Segítség, cukorbeteg lettem!!

Akitlosz

Új tag
- cukros diéta (jó könyv, receptek) elérhetősége

Nem kellenek külön receptek. Cukor helyett valami azt helyettesítőt kell alkalmazni aztán annyi. Pl. glukonon, vagy gyömölcscukor.

Ahol meg nem fontos a cukor állaga az ételben ott megteszi a folyékony polysweet is.

- hogy illesztettétek be a napirendetekbe az időponthoz kötött ch bevitelt (reggeliznie a kocsiban kell majd stb.)

Mit értesz időponthoz kötött szénhidrátbevitel alatt?

Nincs olyan szabály, hogy márpedig ha törik, ha szakad pontban déli 12 órakor kell ebédelni.

Szóval én úgy oldottam meg a kérdést, hogy reggelizek, ebédelek, vacsorázok mikor kedvem tartja/mikor tudok, előtte meg adok inzulint. Ennyi elég az "időponthoz kötött szénhidrátbevitelhez".

- beállítás alatt van, még mindig magas a mért érték 13 körül mozog, biztos emelni kell, van -e vissza út?

Nincs.

- elhagyhatja-e valaha az inzulint

A tudomány mai állása szerint nem.
Igen nagy üzlet a cukorbetegek kezelése, ezért annyira nem törik magukat a gyógyítás feltalálásán.

- lelkileg miben támogathatnám a leginkább (férfiak, kérlek benneteket, ti válaszoljatok)!!

Ha már csokit eszel, legalább ne kínáld meg vele! :)

Az az egész családnak jót tesz, ha a cukrot, meg a cukrozott üdítőket száműzitek otthonról és ti is ásványvizet, light kólát, polysweettel ízesített teát stb. fogyasztatok csak.

Magán a cukorbetegségen nem lehet segíteni, ha depressziós lenne tőle, akkor abból rángasd ki, azt ne hagyd!

- 3 hónapja a 11 hetes terhességem (meghalt a magzat) szakadt meg, lehetett-e ennek oka a most kiderült dolog

Nem. A népesség 40%-a hajlamos cukorbetegségre. Úgy alakul ki, hogy valamilyen fertőzéskor az immunrendszer valamiért a hasnyálmirigy béta sejtjeit is idegennek gondolja és elpusztítja. Hogy miért, azt nem tudni. Legalábbis én nem tudom.

- beállított inzulin mellett lehet-e még gyerekünk

Persze.
A gyereknek kicsit több esélye lesz 4-6%-kal, hogy valamikor az életében cukorbeteg lesz, mint akinek egyik szülője sem cukorbeteg. Ezt tudomásul kell venni. És azért az sem mindegy, hogy valaki 5 vagy 55 éves korában lesz cukorbeteg, úgyhogy ha lesz gyereketek őt se etessétek cukrokkal. Írtam az elején az a legjobb, ha nincs is odahaza, mert minek.


- van valami mellékhatása az inzulinnak

Hacsak az nem, hogy utána enni kell. :)
Nincs semmi mellékhatása, hiszen természetes emberi anyag, amely minden egészséges emberben a megfelelő mértékben jelen van. A cukorbetegekben nincs vagy csak alacsony mértékben, ezért kell kívülről pótolni, ami csak kezelés, nem gyógymód.
 

Akitlosz

Új tag
"Azt írtátok egységesen, hogy nincs vissza út, pedig mi ilyenekben bízunk, hogy elkezdenek "emlékezni" a sejtek, vagy átálítható tablettára stb."

Nincs visszaút. A sejtek nem kezdenek el emlékezni, mert meghaltak.

Tablettát meg véletlenül se szedjen a párod! Az inzulin fehérje, ezért nem lehet tabletta formájában bejuttatni a szervezetbe, mert a gyomor elbontja és nem kerül be a vérbe.

A tabletták csak felgyorsítanák a hasnyálmirigy kimerülését és így csak ideiglenesen használnának látszólag, idővel sokkal rosszabb lenne.

Nem kell I-es típusú cukorbetegnek semmiféle tablettát szedni. Annyi inzulint kell adni, hogy a normális mértékű legyen a vércukorszint. Idővel lehet, hogy több inzulin kell majd.
 

Akitlosz

Új tag
"Lexon: tényleg hízni szoktak a cukrosok, amint inzulint kapnak, nálad lehet, hogy kevés ch-ra állítottak és azért fogysz, nem lehet?"

Szerintem túlzás, hogy szoktak. Az inzulin nem hízlal. Ugyan már mitől híznának? Míg egészséges volt sokkal több szénhidrátot fogyasztott, csak a testsúly tartásához napi 250 gramm szénhidrát kellene napi 2000 kalóriával számolva, ami teljesen átlagos mérték.

Ennyit meg messze nem engednek enni a cukorbetegeknek.

Azért hízhat kezdetben az inzulintól, mert míg nem kezelték, de már beteg volt, addig a szervezete nem tudta elbontani a szénhidrátot. Most hogy kap inzulint, már el tudja bontani a szervezete a szénhidrátot.

Bár az inzulint kórházban kell beállítani és csak azt szabad enni, amit ott adnak, ami messze elégtelen mennyiség. Kizártnak tartom, hogy a kórházi kaján valaki meghízzon.

Az inzulin csak pótolja ami a szervezetből hiányzik, semmiféle hízlaló hatása sincs.
 

Akitlosz

Új tag
""Honeymoon" :Kedves Bioszaki még több információt!! Levettek a férjemtől vm. extra vért, aminek az eredményére több hétig kell várni, úgy magyarázta nekem, hogy keresik a termelt inzulint.
Számít ennek a mértéke? Ez is ellmúlik, vagy ennyi marad örökre?"

Hetekig kell az eredményre várni? Hol éltek?
Az inzulin termelést csak egyszer szokták megnézni, az elején a diagnózishoz. Ha kevés a termelt inzulin akkor I-es típusú cukorbeteg és inzulint kell adni, gyógyszert nem szabad.

A helyzet romlani fog, de csak szépen lassan. Minél fiatalabb korban lesz valaki I-es típusú cukorbeteg annál viharosabban alakul ki. Azaz 30 év felett jóval lassabban fogy el a saját inzulin.
 

Akitlosz

Új tag
""Túl öreg a fiatalkorihoz és túl fiatal az öregkorihoz" - nekem is szó szerint ezt mondta a doki."

Ez csak régen volt így. A határok már elmosódtak. Még 100 éve sem volt mikor minden I-es típusú cukorbeteg szépen elhalálozott. Ma meg már nem, gyermekeik születnek, akiknek több az esélyük a cukorbetegségre. Ha nem hagyják meghalni a cukorbetegeket, de nem is gyógyítják meg őket, akkor törvényszerű, hogy egyre többen lesznek és egyre idősebb korban is kialakul.

Az I-es típusú cukorbetegségen belül külön alcsoport a LADA latent autoimmune diabetes of adults, ide tartoznak akiknél 30 éves kor felett alakult ki az I-es típusú diabetesz. Egyre többen lesznek.
 

Akitlosz

Új tag
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="BORDER-RIGHT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-BOTTOM: 1px inset">Eredeti szerző agap
39 éves, most 79kg (egy hete még 73 volt) és 188 cm magas.
</TD></TR></TBODY></TABLE>"Ez megütötte a fülem, ugyanis azt írtad, hogy 1-es tipusú cukorbetegsége van. Ebben a korban rendkívül kicsi ennek az előfordulási esélye. "

Frászt kicsi! Ne a 30 évvel ezelőtti helyzetből induljál ki! Egyre többen lesznek 30 év felett is I-es típusú cukorbetegek. Törvényszerű folyamat, ahogy egyre nő a cukorbetegség elterjedése a népességben.
 

Akitlosz

Új tag
- rettenetesen viszket a bőre, leginkább a felső végtagja (mi ez???)

Cukorbetegség egyik kellemetlen velejárója gondolom én.

- normális, hogy 2 percen belül 0,5-et változik a cukorérték?

Persze. Ezek a házi vércukorszintmérők nem alkalmasak igen pontos mérésre és valóban változ(hat) is a vércukorszint. Nem is ugyanannyi az első csepp vérből mint a másodikból.

Úgyhogy 1 mmol/l eltéréseken belül normális.
 

Akitlosz

Új tag
"Mert amikor kórházban voltam, eléggé csalódtam. Pl azt sem értettem, hogy hoygan állítottak be 200g Chra, amikor alig kaptam valamit enni. Vagy fordítva van a dolog, és most eszem sokkal többet, mint 200g de akkor nem tudok mit csinálni, mert különben éhenhalok. Nagyon úgy érzem, hogy sürgősen meg kell tanulnom hogy mi mennyi..."

Kizárt, hogy a kórházban így hagytak volna téged dőzsölni. :) Én 165 gramm szénhidrátot kaptam a kórházban. Teljességgel elégtelen mennyiség. Úgyhogy onnét kikerülve természetesen többet ettem, de az inzulin adagot is emelni kellett. Úgyhogy a kórházi "beállítás" csak egy viszonyítási pont, nem kell hozzá ragaszkodni, főleg mert nem is lehet.

Szénhidrátmérésre meg jó módszer a zsemle. Egyél szendvicset reggeli, vacsorára és azzal könnyű számolni. Egy szabványméretű zsemle tömege 54 gramm, amiből kerek 30 gramm a szénhidrát. Fél zsemle tehát 15 gramm. A belevaló húsban meg úgysincs semmi. Kis uborka, retek, jelentéktelen szénhidráttartalmú.

Ebédnél egy normál adag rizsköret, vagy burgonya az éppen belefér. Szóval egy leves meg egy rendes adag második az belefér 50-55 grammba, még rizsből is.
 

Akitlosz

Új tag
"Még mindig érthetelen, hogy a doki a mai napig nem tudja biztosan, hogy 1. v.2. diabos-e a férjem. Megtartotta ua. a terápiát (étkezési időpontok, inzulin tipus), de idővel levett az adagokból."

Jaj! Akkor hogy kezel, ha azt sem tudja mi a probléma?

Az elején diagnosztizáláskor egyszer aztán soha többet szoktak úgynevezett "terheléses" vizsgálatot csinálni. Ekkor mérik az inzulintermelést és annak változását étkezéskor.

Akinél nincs inzulintermelés, vagy csak alacsony szintű és az sem igazán növekszik étkezéskor, ő 1-es típusú cukorbeteg.

Innét egyértelmű, hogy csak inzulinnal kezelhető. Akinél van rendes inzulintermelés, csak nem érzékenyek rá a sejtek - inzulinrezisztencia - ők a II-es típus. Mivel van saját inzulinja, ezért nála gyógyszerekkel lehet még növelni az inzulintermelést, csökkenteni az inzulinrezisztenciát, illetve többféle módszer, tabletta is van. De őket is lehet inzulinnal (is) kezelni.
 

Akitlosz

Új tag
"A dokid biztosan jól választotta meg az inzulint, ha ő szükségét látja, akkor fog rajta változtatni. "

Na persze. A legolcsóbb inzulinnal kell kezdeniük (Actrapid meg a hasonló a konkurens cégnél). Előírás. Aztán ha "szakmailag indokolt" változtathat rajta, drágábbra.

Én is Actrapiddal kezdtem és én is azt hittem, azért mert az orvos tudja mi a legjobb nekem. Hát nem ez a szempont, hanem a pénz. A kórházban először a legolcsóbb kezelést kell megpróbálniuk, ez a szabály, ezért itt is a sok új cukorbeteg a szerintetek 20 évvel ezelőtti szinvonalú kezelésekkel.

Hanem hiszitek kérdezzétek diabetológusotokat. :)
 

Akitlosz

Új tag
"Mondjuk energiaital az lehet nincs. legalábbis én nem taliztam még vele."

Red Bullból, Bombából, XL-ből létezik lightos verzió. Jók. De tényleg kevés helyen lehet kapni és amúgy is nagyon drágák az energiaitalok.
 

goyo

Adminisztrátor
Fórumvezető
Kedves Akitlosz,

Kérlek használd, a
gombot (a beidézni kívánt üzenet alatt kell rákattintani), hogy követni tudjuk kinek reagáltál.

Egyszerre több üzenetet is beidézhetsz a
gomb lenyomásával minden érintett üzenet alatt. Ezt használva a
gomb megnyomása után megjelennek a beidézett üzenetek... :)
 

kdkata

Új tag
kerdes

Sziasztok!
Fél éve vagyok I. típusú cukorbeteg, 24 éves. Még nem voltak mézesheteim (honeymoon), pedig mindenhol azt olvasom, ez az első hónapokban szokott jelentkezni. Az lenne a kérdésem, hogy ennek feltétlenül jelentkeznie kell, vagy el is maradhat?
Köszönöm a választ!:D
 

poe

Őstag
Szia!
A "mézeshetek" azért van, mert a kívülről adott inzulin hatására lekerül a teher a még működő béta sejtekről és azok utolső erejükkel még képesek valamennyi inzulintermelésre mielőtt végleg kimerülnek. Ez közvetlenül az inzulinkezelés megkezdése után szokott bekövetkezni. Én úgy tudom, hogy előfordulhat, hogy nem, vagy csak alig észrevehetően jelentkezik.
Illetve lehet, hogy most épp ezt éled, de ez majd csak akkor derül ki, ha hirtelen megnövekszik az inzulinigényed.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem az inzulin megkezdése után 2 hónappal teljesen helyrejöttek a béta sejtek. Egyáltalán nem kellett inzulin adni kb 2-2,5 hónapig. Amikor viszont vissza kellett állni az inzulinra, akkor azt teljes gőzerővel, és legalább 3x-os mennyiségben, mint a kezdetekkor. Szóval nem volt túl szerencsés, hogy ennyire "magukhoz tértek" a béta sejtek.
 

manocs

Új tag
öööö, hát én nem is tudtam, hogy ilyen létezik.Lám, tanul az ember, még 3,5 év után is. Ezek szerint nekem nem volt, mert az első évben csak egyre több inzulin kellett, sőt, az elején azt hittük, hogy elég napi 1x a levemir, aztán a végén már napi 3x volt. (3x-i novorapid mellett) Gondolom ahogy egyre jobban "bedöglött" a rendszer :)
 

dg

Őstag
öööö, hát én nem is tudtam, hogy ilyen létezik.Lám, tanul az ember, még 3,5 év után is. Ezek szerint nekem nem volt, mert az első évben csak egyre több inzulin kellett, sőt, az elején azt hittük, hogy elég napi 1x a levemir, aztán a végén már napi 3x volt. (3x-i novorapid mellett) Gondolom ahogy egyre jobban "bedöglött" a rendszer :)


Látod, akkor mégis volt! Pont ez a "rendszer bedöglés" az, amit mézesheteknek hívnak! Eleinte elég kevés (kevesebb, mint később) inzulin is (vagy elhagyható), mert van még sajátja a szervezetnek, aztán viszont kimerül az önerő.
 
Oldal tetejére