Segítség, cukorbeteg lettem!!

agap

Új tag
Beteg lett az én gyerekem is és a net munkahely függő.
Megvolt az első hipo (3.5-nél) hétvégén.
Kapált egy kicsit a kertben és annyit érzett csak, hogy kiment az erő a lábaiból. Betojtam, kapkodtam, nem tudtam, hogy mennyi szőlőcukor kell és milyen gyorsan hat majd. Láttam, ahogy az arca hamúszürkéből újra normális színre vált.

Több alkalommal mért (este tízkor) 5 alatt, az egyik éjszakai mérése 3.3-ra sikerült. Persze pótoltuk cukorral.
Félek az éjszakai cukorszintcsökkenéstől, a hipora felébred az ember????
Biztos beindult valami saját termelés, melt ugyanannyi inzulinra jobban reagál.
 

szolnok

Új tag
Agap!

Tapasztalatunk szerint igen felébred éjjel ha leesik a cukra, de ha este 10 kor többször van 5 alatt, akkor két dolgot tehet: pót vacsizik, kb 20 gr nyi szénhidrátot tartalmazó kaját, avagy és szerintem ez jonn csökkenti az éjszaki inzulin adagot. Kértetek már pl Lantust ? + valami gyors hatásút. Bár mi pl Lantus ahtrapidot használunk. SAjnos a remmisszió csak időleges ahogy Bioszaky írta. De ne izgulj belefogtok jönni.
 

bioszaky

Új tag
Na, ez a hypo jó figyelmeztetés volt. Nagyon vigyázzon a vezetéskor, amíg nem tanulja meg felismerni a hypot. Te is figyeld.
A remisszó miatt is csökkenhet az inzulinadag, mérjetek, mérjetek.
Ja, és az is kiderült számotokra is, hogy főleg testmozgáskor fordulhat elő hypo. Ekkor a sejtek sokkal érzékenyebbé válnak az inzulinra, akár 30-40%-kal kevesebb inzulin is elég. Több órás testmozgás még másnap is csökkenti az inzulinszükségletet. Az ultragyors inzulinokkal sokkal kevesebb ilyen gondotok lesz, ezért kérjétek mielőbb. (Humalog, Apidra, [SIZE=-1]Novorapid[/SIZE])
 

agap

Új tag
Hagyománytisztelő beteg a férjem, nem akarja megmondani a dokinak, hogy mit adjon és mit nem. Bár lehet, hogy ebben az esetben megtehetné.
Ami a legnagyobb szenvedést okozza, az a időpontok betartása.
Bioszaki! Leírom egy napját:
6.00-I (lassú+gyors)
6.30-30g ch
9.00-20g ch (10g gyors+10g lassú)
12.00-I (gyors)
12.15-50g ch
15.45-20g ch
17.00 I (gyors)
17.15-40g ch
19.45-10 g ch (5g gyors-5g lassú)
22.00-I (lassú)

Időnként reménytelen börtönnek tűnik az egész!
Egy normál munkanap után simán elmarad a közös vacsora, a pótvacsorás kenyércsücsök nem az igazi.
Abban reménykedünk, hogy ez csak a beállítás időszakára vonatkozó napirend. Szerinted?

Még egy kérdés!
Jól gondolom, hogy néha egy kis szárazbor elcsúszik a szénhidrát kárára?
Mi a tapasztalatod az alkoholfogyasztás hatásáról?
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!

A pótvacsorás kenyércsücsök jól hangzik, de tényleg nem az igazi, mert inkább étvágyat generál. Az én dokim annak idején a korpás kekszet ajánlotta, Korpovit a neve. No cukor, és finom is. Általában az Albert kekszek mellett van. Az egyetlen hátránya, hogy nem eggyszerre eszi meg az ember, és a 2. 3. nap után már nem olyan jólesően ropogós, de ez a többi kekszre is vonatkozik. A Korpovit az alacsony CH melett alacsony GI-vel rendelkezik, és mivel korpás, így megfelelő ballasztanyagot is beviszel vele (ill. férjed), ami ugye lassítja a CH felszívódását, ezzel némileg ki lehet kerülni az étkezésekkor és étkezések közötti cukorszint ingadozást.
Kísérletezgetni kell, nincs két egyforma cukorbeteg. Néhány hónap, és tőletek kapunk hasznos tippeket, tanácsokat.

Kata
 

bioszaky

Új tag
agap, a tietek a húsz évvel ezelőtti módszer. Mi az hogy meghatározott időpontokban kell enni??? ÍGY tényleg rabság.
Át KELL térni az új típusú inzulinora és az intenzifikált inzulinkezelésre, aminek csak a neve ilyen rettenetes. A lényeg, hogy annyi inzulint dsz be, amennyit szénhidrátot eszel, és kb annyi szénhidrátot eszel, amennyi jól esik. :) Persze, az egészséges tááplákozás általános elveit figyelembe véve.
Pótvacsorára próblájátok ki a banánt, tejet, kefit, joghurtot.

Alkohol csökkenti a vércukorszintet, de magas cukrotartalmúak (likőrök, édes pezsgő) persze emelik, sőt, nagyon is emelik. Számolni kell a cukortartalmukkal. Hypo részegen eléggé furcsa élmény lelkileg, és veszélyes, mert azt hiszed részeg, holott hypoja van. És félő, hogy eszméletét veszti.
 

szolnok

Új tag
Agap!
Hol laktok nagyváros? nem hiszem, hogy ennél rugalmasabb beállítással is ilyen nehezen barátkozna meg a férjed. Hallgass Bioszakyra , vátsatok inzulint , ha kell orvost is! Az alkohollal vigyázni kell először evés utána néha száraz bor , vagy pezsgő, esetleg kis sör na nem naponta /!/ megengedett. Persze a ch %-át be kell számolni.
Ha a férjed rugamatlan vagy gyávuska ezen a téren intézkej te , menj vele és beszélj a dokival. Nekünk nőknek ez könnyebben megy / és valahol a mi érdekünk is!/
 

lizzi

Őstag
Agap írtam neked privit kb 2 napja,ha elolvasod és felelsz is rá lenne egy két javaslatom ,(ha jól tippelek hogy hová jártok dokihoz).
Bioszaky képzeld régen én is ahová jártam ezt így ahogy agap írta csináltam vagy 10 évig,az utolsó 3 évben pedig még éjjel 3-kor is adtam inzulint!És nem sok változás volt és nem is nagyon volt beleszólásom a dolgokba!Így utólag visszagondolva elég türelmes voltam mi?
 

Lexon

Új tag
Nekem is hasonló napirendet írt elö a doki. Ezt nagyjából be is tartom. A nekem elöirt CH mennyiség általában elegendö, inkább csak felfelé térek el töle (lsd. súlyproblémák topic). Az idöpontokat már sokkal rugalmasabban kezelem. Az inzulin mennyiségeken nem sokat változtatok.
Mégsem érzem rabságnak, inkább rendszert ad az életemnek, a napjaimnak. Ja, HbA1c 5.5-6.0 körül mozog (vagyis inkább nem mozog).
 

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Agap! Szeintem a másik inzulin kérését úgy értették, hogy meg kell kérdezni, mi az orvos véleménye, és ha jónak tartja, kipróbálná a férjed... Aztán, ha jó, nyertetek! :)
Az én kisfiammal is egyébként nagyon sok inzulint/inzulinozási formát kipróbáltunk, de mivel egyes inzulinoknál életkori megkötés is volt, sajnos, nem találtuk meg a "jó" inzulinokat... Ti, felnőttek könnyebben vagytok! Úgyhogy, hajrá, sok szerencsét, és mielőbbi stabilan jó cukrokat! :)
 

tímeácska

Őstag
Érdekes ez az étkezésbeli "megszokás", vagy "rabság" kérdése... Emiatt ne aggódjunk, ki hogy éli meg a kezdetekkor, egy kis idő elteltével tényleg napi rutinná válik... És az sem baj, ha ehhez tudatosság is társul, ugyanis diab. kezelés nincs tudatosság nélkül... Nem?!
 

tímeácska

Őstag
Ha jól értelmezem a dolgokat, az inzulinok (Humulin N és R) farmakinetologiája miatt kell Agap férjének az előírt időpontokban étkeznie, ezért van a "rabság" érzése...... Az egyetlen étkezésbeli (időpontbeli) változást talán ténylegesen csak egy igen hosszú, hatáscsúcs nélküli bázis inzulin jelentené, gyors/ultragyors inzulinokkal étkezéskor kiegészítve... Erre kérdezzetek rá pontosan az orvosra, melyiket javasolná (van több is!), és igenis mondjátok el a dokinak, hogy milyen "nehézséget" jelent a "kötött" étkezés!!! Hátha juttok egyről-a kettőre...
 

tímeácska

Őstag
Alkohol témához: az égetett szeszek hirtelen csükkenthetik a vércukrot, így melléjük javasolt egy kis CH-t bevinni... Pl. ropi, keksz, magyarul, sörkorcsolya a páleszhez... :-D :-D
 

lizzi

Őstag
Agap ,bocsi akkor valamiért nem ment el a privi ,de olvasva a tiédet nem ugyanahhoz a dokihoz jártam én így nem sokat tudok ,,segíteni,,.De mint a többiek is írták ha ilyen gondokkal küzd a férjed hogy a munkahelye vagy bármi más miatt nem mindig tud időben enni akkor próbáljatok meg másik inzulint kérni.Nálam anno ha sokat csúsztattam elég nagy ingadozások voltak!
Sok sikert!
 

agap

Új tag
Friss probléma (előre is köszönöm a segítségeteket): piros viszkető kiütések a tűszúrás helyén. Gyakori? Normális jelenség? Ritkán cserélhet tűt?
A doktornő ragaszkodott a kötött étkezésekhez a beállítás időszakában, igéret volt a rugalmasabb inzulinra a későbbiekben.
A "rövid hatásút" csökkentheti már (meg is tette), persze csak a mért eredmények tükrében.
Az új labor eredmények nem egyszerűsítették a helyzetet, vm. beazonosíthatatlan értéke 12 ?????volt, a dokija magasabbra számított.
 

naty77

Új tag
Fruktozamin? Az biza tényleg magasabb kellett volna legyen, az elmúlt két hét cukrait összesíti... (tudom van erre szakszerűbb magyarázat is)
Tűt kb 6-8 szúrás után cseréljen. Több kiütés vagy csak maga a szúrás helyén lesz viszkető folt? Mert nekem is van időnként, de normálisnak tulajdonítottam.
 

agap

Új tag
Allergiás (szúnyogcsípés szerű) kisebb duzzanat-csoportot képzeljetek el. Tudom, hogy nem nagy probléma, de lehet bármi az oka. Bioszaky felvilágosított, hogy az ember nem lehet érzékeny az inzulinra, de mégis van különbség inzulin és inzulin között.(ahogy olvaslak benneteket minimum 13-féle van a piacon).
A duzzanatot nem az inzulincsomó okozza, az mélyebb rétegben tapintható.
 

bioszaky

Új tag
Ez a kisebb csomó akkor fordulhat elő leggyakrabban, ha eret találsz el. A kiömlő vér a duzzanat, de nem mindig kékül be rögtön. Általában hamar feloldódik, akkor bekékül, majd sárgul, maradéktalanul gyógyul.
Ha közvetlenül a bőrfelszín alá (<4 mm) adod, akkor nem tud elszvárogni az inzulin, ezért lesz csomó. Ez elmúlik.
Az is előfordul, hogy évekig megmarad a csomó, aminek nincs látható oka. Nem is tudom az okát, de nálam helyfüggő, van, ahol hamarabb lesz csomó vagy könnyebben eret találok el. Ezért fontos, jó helyre adni, és ha csomó keletkezik a beadás után, akkor finoman elmasszírozni.
Hm, egész pontosan lehet valaki érzékeny (allergiás) egyes inzulinkészítményekre, de az nagyon ritka és kritikus helyzet.
 

Vick

Új tag
Szerintem is az lehet, hogy nem szúr elég mélyre, és az izulin csak a bőr alá megy, nem pedig a zsírszövetbe. Bioszaky is említette az előbb.
Velünk is többször előfordult. Én is szúnyogcsipésként jellemezném, teljesen úgy néz ki és viszked is.
Ilyenkor az inzulin felszívódása sem jó. Magasabb szokott lenni a vc érték.
 

naty77

Új tag
De ha ugyanazzal a tűvel ugyanolyan mélyre szúrok és egyszer lesz csípés-szerűség egyszer meg nem, akkor nem ál a teória, hogy nem szúrok elég mélyre.
Viszont én összekötöttem azzal, hogy csalánkiütéses reakcióim vannak időnként (izzadásra, nyomásra-ruhagumitól) és időnként a szúrásra is előjön így.
 
Oldal tetejére