mindenkinek

pumpás

Őstag
Néhány hete az Egyesült Államokban riasztó adatok jelentek meg a cukorbetegség terjedéséről. Elbert S. Huang és munkacsoportja a cukorbaj kezelési költségeinek változásával foglalkozott és számításaik szerint a cukorbetegek száma az USA területén a következő 25 évben megduplázódik, a betegség költségei pedig a jelenlegi összeg háromszorosára növekednek. Az elszomorító jóslatot a most nyilvánosságra kerülő vizsgálati eredmények szakértők szerint némileg ellensúlyozhatják.
A legtekintélyesebb amerikai egyetem, a Harvard közegészségügyi karának (HSPH) munkatársai nagy nemzetközi munkacsoport együttműködésével tanulmányozták a legtöbbet fogyasztott tejtermékek befolyását a cukorbetegség kialakulására.
Dariush Mozaffarian és munkacsoportja az egyik leghosszabb ideje folytatott népességi vizsgálat adatait értékelte. A Cardiovascular Health Study két évtizeddel korábban indult annak tanulmányozására, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezőinek milyen szerepe van az infarktus vagy az agyi katasztrófa bekövetkezésében. Az így megfigyelt emberek anyagcsereadatait – vércukorértékét, inzulin- és vérzsírszintjét – 20 éven keresztül rendszeresen mérték.
A laboratóriumi adatok között a transz-palmitolajsav is szerepelt. Ez az esszenciális zsírsavak közé tartozik, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, csak az étellel juthat hozzá. Szerencsére szinte minden tejtermékben megtalálható, a tejtől a sajton át a joghurtig.
Az évek múlása során mind világosabban látszott, hogy akinek a vérében sok volt a transz-palmitolajsav, annak lényegesen kisebb volt az esélye, hogy cukorbeteg legyen, mint azoknak, akik kevés ilyen zsírsavat, tehát tejterméket fogyasztottak. A védőhatás rendkívülinek bizonyult: 60 százalékkal ritkábban lett cukorbeteg az, akinek magas volt ez a vérzsírszintje.
A kutatók most olyan vizsgálatra készülnek, amelyben transz-palmitolajsav célzott adagolását tervezik
 

meszti

Új tag
Mikó Eszter, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának Ápoló szakos hallgatója vagyok.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Szakdolgozatom elkészítéséhez szeretném segítségét kérni, melynek a címe: Számomra fontos, hogy egy közösség tagja legyek; Önnek? Ezen kérdőívek feldolgozásával szeretnék átfogó képet kapni, hogyan befolyásolja a cukorbetegek életét a közösséghez való tartozás.<o:p></o:p>
Kérem, segítse munkámat egy anonim kérdőív kitöltésével. Ha segíteni szeretne kérem, a kérdőív kitöltése után küldje vissza azt, az általam megadott e-mail címre.
eszter.miko@citromail.hu

Segítségét előre is köszönöm!

 

meszti

Új tag
Mikó Eszter vagyok, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának Ápoló szakos hallgatója.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Szakdolgozatom elkészítéséhez szeretném segítségét kérni, melynek a címe: Számomra fontos, hogy egy közösség tagja legyek; Önnek? Ezen kérdőívek feldolgozásával szeretnék átfogó képet kapni, hogyan befolyásolja a cukorbetegek életét a közösséghez való tartozás.<o:p></o:p>
Kérem, segítse munkámat a kérdőív kitöltésével. A kérdőívek kitöltése név nélkül, önkéntes alapon történik. Kijelentem, hogy kizárólag tudományos célra használom fel.
Itt található: http://ripet.hu/feedback.php?kid=bkkmr8urt7urzybn
Köszönöm az együttműködését!<o:p></o:p>
 

poe

Őstag
Jelentem ki is töltöttem. Szerintem az elejére még írd oda, hogy mi ez (mire fogod felhasználni) és teljesen rendben lesz. ;)
 

meszti

Új tag
Köszönöm szépen! Hogyan tudok az elejére írni? Mert én csak a kérdéseket találtam meg, és ott rövid a karakter szám! :(
 

meszti

Új tag
Nagyon szépen köszönöm, hogy kitöltöttétek! Remélem, még sokan megteszik! J<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Ha kész leszek, a szakdolgozatommal ígérem, közzé teszem! Szerintem másokat is érdekelhet ez a téma! <o:p></o:p>
De ez még egy kicsit messzebb van, először a vizsgaidőszakon legyek túl, utána belevetem magam a munkába! J
 
Oldal tetejére