyelmet, hogy önköltségre beszerezhető?? Meg: minek az? Te jó ég!
Nekünk annak idején hármat adtak, egy félegységenként adagolót, meg két egyegységenként adagolót. Már nem emlékszem pontosan, de mintha mind receptre lett volna. (De mondom, ezt már nagyon-nagyon nem tudom.)
 

dg

Őstag
Ha van kettő az jó. De egy darab???
Szerintem se jellemző, hogy elromlik, de a fentiek alapján mégis előfordult. És meg is lovasíthatják. Hallottam olyat is, hogy egy kamasz dürohamában szétverte. Úgyhogy, szegény penekkel sokminden tud történni!
 

misamaci

Aktív tag
Hivatalosan inzulinfajtánként 1 pent írhat fel a szakorvos.
Az új szabályok szerint felnőttnek csak fogyatékosság (mozgáskorlátozottság, látásvesztés ... stb) esetén írhatnak fel támogatott pent - legtöbben kénytelenek lesznek teljes áron venni - , gyerekeknek továbbra is jár a támogatás. (Mondjuk ha jó a gondozó csapata, akkor megszerveznek időnként 1 gyártói akciót/szponzorációt és adnak helyben, ingyenesen. A cikkben szereplő anyuka is így kapott másnap a kaposvári gondozóban .... csak ezt valahogy elfelejtették az interjúkban megemlíteni /vagy csak én nem hallottam?/)
 

poe

Őstag
Annak idején a kórházban én is kettőt kaptam, a kétféle inzulinhoz. Utána én soha egy huncut petákot nem fizettem érte, mindig kaptam repi ajándékként, a rendelésen kérdezte a doktornő kell-e, én meg mondtam, hogy naná. :D
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kata, meg még valakinél ez felmerült..., a nőnek penje volt, nincs pumpája, pont ezen akadtam ki, hogy a nő a pennek valami adagoló-pumpa részéről beszélt, magyarul rosszul fejezte ki magát, amit a nem túl felelősségteljes orvos meg simán pumpának értett és egyikük sem óhajtotta tisztázni (nyilván egyiküknek sem tűnt, hogy totál másról beszélnek, ehhez mindkét fél butasága kell), hogy ki miről is beszél igazából. Az is lehet, hogy a nő nem tudja, mi a az a pumpa, ő így hívta a penjének elromlott részét és úgy értelmezte a háziorvost (vagy ügyeletest már nem tudom), hogy egyről beszélnek. Szóval tök el tudom képzelni a szitut és a félreértést, a riportok után nagyon egyértelmű volt, hogy a nő pontatlan elmondása okozta a félreértést, az orvos meg nem akart foglalkozni velük nagyon.

Én már nem tudom, hogy a dokik ajánlották-e fel a tartalék pent gyerekkoromban vagy mi kértük, de az biztos, hogy felnőtt fejjel mindig én kérem a tartalék pent, soha senki nem kérdezi tőlem, hogy van-e otthon. Én kérem és kész. Ha teljes áron, akkor teljes áron, annak lennie kell.

Abba meg gondoljatok bele, hogy mégis milyen pent tartson egy kórház? Van egy csomó, mindhez saját inzulin és akkor itt a másik kérdés, milyen inzulint tartson az ügyeletes? Én egyet értek azzal, hogy ez nem az ő dolguk és egy sima, mezei kórház, ahol diabrendelés sincs, ne is foglalkozzon ilyesmivel, persze, inzulinjuk legyen (elég 1-2 féle), de a pent nem hiszem, hogy érdemes lenne tárolni, fecsivel bárkinek be lehet adni és az nem drága (1-es női klinikán csak Actrapid van mellesleg és infúzió, tökéletesen működik, nincs szükség másra sürgős esetben). A nagyobb kórházakban, diab rendeléssel meg van is mindig pen is és több inzulin is. Nekem pl nem jutna eszembe ilyen helyzetben se gyógyszertárba menni, se ügyeleteshez, se a mezei kórházba, ami közel van, egyből mennék a nagykórházba, ahol diab is van (mondjuk egy megyeibe, azt bárki az utcán meg tudja mondnai, melyik és hol van).
Itt mindenki tudja, hogy ez a betegség autodidakta tanulást igényel, nekem sem mondta el ezeket senki, de egy nyaralás előtt végig kellett gondolni az ilyen eshetőségeket, minden lehetőség szerint krízishelyzetet át kell beszélni itthon, ha ez és ez történik, akkor mi lesz a nyaralás helyén és ha kérdés van, még itthonról fel lehet tenni a diabdokinak nyaralás előtt. Akinek gyereke van és cukros, annak kötelessége magától annyit tanulni és tudni egy betegségről, mint egy jobb diabetológusnak. Akkor ilyen esetek nem történhetnek, mert a magyar eüt a panaszkodás a fókuszban vagy hol nem fogja megváltoztatni.

Ja, Grácia, a gyerekháziorvosi rendelésnek valóban az egyik nagy előnye a tanácsadás, ahol nincsenek betegek. Ez nem létezik a felnőttrendelésben :( Mi most váltottunk háziorvost, alig ismerjük, kizárt, hogy megtenné nekem, hogy postáz, de tetszik az ötlet és megpróbálom!!!! Köszi :)
 
Oldal tetejére