Receptek

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Házikenyér recept

Hozzávalók:
460 ml fehér liszt, 460 ml rozsliszt – RL125, 1 evőkanál olaj, 3 dl langyos víz, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál barnacukor, 2 teáskanál jódozott só

Elkészítés:
Történhet kenyérsütő gépben és sütőben is. A vízben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. Közben a liszteket (pontosan) kimérjük és elkeverjük a sóval, olajjal majd hozzáöntjük az élesztős vizet és tésztát gyúrunk. Ha nagyon kemény lenne a tészta evőkanalanként adunk hozzá még langyos vizet.
A tésztát hosszúkás kenyérformába tesszük, melyet előtte vékonyan kiolajozunk. Meleg helyen (lehet előre picit belangyosított sütő) kelesztjük bő 1 órát. A sütőbe kis tálkában vizet helyezünk el – ez kellő párát ad majd, hogy a kenyér ne száradjon ki, majd a sütőt 220 fokra melegítve betesszük 10 percre a formában fekvő immár megkelt kenyértésztát, ezután levesszük a hőfokot 180 fokra, és így sütjük még 40 percet. Ha megsült hamar borítsuk ki a formából, mert a hűlési folyamat alatt párát bocsát ki, és elázhat a kenyerünk héja.

Megjegyzés:
Ha kenyér sütőgépben készül, akkor általában előbb a folyékony komponenseket tesszük a forma aljára, rá a lisztet sót, cukrot, élesztőt és egy teljes őrlésű programmal sütjük meg, de tanácsosabb az adott gép saját szabályainak megfelelően eljárni a tökéletes eredmény érdekében.
Kérem, ha az első alkalommal esetleg nem sikerülne ez a bevált recept, ne adja fel, mert a házilag készült kenyerek szénhidráttartalma jól számolható, az összetevőket az ember maga választhatja meg, jól eltarthatóak és az igazi frissen sült kenyér élménye így tapasztalható meg legkönnyebben.
<table width="500" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tr>
<td>100 g</td>
<td>Energia</td>
<td>Fehérje</td>
<td>Zsír</td>
<td>Szénhidrát</td>
</tr>
<tr>
<td>&nbsp;</td>
<td>(kcal)</td>
<td>(g)</td>
<td>(g)</td>
<td>(g)</td>
</tr>
<tr>
<td>Búzaliszt (BL55)</td>
<td>375</td>
<td>12,3</td>
<td>1,3</td>
<td>76,3</td>
</tr>
<tr>
<td>Rozsliszt (RL125)</td>
<td>327</td>
<td>9,3</td>
<td>1,7</td>
<td>66,6</td>
</tr>
<tr>
<td>Tönkölyliszt (teljes őrlésű)
</td>
<td>352</td>
<td>13,2</td>
<td>1,4</td>
<td>68,3</td>
</tr>
</table>Tápanyagtartalom egy egész kenyérre vonatkoztatva:
Energia: 2012 Kcal, fehérje: 35,5 g, zsír: 18 g, szénhidrát: 391 g

(Kérem mérje meg a kenyeret és a levágott szelet súlyát ossza el arányosan.)
(A receptet Cseri-Holzmann Brigitta lapunk dietetikusa ajánlja)
 

Zsu77

Új tag
Nekem tegnap sikerült vennem tönköly korpát, először sütöttem vele, és nagyon szép lett a kenyér. Tönköly lisztet is használok, ahogy Napocska. Én még rakok a cuccok közé egy csipet aszkorbin savat (C-vitamin), ezt gyógyszertárban veszem. Nem szívesen adják, de egy kolléganőm szomjédja patikus, és ad. Az aszkorbin savtól szép levegős lesz a kenyér, és tartósítóként is működik, nem lehet a kenyér ízén érezni.

Ezt nem értem.Miért nem adják szívesen?Vagyis mit jelent ez?Végtére is te viszed a pénzt,mit akadékoskodnak?Én egyébként (és talán ez volt veled is?)A hidrogén per oxiddal jártam így.Mindenképpen rám akart tukmálni valami drága vízben oldható "én készítsem" el vackot és nagyon adta,hogy nem érti mi az a hidrogén per oxid.Akkor lassan és tagoltan elmondtam neki,hogy "idefigyeljen,én régebben bementem a gyógyszertárba,azt mondtam,hogy kérek egy üveg hidrogén per oxidot",mire azt mondták,hogy jó,üljek le és elkészítették.Na ekkor már nem adta tovább a bankot,egyből tudta miről van szó,de hozzá tette:3 nap.Mivel elfáradtam a nagy harci-marciban,már nem volt erőm megkérdezni,hogy mi a lótúró kerül 3 napba az elkészítésében...Ilyen volt?Pedig az aszkorbinsav tényleg nagy találmány.Amikor beformázzák drazsénak,na az a C-vitamin...:rolleyes::mad:
 

zsuzsa

Új tag
Most már nem előszőr hallom cukorbetegtől hogy a gyors rizs nem emeli vc szintet, vagy legalábbis nem mindenkinél. Mindegy hogy melyiket veszem? És miben más az, mint a hagyományos amit én főzök meg? Én Tibusnak ha főzök rendes rízsből tettem, hozzá kell tennem nam nagy rizsevő, rizseshúst eszik stb.. de köretnek ritkán, és csak annyit amitől nem látom a cukrát, de szívesen főzök neki gyorsrizst, csak melyikt jó megvenni. Most ezt a selyem kalácsot ültettétek el a fülembe, a napokban igyekszem keresni, és kipróbáljuk.
 
Ez nagyon jo köszönjük a kenyér receptet .Azt szeretném kérdezni hogy hány napig tarthato el ez a kenyér igy .Elöre is köszönöm a választ.
 

christina

Őstag
Zsuzsa!
Ma láttam az Interspar katalógusban a selyemkalácsot. A Ceres sütő terméke, mi attól a cégtől veszünk bakonyi barna illetve rozsos kenyeret. Én ezeket eszem a Gergővel. Bevált. A kalácsot majd én is kipróbálom, zacskós csomagolása van mint a kenyereknek.


Közben látom a másik topicban már írta Ildi a márkanevet. :)
 
Oldal tetejére