Paleolit táplálkozás

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Na, most már megszólalok, mert van tapasztalatom. Kipróbáltuk ezt a diétát, mert a férjemnek a reumájára a családunkban is az orvosok ezt javasolták (nem, a gyerekeinkkel nem kísérleteztünk) és nekem meg a refluxomra.
A férjem még most is így eszik, iszonyú jól érzi magát, végre elkezdett sportolni, nála valóban kisebb csodával ért fel, pedig ő nem evett egészségtelenül sosem és túlsúlyos sem volt.
De gondolom, én vagyok az érdekesebb, azaz a cukrom :) Abszolút nem hittem, hogy bármiben is jobb lesz a cukrom, mint liszten élve. (ez volt a legnagyobb változás nálam, a glutén kitiltása) Ugyanis a paleoval is eszik az ember CH-t, csak tényleg kevesebbet. Nekem ebben már rutinom volt, mert a fogyókúrám alatt tavaly alig ettem CHt, inkább zöldségeket. Most annyi volt más, hogy nulla kenyér, csak magos kenyér (csak mag van benne), nulla felvágott, de sok tojás és hús. Nos, a cukromnak jót tett, de nem úgy, hogy húde kevés inzulint kellett adnom, hanem hihetetlen stabil lett. Kevesebbet adtam persze, de nem sokkal (6-7-8 egység gyors helyett 4-5-6 egységeket), ellenben szinte alig hipóztam, éjjel is egészen stabil volt. A közérzetem lényegesen jobb lett. Az emésztésem is évek óta először normális volt hosszabb ideig is. Ám a gyomrom nem bírta. Amire azt mondták, hogy milyen jó (reflux), azon akkorát rontott, hogy muszáj volt mégis elkezdenem a gyógyszert (ezt akartam elkerülni, ezért kezdtem el a diétát, emrt már előtte felírták nekem). Összességében sajnálom, hogy vissza kellett hoznom a kenyeret, mert a cukrom azóta újra ugrál (ahogyan 22 éve csinálja) és megint könnyen leesik a cukrom és könnyen felmegy és az emésztésem sem jó annyira most. (a refluxomnak idegi oka van különben, tehát valszeg ezért nem használt a diéta sem, sőt, a gyógyszer sem segít)

Konklúzió? Számoltam, mint a hülye, tápanyagokat, Cht, minden és ha normálisan csinálja az ember (tehát 30% hús, többi zöldség, én pl továbbra is csak szárnyasokat ettem és halat), akkor semmilyen tápanyagban nem szenved hiányt. Én pl híztam 1 kilót, ami rám fért és több energiám lett, egyértelműen jobban lettem.
De nem gondolom, hogy a gluténmentesség miatt. A hüvelyesek nélkül valóban jobb az életünk, ez inkább emésztési oldalról számít. A tejtermékek nálunk már rég nem voltak itthon, ez nem változott (a refluxom miatt sajnos muszáj rosszabb időszakban tejet innom, de attól meg az emésztésem lesz rossz és puffadok nagyon, de a sav visszaáramlást visszafogja valóban, de tuti allergiás vagyok a tejfehérjére).
Ami sokat számított, az az, hogy mindent én főztem, semmi E nem volt a kajánkban, nem ettünk feldolgozott ételt (finomított termékek, tartósított cuccok) és nagyon sok valóban egészséges ételt ettünk, zöldségekből rengeteget, sok olajos magot, értékes növényi olajokat. És mellőztünk mindent, ami rossz irányba terelte az emésztésünket (hüvelyesek, tej, sok CH egyszerre).
Ha nekem nem tette volna tönkre a stressz a gyomromat már (ami nem paleo mellett ment tönkre, de a paleo nem javított rajta), akkor csinálnám továbbra is, mert csak jó oldalát látom. A cukromat stabilizálta, végre nem voltak kisebb hipóim naponta, a közérzetem jobb lett, energikusabb lettem, az emésztésem jó lett.

De hogy ez bármilyen cukrost meggyógyítana? Az hülyeség. A bázisomhoz hozzá sem kellett nyúlnom.

Azért írtam le ezeket, mert értelmes ember külön tudja választani a divat részét egy diétának, a csoda ígéretét meg tudja ítélni, de ki tudja szűrni belőle azt, ami jó lehet. Sok nem túl értelmes ember pedig csodát vár ezektől. Ettől még nem kell valamit elvetni és alapjaiban elutasítani, csak a helyén kell tudni kezelni. Valóban nem való arra semmi hasonló diéta, hogy cukorbeteget gyógyítson, de ettől még nem jár rosszul, aki értelmes keretek között kipróbálja. És ha tényleg ép ésszel csinálja az ember, a gyerek sem jár rosszul (nem a nagyon kicsikről beszélek), mert csupa egészséges ételből áll ez az egész, de ettől nem lesz örökéletű senki és nem gyógyul meg senki a cukorbetegségből, sőt, semmi nem fog változni.
Egyébként a keringési dolgokkal kapcsolatban azt vettem észre, hogy amíg csináltam a paleot, olyan gyorsan gyógyultak a sebeim, hogy feltűnt... pedig nekem gyógyultak ilyen gyorsan.
Azért van egy olyan oldala ennek a diétának, amit sok konzervatív orvos nem fog megérteni. A hús is akkor okoz húgysav emelkedést, ha túl sokat eszünk belőle és hozzá nem rostot eszünk, hanem keményítőt. Aki a szelet hús mellé eszik fél kg zöldséget, annál normális esetben semmivel nem lesz magasabb a húgysav szintje. Annak fog megnőni ez, aki állandóan húst eszik és mellé a krumplit rizst,kenyeret választja és nem a zöldséget.

Azért írom ezeket, mert attól még, mert lehet valamit szélsőségesen felfogni és elborult aggyal csinálni, attól még lehet értelmesen is. Akinek van elég esze megérteni a különbséget a két diéta között (szélsőséges paleo és kiegyensúlyozott paleo), az nem fogja elutasítani. És szerintem az értelmes ember azt is látja, hogy nem ezen múlik a hosszú, egészséges élet. Egyáltalán nem csak az étkezésen.
Engem az húz fel, hogy a konzervatív orvosok úgy húznak le akármit, ami nem a sztenderd, 20 éve elfogadott irányzat, mintha kötelező lenne. Ennél lehetne picit nyitottabb ez az ország, nem hülye, hanem nyitottabb.
 

tubi

Aktív tag
most így hirtelen csak a húshoz: én is olvastam sokat erről, mert nagyon húsfüggő vagyok (kb. fél embernek érzem magam, ha nincs hús naponta), a húgysav-szintem a normális alatt van!!! pedig általában kevesebb zöldséget, inkább krumplit, rizst, tésztát eszem hozzá. a férjem detto ugyanez. de pl. ennél koleszterin-szegényebben nehezen tudnék enni, mégis olyan magas a koleszterin-szintem (a védő és a káros is!), hogy már gyógyszert kell szednem... szóval sztem ez is alkati kérdés. ezért lenne jó, ha odáig fejlődne a genetika, hogy mindenkinek meg tudnák mondani, hogy mire kell figyelnie és mi nem fontos. akkor nem lennének ilyen csodadiétának kikiáltott dolgok, hanem mindenki a dokijával ép ésszel kitalálhatná, mi jó, mi nem jó neki.
ezzel kapcsolatban akartam kérdezni Molli, hogy szerinted egy átlagos ember, aki igyekszik normálisan enni (zsírtalan, csak szárnyas és hús, elég zöldség, stb...), nem tejallergiás, nincs emésztési gondja, nem gluténérzékeny, akkor mit érdemes átvenni a paleoból. szóval inkább megelőzésként, mint kezelésként. mert az nekem sem elég, hogy "a paleo az isten", viszont ha van olyan eleme, ami tudományosan is alátámasztható módon megelőzHET későbbi bajokat, az érdekelne. félek, ha elkezdek utánaolvasni, inkább a hívőket, mint a gondolkodókat találom meg a neten, ezért kérdezlek inkább Téged ;)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tubi, ha én erre tudnék válaszolni, ebből élnék :) Persze van véleményem, dehát akkor is totál laikus vagyok...
A férjem sosem volt érzékeny a tejtermékekre, mégis amióta nem eszik semmi tejszármazékot, alapvető változások történtek nála, mind emésztésben (pedig tényleg nem volt baja), mind közérzetben. Ez az egy, amiben biztosak vagyunk, hogy legalábbis nála sokat jelentett a tejszármazékok mellőzése. Amint fogyaszt valami tejterméket, elkezdődik halványan az ízületi fájdalma (reumás volt).
Én inkább azt mondanám, hogy nem feltétlenül bizonyos kaják elhagyása volt a lényeg, bár ezt nem tudom pontosan, hanem, az, hogy mit ettünk. Mivel mindent mi csináltunk, semmi finomított étel, adalékanyag nem volt semmiben egyrészt, másrészt a sok olajos mag (amiből a kenyér készült), a sok zöldség mind segített elnyújtani azt a kevés CHt, amit megettünk, ezért volt olyan nagyon nagyon stabil a cukrom. Ha ezekhez tejterméket vagy lisztes étel eszem, akkor máris hirtelen fog fel vagy lemenni a cukrom, megszűnik ez a stabilitás.
A hüvelyesek kizárása nem tudom, mennyit számít, ezek elvileg a bennük lévő lektin miatt vékonyítják a bélfalat és ezért több káros anyag szívódik fel, áteresztőbb lesz a bélfal. Tény, hogy a hüvelyesek kizárása óta sokkal jobb lett az emésztésünk és mikor már ettem lisztet újra és tejterméket, ez akkor is megmaradt, tehát ezt is jó dolognak tartom.

Szóval én inkább azt gondolom, hogy onnan közelíteném meg a dolgot, hogy a sok rost, mag, zöldség volt az, ami segített csomó mindenben, főleg a cukromban. Azt nem gondolom, ha valamennyi lisztet vagy tejterméket eszik ezek mellé az ember, akkor az káros lenne, inkább azt gondolom, hogy ha kenyeret eszik az ember, akkor abból nem lehet csak nagyon picit enni, meg tejtermékből sem lehet csak 1 kanál joghurtot enni, ennél nagyobb mennyiségek pedig megváltoztatják a többi Ch felszívódását, tehát nem biztos, hogy érvényesül az a jó cukorstabilizáló hatása az étrendnek, ami ezek nélkül egyértelműen megvan.

Most, hogy már nem paleozom, az a célom, hogy minél kevesebb kenyeret, tejterméket egyek, hüvelyeseket továbbra sem eszem és minél több rostot, zöldséget és sovány húst egyek. A paleo hívői az ún ketogén étrendben hisznek leginkább, azaz a nulla ch és rengeteg zsír (50-100% hús, sok zsírral) étrendben, de én ezt nem értem és nem is tetszik, bár megideologizálták, de én azt gondolom, hogy ezek csak feltevések.

Nekem azért jön be az, amit írtam most, mert az olajos magvakat, nem hüvelyes zöldségeket, sovány húsokat MINDENKI egészségesnek tartja. (kivéve néhány szélsőséges irányzatot, a húsra gondolok csak, de én is alapvetően húsevő vagyok és egyáltalán nem gondolom, hogy a vegetarianizmus jó lenne hosszú távon, ahogyan ezt ma már a statisztikák be is mutatják - a vegák is azért egészségesebbek valamelyest a nem vegáknál, mert amúgy egészséges kajákat esznek, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt, hiszen a hamburger-sültkrumpli kajáláshoz képes még mindig marha egészséges vegának lenni)
Szóval vettem azt a számomra még elfogadható legszűkebb halmazt, amiben mindenki egyetért, hogy JÓ és nem arra koncentrálok, hogy mi a rossz és mit kéne kizárni, hanem inkább arra próbálok fókuszálni, hogy abból egyek lehetőleg minél többet (és ha egyszer meggyógyul a gyomrom, akkor mindent...), ami biztosan JÓ.
 

lizzi

Őstag
Molli!
és a tejtermékeknél a savanyított cuccok is lehetnek ,,ártalmasak" szerinted?és a rostok milyen formában jobbak?én sok helyen azt olvasom ,hogy a friss rostok jobbak mint pl. a teljes kiőrlésű lisztek ,azok is jók ,csak a zöldségekben ,gyümölcsökben fellelhető nyers rostok a gyomornak és sok más mindennek jobbat tesznek mint a szárazabbak
én pár napig ittam zóld turmixot(60% gyümi 40 % zöld levél és víz ) és jónak éreztem ,de ugye most a zöld leveleket kevésbé tudom beszerezni ezért hosszú távon csak a mások által leírt dolgokra tudok hagyatkozni ,hoyg állítólag nagyon jó a refluxra és az emésztésnek is jót tesz!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli!
és a tejtermékeknél a savanyított cuccok is lehetnek ,,ártalmasak" szerinted?és a rostok milyen formában jobbak?én sok helyen azt olvasom ,hogy a friss rostok jobbak mint pl. a teljes kiőrlésű lisztek ,azok is jók ,csak a zöldségekben ,gyümölcsökben fellelhető nyers rostok a gyomornak és sok más mindennek jobbat tesznek mint a szárazabbak
én pár napig ittam zóld turmixot(60% gyümi 40 % zöld levél és víz ) és jónak éreztem ,de ugye most a zöld leveleket kevésbé tudom beszerezni ezért hosszú távon csak a mások által leírt dolgokra tudok hagyatkozni ,hoyg állítólag nagyon jó a refluxra és az emésztésnek is jót tesz!
Én nem tudom :)
Szerintem nem jók a tejtermékek, a sajt pl a refluxnak tesz be nagyon, bár nem közvetlenül, de egy orvos hívta fel erre a figyelmemet, hogy azzal csak óvatosan. Ahogy előbb is írtam, a férjemnél is egyértelmű volt, hogy mennyivel másabb lett az élete tejtermékek nélkül, nekem jobb minden, de én tényleg puffadok csomó mindentől. A gyerekek is sokkal egészségesebbek, amikor nincs éppen tejtermék egy darabig. És a cukromnak egyértelműen rosszat tesz még a joghurt is.
Amit észrevettem, hogy ha főzve eszem a tejterméket, akkor kevésbé gáz, mind puffadás, mind emésztés, mind cukor szempontból. Pl ha nagyon fáj a nyelőcsövem a reflux miatt, akkor tejbegrízt eszem és az tök jó, a cukrom sem megy fel, pedig én cukrot teszek bele.... (ja, Tubi, én nem vagyok cukorellenes különben, ez az egy finomított dolog, amit nem hiszem, hogy ki fogok valaha is zárni, abszolút nem látom értelmét) A tejföltől üresen minden bajom lesz, de főzve nem, csak ha sokat eszem belőle. Mindenesetre, ha lehet, nem eszem semmit és a család sem, de nem zárjuk ki szélsőségesen, ha megkívánjuk, esszük (a férjem most nem a paleo miatt, de azért volt már, hogy evett joghurtos kaját).
 

somcsika

Aktív tag
Nekem tegnap egy gasztroenterologus és a fül-orr-gégész is elmondta (mivel már legalább 1 hónapja egy nagy gombócot érzek a torkomban, amit nem tudok lenyelni, bár nekem is egyértelműen idegi eredetű a dolog - , hogy kerülni kell a kávét, teát, a szénsavast, a csokit, a füstölt dolgokat (sajt, húsfélék stb.) egyszerre kis adagokat kell enni, 4 órával lefekvés előtt nem lehet már enni, alkoholt ne fogyasszak, vagy mérsékeljem.) Szóval ezek olyan tök átlagos dolgok, mondtam nekik, hogy ha ezektől van akkor nekem nem lenne, mert talán a tea az amit szoktam inni, de az utóbbi időben abból is inkább gyógynövénytartalmú teát iszom, mint csersavtartalmút. A természetgyógyász(om) nekem a homoktövis sűrítményt ajánlotta, amitől a gyomrot belülről egy nyákréteg borítja, és a nyelőcsövet is. Nekem most ez átmenetileg segít. Bár hozzá kell tennem, hogy én a savat nem érzem, sem a nyelőcsövemben sem a torkomban, csak ezt a hatalmas gombócot amitől már sokszor este fájnak a hangszálaim. Ez itt talán a reklám helye lehetne, de lehet belőle natúr és cukrozottat is kapni. Ha valakit érdekel privátban leírom a pontos nevét.
 

Zsu77

Új tag
Szendi Gábor számkivetett,ám mégis csupán csak egy PSZICHOLÓGUS,ám velejéig érdekember szerint a tej méreg.

"[h=1]Véd a tej a diabétesz ellen[/h](...)
A Harvard Medical School kutatóinak vizsgálata kimutatta, hogy azok, akiknek magas a transz-palmitolajsav szintje, 60%-kal kisebb kockázattal lesznek cukorbetegek.
[...]
A transz-palmitolajsav olyan esszenciális zsírsav, melyet az emberi szervezet nem tud előállítani, jó hír azonban, hogy a tejben természetes formában megtalálható. Így a rendszeres tejfogyasztóknál a diabétesz kialakulásának esélye 2/3-dal csökken.
[...]
Az amerikai kutatás most azt is kimutatta: van még olyan eleme a tejnek, mely segíti egészségünk megóvását, és védelmet jelenthet a 2-es típusú cukorbetegség ellen."

Forrás: http://www.elelmiszer.hu/cikk/ved_a_tej_a_diabetesz_ellen#
 

Zsu77

Új tag
OFF
A hírdetések nem tudom,hogy mit csinálnak ott,megpróbáltam kiszerkeszteni,nem sikerült.Ezügyben szívesen fogadnék némi technikai segítséget.
OFF
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szendi Gábor számkivetett,ám mégis csupán csak egy PSZICHOLÓGUS,ám velejéig érdekember szerint a tej méreg.

"Véd a tej a diabétesz ellen

(...)
A Harvard Medical School kutatóinak vizsgálata kimutatta, hogy azok, akiknek magas a transz-palmitolajsav szintje, 60%-kal kisebb kockázattal lesznek cukorbetegek.
[...]
A transz-palmitolajsav olyan esszenciális zsírsav, melyet az emberi szervezet nem tud előállítani, jó hír azonban, hogy a tejben természetes formában megtalálható. Így a rendszeres tejfogyasztóknál a diabétesz kialakulásának esélye 2/3-dal csökken.
[...]
Az amerikai kutatás most azt is kimutatta: van még olyan eleme a tejnek, mely segíti egészségünk megóvását, és védelmet jelenthet a 2-es típusú cukorbetegség ellen."

Forrás: http://www.elelmiszer.hu/cikk/ved_a_tej_a_diabetesz_ellen#
A TRIGR meg az ellenkezőjét bizonyította be, nagyon klassz :)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Igen, óriási nagy ellentmondásokat látok én is...

Igazából senki nem tudja, vannak irányzatok és hívők minden irányban, de objektív igazságot még senkinek sem sikerült felállítani.
Tudományos kísérlet ide vagy oda, én régebben minden gond nélkül tudtam tejet inni, ma már minden bajom van tőle. Illetve nincs, mert már nem iszom.
Talán ezért is nincs, és nem is lesz objektív igazság, mert itt csak a tej állandó, mindenki más másféle kísérleti alanyt jelent.

Nagyon lesarkítva ez olyan, mintha csak egyféle gyógyszer lenne a 2-es típusú diabosoknak, és azon vitatkozna a két tábor, hogy jó az a gyógyszer, vagy sem.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szerintem nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a tej egészséges, vagy egészségtelen. Mindkét tábornak (kísérletnek) van igazsága.
Én inkább egészségesnek gondolom, és számomra kár, hogy nem tudom megfelelően hasznosítani.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szerintem nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a tej egészséges, vagy egészségtelen. Mindkét tábornak (kísérletnek) van igazsága.
Én inkább egészségesnek gondolom, és számomra kár, hogy nem tudom megfelelően hasznosítani.
Én azt gondolom, hogy annak egészséges, akinek semmilyen immunreakciót nem vált ki a tej a szervezetéből (akár emésztőszervit), tehát még csak tünetmentesen sem alakul ki érzékenység vagy allergia (sajnos az emberek jelentős részénél, kb a felénél kialakul). Akinél kialakul bármi érzékenység, annak nem egészséges, pl neked :D (akkor is, ha csak annyi a tünet, hogy túlságosan felviszi a cukrodat) meg nekem :D meg egyik gyerekemnek sem... Akinél semmit nem okoz, annak pedig tényleg egészséges, hiszen kétség kívül rengeteg vitamint tartalmaz. Az én gondom az, hogy nem nagyon lehet tudni, kinél mit vált ki, mert sok esetben tünetmentes és csak a kor előrehaladtával jönnek elő pl emésztőszervi reakciók, holott addig is nehezen birkózott meg a tejjel a szervezete annak az embernek, csak nem volt észlelhető tünete, amíg fiatalabb volt. Apukám is és én is ebbe a kategóriába tartozunk, meg ha jól értem, te is, meg még sokan mások :) Az általános alapelv nálam, hogy azt kizárom az étrendemből, ami kicsit is zavart okoz a szervezetemben. Így zártam ki a szóját is, mert megváltoztatta a ciklusomat (és később, egy allergia teszten derült ki, hogy valóban ellenanyagot termelek rá).
 
Oldal tetejére