Most egy új salis receptet találtam ki magamnak, ennek a bazsalikomosnak a mintájára. Azért mondom, hogy kitaláltam, mert én önfejű, dacos módon a legtöbb recepten változtatok, aztán ha jó sül ki belőle, azt megjegyzem.
Íme a változatom.
Hozzávalók:
- csirke husi, vagy pulyka (csak is comb, a csirkéből is)
- jégsaláta
- szárzeller
- Farfale (masni) tészta
- olaj
- főzőtejszín
- bazsalikom
- tárkony
- só, fehérbors
- citrom, vagy ecet
- pici Delikát 8, vagy Vegeta
A tésztát kifőzöm, leszűrés után olajjal keverem, hogy ne tapadjon össze. A husikát vékony csíkokra szeletelem, picit megsózom és meglocsolom kevés citromlével. Teflon serpenyőben nagyon vékony olajon megpirítom, és amikor jól megpirult, ráöntök egy 2 dl-s főzőtejszínt. Ekkor szórom meg a fűszerekkel, és pici Delikát 8-cal. Ezzel így rotyogatom még, a tejszín egy kicsit besűrűsödik.
Közben a szárzellert a levelével együtt apróra vágom, és a jégsalátát is. A jégsalátát majdnem hogy nem lehet leveleire szedni, mert a levelek roppannak, törnek, ezért késsel vágom vékony csíkokra. a salátát picit sózom, és a vagdosás közben locsolgatom néhány csepp citromlével (itt lehet citrom helyett ecetet használni, de ajánlatos a gyümölcsecet 5%-os, a mesterséges 10-20%-os helyett).
Amikor kész a sali, akkor összekeverem a tésztával. A tejszínes husika erre a sali-tészta keverékre kerül, így mutatós, de mindent össze is lehet keverni előre. Díszítésnek mehet a tetejére paradicsom, friss bazsalikom csúcs, vagy akár pirított szezámmag.
Jó étvágyat.