Segítség, cukorbeteg lettem!!

agap

Új tag
Segítsetek eligazodni az erdőben!
Todom, ha türelmesen átolvasom a fórumot, akkor kaphatok választ minden kérdésemre, de most türelmetlen vagyok..
A férjemről lenne szó, 2 hónapja hordozta a cukorbetegség minden tünetét, de csak egy hete derült ki (1 típ.,vcsz 19). Rögtön inzulterápia (napi 4x, 170g ch)és ránk zúdult a cukros lét minden nyavajája.
Gyors kérdéseim:
- cukros diéta (jó könyv, receptek) elérhetősége
- hogy illesztettétek be a napirendetekbe az időponthoz kötött ch bevitelt (reggeliznie a kocsiban kell majd stb.)
- beállítás alatt van, még mindig magas a mért érték 13 körül mozog, biztos emelni kell, van -e vissza út?
- elhagyhatja-e valaha az inzulint
- lelkileg miben támogathatnám a leginkább (férfiak, kérlek benneteket, ti válaszoljatok)!!
- 3 hónapja a 11 hetes terhességem (meghalt a magzat) szakadt meg, lehetett-e ennek oka a most kiderült dolog
- beállított inzulin mellett lehet-e még gyerekünk
- van valami mellékhatása az inzulinnak

FELTÉTLEN ÍRJATOK!!!!
 

lizzi

Őstag
Kedves agap!
gyors kérdéseidre megpróbálok gyorsan válaszolni,röviden:
a rendelőben ahová tartoztok biztos tudnak adni pár nyomtatványt,ch táblázatot stb.,kezdetnek szerintem azokat kellene átböngészni és használni és hogy mi a jó könyv meg jó recept ebben a témában az mindenkinek biztosan más.
-hát igen mint ahogy írtad ezután lesz olyan hogy a reggelit kocsiban kell megenni mert éppen idő van vagy a vacsorát is be kell csomagolni mert időben kell megenni de hidd el idővel már nem élitek át ilyen tragédiaként ezeket
-a szomorúság ami ért titeket lehet a cukorbetegség kialakulásának oka de most ne ezen filozzatok hanem próbáljátok a jelenlegi helyzetet a legjobban kezelni
-és persze hogy lehet még gyereketek,és én személy szerint nem tudok olyanról hogy az inzulinnak lennének mellékhatásai
A többi kérdésedre pedig inkább nem válaszolok mert ezeket sosem lehet előre tudni ,sok mindentől függ!!
Kitartást és sok sikert kívánok!!
 

naty77

Új tag
Szia!
Megyek sorban a kérdéseiden. Milyen inzulint kapott a férjed, hányszori étkezéssel? Azt is jó lenne tudni hány éves, hány kilós, milyen magas hozzá, vagyis van-e súlyfeleslege, milyen munkát végez...
Mert a reggeli a kocsiban nem túl jó megoldás, bizonyos inzulinokkal lehet azon annyit csúcsztatni, hogy előtte/utána legyen az ideje. ;) De egyébként a munka mellett nem midnig könnyű...:eek:
Ha adsz emailt privátban elég sok cukros recepetet át tudok küldeni. :p
Sajna amíg nem jók a cukrai addig az inzulint emelik és emelik. De ez miatt kár izgulni. visszaút ebből nincs a jelenlegi állás szerint, és ha sikerül jól beállítani a cukrait, akkor még véletlenül se próbálkozzatok mindenféle csodaszerekkel, mert a jól beállított cukornak többet árt mint használ... :o
Nem vagyok férfi, de el tudom mondani a párom hozzáállását amivel könnyebb Nekem így élni az első perctől. Ő nem tart engem betegnek és nem is kezel betegként. A kisebb hipóknál nem ugrik, de ha látja, vagy mondom, hogy most ez rosszabb helyzet, akkor kiszolgál. Időnként figyelmeztet, hogy idő van, vagy ezt már nem kéne megenni :D Amiben Te még többet tehetsz nőként és háziasszonyként: kísérd el a dietetikushoz, jegyzetelj a diétával kapcsolatban, Neked kell az ő diétáját tartani, bármilyen furcsán hangzik. Ha a családnak tortát készítesz nem könnyíted meg a dolgát, hogy lemondjon. Próbálj egy ideig a tilos dolgokkal leállni, akkor neki is könnyebb lemondani róluk.
Nagyon sajnálom, hogy elvesztettek egy babát, de ennek nem nagyon lehet köze a férjed cukrához. Max a stressz előhozhatot vmit, de ennek azért kicsi az esélye... :(
És ne izgulj, lehet babátok gond nélkül! Ebben az inzulin nem befolyásoló, bár a huncutkodás ;) néha igényel plusz szénhidrátot, erre figyeljetek.
Mellékhatása az inzulinnak? Nincs... Reméljük..
Sok sikert és kérdezz nyugodtan!!!!
 

bioszaky

Új tag
Küldöm az én meglátásaimat is. Én férfi vagyok, bár ettől nem vagyok okosabb. :)

1. A diéta nem azt jelenti, hogy összességéen számolgatni kell a kalórikat, meg hogy csak diétás dolgokat ehet! A lényeg: nincs inzulintermelés a szervezetében, ezt kívülről kell pótolni. A szervezet folyamatosan termel inzulint és ezt még megemeli, amikor étkezünk. Ezt kell másolni.
A hosszú hatású (általában 24 h) inzulin adja az alapot, ami az anyagcsere normélis működéséhez kell. Ezt minden nap be kell adni, különben étkezés nélkül is órákon belül emelkedik a vércukra.
A gyorshatású inzulint (kb 4 h) az étkezésekkor kell használni, mert a szénhidrátok felszívódásához hasonló sebességel dolgozik és kb annyi ideig hat.
2. Nem kell kötötten étkeznie, ebből látható! Ezt valami elképsztően tájékozatlan orvos mondta. Keress rá a neten: "intenzifikált inzulinkezelés" Amikor eszik, akárhányszor akármikor egy nap, a bevitt szénhidrátnak megfelelő mennyiségű inzulint kell beadnia magának. Ezt nem könnyű kiszámítani, a szervezet nem benzinmotor, hogy mindig ugyannnyi anyagra ugyanannyit teljesít. Mégis bele fog jönni. :) Az inzulinigény sok mindentől függ, most erről nem írok.
Ha téved, akkor vagy felmegy a vércukra vagy leesik. Ha leesik, akkor fura érzése lesz, remeg és zsibbad a szája széle, gyengül, lassul a gondolkodása, csőlátás stb. Ezért feltétlenül legyen mindig csoki a kocsiban vagy szőlőcukor! Nagyon alattomosan is le tudni esni a vércukor, szinte észre sem veszi az ember. Csak azt, hogy rossz kedve van, olyan gyenge, nehezen érti meg a dolgokat stb... Abban tudsz segíteni, hogy felismered ezeket a helyzeteket, és ilyenkor ráveszed, hogy egyen/igyon szénhidrátot.
3. Többször kell mérni a vércukorszintet, akkor könnyebb beállítania. Neki kell magát beállítania, mert akkor tud szabadon enni, ha tudja, hogy pl. két szelet kennyérhez mennyi inzulin kell, vagy mennyi kell az ebédnél szokásos mennyiségű rizshez. Ja, vegyetek legalább 2 g pontosságú digitális mérleget, mert akkor mindent könnyen gyorsan le tudok mérni, és abból ki tudjátok számolni, mennyi CH van benne. Max háromezer forint, de én ezervalamenyért vettem.
Gondoljatok bele, hogy neki kell majd minden étkezésnél megbcsülnie, hogy mennyi szénhidrátot eszik, és ahhoz mennyi inzulin kell. Azért rossz az a megfogalmazás, hogy "beállítani", mert - hacsak nem akar robot életet élni - előfordul, hogy kevsebbet vagy többet eszik egy-egy nap. A terápiát, inzulin adagolást kell az élethez, étkezésekhez igazítania.
Az inzulint termelő sejtjeit az autoimmunreakció néhány hónap alatt teljesen kiírtja. ezuétn egyáltalán nem lesz a szervezetében inzulintermelés. Nincs visszaút.
Ez nem betegség. Én azt mondom, hogy fogyatékkal élők vagyunk, csak nem látszik. :) Mintha levágtuk volna a kisujjunkat, nem nő vissza. Ez állapot!
4. Inzulinra szükség van. Ha nincsen saját inzulintermelés, akkor kívülről kell pótolni. Jelenleg vagy inzulinadagoló pennel vagy a hosszú hatású inulint pumpával adják be.
Lehetőség LESZ MAJD még a vércukormérő és pupma egyben, ami tulajdonképpen mesterségesen mímeli a hasnyálmirigy funkcióját. Persze, ebbe is valahogy be kell juttatni az inzulint...
Még jobb lenne, ha őssejtekből inzulintermelő sejteket lehetne előállítani, és azt beültetni. (Nagyon nem olyan egyszerű, máskor...)
Jelenleg is végzik a hasnyálmirigy átültetést, ami nagy százalékban megszünteti a cukorbetegséget. DE állandóan gyógyszert kell szedni, ami legyengíti az immunrendszert annyira, hogy nem löki ki a beültetett szervet. Ez sokkal rosszabb, mert ha mégis kilökődik, az rövid időn belül halálhoz vezet. Ezért csak kritikus esetben ajánlott.
5. Amit fent írtam, az a legfontosabb, hogy vedd észre, ha leesik a vércukra. Ne lepődj meg, ha ő ellenkezik, és tagadja. Ez normális, más is ilyen ilyenkor. Légy határozott! :) Minél előbb rázódjatok bele ebbe az új életformába, nem kell ezzel olyan nagyon foglalkozni. Legyen olyan dolog, mint ha szemüvege lenne. Számolni kell ezzel, de: ehet édességet, ehet bármikor. Azt kell megtanulnia, mikor és mennyit.
És ne bánkódjon, minél előbb jusson el oda, hogy ez van, de ezzel még remekül el lehet élni.
5. A gyermeknemzéshez az ő hozzájárulása minimális, semmilyen összefüggés nincsen. Jól vezetett terápis esetén, ami sokaknak sikerül, lehet gyereke. A magas vércukorszint valszeg csökkenti a termékenységet IS, dehát a szövődmények miatt ezt kell elkerülni. Ha nincsenek szövődmények (amit a magas vércukorszint okoz), akkor alig van különbség közte és egy egészséges ember közt.
6. Az inzulin a szervezetben is van, nem gyógyszer, nincsen mellékhatása. A hibás terápiának lehet mellékhatása.

Eszetekbe ne jusson cukorbetegenek készült termékekbe ölni a pénzeteket!!! Azok inkább a II. típusú cukorbetegeknek érik meg. Az a lényeg, hogy kerüljétek a gyorsan felszívódó (nagy glikémiás indexű) ételeket.
 

agap

Új tag
Most tényleg meghatódtam, 2 órán belül, hogy feltettem a kérdéseimet ti már válaszoltatok is!!!!
Próbálkoztam egy mási fórummal, de 3 nap után (0 reakció) feladtam és átjöttem ide, ezért néhány dolog elavult.
Inzulin: 5X Humulin R és N felváltva, 6-15 egységig az étkezésektől függően.
Kötelező 6 étkezés, beállított időpontban.
39 éves, most 79kg (egy hete még 73 volt) és 188 cm magas.

Azt írtátok egységesen, hogy nincs vissza út, pedig mi ilyenekben bízunk, hogy elkezdenek "emlékezni" a sejtek, vagy átálítható tablettára stb.
Tudom, hogy nehéz erre válaszolni, de én szeretném tudni, hogy mi lehet a legjobb és a legrosszabb kimenetele a helyzetnek.
Ja, és nem tudom mi az a hipó???
Ezek szerint ne is keressek Ch-al kiemelten foglalkozó szakácskönyvet?
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Agap!

A legfontosabbakat leírták az előttem szólok. Azok nagyon nagy segítséget jelentek minden tekintetben.
Az teljesen normális, hogy egy napon belül leesik a cukorszint 15-ről 6-ra. Mármint a folyamat normális, de a 15-ös cukorsziint nem kívánatos. Ettől ez még máskor is elő fog fordulni, főleg az első hetekben, hiszen a férjed szervezete most kezd hozzászokni az inzulin terápiához. Eddig "megpróbálta" önmaga helyrehozni a magas cukorszintet, most hitelen itt van a "segítség" vagyis a kívülrő bejuttatot inzulin. Ezzel is meg kell bírkóznia.

A hipo, vagy hypo az az alacsony cukorszint, vagyis hypoglikaemia (hipoglikémia) röviditése. Még az orvosok is így mondják röviden hiponak, nyugodtan használhatjátok ti is. Hiponak kb. a 4 mmmol/l alatti értéket tekintjuk, de ez is változhat egyénenként, hogy ki mikor érzékeli. Sőt, ha a 15-ös cukorról hirtelen esik le 6-ra, mint amit írtál, az érzés akkor is lehet hipo érzés, holott valójában a 6-os érték egy nagyon jó, és kívánatos érték.

Mi, régebb óta cukorbetegek tudjuk nagyon jól, és ezt az orvosok is elismerik, hogy igazából minden cukorbeteg a maga orvosa, a tényleges orvosa pedig a segítője. Ezen a fórumon én szerintem pedig egymás orvosai, tanácsadói vagyunk

Ehhez a közös munkához sok sikert kívánok Neked, Nektek.

Kata
 

Lexon

Új tag
agap,

én férfi vagyok, 35 éves, 1,5 éve diagnosztizált diab... szóval hasonló cipőben járok. Az én versenysúlyom 72-73 kg volt, de amióta ez az egész előjött, folyamatosan fogyok. Jelenleg azzal küzdök, hogy a 60-at ne lépjem át - nagyjából 61-62 kg vagyok. Nekem eleve furcsa, hogy ő azonnal hízni kezdett, de lehet, hogy ez a normális és az én helyzetem a ritkább.
Az előttem szólók tényleg jól összefoglalták a dolgokat.
Nekem a párom az, aki igazán sokat tesz azért, hogy ezt az egészet elfogadjam. Főleg az első fél év volt nagyon nehéz lelkileg (heti 2-3 sírás, némi depressziós hangulat...). Talán azért is, mert édesapám is 1-es diabos volt, és mindazt végig éltem mellette, ami talán rám is vár (bár nagyon sokat teszünk azért, hogy ne így legyen).
A lelki támogatás mellett sokat jelentett, hogy odafigyelt minden mozdulatomra. Bár nem akarta, hogy észrevegyem, de nem tévesztett szem elől, sokszor előbb észrevette a hipóimat, mint én :)
Sütit/tortát sem süt kevesebbet, egyszerűen átalakította a sütést/főzést (fruktóz, lassan felszívódó CH-k, teljes kiőrlésű cuccok, alacsony GKI-s termékek). Igaz, hogy kevesebbet, de most is ehetek sütiket. Nekem egyedül a gombócokkal van bajom, azoktól elszáll a vc-m (12-14-ig).

A gyerekvállalás nem lehet probléma jól karbantartott vércukorszint mellett. Nekem kétéves a kisfiam, és egy hónap múlva ismét szülünk! Én is csak bátorítani tudlak Benneteket, hajrá! (Ahogy naty77 írta: a plusz CH-bevitelt ne felejtsétek el!)

Egy kérdésem lenne: volt a párod felmenői között 1-es diabos?

Lexon
 

christina

Őstag
Szia agap!
Nekem a (két hét múlva) 2 éves fiam diabos 1 éve, és én a Dr. Fövényi József-Papp Rita Cukorbetegség és diéta című könyvét vettem meg. Szerintem elég jó, csak mi kevésbé tudjuk még hasznát venni, mert a legtöbb ételnek magasabb a ch tartalma, mint amit mi ehetünk ebédre!
De felnőttnek tökéletes!
Ahova jártok dokihoz, ott is érdemes rákérdezni, mert szokott nekik lenni gyógyszercéges diétás füzet.
Az evés időpontjaival nekünk is gondunk volt, mert mindig cipelni kell a kaját és kötött a séta és a játszótér egy ilyen kicsivel. De ha nekünk sikerült nektek is fog!! :) Meg kell szokni!
Már előttem is írták, de ismétlés a tudás atyja.... jelenleg az 1. tipusú diabetes nem gyógyítható, csak kezelhető!!! Ne dőljetek be csodaszereknek és csodadoktoroknak! Csak pénzbe kerül, de nem használ! Ezt gondolom a többiek is így gondolják, mert különben nem lennének itt! ;)
Sok sikert és türelmet kívánok a kezeléshez! Fel a fejjel!:)
 

bioszaky

Új tag
Agap, én biológusként is tanultam, meg utánanéztem a dolgoknak. Röviden: az I. típusú cukorbetegség esetén az immunrendszer elpusztítja az inzulintermelő sejteket. Emiatt nincs és nem is lehet újra inzulintermelés. Az állapot a tudomány jelenlegi állása szerint végleges. (ez van a katonakönyvemben is :-D) Persze, ahogy haladnak a kutatások kb 10 múlva lehet megoldás. De nem érdemes erre várni, inkább minden nap mérni és számolni. Úgy fog menni, mint a levegővétel!
A Humulin R a gyorshatású, amelyet étkezéskor használtok. DE ma már van sokkal jobb, amelyiknek a hatása csak kb 3 óráig tart. Tehát pont az étkezéssel bevitt CH feldolgozával párhuzamosan. Célszerű lenne azonnal áttérni rá. Pl.: Humalog, Apidra, [SIZE=-1]Novorapid[/SIZE].
A Humulin N a hosszú hatású kb 12 óráig tart ki, ehelyett is érdemes lenne (majd ha szükséges) a mai 24 órás hatású inzulinok közül választani: Lantus, (most nem jut eszembe a többi). Gondolom, most csak éjszakára ad magának hosszú hatásút.
Ja, igen, Egyelőre, max. egy fél évig van még inzulintermelés, ezért könnyebb beállítani a szükséges inzulinmennyiséget. Ha hiányzik egy kevés, azt a szervezet tudja pótolni. Ez az ún honeymoon időszak. :-D
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nahát, már nem is tudok mit írni :)

Lexon: tényleg hízni szoktak a cukrosok, amint inzulint kapnak, nálad lehet, hogy kevés ch-ra állítottak és azért fogysz, nem lehet?

Agap: szerintem sem lehet köze az elhalt babához a férjed bajának!! Nagyon sajnálom... És szeretnék csatlakozni Bioszakyhoz, vannak sokkal modernebb inzulinok, amikre célszerű lenne áttérni, talán még az elején, úgy könnyebb lesz. Lantus vagy Levemir mint bázis és Novorapid vagy Humalog vagy Apidra, mint gyorshatásúak. Ezek mellett nem kell az autóban reggelizni! Hova jártok kezelésre?
Egyébként én úgy tudom, hogy ha egy cukorbeteg férfinak nincsenek szövődményei (márpedig a betegség elején ez kizárt), akkor semmi befolyása a nemzőképességre a normálisan karban tartott cukorbetegség. Sokkal veszélyesebb a nőknél, mert ugye kihordani egy babát cukrosan azért egészen más.
 

agap

Új tag
Köszönöm nektek!
Még meget néhány kérdés?
A félinformációk miatt biztos tudatlannak hatnak a kérdéseim, de most ez számít a legkevésbé!
"Honeymoon" :Kedves Bioszaki még több információt!! Levettek a férjemtől vm. extra vért, aminek az eredményére több hétig kell várni, úgy magyarázta nekem, hogy keresik a termelt inzulint.
Számít ennek a mértéke? Ez is ellmúlik, vagy ennyi marad örökre?

A nagymamájával (anyai) kapcsolatban szól úgy a családi legendárium, hogy a cukor vitte el fiatalon. Kicsi, törékeny asszonyka volt (1?).
A férjem betegségének (1-2) tipusa, bár én határozottan 1-est írtam, de a doki szerint bizonytalan. "Túl öreg a fiatalkorihoz és túl fiatal az öregkorihoz"- mondta
Az ÁEK-ben kezeli (volt Honvéd Kórház) egy nagyon meggyőző dokinő.

Az inzulin váltás zökkenőmentes?
Ha valakit beállítanak vm.-re az elején az várhatóan évekig marad is?
 

Lexon

Új tag
agap,

Amit most néznek neki, az a c-peptid mennyiségének meghatározása. Nekem is megtették ezt, akkor 1,86 értéket mértek. Azt mondták, ez egész jó. 2006. májusban volt a vérvétel, 3 hónapot kellett várni az eredményre. Aztán mégegyszer vettek vért, azt 2006. novemberében. Azóta várom az eredményt... :( Állítólag pénzkérdés, mert a kórháznak nincsen pénze a teszthez szükséges anyagokra.
A c-peptid meghatározással azt látja a doki, hogy a szigetsejtek mennyire aktívak még, ugyanis ők termelik az inzulint a szervezetben. Ha kevesebb, mint az átlagos esetekben, akkor 1-es típusú, ha több, akkor 2-es.
Amikor a szénhidrátot megeszi a delikvens, akkor a hasnyálmirigyben termelődik egy un. pro-inzulin. Ebből nagyjából azonos arányban inzulin és c-peptid keletkezik. Mivel a máj az inzulin nagy részét visszatartja, a c-peptid pedig teljes egészében bekerül a vérkeringésbe, a c-peptid mennyisége pontos képet ad a saját inzulintermelésről. Ráadásul a kívülrő bevitt inzulin nem tartalmaz c-peptidet, ezért lehet inzulinterápia mellett is mérni a c-peptidet.
Mivel autoimmun betegségről van szó, a c-peptid értéke folyamatosan csökkenni fog, és ahogy Bioszaky írta, egészen a nulláig...
Remélem, nem voltam túl bonyolult...

"Túl öreg a fiatalkorihoz és túl fiatal az öregkorihoz" - nekem is szó szerint ezt mondta a doki.
A párod folyamatosan fogja mérni, ellenőrzni a vércukorszinjét, és ha egyértelmű változás van, akkor követni kell vele a bevitt inzulin mennyiségét is. Magyarul nem biztos, hogy évekig ugyanaz marad.

Az inzulinváltásról nem tudok írni, mert nekem még nem volt. Bár egyesek szerint az Actrapid/Insulatard páros elavult. Nekem is váltani kéne?

Lexon
 

agap

Új tag
Tegnap hazavittem a hozzászólásaitokat (először finoman körbejártam, hogy mit szól az én partizán akciómhoz), ma beolvastam neki a lényeges infókat (még otthon van betegállományban és nincs netközelben). Inspirálja a dolog (bár hajlamos a bajt bagatelizálni), VOLT EGY KÉRDÉSE:
Mi a remisszió?? (Utolsó reménysugár)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Agap!
Egyik előző leveledben írtad a gyógyulásban reménykedve, hogy "emlékezik" az inzulin termelő sejt. Hát valami hasonló némelyeknél történik, de az igazi diabétesz gyógyulás, vagy gyógyítása még a jövő feladata.

Amikor én cukorbeteg lettem 13 évvel ezelőtt, akkor az inzulin terápia megkezdése után kb. két hónappal el lehetett hagyni az inzulint, csak a diétára kellett figyelnem. Az orvosom felvilágosított, hogy ez csak egy átmeneti folyamat, ugyanis a betegség felfedezése előtt, de már cukorbetegen az inzulin termelő sejtek (béta sejtek) kimerültek. Amint megkezdődött az inzulin terápia, a maradék ép sejtek meg tudtak "pihenni", és az általuk termelt inzulin elegendő volt a diéta mellett a CH egyensúly megtartására. De mivel ez egy autoimmun betegség, ahogy Lexon írja, az ép, de kevés számú működő sejteket is újra megtámadja az immunrendszer. Ebben az időszakban végzik el a c-peptid vizsgálatot, ill. ekkor van értelme a terápia felállításához.

Szinte kivétel nélkül "elkeserítettünk" Benneteket, hogy egyelőre nincs gyógyulás, csak megfelelő kezelés. Tehát, ha részleges, vagy teljes javulás következik be, akkor tudjátok, hogy az csak átmeneti, nehogy csalódás érjen, ha esetleg az orvosotoktól nem kaptok megfelő, vagy elegendő tájékoztatást. Nálam ez az átmeneti állapot kb. másfél hónapig tartott, de fel voltam készülve a későbbi inzulinozásra. Ez csak keveseknél fordul elő, és nem is volt semmi előnye, vagy haszna, így működött a szervezetem.

Üdv: Kata
 

szolnok

Új tag
Agap!
Értzem rajtad az ujjoncok teljesen érthető pánikolásást. 2-3 hónap múlva rájössz, belejöttök és rutinból megy minden. Bioszakynak igaza van, bázisnak kérjetek a majd 24 órán át ható Lantust és mellé valamilyen gyorsan ható inzulint. /van más fajta is , ha a lantus nem válna be./ Ezzel rugalmas az étkezési idő mivel a bázis ad egy alap inzulin szintet, és csak akkor adod a gyorsat mikor eszel. Ha belejössz és nem félsz majd! , ezt a férjednek üzenem, magad állitgasd az inzulin mennyiséget mert mindenki a maga legjobb orvosa. Ha magas, plussz rászúrsz, ha alacsony eszel. Mindent lehet enni csak mérni kell. Nyersanyagban, mert mindennek van /majdnem / ch/szénhidrát tartalma.
Mindig minden szituban legyen nálla szőlő cukor, hogy ha elkezd bedobogósodni a szive, zsibbad a szája, vagy elönti a víz , esetleg nem tud jól koncentrálni azonnal vegyen be 2-3 szemet és mérjen cukrot, és ha lell egyen még valamit. Az inzulin jobb mint a tabletta. /aztmondják/
Babátok lehet az tuti, a vetélésnek szerintem sincs ehhez köze. A jó szex viszont csökkenti az inzulin szintet, erre figyeljetek. !
Itt biztosan segít valaki mindig mert itt mi mindannyian egycipőben járunk.
Szóval nix bekakkantyú kialakul minden .!!!!!!!!!!!!!!!!
 

bioszaky

Új tag
agap, a remisszió csak időleges javulás. Ez a honeymoon jelenség csak hónapokig tart, arra kell kihasználni, hogy megtanuljátok a terápiát. Eleinte alig kell inzulint adnotok, előfordulhat, hogy egyre kevesebbet, majd a folyamat megfordul. Egyebeket leírták.
A kialakítás gyors lefolyása arra utal, hogy I.-es típusú diabetesz alakult ki. Ezt erősíti meg, hogy nagyon magas a vércukorszint. Persze, majd a c-peptid vizsgálat hoz biztos eredményt, de a gyakorlatban ezek a tünetek már biztossá teszik. A II.-es típus esetén van inzulintermelés, de a sejtek nem eléggé érzékenyek rá. Ekkor fokozatosan emelkedik a vércukorszint, évek alatt, szinte észre sem venni a bajt, csak amikor már komoly szövődmények vannak.

Úgy képzeld el a terápiát, mint amikor egy piaci mérleget kell egyensúlyban tartanod. Az egyik serpenyőben a táplálék, a másikban az inzulin. ÉS azért írtam piaci mérleget, mert bizony sok minden egyéb befolyásolja a szükséges inzulin mennyiségét. (leginkább a testmozgás, betegség és az időjárás)
Tehát ez nem olyan, hogy beállítanak, aztán azzal élsz. Ha többet eszel, több inzulint adsz. Ha egész nap nem eszel, akkor csak a hosszú hatásút adod. Igen, ezzel együtt kell élni, nem lesz változás, eltekintve a honeymoon-tól.

Na, akkor példa
Reggel eszem 3 zsemlét (amikor jólesik, félhét és nyolc között), és adok 15 egységet, ha a vércukorszintem 3-6 között van. Minden étkezés előtt mérünk, ugye. Ebéd (amikor jólesik!) hús rizzsel, ismert mennyiségben szokott 16 ergység inzulinnal. Délután sok idegeskedés, tárgyalás, emiatt 16 órakor meg is mérem a vércukorszintemet. 7 felett van, adok 1 egységet, hogy lejjebb vigyem (számítása lejjebb). Vacsora fél hét körül, akkora ismét 3-6 közötti a vércukorszintem. OK, akkor jöhet a vacsora 100g CH rizs és hús, amire 14 egység inzulin kell. Viszont még szeretnék enni két banánt. OK, a banán összesen 200g, amelyben 50g CH van. Mennyi plusz inzulin kell? 100g-ra 14 egység, akkor 50-re (amely fele annyi) fele annyi. Azaz még további 7 egységet kell beadni.
Rögtön ki is tudod számolni, hogy 10g szénhidrátra mindig kb 1,4 egységet kell adnod. Nem kell aggódni a tört értékek miatt, úgysem lehet tökélesen csinálni.
Lefekvés előtt 22h körül ismét mérek, beadom az esti inzulint (speciel én a vacsoraival együtt adom, ki kell tapasztalni, kinek, mi jó). Lehetőleg 5-7 között legyen a vércukorszint.
Ha több, korrigálni kell. Hogyan? Ezt is ki kell tapasztalni. Hány egység inzulin kell ahhoz, hogy 1 vagy 2 egységet csökkenjen a vércukorszint. Nekem (78kg) kb 1 egység inzulin 2 egységgel csökkenti a vércukorszintet. DE ez nagyon változó.

Az inzulinváltás nálam szinte egyik napról a másikra ment. Másoknak kicsit hosszabb ideig tart. A különböző inzulinok mindenkinék kicsit másként hatnak. Rövidebb vagy hosszabb ideig, mint a papírján. Pl. a 24 órás esetleg csak 18 óráig hat.
 
Oldal tetejére