Nálunk apukám fejlesztett ki a idősebb kora felé közeledve valami intoleranciát, mint amilyet Tubi is ír (laktóz vagy fehérje, nem tudjuk). X éves koráig (nem tudom, pontosan meddig) akármennyi tejet meg bírt inni, de pl ma már 1 dl-t sem, mert rohan wcre. Szóval Kata jól írta, ezt tapasztalattal is alá tudom támasztani, hogy ahogy öregszünk, úgy változunk ebben is. Olvastam tanulmányt különben egyszer (fogalmam sincs, hol és kik csinálták, azt sem tudom, hol olvastam már), hogy ez a tipikus középeurópai tej intolerancia, ami csak egy bizonyos kor fölött jön elő. Volt ott magyarázat is, nem emlékszem rá...
Poe, én ittam Maté teát, de nálam semmi felpörgető hatása nem volt, legalábbis a kávé durván bepörget, ez a tea meg nem csinált semmit. Neked használ?
Tubi, oh, én értem a milánói mániát
Én két dologgal voltam így sokáig: Light cola és töltött paprika... A cola addiktivitásom brutális mértékű volt különben, napi literekkel ittam egy időben... imádtam és sajnos most is imádom, egyszerűen imádom, de ma már a refluxom miatt nem lehet inni, így évek óta nem iszom, csak ritka alkalmakkor 1 pohárral (hja, tiszta vagyok, csak néha bűnözöm
). És nekem még a csoki. Mindegy, milyen, csoki, kakaó alapanyagú legyen és olvadjon a számban. A refluxom miatt le kellett mondanom a csokiról is, de ebben néha tényleg bűnözöm és egy-egy hipó alkalmával mégiscsak eszem (és utána ég is a nyelőcsövem persze). Gondolom az az anyag, ami addiktivitást okoz a colában meg a kakaóban, csokiban, az bennem valóban függőséget okozhatott, mert csak ezekről nem tudok lemondani jó szívvel vagy sehogy.
Timi, 1 liter tej Máténak? :O Nálunk, ha megittak 2dl-t, amikor éppen adtam a gyerekeknek tejet, az nagy dolog volt. Nálunk senki nem iszik tejet, nem eszik joghurtot (én hipóra szoktam néha, na az jó a refluxomnak, de puffadok tőle marhára), Nimród enné a joghurtot egyedül, de mivel ekcémás lesz tőle, szegény csak ritkán kap. Se tejföl (csak néha kajákban), se tejszínhab. Tejet használok én is a palacsintához, de csak azért, mert néhány hónapja kiderült, hogy allergiás vagyok a szójára és valóban, amikor sok szójatejet ittunk, ittam, a ciklusomat átvariálta és miután az allergia is kiderült, hát nem mertem tovább inni és az ösztrogén miatt nem adom most már a gyerekeknek sem. Amúgy az én cukrom elképzelhetetlen, hogy tolerálna napi 1 liter tejet, akármit is csinálnék.