Segítség, cukorbeteg lettem!!

tímeácska

Őstag
Ha ugyanazzal a tűvel ugyanolyan mélyre szúr, sem feltétlen mindíg azonos a felszívódás gyorsasága, sőt, ha esetélegesen van egy kis csomócska már a bőr alatt, amit nem feltétlen vesz észre az ember... Nem is kell csomó, elég, ha tömöttebb a bőrréteg alatti szövet.
Mátémnak volt, hogy egy időben a hasába adott inzulinra (akármelyik fajta -akkoriban 3 féle inzulint kapott naponta-), hatalmas (akkor még csak 2 éves gyerekhez képest ~2,5 cm átmérőjű) piros folt jelent meg, de Neki nem igazán hasonlított szúnyogcsípésre. Ez egy éles határral körülírt bőrpír volt, ami forró tapintatú volt. Kb. 3 nap alatt tűnt el teljesen. Nem igazán tulajdonítottak ennek az elváltozásnak nagy jelentőséget, mivel Máténak csökkent IgA-ja van... Pedig (szerintem) épp' ezért kellene jobban odafigyelni az allergia-gyanús jelenségekre... Azt csináltam, hogy mivel ez elég lokális jelenség volt, így nem adtam pár héten kersztül a pocakjába... Kb. 2 hónap után próbálkoztunk megint a hasba adással, és már nem jelentkeztek ezek a tünetek.
 

agap

Új tag
A fórumnak az lenne a célja, hogy mindenki választ kapjon a kérdéseire...
Szeretettel üdvözlünk!

Pár nappal ezelőtt utaltam egy magasabb értékre, itt a pontos megnevezés: Hemoglobin Alc (határérték 4,8-5,9) 13,8 volt.
Mi ez? Miért vizsgálják? Miért mondta azt a doktornő, hogy magasabbra számított és ez sem segít neki eldőnteni a betegség típusát?
A kávé élettani (cukorra gyakorolt hatásáról) nem találtam infót, szerintetek? A férjem esetében lecsúszik napi 4 is.
 

naty77

Új tag
HbA1c: (ejtsd: hemoglobin á-egy-cé) a vérfesték szőlőcukorral kötődött része, amely nem diabéteszeseknél 4-6% között van. Minél magasabbak a vércukorszintek, annál magasabb a HbA1c is, amely az előző 6-8 hét átlagos vércukorszintjét tükrözi. Jól beállított cukorbetegeknél 6-7% között, közepes anyagcsere-állapotnál 7-8% között mozog a HbA1c. Tudni kell, hogy 8% feletti szinteknél erősen felgyorsul a cukorbetegség késői szövôdményeinek kifejlődése. A HbA1c-t inzulinnal kezelt cukorbetegeknél háromhavonta, inzulin nélkül kezelt diabéteszeseknél évente egy-két alkalommal kívánatos mérni. Meghatározása ma már minden nagyobb kórházi- és rendelőintézeti laboratóriumban rutinszerűen történik.

A koffein van akinél emeli a cukrot, van akinél nem. Ezt ki kell figyelni.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
A fórumnak az lenne a célja, hogy mindenki választ kapjon a kérdéseire...
Szeretettel üdvözlünk!

Pár nappal ezelőtt utaltam egy magasabb értékre, itt a pontos megnevezés: Hemoglobin Alc (határérték 4,8-5,9) 13,8 volt.
Mi ez? Miért vizsgálják? Miért mondta azt a doktornő, hogy magasabbra számított és ez sem segít neki eldőnteni a betegség típusát?
A kávé élettani (cukorra gyakorolt hatásáról) nem találtam infót, szerintetek? A férjem esetében lecsúszik napi 4 is.
Szerintem a 13.8 nem lehet egy 2-es típusú diabosnál, nem hiszem, hogy ez nagyon kérdéses lenne, hogy melyik típusú diabja van.

Majd ti is jól kitapasztaljátok, hogy van, akinek bizonyos ételek-italok megemelik a vércukrot, ahogy Naty is írta és van akinél nem (cukorbetegekről beszélek persze :)), ez egyéni, gondolom ezért sem találtál erről infokat. A kakaó és a tej is ilyesmi a cukrosoknál, van aki nem tud tejet inni, van, akinek meg csak simán be kell számolni az 5gr CH/1dl-t és minden ok. Amúgy nem lehet, hogy a tej miatt ment fel a cukra, ami a kávéban volt? Nekem a tej nem emeli nagyon, de ha kávéval együtt iszom, akkor mindig kell rá plussz egység inzulint adnom. Szóval az sem mindegy, hogy mit mivel eszünk. Olvastál már a glikémiás indexről? Sokat segíthet kiigazodni a kaják között és megérteni, hogy hogy lehet, hogy 2 kaja másképp hat rá, az egyik felviszi, a másik nem, holott elvileg ugyanannyi a CH-juk.
 

szolnok

Új tag
Agap!

Van egy fórum ahol a HbA1c a téma. Hátha ott is találsz érdekeset. A cél érték tartása szinte lehetlen az I tipusu diabosok nagy százalékának . A 7-7,5 közötti már elérhető és jónak tartott/nem a legjobb persze.

HbA1c:
HbA1c vagy glikohemoglobin a vörösvértestekben található és a vért vörösre festő hemoglobin egy formája, melyben a hemoglobinhoz glükóz (cukor) köt. A glükózzal kötésben lévő (glikozilált) hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest (százalékban kifejezve) a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere. Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt három hónapban (hosszútávú vércukor).

Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin alegység köt cukrot. A kötés egy darabig instabil, de pár óra múlva stabilizálódik és vissza nem fordítható lesz: a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Ennek következtében a HbA1c forma élettartama a vörösvértestek élettartamától függ. A glükóz kötése a hemoglobinhoz nem enzimek segítségével történik és különböző glikozilált hemoglobin formák jöhetnek létre. Hogy a méréseket és így a cukorbetegség kezelését az egész világon standardizált körülmények között lehessen végezni, a münsteri IFCC (Institute for Collaborative Classification) egy munkacsoportja a HbA1c-t választotta ki mérendő paraméternek, mert ez a glikozilált forma stabil. A HbA1c-ben a glükóz a hemoglobin béta-láncának N-terminálisához köt (ez egy valin aminósav).

A HbA1c cukorbetegeknél háromhavonta kerül ellenőrzésre. A HbA1c érték nem értékelhető, ha a vörösvértestek hemolitikus betegségek során elpusztulnak, például fertőzések során, mérgek hatására vagy egyes örökölt betegségeknél.

A cukorbetegség kezelésének a célja, hogy a HbA1c érték 6,5% (de inkább 6%) alatt maradjon, hogy a cukorbetegség hosszútávú szövődményei csak később vagy egyáltalán ne jelentkezzenek. A HbA1c érték nem alkalmas a cukorbetegség diagnózisának megállapítására, 6% feletti értékek azonban alátámasztják a diagnózist. Mivel a kötés egy darabig instabil és csak pár óra múlva stabilizálódik, átmeneti magas vércukorértékek a HbA1c-értékkel alig mutathatók ki. Ezzel ellentétben a múltbeli átlagos érték jól látszik. Egészségeseknél az érték 4-6%. Mivel a normális tartomány laborról-laborra változik, minden egyes leletnek tartalmaznia kell az adott labor határértékeit.

Az alábbi táblázat a HbA1c értékeket felelteti meg az átlagos vércukor koncentrációknak. Az értékek csak becslésként használhatók.
HbA 1c% 4,7; 5; 5,3; 5,6; 5,9; 6,2; 6,5; 6,8; 7,4; 8; 8,6; 9,2; 9,8; 10,4; 11,6;

átl.cu.sz. 70; 80; 90; 100; 110; 120; 130; 140; 160; 180; 200; 220; 240; 260; 300;
mg/dl
átl.cu.sz. 3,9; 4,4; 5; 5,6; 6,1; 6,7; 7,2; 7,8; 8,9; 10; 11,1; 12,2; 13,3; 14,4; 16,7;
mmol/l
Az átlagos vércukorszint HbA1c-értékre való átszámolásához az alábbi formula használatos:

HbA1c [%] = (Átlagos vércukorszint [mg/dl] + 86) / 33,<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

Mmol/l és mg/dl között a váltószám 18
 

Kató

Új tag
II-es tip. cukorbetegek a normálisnak ítélt határértéken belül tudják tartani a cukorértéküket? Mi az elérendő cél, ami még elfogadható? A férjem mindig magas éhomi cukrot mér (7,5- 8.5) ez reggeli után még emelkedik és kb. 1/2 11 körül már 5.8- 6.5 értéket mér, s aztán egész nap hasonlókat. De bármit teszünk, a reggeli érték nem változik. Egyáltalán lehet ezen változtatni, vagy ez egyéni sajátosság? Ha alakítható, szerintetek mit kell tenni?
Csak gyógyszeres kezelést kap, reggel 1mg Dialosa este 2 mg Avandamet.
Lehet, hogy az esti gyógyszeradagot kellene emelni? A diabetológusa nem sok segítséget ad ezért kérek most Tőletek segítséget, biztos nagyobb tapasztalatotok van, mint ami nekünk eddig összegyűlt. Olvasok a témáho kapcsolódó cikkeket de esetünkre még nem találtam útbaigazítást.
 

szolnok

Új tag
Az az igazság, hogy a cél valóban egymás segítése, de itt csak inzulinnal vannak tapasztalataink, lévén inzulinnal kezelt diabosok.
 

bioszaky

Új tag
Reggel, főleg hajnalban az szervezet kevésbé érzékeny az inzulinra. Legalábbis nekem ezt mondták, meg láttam ilyen digramokat. Azért megy fel a férjednek a vércukra, mert az amúgy is lanyhán reagáló sejtjei, ilyenkor még lustábbak.
A testmozgás növeli az inzulinérzékenységet, nagyon sokat segít. Főleg, ha elhízott, bár ez esetben a fogyás akár a cukorbetegség megszűnéséhez is vezethet.
Sajnos, itt nem tudok olyanról, aki ismerné a tablettás kezelést. Ha leírod, hány kiló és milyen magas, mikor mennyit és miből szed a férjed, és mikor kb. mennyit eszik. Talán valakinek lesz ötlete.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kató!
Én is inzulinos vagyok, és egymáson valóban tapasztalati úton segítünk. Így a gyógyszeres terápiához én sem értek, de az jutott eszembe, hogy ha a férjed régóta (több éve, vagy évtizede) diabos, akkor elképzelhető, hogy ezentúl a gyógyszeres terápia mellé be kellene vezetni a napi egyszeri (általában esti) inzulin adást. Irtad, hogy mindig magasabb értéket mér reggel. Régebben jó volt a reggeli cukra, és csak az utóbbi időben lett rendszeresen magas? Mert ezek ismeretében valóban a terápia módosítására van szükség, de nem javaslom, hogy orvos nélkül ti emelgessétek a gyógyszer adagot. Nem biztos, hogy a mennyiségen múlik, lehet, hogy a minőségen, vagyis más összetételű gyógyszerre, vagy az egyszeri inzulinra lenne szüksége. Nem csak a megfelelő terápiát és minőséget, hanem a megfelelő orvost is meg kell találnotok. Ebből az első a orvos kell, hogy legyen.

Üdv:Kata
 

Kató

Új tag
Kata!
A történet hosszú de rövidre fogva: kb. 4 éve tudtuk meg, hogy cukorbeteg. Elkezdte a gyógyszeres kezelést de mivel a gyógyszertől ment a hasa és fogyott hirtelen 4-5 kilót másik gyógyszert kért. Annál is ugyanezt tapasztalta s szép lassan tojt az egészre, hiába rágtam a fülét nem foglalkozott a betegségével. Így telt el kb. 3 év és idén áprilisban agyvérzése lett. Túl vagyunk a kórházi kezelésen és egy carotis műtéten. (Minden lusta embernek intő példa legyen ez!) A kórházban beállították a gyógyszereket, azóta mindent megtesz az egészségéért, ezért mozgatok meg minden segítséget, hogy el ne veszítse a hitét és javuljon. Nem kövér, 24-es BMI szerintem ideális. Igaz nem sokat mozog csak az elengedhetetlen kerti munka a rendszeres mozgás. De hízásra nem hajlamos (irígylem is érte). Sok főzeléket, zöldséget, gyümölcsöt eszünk, cukor semmi csak édesítő.
 
39 éves, most 79kg (egy hete még 73 volt) és 188 cm magas.

Ez megütötte a fülem, ugyanis azt írtad, hogy 1-es tipusú cukorbetegsége van. Ebben a korban rendkívül kicsi ennek az előfordulási esélye. Én egy belgyógyásszal konzultálnék, ugyanis más betegség is okozhat hasnyálmirigy nemműködésre utaló jeleket. Egy kollegám apjának a lépjével volt pl probléma, a lép eltávolítása után a 20-as cukor rendeződött normálértéken. Ettől függetlenül azt tanácsolom, ne stresszeljetek rajta, nekem is sokan mondták, hogy az inzulin beállítása után minden rendeződni fog és ha belejön, akkor rutin része lesz a napi teendőknek. Én hálistennek még nem szorulok inzulinra, de sajnos az idő előrehaladtával én is kerülhetek ilyen helyzetbe.
 

agap

Új tag
Kedves Elhasználó!
A betegségének típusa még mindig kérdéses, a vizsgálatok alapján (még nem volt meg minden) "csak" az extrém magas vércukor és az acetonos vizelet volt kimutatható. A tünetek közül minden az 1tp.-ra utal.

Érdekes élmény, ahogy az alternatív gyógymódok kereskedelmi képviselői megtaláljákj az embert a csodaszerekkel.

Van néhány kérdésem:
- rettenetesen viszket a bőre, leginkább a felső végtagja (mi ez???)
- egyre rondább a hasi bőrredő, ahova beadja a cuccot (már összefüggöen piros, erősen allergizálódott terület) és nem akarja máshova beadni!!!
- normális, hogy 2 percen belül 0,5-et változik a cukorérték?

Amúgy, egyre inkább beletörődünk a helyzetbe, nektek is köszönhetően!
 

napocska

Őstag
Agap!
Én kipróbáltam a fiam tűjével, hogy hol milyen a szúrás, a karomban, combban és farban alig éreztem, hasban volt szerintem a legkellemetlenebb. Az én kisfiam csak a karjába szeretné mindig kapni, őt is nehéz meggyőzni, hogy engedje máshová is.
 

bioszaky

Új tag
agap, ha az alternatív gyógymódok hatásosak, akkor igazolják kísérletekkel. Kettős vak próba, azaz sem a beteg sem az orvos nem tudja, melyik szer a gyógyszer és melyik a placebo. Ilyet nem szoktak csinálni.
A homeopátia a kuruzslás csúcsa. Az maga a vegytiszta marketing. Gyógyszerhez hasonlító dobozkák, meg fiolák. Még azt is ráírják, hogy az esetleges mellékhatásokról kérdezze... No, itt az egyetlen pozitívuma a hoemopátiás szereknek: ezeknek ugyanis kizárt, hogy bármilyen mellékhatásuk legyen. Kár, hogy főhatásuk sincs! :)
Ott hatóanyag nélküli, desztvizet/pirulát adnak el, és azt mondják, hogy a hatóanyag nyoma van benne. Érdekes módon, minél kevésbe van benne, annál hatásosabb. :) Ja, és a nyomokban levő szerek pedig teljesen közönséges gyógynövények, ásványok, amelyek nagyobb mennyiségben is csak szerény hatásúak. Totál pénzkidobás hoemopátiás szert venni.
De lehet egyszerűen is: George Lucas hogy-hogy még mindig cukorbeteg? Ha létezik hatásos terápia, ő alkalmazná. ha a homeopátia elvét valaki bionyítani tudná, akkor fizikai és lehet hogy rögvest orvosi Nobel-díjat is kapna.

Ha magas a vércukorszint, akkor lehet ez a viszketés. Persze, ez lassabban múlik el, mint a magas vércukorszint.
A vércukorszint lefelé kicsit lassabban, fölfelé egész gyorsan tud menni. Amit írsz, az meg szinte a mérési hiba határán van, teljesen elfogadható. Ha érdekel a kérdés, egy nap minden órában, étkezés után 3 órán át fél óránként mérjétek meg a vércukoszintjét, akkor látod, hogy milyem a lefutása. Én is így kezdtem! :)
Nem szabad rendszeresen ugyanoda adni az injekciót!
Főleg nem centire ugyanoda. Azonnal térjetek át a váltogatásra. Máris itt van az a gond, amit írtunk. Nevetséges ez a nyafogás egy férfitől.
 

tímeácska

Őstag
... Sajnos, ugyan annyi a kialakulási esélye az 1-es típ. diabnak "késői felnőttkorban", mint a 2-es típ. diabnak fiatal gyermekkorban... Már életkor alapján nem lehet behatárolni egyiket sem, akár melyik kialakulhat bármikor, az életkortól függetlenül is...
 

tímeácska

Őstag
Szerintem ez nem nyafogás egy férfitól, hanem egyik szakasza a diab. "elfogadásának": a nem elfogadás időszaka... Ami bármikor visszatérhet... ---na, ez aztán értelmes egy mondatra sikeredett... :)---
 

agap

Új tag
Ha az embernek "elromlik" a teste, akkor az elején nem hisz abban, hogy visszanyerheti az irányítás jogát külső segítség nélkül. A férjem még itt tart, a doki azt mondta, hogy hasba, akkor csak oda adhatja.
Ti abban különböztök már, hogy értitek és irányítani is tudjátok a testetek hibás folyamatait. Ez jó, mert önbizalmat és biztonságérzetet ad. Remélem a férjem is eljut ide valamikor.
 

bioszaky

Új tag
Én egy nap alatt átszoktam az új életre, és átvettem az irányítást. Persze, nagyon keveset tudtam még arról, hogy kell csinálni. De csináltam, olvastam, kísérleteztem, mértem és számoltam.
Ebben a kezelésben az orvos csak egy hangos könyv. A kezelést a beteg írányítja és vezérli. Tehát hosszabb távon és minden nap ő dönt. Az fontos, hogy ne kedvetlenedjen el, ha valamit kiszámol és nem működik, ha mindent úgy csinál ma, mint tegnap, és ma mégsem jók a vércukor értékei. Nézzen be ide, a legtapasztaltabbaknál is előfordulnak meglepetések.
Viszont nincsen már lehetőség a rendkívül kellemetlen szövődmények elkerülésére.
 
Oldal tetejére