Paleolit táplálkozás

edinaxy témája a 'Általános kérdések, hozzászólások' fórumban , 2010 Február 20.

 1. poe

  poe Őstag

  Próbáld ki kávé helyett a maté teát. Én szeretem (mondjuk a kávét is :)).
   
 2. tubi

  tubi Aktív tag

  na olyat még nem ittam :) a nevét hallottam,mindjárt utánanézek :)
   
 3. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Nah, az én gépem meg most megrekedt a 37. oldalnál, nem látom a többi oldalt. Kiléptem, beléptem, de továbbra sem tudok lapozni. Azt tudom, hogy ez most nektek megjelenik, de nem látom a 38-39. oldalon írottakat, így nem tudok válaszolni, ha valami hozzám intézett kérdés lenne. Ha eljutok odáig, akkor válaszolgatok.
  Addig csak egyezően integetek :dr_31:
   
 4. sünike

  sünike Új tag

  Eze mán' nekem is feltünt ;)!!!
   
 5. borka

  borka Őstag

  A 37. oldal egyáltalán nem nyílik meg.
   
 6. borka

  borka Őstag

  Milyen az a maté tea ????????:o
   
 7. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Nekem a 36-ik oldallal csinálta ugyan ezt, aztán egyszer csak megnyitotta! Közben már mások is jelezték ugyan ezt a problémát, szerintem csak átmeneti a gond! Ha nem, jelezzétek!
   
 8. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Nálunk apukám fejlesztett ki a idősebb kora felé közeledve valami intoleranciát, mint amilyet Tubi is ír (laktóz vagy fehérje, nem tudjuk). X éves koráig (nem tudom, pontosan meddig) akármennyi tejet meg bírt inni, de pl ma már 1 dl-t sem, mert rohan wcre. Szóval Kata jól írta, ezt tapasztalattal is alá tudom támasztani, hogy ahogy öregszünk, úgy változunk ebben is. Olvastam tanulmányt különben egyszer (fogalmam sincs, hol és kik csinálták, azt sem tudom, hol olvastam már), hogy ez a tipikus középeurópai tej intolerancia, ami csak egy bizonyos kor fölött jön elő. Volt ott magyarázat is, nem emlékszem rá...

  Poe, én ittam Maté teát, de nálam semmi felpörgető hatása nem volt, legalábbis a kávé durván bepörget, ez a tea meg nem csinált semmit. Neked használ?

  Tubi, oh, én értem a milánói mániát :) Én két dologgal voltam így sokáig: Light cola és töltött paprika... A cola addiktivitásom brutális mértékű volt különben, napi literekkel ittam egy időben... imádtam és sajnos most is imádom, egyszerűen imádom, de ma már a refluxom miatt nem lehet inni, így évek óta nem iszom, csak ritka alkalmakkor 1 pohárral (hja, tiszta vagyok, csak néha bűnözöm :D). És nekem még a csoki. Mindegy, milyen, csoki, kakaó alapanyagú legyen és olvadjon a számban. A refluxom miatt le kellett mondanom a csokiról is, de ebben néha tényleg bűnözöm és egy-egy hipó alkalmával mégiscsak eszem (és utána ég is a nyelőcsövem persze). Gondolom az az anyag, ami addiktivitást okoz a colában meg a kakaóban, csokiban, az bennem valóban függőséget okozhatott, mert csak ezekről nem tudok lemondani jó szívvel vagy sehogy.

  Timi, 1 liter tej Máténak? :O Nálunk, ha megittak 2dl-t, amikor éppen adtam a gyerekeknek tejet, az nagy dolog volt. Nálunk senki nem iszik tejet, nem eszik joghurtot (én hipóra szoktam néha, na az jó a refluxomnak, de puffadok tőle marhára), Nimród enné a joghurtot egyedül, de mivel ekcémás lesz tőle, szegény csak ritkán kap. Se tejföl (csak néha kajákban), se tejszínhab. Tejet használok én is a palacsintához, de csak azért, mert néhány hónapja kiderült, hogy allergiás vagyok a szójára és valóban, amikor sok szójatejet ittunk, ittam, a ciklusomat átvariálta és miután az allergia is kiderült, hát nem mertem tovább inni és az ösztrogén miatt nem adom most már a gyerekeknek sem. Amúgy az én cukrom elképzelhetetlen, hogy tolerálna napi 1 liter tejet, akármit is csinálnék.
   
 9. poe

  poe Őstag

  Egy dél-amerikai fa leveléből főzött tea, erősen élénkítő hatású. Engem nem dob meg úgy mint a kávé, de tartósabban élénkít.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Matétea
  Most tervezem hogy szerzek be autentikus eszközöket a fogyasztásához.
   
  borka kedveli ezt.
 10. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Hú, mate tea, imádom. Télen melegen, nyáron pedig jól behűtve iszom. Ráadásul van benne valami, nem tudom mi, de nem képes megromlani. Egyszer bent felejtettem a hűtőben nyitott kancsóban, és inkább csak párolgott, de nem buggyant meg. Magát a mate-t pedig kétszer át lehet főzni. Bio boltban biztosan kapsz, a szálas dobozos finomabb, mint az apróra őrölt filteres.
   
 11. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Hű de jó, ezt így még nem olvastam. Sőt, nem is tudtam, hogy élénkít, vagy legalábbis nem emlékeztem rá, ugyanis engem nem élénkített. Igaz, engem a kávé sem tart ébren, annyira, hogy ha bármi miatt nem tudok elaludni, akkor kávét iszom, és már megy is az alvás. Ez lehet, hogy én több, mint 10 évig jártam folyamatos váltóba, ahol ugye felborul a nappal és éjszaka természetes ciklusa.

  Fa mate tea ivó "bögrém" van, ezt Peruból kaptam, de nem használom rendszeresen, inkább dísznek tartom, mert olyan szép. Talán nem is fából van, olyan, mintha valamilyen termésből lenne. Fém szívószálam viszont nincs, ellenben nem rég sikerült beszereznem itthon mate mintás és feliratos fém pixist, így abba át tudtam rakni a teámat.
   
 12. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

 13. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Nekem meg, vagyis a gyerekemnek egy Mate feliratos pólója van, mert a mosástól lekoptak az ékezetek! :D:rohog:
   
 14. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Ja, hát így könnyű :rohog:
  Ma jöttem haza a barátosnémtól vidékről, és nekiálltam mate teát készíteni. Nekem akkor ízlik, amikor már áttetsző zöld lesz a színe, és hideg. :D
   
 15. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Tubi, a Nescafenak van teljesen cukormentes kappucinója, Unsweetend a neve. Vízzel szoktam készíteni, szerintem tejjel nem is finom, anélkül is habos. Édesítőt sem rakok bele, úgy finom, ahogy van. Nekem ez az egyetlen kappucinó ami ízlik. Próbáld ki, nem fogsz benne csalódni. Keress rá a neten, és látni fogod a dobozát, ez is egyesével van csomagolva.
   
 16. poe

  poe Őstag

  Az nem fa, hanem a tök, amiből isszák, szintén maté a neve. Múltkor találtam magyar webshopot, majd előkotrom, minden van... ;)
   
 17. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Közben már én is olvastam a Terebess oldalán, de azért várom a te oldaladat, előre is köszi az infot. A csomagolását is megnéztem, ami nekem van, azon fotó is van az ivóedényről. Rákerestem a neten a fotókra, de egyelőre nem találtam azt a fajta csomagolást. Azért nem adom fel. Vettem Muellerben is, de az nem olyan mutatós, és a főzete sem lesz olyan szép áttetsző zöld, az íze viszont rendben van. Azért látványra is megyünk, ami mutatós, az kívánatosabb is.
   
 18. poe

  poe Őstag

 19. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Megnéztem az oldalt, sőt, fél délután ezt bögyölőztem, annyira jó. A másik kedvenc teámból, a pu-erh teából egész arzenál van. Sajna nekem csak az olcsóbbikból vannak, és főleg az a sajna, hogy azok filteresek. Köszi a linket, valóban komoly oldal.
   
 20. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  erica75 és Zsu77 kedveli ezt.

Megosztás