mindenkinek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Móni!
Gondoltam, pirossal beillesztem az egyes mondataidhoz a válaszomat, talán úgy egyszerűbb lesz... ;)
- "beleértél" a mézes-heteknek is nevezett (átmeneti...:() remissziós fázisba... Ilyen egyéneket ismerek én személy szerint is, akiknek egyáltalán nem volt szükségük pár hétig-hónapig inzulin adására...:):)() Ha jól rémlik, a Mi Vígh Katánk (alias Teki:)) is 30 felett diagnosztizált 1. típ. diabos, akinek átmenetileg nem kellett adni inzulint a remissziós fázisban. De majd Kata kijavít, ha nem így van (ha nem így van, akkor elnézést kérek a téves infóért...)

:cool:

Szia Móni!
Igen, jól tudja Csigu, én 32 évesen lettem 1-es tip. diabos, és egy kb 1,5 hónapnyi inzulinozás után bő 2,5 hónapig egyáltalán nem kellett inzulint adni, mert a legkisebb dózis is hipot okozott. Nagyon erőteljes volt a remissziós fázis, hirtelen jött, szinte egy-két nap alatt kellett 0-ra venni az inzulint, és szinte ugyanilyen hirtelen kellett újra adni, de kb. a dupláját, mint amivel elkezdtük a diab felfedezésekor.
Akkor, mindjárt az elején mondta a doki, hogy ez a remissziós fázis, nehogy abba a tévhitbe kerüljek, hogy a világon egyedülálló módon meggyógyultam a cukorbetegségből. Vagyis időben felkészített, hogy ne érjen csalódás.
 
...Ki mit szól ehhez!
Szia Moncsi! Döbbenetes számomra, hogy minimális diabetológiai ellátás után utadra engedtek. Mielőbb érdemes lenne egy jó diabetológus orvost keresned, aki kellő komolysággal és szakértelemmel kezel és lehetőséget ad (megköveteli!), hogy megtanuld a szükséges tudnivalókat. Addig is itt a fórumon sok hasznosat olvashatsz és a kérdéseidre is biztosan választ fogsz kapni.
Az előttem szólókhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy a korábban elkezdett inzulinozás (2. típus esetében is) hosszútávon kevesebb esélyt ad a szövődmények kialakulásának, persze ehhez jó beállítás is szükséges.
 
Drága Itteni Barátaim!

Minden segítségért köszönet. DE az a kérdésem, hogy nálatok miből állapították meg, hogy I. típusúak vagytok? Ránézésre, mint nálam? Nálam 2 hónap után sincs elvégezve, a hemoglobin A1C vizsgálat mert elfelejtették, meg a C peptid vizsgálat. De hogy két hétig mit csináltak akkor a kórházban?
Szóval tudni akarom, 41 évesen, hogy I. vagy II. típus vagyok. Aki a családban van cukorbeteg, mint II. típus. Ismételten mondom, nem mindegy nekem, hogy szúrom, vagy eszem a gyógyszert.
 

manocs

Új tag
Eleve azt nem értem, hogy mit csináltak veled 2 hétig... én egy hetet sem voltam bent. Azalatt mindent elmeséltek, magyaráztak (elég tömény volt), megtanítottak szúrni, meg egy csomó vizsgálatot elvégeztek. EKG, vér, vizelet stb. Már akkor megmondták, h 1-es vagyok. HbA1c-t elvileg minden 3. hónapban nézek, a többi vérvizsgálattal együtt. Ilyen időközönként kell kontrollra járni, receptet is ennyi időre írnak.
Nem értettem egészen, akkor végülis voltál diabetológusnál? Mert ugye szakorvos kell, hogy gondozzon...
Nem tudom merre laksz, én Csepelre járok, az ottaniakról csak szépet és jót tudok mondani.
Nálunk a családban még 2-es sem volt senki, aztán én meg így jártam... ez nem jelent semmit...
Nyilván nem mindegy, h szúrod-e magad, de hosszú távon (márpedig te még fiatal vagy) előbb-utóbb mindenképpen szúrnod kell magad. Manapság sok doki monjda, h a 2-es típusúakat is egyből inzulinra kéne állítani, mert így kisebb dózissal, tovább működne a saját inzulintermelés, ill talán csökkenteni lehet a szövődményeket. Nme hiszem, hogy "tévedésből" inzulinra állítanak valakit, ehhez komoly papírmunka, indoklás,engedélyek stb kell,az inzulin drága móka, a beteg pedig ingyen (dobozdíjért) kapja.
Csak engem állítottak egyből Novorapid+Levemir kombóra??
 

poe

Őstag
A 2-es típus nem automatikusan gyógyszert jelent. Egyre gyakoribb ott is az inzulinterápia. És ez nem a súlkyosságtól, kategóriától függ. Olyan terápiát kell alkalmazni, amivel megfelelő eredmény érhető el.
A diab típusának meghatározásához sokszor elegendő a tüneteggyüttes, de persze vannak kivételek pl a LADA típus, ami lassan kialakuló 1-es típus és gyakran 2-esként kezelik, ami gáz.
41 évesen simán lehetsz 1-es típus, a fiatal,-, illetve időskori diabetes mára elavult klasszifikáció, nem használják. A C peptid vizsgálat mindenképp célszerű lenne, szerintem is.
 
Na Drágáim még valamit elfelejtettem, és gyors-segítség kellene. 2 hónapja diagnosztizáltak 26-tal. De szerintem kb. 2 éve lehet már nekem ez. Voltak tünetek, én mondtam, de senki nem törődött vele. Mindenre ráfogták. Jelenleg az acrapidot adják, ami teljesen csődöt mondott nálam, és éjszakára az inzuletardot. Az ok. Az acrapidnál rengeteg a hipo, és össze - vissza ugrál, 2.8tól a 18-ig minden van. Egy azon értékre másnap már nem lehet ugyanazt az egységet szúrni, mert vagy beesik vagy felmegy. Az orvos nem tudja mit csináljon, szintén, dec. 14-én kell bevonulnom a kórházba, akkor jár le a három hónap akkor kaphatnám az új inzulint. Azt mondta, addig bírjam?! ki valahogy. A szörnyű az, hogy ha alacsonyak az értékek, 5-6-7-8 állandóan szédülök, rosszul vagyok, és nem marad meg ezen az értékeken, hanem beesik. Amin nagyon szépen vagyok, és JÓL VAGYOK, KIVÁLÓAN 10 feletti értékek. 18 nál vagyok a legjobban. Tudom, hogy ez nem jó, vese, szem, de ez van. Először drasztikusan akarták lerángatni, aztán rájöttek, ez nem igazán megy. Az tanácsolták orvos barátok, hogy ezek hülyék, ez nem megy. Lassan...
Ki tudna segíteni, hogyan lehetne a szervezetet vissza szoktatni a normális értékekre...

puszi mindenkinek
Moncsi
 
Szia!

Miskolcon ilyen helyzet van. Amikor többször kerestem a diabetológust, akkor állandóan lerázott, nem ér rá, 15 perc. stb. Most a barátnőm a megyén keresett egy jó diabetológust, ahhoz járok, de csak egy héten egyszer tudok elmenni, a munkahelyről, mert du csak 3-ig van.
Mindent szépen kititrálok, reggeli, uzsik, vacsora, csak az ebéddel vagyok gondba, nem tudok főzni, mert reggeltől estig dolgozom, az egyetemi menzán eszem. Ott nehéz, főleg a levesek. Te hogy csinálod? Csak az ebéd a gondd...a többi ok. Ma is májgaluska leves, rakott karfiol a menü, ezt Te hogyan számolnád ki! Megköszönném!

Moncsi
 
Kedves Manócs!

Ez már az is elég érdekes, hogy te rögtön kaptad, a levemírt, ultragyorsat. Engem meg jogszabály szerint hagynak 3 hónapig szenvedni, mert betartják a törvényt, az acrapiddal, meg az inzuletardal. Kérdezhetek valamit? Az acrapidtól olyan súlyos hipók vannak, hogy csak na, naponként. Én már pánikbeteg lettem, állandóan félek az utcán, mikor esek össze. Én az életvidám, sport-ember. Van remény, hogy az ultragyors-sal, meg a levemirrel nem ez lesz? Még 4 hét de már kész vagyok. Ja, és ha megjön a C peptid, és működik valamelyest, nem fogom engedi csak szúráson magam, legyen kombinálva. 2 szúrás, többi gyógyszer.
Mindent megszoktam, és elfogadtam már, de a hipók tönkretesznek, főleg napi jelleggel.
 

manocs

Új tag
A kaja kiszámolása sajnos rutin kérdése... eleinte (kb fél évig) mindenhová előre csomagolt kajával mentem. Képzeld el, amikor 2 napos fellépésre mentem külföldre, milyen adag szendvicset kellett csomagolnom.:dr_104:
Fogalmam sincs, hogy miért kaptam egyből ezt a kombinációt.
Az a baj, hogy valószínűleg mézesheteid vannak, ezért hipózol ennyit. A hipók után viszont jön a somogyi (magas cuki, ez hívják így, egy hipó akár 2-3 napig is okozhat ilyet.) Esetleg próbáld ki, hogy ha tudod, h volt hipó, akkor ne inzulinnal hozd le a cukit, hanem igyál meg gyorsan kb fél-egy liter vizet és mérj vissza egy óra múlva. Ha lejjebb megy, akkor valószínűleg ez volt az oka.:cool:
Tudom, nehéz elfogadni, de a cukor soha nem fog "beállni". Az elején én azt vártam, hogy majd egyszercsak szépen beáll 5 és 7 közé, de sajnos ilyen nincs. Kiugrások mindig lesznek, csak esetleg kevesebb, és jobban tudod majd kezelni. Ez pedig nem megy ilyen gyorsan... :(
Hogy inzulin, :dr_32:vagy gyógyszer, azt sajnos nem neked kell eldöntened, hanem a szakembernek. Próbálj meg bízni benne, vagy keress olyat akiben meg tudsz bízni, mert ha keresztbe kezeled saját magad, akkor csak káosz lesz belőle.:laz:
 
Kedves Manócs!

Köszi a választ, egyenlőre már tartsunk ott, hogy két hónap után végre elvégezzék a hemoglobin A1C vizsgálatot, és a C peptidet, ezt is csak azért csinálják meg most pénteken, mert kivertem a balhét, hogy miért nincs ez meg, az orvos meg lapított persze.
A hipókról kérdeznék abban segíts : neked mivel jön, és gyakori e ettől az ultragyors-tól, illetve az éjszakai bázistól? Volt már e komolyabb hipó, mert én ettől rettegek, hogy az utcán lesz velem valami, és amilyen jó emberek itt vannak, részegnek néznek, kirabolnak, meg otthagynak.
Honnan lehet szerezni, ilyen cukorbeteg igazolványt, lapot, amit magamnál hordhatok, ha baj van. Nekem még az sincs.

puszil,
Moncsi
 
Bocs Kedves Manócs, még eszembe jutott valami. Ha mindig más az vércukorérték, és nem áll be, honnan tudod, mennyit kell adnod magadnak? hogy ne legyen hipó vagy, magas érték? Totó?
Én jelenleg az acrapidnál totózok, de mint elmondtam, egyik nap ugyanaz az értékhez való szúrás, másik nap ugyanerre hipó vagy magas érték. Ez a szörnyű, hogy nincs benne semmi rendszer. Állítólag van egy 24 órás inzulin bemásolom neked, aki írta, hogy mit kap, és milyen könnyű lett az élete :


"– Orvosom felajánlotta a 24 órás bázisinzulin lehetőségét, amely egész napon keresztül hat, ezért egyszer kell adni, és a csúcshatás mentessége miatt nem okoz hipoglikémiát. Magam választhattam ki, melyik időpontban adom. Mellé ultragyors hatású inzulint kaptam, ez tovább könnyítette az életemet, hiszen már nem kellett pontos időben, meghatározott mennyiséget ennem, hanem a napirendemhez igazíthattam az inzulinbeadás időpontját és a bevitt szénhidrát mennyiségének megfelelően, az inzulin adagját. Elegendő volt naponta háromszor étkeznem. Értékeim hamarosan jobbak lettek, az életem pedig lényegesen könnyebb.

A cikk itt található meg, figyelmedbe ajánlom:

http://diabetesonline.hu/kezeles/inzulinterapia-kezeles/1875-teljes-erteku-elet-az-inzulin-mellett

Lehet, hogy ez nekünk is jó lenne, na majd értekezünk erről,

puszi,
Moncsi
 

misamaci

Aktív tag
Szia!

Mindent szépen kititrálok, reggeli, uzsik, vacsora, csak az ebéddel vagyok gondba, nem tudok főzni, mert reggeltől estig dolgozom, az egyetemi menzán eszem. Ott nehéz, főleg a levesek. Te hogy csinálod? Csak az ebéd a gondd...a többi ok. Ma is májgaluska leves, rakott karfiol a menü, ezt Te hogyan számolnád ki! Megköszönném!

Moncsi

Szia Moncsi!

A számoláshoz: leveseknél kb a benne levő tésztát kell besaccolni ... 100g tészta kb 70 g ch ... egy éttermi adagban van kb 15-20 g (nagy jóindulattal) szal ez eddig kb 10-14 g ch/adag
Májgaluska sacc/kb sokkal kevesebb :), ha nincs benne tészta is

Karfiol alapból is alacsony (3,9g/ 100g), ráadásul ennek is csak egy része szívódik fel (kb 50-60%) ... egy éttermi adagban van kb 150-200 g karfiol .. .de ez még így is nagyon kevés ch ... jó eséllyel h(a a menzaklasszikus morzsás tetejű rakott karfiolról van szó), akkor a tetején kicsivel több a ch, mint az egész adagban :)

Én legalábbis így számolnám.
Összességében egy ebédhez képest ez így nagyon kevés ch-bevitel (sac/kb 18-20g maximum), ha erre a megszokott (valószínűleg jóval nagyobb bevitelre méretezett) mennyiségű inzulint adod be, akkor gyakorlatilag biztosított a hypo.
 

manocs

Új tag
A Levemir amit én is kaptam, elvileg 24 órás. A végén már naponta 3x adtam... ennyit erről. Kinek mi válik be.
Mi annak idején úgy csináltuk, hogy az orvos megadott egy kb fix adagot:
Pl: reggeli: 6 E, ebéd 8E, vacsi 7E (csak hasraütészerűen, nem ezek az értékek voltak!!!)
Ha a cukor normális (5-7) akkor simán ment a megbeszéltek szerint. Ha 8-10, akkor +1E, ha 10-12, akkor +2E. Alacsonyabb cukor esetén pedig ugyanígy csökkentettük.
A mennyiség nem totó, hanem orvos!! Aztán te is ki fogod tapasztalni, és a megbeszéltek alapján, te is tudsz majd korrigálni.
Hányszor eszel egy nap? Mennyi szénhidrátot? (nekem a reggeli: 45CH, ebéd: 50-60CH, vacsi:60-70 CH)

Ezért mondtam a somogyit! Ha hipóra magas cukor jön, erre rákorrigálsz, miközben magától is lemenne, akkor megint jön a hipó, amire a magas ésígytovább...ide-oda lengedezik az egész. Ha sok a hipó, akkor elvileg csökkenteni kell az inzulint (mindkettőt, hacsak nem mindig kaja után hipózol.)

Hipó előtt én hirtelen nagyon éhes leszek, majd zsibbad a szám és bizsereg, meg remeg a kezem-lábam. Ki kell tapasztalnod a saját tüneteidet, ez mindenkinél más. Legyen nálad valami gyors felszívódású szénhidrát, egyszerre kb 10-20g-t egyél csak, különben megint felugrik. Egy órával később mérj vissza,ha elindult fölfelé, akkor ok.
 

somcsika

Aktív tag
Kedves Manócs!

Köszi a választ, egyenlőre már tartsunk ott, hogy két hónap után végre elvégezzék a hemoglobin A1C vizsgálatot, és a C peptidet, ezt is csak azért csinálják meg most pénteken, mert kivertem a balhét, hogy miért nincs ez meg, az orvos meg lapított persze.
A hipókról kérdeznék abban segíts : neked mivel jön, és gyakori e ettől az ultragyors-tól, illetve az éjszakai bázistól? Volt már e komolyabb hipó, mert én ettől rettegek, hogy az utcán lesz velem valami, és amilyen jó emberek itt vannak, részegnek néznek, kirabolnak, meg otthagynak.
Honnan lehet szerezni, ilyen cukorbeteg igazolványt, lapot, amit magamnál hordhatok, ha baj van. Nekem még az sincs.

puszil,
Moncsi

Én sok helyet érdeklődtem cukorbeteg igazolvány után, de nem találtam, sőt amit ajánlottak, hogy a gyógyszertárban kérdezzem meg, ott sem. Ettől függetlenü lehet, hogy valahonnan mégiscsak be lehet szerezni, de nekem nem sikerült. Én csináltam egyet, egy kisméretűt ami a személyi mellé jó és egy útlevél nagyságút amit ugye mint az útlevélbe is bele lehet tenni.
A határátkelőkön (nem uniós országokban, Szerbia, Macedónai) mindenhol megnézték, hogy mi van a gyerek útlevelébe kapoccsal beletűzve.
Ha godnolod majd átküldöm és azt tetszés szerint tudod alakítani.
 

manocs

Új tag
Az enyémet orvosnál kaptam, de ez nem hivatalos igazolvány, vagy ilyesmi.. csak egy darab kártya méretű papír, cukorbeteg vagyok felirattal 3 nyelven, meg, hogy nem vagyok részeg :), de ha úgy tűnik, akkor adjon nekem cukrot, vagy Glucagont, ha be tudja adni és hívjon mentőt. Rajta van a nevem, címem, legközelebbi hozzátartozó elérhetősége, orvos neve.
Kb ennyi...
 
Kedves Manócs!

40,25,60,20,40,20 ezek a ch-k, amiket naponta eszem. Acrapiddal enni kell, kisétkezést, plusz az éjszakai bázisnál eszem egy 20 CH. Az acrapiddal nem lehet korrigálni. Egy adott értékhez mindig nézek étkezés után 1,5 órával. Megpróbálom ezt a vizes témát amit írtál a magas cukorra.
Tegnap az edzés volt egy kicsit érdekes, mert 5.9 -et mértem az öltözőben. Muszály voltam 2 dl almalét felinni, hogy ne essek össze. Mióta tudom, nem igazán merek egy komolyabb edzésbe belemenni, meg ugye az achillesem (részleges szakadás)miatt nem is lehet. Szóval 5.9 bementem 15 perc múlva mértem 9,4 lett. Utána 15 perc múlva már kezdte ejteni lefelé. Aztán ittam rá elég sok vizet és így egy óra múlva 11, 2 vel mentem ki, ami után rögtön szúrnom kell és enni. (40 g).
Az ebédet majdnem beejtette fél 3-kor de már érzem éhes lettem, és ettem gyorsan.
Májgaluska leves volt, meg rakott karfiol. Valahogy így számoltam, lehet hogy így jó?

répa : 10 dkb 8
gyökér : 5 dkg 3
csirkemáj : 3

leves : kb. 14 Ch

Karfiol : 10 dkg (alig volt benne) 4
rizs : 3 dkg : 24
hús : -

28 Ch

Össz : 44 Ch
Marad : 16 Ch = ettem még 3 dkg fehér kenyeret hozzá

Hát reménykedem, talán így jó....
Ma megyek a megyére a dietetikushoz, van egy előre gyártott étlapom, azon fog tanítani

Puszi,
és köszi,
Moncsi
 

misamaci

Aktív tag
Kedves Manócs!

Tegnap az edzés volt egy kicsit érdekes, mert 5.9 -et mértem az öltözőben. Muszály voltam 2 dl almalét felinni, hogy ne essek össze. Szóval 5.9 bementem 15 perc múlva mértem 9,4 lett. Májgaluska leves volt, meg rakott karfiol. Valahogy így számoltam, lehet hogy így jó?

répa : 10 dkb 8
gyökér : 5 dkg 3
csirkemáj : 3

leves : kb. 14 Ch

Karfiol : 10 dkg (alig volt benne) 4
rizs : 3 dkg : 24
hús : -

28 Ch

Össz : 44 Ch
Marad : 16 Ch = ettem még 3 dkg fehér kenyeret hozzá

Hát reménykedem, talán így jó....
Ma megyek a megyére a dietetikushoz, van egy előre gyártott étlapom, azon fog tanítani

Puszi,
és köszi,
Moncsi

Igaz én nem Manócs vagyok, de szerintem szerintem magasnak számoltad az ebédet.
A gyökérféléket simán nullának veheted ilyen kis mennyiségben, ugyanis annyira lassan szívódnak fel (rosttartalom miatt), hogy gyakorlatilag nem játszanak túl nagy szerepet. Ha így nézed akkor a leves alapból 0-3 közé jön ki (hiszen nem volt benne tészta).
Karfiol a tesójuk, alapból is kevés ch van benne, ráadásul az is lassan szívódik fel (és nem is a teljes mennyiség). Itt is max a rizs ami igazán játszik.
Az egész ebéd így kb 25-27g környékén jön ki nekem, így lényegében a kenyér javított valamennyit az összképen, de az meg kevés volt, ezért is estél be 1/2 3-ra.

Az almalé után simán elfogadható a gyors emelkedés, hiszen - akár az alma miatt, akár pluszban is - rengeteg oldott cukrot tartalmaz (ti: a sima ivólé gyümölcstartalma 12%, viszont ízfokozónak simán nyomhatnak hozzá cukrot is :mad:)

Szia: Misamaci
 

manocs

Új tag
Csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz!
Mondjuk 5,9-el én sem edzenék, de valami lassabban szívódót ennék (diab nápoly? Ela:10g Ch/szelet), az almalé gyorsan kiürül.
Ha majd kapsz ultragyors és lassú inzulint, kicsit más lesz a helyzet, de számolni, diétát tartani akkor is keményen kell. Egy idő után már rutinból menni fog, bár tudom, hogy ez most hihetetlennek tűnik.
Javaslom, ha meg tudod oldani, (bár én túl óvatos vagyok/voltam) egyenlőre előre csomagold a kajádat otthon, amíg ki nem alakul rutin, h szemre látod, hány g CH az adag rizs, krumpli stb. Próbálj figyelni a felszívódás gyorsaságára is, próbáld kerülni a gyors felszívódású cuccokat (fehér kenyér/zsömle, krumplipüré stb)
Ja: a "rejtőzködő cukrok": ez bezony köcsög dolog: mustár, ketchup, majonéz, majdnem minden konzerv (borsó, kukorica stb), minden paradicsomos kaja stb. tartalmaz cukrot.... :(
 

tímeácska

Őstag
Ja: a "rejtőzködő cukrok": ez bezony köcsög dolog: mustár, ketchup, majonéz, majdnem minden konzerv (borsó, kukorica stb), minden paradicsomos kaja stb. tartalmaz cukrot.... :(

És ne felejtkezzünk meg ama igen sajnálatos élelmiszer előállítási rossz szokásról se: majdnem minden szalámi-felvágott készítményben van szőlőcukor... Virsliben is. Ez olyan... olyan... dögség!:mad:
Marcsi! Vigyázat, a párizsiban is van... (legalábbis, a legtöbben van...)
http://www.kosarmagazin.hu/articles/1638
 
Oldal tetejére