Segítség, cukorbeteg lettem!!

rocha

Tag
Sziasztok!

Én új vagyok itt ezen a fórumon, de ahogy a hozzászólásokat olvasom, egyre gyakrabban fogok visszatérni ;) Lehet hogy hosszú lesz ez az üzenet, így elnézést kérek. Szeretnék bemutatkozni mert Ti tapasztaltabbak talán könnyebben tudtok majd nekem segíteni. Illetve ahogy mondtátok: "minden cukros a maga orvosa", így a tapasztalatotokra építve szeretnék a legjobb orvos lenni :D

25 éves férfi vagyok kb 175cm magas, 70kg körüli (még szeretnék hízni, és kicsit kondizni), 2007 júniusában diagnosztizálták nálam az I. típusú cukorbetegséget. Édesanyám kb 7 éve lett cukros, ő is I-es típusú, néztek is az orvosok, hogy idősebb korban (50 felett van anyum) ez szokatlan. Ő elég rosszul járt, hajnalban összeesett, és állítólag 60as volt a cukra (egy hónap kórház, 2 hét intenzív...) szerencsére azóta jól van. Valószínűleg így örökölhettem énis, mint ő is a hajlandóságot.
Kazincbarcikáról származom, de jelenleg Budapesten élek, és dolgozom (lassan vége a próbaidőnek:D)
Egy hetet voltam kórházban (szerencsére nem rosszullét miatt, hanem egy vérvételen derült ki, hogy 18as volt az éhomi cukrom) mire "beállították" a cukromat (maradt 4 nap a diplomavédésig...)
Napi 3szori Humulin R, és egyszeri Humulin N kezelésen vagyok (ahogy olvastam egyes insulinok ennél jóval korszerűbbek, így lehet én is váltanék, de még nem tudom, hogy hogyan...)

Jujj, az a helyzet, hogy rengeteg kérdés kavarog a fejemben, nem is tudom, mit és hogyan kérdezzek.
Első körben a legnagyobb problémám, hogy én nem igazán tudom a Ch-t számolni. Általában megnézem, hogy amit veszek, abban mennyi van, illetve próbálok odafigyelni, amikor eszek, de kész ételeket nagyon nem tudom megbecsülni (pl mennyi egy tányér rizs... azt tudom, hogy kb 80%a Ch, de hogy hány gramm egy adag azt nem...)
Erre igyekszem majd odafigyelni, és mérni, meg tanulni, meg mérni, meg mérni...
A következő gondom, hogy nekem csak annyit mondott a kórházban az orvos, hogy napi 200g Ch a kvóta. Hogy milyen elosztásban azt nem mondta, csak hogy napi többszöri étkezés. Így én 50-20-50-20-50-10 elosztásra gondoltam,de ez már akkor bukott, amikor megettem az első tányér töltöttkáposztámat. Ezzel kapcsolatban az volna a kérdésem, hogy ez az elosztás megfelelő e, mert akkor a továbbiakban akkor erre így fogok figyelni és így fogok számolni.

A következő problémám maga a cukrom. Az egyikőtök által készített excell táblázatot használom (most próbálok az előző 8 heti mérések átlagából valamiféle közelítő HbA1c értéket számítani). Az eredményeim kicsit elkeserítenek (bár ez valószínűleg az én hibám, illetve tudatlanságom)
Azt olvastam, hogy a reggeli órákban magasabb lehet a cukrom, de elég elkeserítő, hogy az esti - 22:00-kor adott - 14 egység humulin N hatására (ez az érték a kórházban még 10 volt, majd 12 re emelték mikor két hét múlva visszamentem, és most legutóbb, amikor cukorgondozáson voltam 14-re) 6,3 ról (insulin beadáskor mért adat), reggel 6 órára 8,5re emelkedett, méghozzá úgy, hogy nem is ettem már 10 után.

Azt szeretném megtudni még, hogy mi a teendő olyankor, amikor véletlenül eltalálok egy eret? Honnan lehet tudni, hogy a vérrel mennyi folyt ki? Mit csináltok ilyenkor?
Én is próbálom mindig változtatni a beadás helyét -azt olvastam, hogy erre azért van szükség, mert irritálja a környező szövetet a beadáskor a hirtelen insulinmennyiség, illetve mert ezek a sejtek a sok insulin miatt érzéketlenebbé válnak arra, ez okozhat bőrpírt amit többen is említettek.
Ez nálam is előfordul, szinte mindig az esti insulin beadása után, és meg is marad 1-2 napig. Azt is olvastam, hogy a gyorshatású insulint - a felszívódás miatt - felkarba, ill. hasba érdemes adni, míg a hosszantartót a combba, fenékbe. Ez jó tanács lehet agap-nak.
huha most nézem mennyit írtam, asszem így most ez elég is lesz. A többit majd menet közben.
Üdv!
 

bioszaky

Új tag
Rocha, olvasd el legalább ezt a topicot, aztán tudsz majd kérdezni. A legtöbb kérdésedre leírtuk a választ.
Biztatásként:
Orvossal CSAK konzultálunk, a kezelést mi végezzük, hiszen mi vagyok magunkkal minden percben, és hát a vércukorszint az nagyon gyorsan változik, nem lehet telefonos segítséget kérni. :) A kérdéseid alapján 15-20 évvel ezelőtti színvonalnak megfelelő kezelést kapsz. Sebaj, olvasd el ezt a topicokt, és máris a mai szinten lehetsz.
A kaja becslés megtanulása úgy megy, mint a biciklizés. Eleinte hihetetlennek tűnik, hogyan lehet egyensúlyozni, aztán meg azt veszed észre, hogy megy. A hiba benne van, én nem törődök vele, mérek aztán korrigálok.

A kifolyó vérrel általában kevés inzulin távozik, tapasztalatom szerint 1-2 egységnél biztos nem több. Ez is olyan, hogy ki kell tapasztalni.
Testedzéshez!
 

rocha

Tag
Köszönöm a gyors reagálást, már végigrágtam magam ezen a topikon, és igyekszem minden más topikot is átolvasni, mert sosem lehet tudni, hogy hol találok megoldást ;)
Az rendben van, hogy az orvossal csak konzultálunk, de nekem az orvos nem mondott túl sok mindent.
A kezelésem a következő képpen indult:
Reggel 7kor 8E humulin R, 12 óra: 6E Humulin R, 18 óra: 8E Humulin R.
22 órakor pedig 10E Humulin N amit nemrég megemeltek 14re
E mellé csak annyit mondtak, hogy napi 200g Ch. De hogy mikor mennyit, azt nem. Csak annyit, hogy a főétkezések az insulin beadása után fél órával legyenek.
Ezen nekem az elmúlt két hónapban változtatnom kellett, hogy el tudjak járni dolgozni, így munkanapokon 6kor adok insulint, 10perccel később egy kv tejjel, majd a metrón reggelizek kb 30g Ch-t, majd 11:30kor a déli insulin, és tudok délben ebédelni. A többi maradt ugy ahogy van. Erre azt mondta a cukorgondozáson az orvos (akivel mellesleg msot találkoztam először), hogy rendben van, okos volt, hogy a delest is eltoltam fél órával, így nincsen baj.
Mondta azt is, hoyg valami átlagom 7es lett, amin azért csökkenteni kellene (gondolom ez lehetett a hbA1c) amit meg is értek, mert sajnos ekég gyakran mérek 8 sőt 10 feletti értékeket is. Na mindegy, ez remélhetőleg a chszámolással megoldódik.

Az volna a kérdésem - így tudatlanul - hogy milyen lehetőségem van a kezelőorvos megválasztására?
Kérdezem ezt azért, mert az állandó lakcímem Kazincbarcikán van, így ügye ottani a körzeti orvosom is, illetve a belgyógyász is.
Viszont ahogy bioszaki írta, hogy lassam már korosabb ez a kezelés mint én magam ;) lehet váltani kellene valami korszerűbbre, és akkor már úgy szeretném, hogy itt Budapesten legyen az a doki, akihez "bármikor" el tudok menni, illetve ami még fontos, hogy értse is a dolgát.
Mert amikor kórházban voltam, eléggé csalódtam. Pl azt sem értettem, hogy hoygan állítottak be 200g Chra, amikor alig kaptam valamit enni. Vagy fordítva van a dolog, és most eszem sokkal többet, mint 200g de akkor nem tudok mit csinálni, mert különben éhenhalok. Nagyon úgy érzem, hogy sürgősen meg kell tanulnom hogy mi mennyi...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Rocha!
Hosszú út áll előtted, de ne aggódj, van időd tanulni, ugyanis nem a közeljövőben lesz gyógyítható a diab. Addig marad a kezelés. Én, ha visszaemlékszem (és szerintem a többiek is), akkor látom, hogy annak idején ugyanezek a kérdések kavarogtak bennem.
Az viszont határozott különbség volt, hogy amikor nálam kiderült a diab (13 éve), akkor már ott a kórházban a dietetikus összetoborozta a friss diabosokat, és "tágította" a fejünket. Elmagyarázott mindent "ókortól napjainkig", mi a CH, miért annyi a napi össz. mennyiség, és hogyan oszlik meg az étkezések között. Mindenki kapott egy kiskönyvecskét CH táblázattal, és minta étrenddel. Ami kérdésünk volt, azt bátran feltehettük neki, ő minden nap ott volt, és meg is kérdezte, hogy értjük-e amit mondott. A kajánkat személyesen ellenőrizte, és ezt mindennap. Hát valahogy így kellene minden frissen felfedezett diabossal foglakozni. Ez nem egy egyszerű tudomány, hogy itt a fórumon pikk-pakk leírjuk, de nem is olyan ördöngős, hogy ne lehetne elsajátítani. Menet közben viszont rá fogsz jönni, hogy mennyire ne megyformán "működnek" a cukorbetegek, de te saját magadhoz képest is különböző variánsok tárházát fogod felvonultatni. Ehhez viszont igazad van, hogy az alapokat kellene megismerned, mert csak akkor tudsz rá építkezni. Most egyelőre nem tudsz miből kiindulni. Itt a fórumon jól látod, hogy az ezernyi hozzászólás már valamiféle háttértudásról árulkodik. Az pedig, hogy mi vagyunk a magunk orvosai, azok nem nagy szavak, idővel te is vérprofi leszel.
Azt javaslom, hogy a keresőbe (google) írd be, hogy CH táblázat, GI táblázat, vagy diabétesz (cukorbetegség), és elegendő infot kapsz az elinduláshoz.
Én vidéki vagyok, de biztosan fognak a fórumozók ajánlani neked orvost Bp-n, akiben ők is megbíznak, vagy meg vannak vele elégedve.
Ettől függetlenül természetes, hogy válaszolunk azokra a kérdésekre, amik érdekelnek. Mindenki hozzáteszi a maga tapasztalatát, tippjét, javaslatát, neked pedig szemezgetni kell az infok közül.

Üdv: Kata
 

napocska

Őstag
Szia Rocha!
Épp most főzök töltött káposztát :) Kimondottan alacsony a szénhidrát tartalma. 1 kg savanyú káposzta 30 g szénhidrát, a húsban nincs semmi, egyedül a rizst kell számolni. Ahogy én csinálom, 60 dkg darált húshoz 10 dkg rizzsel, egy gombócba nem kerül 5-6 g szénhidrátnál több. (Kb. 15 gombóc lesz ekkora adagból.) Ha megeszel 3 gombócot, még mindig futja kenyérre is az ebéd adagodhoz!
 

szolnok

Új tag
Rocha!
Ha végig olvasod a topicokat, sőt a régi mamár csak olvasásra alkalmas topicokat is , sok mindent megtanulsz. Ami bizony jólenne , inzulint váltani: Lantus, /vagy levemir, azt hiszem ez a másik/ ami a bázis inzulint adja kb 24 órán át. E mellé aztán kikell tapasztalni, hogy melyik gyors, vagy közepes hatású inzulin jó neked.
HgbA1C-t nem érdemes hetente számolni,csk 2-3 havonta, főleg igy az elején nem fogja neked hozni az általad várt jó,-jobb értékeket. Orvost vagy ajánlanak itt, vagy egyszerűen felhivod a kórházat pl SOTE és ott kérsz ajánljanak neked jó rugalmas diabos orvost. Az, hogy vidéken van a körzetid nem gond, mert ő is irhat neked inzulint csikot tűt, csak neki be kell mutatni a szakorvosi javaslatot ugy fél- egy évente.Ha kell ő ad először beutalót a választott orvosodhoz, miután előzőleg a választottal megbeszéled, hogy fogad. A kajáról. A Kata által ajánlott oldalak jók. Aztán néhány hónap mulva rutinból rá nézésre fogod tudni mi mennyi CH lehet.
Étteremben főzeléket ne egyél mert vagy sok a liszt benne, vagy cukorral csinálják. A 200 cal bőséges. Ha Lantus és valami az inzulinod, akkor nem vagy étkezési időhöz kötve, mert a Lantus mint alap ., ad egy vércukor szintet és a gyorshatásut pedig kaja előtt adod. Ne izgulj kialakul. Amit tudnod kell mindennek van CH tartalma kivéve, a hús, hal /minimális, sajt , de ebből nem szabad túl sokat enni mert kummulálódik a szervezetben és / Ha spotolsz előbb mérj cukrot és vigyázz mert a mozgás lefelé viszi a cukrodat. Ha sport előtt pl 15 a cukrod akkor nem szabad spotolni mert nem le, hanem fel megy, először le kell nyomni + inzulinnal ha szükséges. Rá fogsz jönni mindenre. De most sikeres vizsga legyen a cél .
 

Rends

Új tag
Kedves Agap!Szeptember 28-án volt,hogy 50 éve vagyok cukorbeteg. Férfi vagyok és van egy 36 éves lányom, bármiben segíthetek írj a címemre, rends@freemail.hu bármiről kérdezhetsz.Üdv rends / Gyuri /
 

agap

Új tag
Köszönöm Rends!
Lassan beáll a férjem cukra és a következő lépéseket már "csak" együtt tudjuk megtenni.

Kérdésem lenne a szúrással kaocsolatban:
A dr-nő kifejezetten tiltotta az izomba történő beadást. Arra hivatkozott, hogy más a hatásmechanizmusa, így maradt a has fölötti -egyre szaporodó- zsírréteg.

Rocha! Kb. egyszerre derült ki nálad és a férjemnél a betegség. Mi még mindig egy pontosító eredményre várunk, ami biztosan eligazítja a dr-nőt a terápiára vonatkozóan. Te honnan tudod biztosan, hogy 1.típusú a betegséged? A férjemet uarra az inzulinra állították rá, mint téged. A váltáshoz -a kezelőorvos ígérete szerint- pontosan be kell azonosítani a betegség típusát.
 

bioszaky

Új tag
Agap, az a valóság, hog elképesztően mindegy a kezelés szempontjából, milyen típusú beteg a férjed. Ha ennyire magas a cukra, akkor inzulinnal kell kezelni. A saját inzulintermés, ami a II. típusúaknál megvan, csak könnyíti a kezelést, de érdemben nem változtatja meg. DE ebben nemigen bíznék a helyetekben...
Ha izomba adod, akkor gyorsabban szívódik fel az inzulin, de ami baj, hogy nem tesz jót a szöveteknek. Nem merőlegesen kell beverni a tűt. Össze kell csippenteni a bőrt, és abba a redőbe adni az inzulint. Ennyi bőr mindenkin van!!! Nem szabad ugyanoda adni, ez fontos.
 

szolnok

Új tag
Nekünk annó aztmondta az orvos, hogy a sajt , ha sokat eszik belőle, kummulálódik a szervezetben és szénhidráttá alakul, ezért csak módjával. Régen volt, hogy negyed trapistákat is elrágott , most már nem. Ja és hízlal is.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A szervezetnek meg van az a különleges képessége, hogy azokból az ételekből is állítson elő szénhidrátot (cukrot), amelyek nem tartlamaznak CH-t. Ezt különböző enzimek működésével érik el. De abban az esetben, ha a szervezet kap CH-t, akkor erre a tulajdonságára nincs szükség. Ezt annak idején a dokim úgy magyarázta el, hogy a szervezet "életre van programozva". Persze ezt a szervezet már szinte csak életmentés céljából végzi (ha már a máj cukorraktárai is kiürültek), főként azért, hogy elsősorban az agy ne maradjon glükóz nélkül. Ezt a folyamatot a szervezet hatalmas energia ráfordítással tudja csak elérni, tehát dolgozik ezerrel. De ha nincs a folyamatra szükség, akkor nem strapálja magát. Tehát ha meg van a napi akárhány gr. CH bevitel, akkor a sajtból nem állít elő cukrot. Viszont fél kg sajt annyi zsírt és fehérjét tartmaz, hogy az már felborítja a CH-zsír-fehérje (60%-20%-20% körüli) napi szintű egyensújt. Persze a szervezet állandóan korrigálja a mi kilengéseinket, egy-egy alkalommal minden gond élkül megbírkózik fél kg sajttal, de rendszeresen fogyasztva már megterheli szervezetet.
Olyan ez mint a jóminőségű vörös bor. Egy pohár biztosan az egészségünket szolgálja, napi rendszerességel benyakalt egy üveg többet árt, mint használ.
A méz sem a cukorbetegek diétás élelme, de havonta, vagy egy-két hetente egy kanálnyi méz annyi hasznos anyagot ad a szervezetnek, hogy elhanyagolható a vércukor emelő hatása (egyébként is + inzulinnal ellensújozható).

Kata
 

Rends

Új tag
Kedves Agap!
Engem is így tanítottak injekciót beadni, hogy lehetőleg a zsírszövetbe adjam az inzulint, mert ott hasznosul a legjobban a beadott mennyiség, és a legjobban szívódik fel. Természetesen nem csak a hason lévő területre lehet adni, hanem a far felső külső részére. Ezt úgy tanították, hogy fenék felezőtől a felső egy tenyérnyi rész a legalkalmasabb, azon kívűl a combok külső oldala és a felkar külső oldala.
 

rocha

Tag
Köszönöm Rends!
... Rocha! Kb. egyszerre derült ki nálad és a férjemnél a betegség. Mi még mindig egy pontosító eredményre várunk, ami biztosan eligazítja a dr-nőt a terápiára vonatkozóan. Te honnan tudod biztosan, hogy 1.típusú a betegséged? A férjemet uarra az inzulinra állították rá, mint téged. A váltáshoz -a kezelőorvos ígérete szerint- pontosan be kell azonosítani a betegség típusát.

Szia!

Nekem azért voltak biztosak az orvosok az 1. típusban, mert nem hogy súlyfelesleg lett volna rajtam, de fogytam vagy 10 kilót elég rövid idő alatt, illetve 18-as volt az éhomi cukrom. És éheztem hiába ettem (a sejtjeim, ugye nem tudtak mit kezdeni a cukorral insulin nélkül, így a fehérjét, zsírt hasznosították, de az nem volt valami sok, ezért szinte a "sejtjeimből" éheztem.
 

Gigi

Új tag
Segítsetek!!! mi az igazság?

Sziasztok!
új vendég vagyok. egyenlőre még nem cukorbeteg. de mivel terhességi diabéteszem volt, szülés után kontrollra kellett mennem, ahol kiderült, hogy csökkent glükoz toleranciám van. ezért szigorúan tartanom kell a cukorbeteg diétát, 160 CH.

A kérdésem a krumplival kapcsolatos. Az egyik tájékoztató szerint a nyers burgonya ch-ja 20, a főtt burgonyáé 60 ch. Mégis a recepteknél azt látom, hogy 20-al számolnak. Ez hogy lehet?? én a terhesség alatt nem is mertem egyáltalán krumplit enni (pedig imádom).. az orvosnál azt mondták, egy tojás nagyságú burgonyát ehetek ebédre. Cukorbetegeknek szoló kiadvány pedig 20 dkg krumpliból ajánl rakott krumplit. na most akkor mi az igazság?? mivel számoljak??

Kérlek segítsetek! tanácstalan vagyok!

köszke
 

szolnok

Új tag
Gigi!

Nem tudom miért kell diétáznod? Mennyi volt a kontrolon a cukrod? Természetesen gyakran kell kontrolálni, mert egy mérés nem mérés és terhességi diab esetén nem feltétlenül kell, hogy kialakukjon a diabétesz.
A 160 CH elég kevés , általában 180 -200 szokott lenni az aktiv életet élő fiataloknál. A 160 -t oszd el 3-5 felé, attól függ hányszor eszel egy nap. Általában a déli főétkezés legyen olyan 50 -55 mert az egy normális adag kaja és ez főétkezés.
Az ételek összetevőjének mindig a nyers álapotban számoljuk a CH értékét. Mindig!!
Az hogy főtt állapotban 60 a krumpli ch értéke szerintem hülyeség.

A krumpli ch értéke 20 a nyári krumplié 18.
Számolj 20 sszal. A rakott krumplihoz 20 dkg krumpli + 1 dcl tejföl az kb 45-50 ch. pont egy ebéd és ha vékonyan szeleted a burgit, hidd el elég!
De nehogy magadnak főzőcskézz igy a családnak ha főzöl 1kg krumliból,annak az 1/4-t megeheted ha 4 -n vagytok. A tojásnak kolbásznak nincs CH ja.
 

Beno

Új tag
Szia Gigi!
Én is mindig nyersen számolok - inkább saccolok. Lehet, hogy én vagyok túl laza, de én attól, hogy méregettem mindent, sokkal betegebbnek éreztem magam. Még a kaja sem esett jól. Azt csak addig csináld, amíg nem megy saccolásra. Szerintem egy csökkent glükóz toleranciánál nem vétesz nagy bűnt, amennyiben a napi szénhidrátod 10-20-szal több, vagy kevesebb, mint az előírt. De ez nem szakvélemény, csak a saját véleményem.
 

Lexon

Új tag
szolnok: "ha vékonyan szeleted a burgit, hidd el elég". Miért? Én akármilyen vékonyan szelhetem a krumplit, a 20 deka az 20 deka... vagy nem? :-D
 

Gigi

Új tag
Köszönöm a válaszokat. az info egyébként innen származik: http://www.kcal.hu/kcal.php. akkor már csak azt nem értem, hogy miért mondta az orvos, hogy csak 1 tojás nagyságú burgonyát ehetek ebédre?????
egyébként 13,7 (1 órás) és 8,9 (2 órás) volt a terheléses cukrom. az éhgyomri rendben van. és azért kell a diétát tartanom, hogy ne legyek cukorbeteg. az orvos úgy fogalmazott, hogy eza cukorbetegség előszobája, ahonnan nem nagyon van visszaút, de ha tartom a diétát, akkor lehet , hogy nem kell majd inzulinoznom magam később. jelenleg 33 éves vagyok.

még egy kérdés: a sztíviának kell sz ámolni a ch tartalmát? ha igen, akkor az mennyi?

köszi a segítséget
 
Oldal tetejére