mindenkinek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ki mit szól ehhez? és mit csinálna, helyemben?
köszi,
Moncsi
Valószínű nem én leszek a kedvenced, de én nem azt írom, le, hogy mit csinálnék a helyedben, hanem azt, hogy én mit csináltam. Ugyanis ezt én is átéltem a munkahelyi menzán. Annyi a különbség, hogy engem a vezető behívott az irodába, és kedves, segítő hangon beszélt velem.

Én is azt hittem, hogy ami számomra természetes, magától értetődő, azt elvárhatom mástól is, hogy elfogadja. Azonban ez nem így van. Nem kényszeríthetem másokra azt, hogy nézzék, ahogy én az inzulint beadom. Az, hogy nem titkolom a diabomat, és nem bújdokolok el vele, az nem jelenti azt, hogy nagydobra is verem, mégpedig "látványosan" verem nagydobra.

Én is ultragyors inzulint adtam, így nálam is az 5-10 perc időkorlát volt a mumus. Viszont minden étterem előtt (munkahelyi, iskolai, stb) van kézmosási lehetőség, ez Köjál szabály. Na az ilyen kézmosóknál feltűnés nélkül be lehet adni az inzulint, és utána már be lehet menni az étterembe, a többi étkező ember közé.

Te sem az étteremből lettél kizárva, ez túlzás. Épp ezt a lehetőséget fordítsd a magad javára. Beszéld meg a vezetővel (vagy akármelyik hírnökével), hogy neked be kell tartanod az inzulinbeadás és az étkezés megkezdése közötti 5-10 perces időt. Ezért te szeretnéd, ha -miután a kézmosóban beadod az inzulint- soron kívül elhozhatnád az ebédedet. Ezt persze minden konyhai dolgozóval közölni kell. Amiatt pedig nem kell aggódni, hogy tolakodással vádolna a többi étkező, mert ha bajuk volt az előttük történő inzulin beadással, vagyis tudták, hogy te inzulinozol, akkor azt is tudni fogják, hogy te miért viheted el soron kívül az ebédedet.

Ezt a vezető nem utasíthatja vissza, mert neked jogod van a közétkeztetést igénybe venni, de ezt csak az ő közreműködésével teheted meg. Ha ezt utasítja vissza, akkor az már diszkriminatív (sokkal inkább alaptalan, jogtalan), akkor tovább is léphetsz, ha akarsz.

Véleményem szerint a vezetővel való beszélgetés során találnátok megfelelő megoldást. (Nálam működött, nálam is "csak" az volt a baj, hogy az asztalnál adtam be az inzulint.) Hidd el, egy konyhai vezetőnek több száz ott étkező ember igényét kell kielégíteni, és alkalmazkodni hozzá, nem egy vagy két személyhez, aki másképp szeretne valamit csinálni, ami a több száz embert zavarja.
 

zsuzsa

Új tag
Valami ilyesmi fogalmazódott meg bennem is mint ahogy Kata tette. Én amúgy is olyan vagyok hogy nem szeretek konfrontálódni, és igyekszem úgy csinállni a dolgokat hogy az mindenkinek jó legyen. Persze attól függetlenűl nem mindegy hogy mit hogyan tálalnak, és azt hogyan közlik, engem inkább az bántott volna hogy hírnökkel, és ilyen módon tették, ami Katánál történt az sokkal emberibb volt, meg is lehet ezt beszélni, és mindenki ért a szép szóból és mindenre van alternatív megoldás. Nálunk pl. a kisfiammal én próbálltam mindíg a legtermészetesebb módon csinállni a dolgokat, mozi előtt bevásárló kp ban stb.. de ő úgy szerette ha mindíg egy kicsit félrehúzódunk, bementünk a pelenkázóba, vagy az oviba is nem szereti a folyósón, bevisz az öltözőbe hogy ez csak a mi dolgunk legyen. Valószínű az iskolában is majd kialakítja a maga szokását erre, és el tudom képzelni hogy ki fog kéredzkedni az óráról, minthogy ott a padban a társai előtt mérjen, mert ő önmagától ilyen, szerencsére még senki nem mondta neki hogy undorodik a dologtól. Mindkét oldalt meg lehet érteni, amit nem lehet megérteni az a dolgok mikéntje, hogy ezt hogyan adják tudtodra, na ez nem mindegy.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Moncsi, sokat agyaltam még a dolgon, mert tényleg nem egyértelmű a helyzet, hogy mit, hol, mikor, miként lehet megoldani.
Azt tudom elmondani, hogy nálam részleteiben hogyan zajlott az egész. Nálunk a menzán nem sorban állós volt az ebédhez jutás, hanem pincéres. De ez nem jelentette, hogy azonnal ebédhez jutottunk volna. Néha nekünk kellett 5-10 percet várni arra, hogy a levest kihozzák, aztán még előfordult, hogy a másodikat is kihozzák.
Így én azt csináltam, hogy leültünk a kollégáimmal az asztalhoz, és amikor a pincér kihozta a levest, én szépen felálltam, kimentem a kézmosóhoz és beadtam az inzulint. Akkor már visszamenve elkezdhettem ebédelni.
Gondolom te is kollégákkal mész ebédelni, így akár "tolakodás" helyett te is sorbaállhatsz, és amikor leültök, te kimész inzulinozni.

Akkor, amikor ebéd előtt magasabbat mértem, mondjuk 10-15 körül, akkor meg azonnal beadtam az inzulint, mivel akkor egyébként is több időnek kell eltelnie az étkzés megkezdéséig, mint 5-10 perc.
Később persze a pumpa mindent megváltoztatott, a lehető legkényelmesebb volt az asztalnál gombokat nyomkodni egy kis szerkentyűn, ami senkinek sem volt feltűnő.
 

manocs

Új tag
Én még ezzel a történettel nem találkoztam (szerencsére). Az egyetemi menzán is szépen mértem, aztán izulinoztam az asztalnál, a büfében sem zavart senkit...max megkérdezték, hogy mit csinálok, sajnáltak egy kicsit mikor elmondtam, aztán ennyi. A mostani munkahelyemen sincs gond, mert már pumpás vagyok. A cukimérésért szólt az egyik kollégám, hogy ez "illetlenség" de khmm, letojom...na. Egy kórházban dolgozom, napi szinten tolnak el mellettünk frissen műtött embereket, akikből egy halom cső lóg ki, a tepsiről nem is beszélve... akit ezek után egy csepp vér zavar, az nem a megfelelő melóhelyet választotta...
 
a szúrás, és ami mögötte van

Kedves Barátok!

Először is, nem azzal volt a baj, hogy szóltak. Az eljárással volt a baj. Hogy nem álltak elém, és szépen elmondták. Hanem üzengettek, és úgy, hogy "az asztalnál majdnem hányt a vezető az ebédje közben, mikor rámnézett!!!!!, és én nem egy asztalnál ültem vele, hanem jócskán távol, mégis engem figyeltek! Undorít ez az egész tudjátok, én a betegségem előtt, sem voltam ilyen. Gondolják, hogy napközben, ebédkor nem anyagot szúrok! Esküszöm, már ezt mondom. Én egy olyan egyetemen dolgozom, ahol csak a hallgatok 15.000 vannak. Valamikor olyan sor van, hogy a lépcsőig áll. Mindenkinek magyarázgatsd, hogy miért mész előre, naponta? Nincs paraván sajnos, csak wc. Ott is elég sokan vannak. Sajnos egyedül ebédelek, tehát amikor bemegyek a menzára, be fogok menni a wc-re, megmérem, ha magas beadom, ha alacsony, akkor meg, megveszem a kajám, és akkor ott kelesz hagynom az asztalnál, megint bemenni, és beszúrni. Nincs más választásom. Amikor tehetem főzni fogok, tegnap pl. babfőzeléket főztem, hús sütöttem, majd ma este csinálok hozzá krumplit, és az jó lesz holnapra. A lehető legkevesebbet megyek, amikor nem tudok majd főzni.

Különben, egyre jobban undorít a hozzáállás, már ne haragudjatok. Mintha leprásak lennénk. A toll elég diszkrét, nincs injekció formája. Pillanatok alatt be tudjuk adni. Ez a magyar mentalitás. Külföldön meg lehet nézni a hozzáállást, hogyan állnak hozzá, mikor valaki rosszul van az utcán. Nem részegnek, nézik, meg pocskondiázzák, hanem segítenek...
Én egyedül tartom a lányom, és magam, nincs pénzem pumpára sajnos. Ha már a Jóisten így adta, így kell élnem, de ezek az emberek nem gondolnak arra, hogy ők is járhatnak így??Sőt! még rosszabbul is?

Puszi Mindenkinek!

Moncsi
 

umbra08

Aktív tag
Én még ezzel a történettel nem találkoztam (szerencsére). Az egyetemi menzán is szépen mértem, aztán izulinoztam az asztalnál, a büfében sem zavart senkit...max megkérdezték, hogy mit csinálok, sajnáltak egy kicsit mikor elmondtam, aztán ennyi. A mostani munkahelyemen sincs gond, mert már pumpás vagyok. A cukimérésért szólt az egyik kollégám, hogy ez "illetlenség" de khmm, letojom...na. Egy kórházban dolgozom, napi szinten tolnak el mellettünk frissen műtött embereket, akikből egy halom cső lóg ki, a tepsiről nem is beszélve... akit ezek után egy csepp vér zavar, az nem a megfelelő melóhelyet választotta...

Még ha nem kórházban dolgoznál, akkor sem az lenne a jó szó erre, hogy "illetlenség"! Ha az orrodba nyúlkálnál, ...ne soroljam, na az illetlenség lenne.... és csúnya is!! :D. Egy kórházban meg aztán, egy pici vércsepp?? Hát tényleg nem oda való az a kolléga, már azért sem, mert ilyet szóvá tesz.
Engem nem érdekel, mérem, ahol kell! A gyerekem érdeke, nem érdekel. Örülök, ha nyugton van és meg tudom mérni. Jó, mi pumpásak vagyunk, én a cukimérésről beszélek most, nem a penezésről.

Érzékeny dolog ez, más nem tudja, hogy ez nekünk az életünk....

Csináld úgy, ahogy Kata javasolja!
 

umbra08

Aktív tag
"az asztalnál majdnem hányt a vezető az ebédje közben, mikor rámnézett!!!!!,


Moncsi

Így, ezzel a szöveggel mentek oda hozzád?
Akkor csak hányjon és aztán egye is meg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Én ezt mondtam volna!
Szemét emberek vannak!! Nem lehetett volna szebben elintézniük, ahogy Kata írta! Hú, de szeretnék én betenni annak a vezetőnek!
 

poe

Őstag
Valami hasonló már volt a múltkorában. A kérdés továbbra is az, hogy inzulin nélkül a cukor hogyan hasznosul a sejtben?
 
Tapasztalatok a György teáról!

Ezt, most a szkeptikusoknak írom, amit írok. Hozzáteszem, nekem normál határok között van még az inzulintermelésem, kicsit kevés, 300, de van.
3 napja iszom a teát. 2 napja valami határtalan nyugalom van bennem, sőt! nevetek, régen volt.....könnyebben fogom fel a dolgokat! Tegnap volt a csúcs! Reggel, már hipóval kezdtem, a reggeli után 1,5 órával megint hipó lett, felettem magam, délre a cukor 7.9 volt csak. Erre rászúrtam az adagom kettőre, megint hipó, utána meg folyamatosan, de ekkor már megettem 2 pogácsát, 1 2dl gyümölcslé, és egy nagy darab diós-süti.
6-os szúrás után megint hipo. Estére a 18E bázis helyett 10 adtam, így lett a cukor 8,0 reggelre.
Szóval nem fűzök hozzá kommentárt, várom a továbbiakat!

Nekem használ. Próbát megér, ha mást nem hát a jókedvért!

Puszi Mindenkinek!

Móni
 

poe

Őstag
Bocs Moncsi, ha azóta írtál volna. Most néztem, hogy megtelt a levelesládám, de már csináltam benne helyet.
 

zsano68

Új tag
Szia Moncsi.
A diszkriminációról valahol már olvastam már itt a fórumon egy hosszú eszmecserét , tapasztalatokat , érzéseket. Szóval én mint alacsonyabb beosztású vezető próbálom diszkréten elintézni a dolgaimat de így is előfordul , hogy rámnyitják az irodaajtót vc.mérés vagy bökés közben.
Szerencsére már az elején szóltam mindenkinek miről van szó és ne ijedjenek meg nem vagyok narkós vagy valami egyéb.Megértették.
A megkülönböztetésről meg csak annyit még , hogy sohasem vágták a fejemhez a " büdös cukros" szót,mivel nem szaglik.Azt viszont lépten
nyomon hallom tömegközlekedési eszközön,boltban, hogy érzed milyen büdös ecetszag van. Mivel ecettermelő üzembe dolgozom ez evidens, beleívódik az ember bőrébe is a szag hiába zuhanyzol.A napi ruhacsere, mosásról nem is szólva.
Üdv.Zsanó
 

zsano68

Új tag
Egy kicsit hosszú,de érdemes elolvasni !!!!!!
Döbbenet,viszont sajnos van valóságalapja.Az utóbbi időben aránylag sok fiatal futballista esett össze edzés és meccs közben a pályán.A diagnózis szívelégtelenség vagy valami egyéb ködösítés.
Ki veszi ezt be ? Sportoló orvosi felügyelet mellett,persze.Szegény szója mindenről ő tehet,vagy a feldolgozása , tartósítása.
Saját tapasztalat senki sehová ne idézze,1989 óta dolgozom az élelmiszeripar üdítőitalgyártás területén, gyakorlatilag 20 éve használjuk az aszpartámot mint édesítőszert .Ha nem granulátum hanem por alakban került felhasználásra a védőálarc használata kötelező volt.A többit mindenki fantáziájára bízom.
Egyébként a Super Size Me -ban elég rendesen kivesézik a mai gyorstáplálkozást , szerintem a végén a sültkrumpli teszt a legjobb."Mert ez műanyag"reklám volt valamikor a múlt évezredben.
 

poe

Őstag
A gyors kajákat, mesterséges katyvaszokat természetesen lehetőleg kerülni kell. De szerintem a nem ellenőrzött forrásból származó infókat is, különösen ha erősen hoax szagúak.
 

napocska

Őstag
1989 óta dolgozom az élelmiszeripar üdítőitalgyártás területén, gyakorlatilag 20 éve használjuk az aszpartámot mint édesítőszert .Ha nem granulátum hanem por alakban került felhasználásra a védőálarc használata kötelező volt.A többit mindenki fantáziájára bízom.

Az, hogy nem célszerű valamit belélegezni, nem biztos, hogy azt is jelenti, hogy a fogyasztása is káros. Találtam egy munkavédelmi leírást az aszkorbinsav (C vitamin) kezeléséről. Elég rémisztően hangzik, mégsem hiszem, hogy ettől fogva el kellene kerülni a C vitamint nagy ívben. Idekopizok pár sort, az érdekesség kedvéért :):


8. Az egészséget nem veszélyeztet
munkavégzés feltételei


munkavégzés feltételei:

Kerülje az anyaggal való közvetlen érintkezést, az anyag kiömlését, lenyelését, szembe, bőrre kerülését,

porának belégzését. Munka közben étkezni, dohányozni tilos. Gondoskodjon munka utáni melegvizes

fürdési lehető
ségről. Vészzuhany és szemöblítőpalack legyen kéznél. Mechanikus elszívó használata

ajánlott. Használat után alaposan mosson kezet.



Személyi védő
felszerelések: Védőöltözet.


Szem védelme: Védőszemüveg.


Kéz védelme: Vegyszerálló gumikesztyű.




Légutak védelme: Respirátor. (Az OMMF által minő
sített légzésvédők használata)

A munkahelyi levegőben megengedett határértékek:

CK (mg/ml): - ÁK (mg/ml): - MK (mg/ml): -


 
Oldal tetejére