rocha
Tag
Sziasztok!
Én új vagyok itt ezen a fórumon, de ahogy a hozzászólásokat olvasom, egyre gyakrabban fogok visszatérni
Lehet hogy hosszú lesz ez az üzenet, így elnézést kérek. Szeretnék bemutatkozni mert Ti tapasztaltabbak talán könnyebben tudtok majd nekem segíteni. Illetve ahogy mondtátok: "minden cukros a maga orvosa", így a tapasztalatotokra építve szeretnék a legjobb orvos lenni 
25 éves férfi vagyok kb 175cm magas, 70kg körüli (még szeretnék hízni, és kicsit kondizni), 2007 júniusában diagnosztizálták nálam az I. típusú cukorbetegséget. Édesanyám kb 7 éve lett cukros, ő is I-es típusú, néztek is az orvosok, hogy idősebb korban (50 felett van anyum) ez szokatlan. Ő elég rosszul járt, hajnalban összeesett, és állítólag 60as volt a cukra (egy hónap kórház, 2 hét intenzív...) szerencsére azóta jól van. Valószínűleg így örökölhettem énis, mint ő is a hajlandóságot.
Kazincbarcikáról származom, de jelenleg Budapesten élek, és dolgozom (lassan vége a próbaidőnek
)
Egy hetet voltam kórházban (szerencsére nem rosszullét miatt, hanem egy vérvételen derült ki, hogy 18as volt az éhomi cukrom) mire "beállították" a cukromat (maradt 4 nap a diplomavédésig...)
Napi 3szori Humulin R, és egyszeri Humulin N kezelésen vagyok (ahogy olvastam egyes insulinok ennél jóval korszerűbbek, így lehet én is váltanék, de még nem tudom, hogy hogyan...)
Jujj, az a helyzet, hogy rengeteg kérdés kavarog a fejemben, nem is tudom, mit és hogyan kérdezzek.
Első körben a legnagyobb problémám, hogy én nem igazán tudom a Ch-t számolni. Általában megnézem, hogy amit veszek, abban mennyi van, illetve próbálok odafigyelni, amikor eszek, de kész ételeket nagyon nem tudom megbecsülni (pl mennyi egy tányér rizs... azt tudom, hogy kb 80%a Ch, de hogy hány gramm egy adag azt nem...)
Erre igyekszem majd odafigyelni, és mérni, meg tanulni, meg mérni, meg mérni...
A következő gondom, hogy nekem csak annyit mondott a kórházban az orvos, hogy napi 200g Ch a kvóta. Hogy milyen elosztásban azt nem mondta, csak hogy napi többszöri étkezés. Így én 50-20-50-20-50-10 elosztásra gondoltam,de ez már akkor bukott, amikor megettem az első tányér töltöttkáposztámat. Ezzel kapcsolatban az volna a kérdésem, hogy ez az elosztás megfelelő e, mert akkor a továbbiakban akkor erre így fogok figyelni és így fogok számolni.
A következő problémám maga a cukrom. Az egyikőtök által készített excell táblázatot használom (most próbálok az előző 8 heti mérések átlagából valamiféle közelítő HbA1c értéket számítani). Az eredményeim kicsit elkeserítenek (bár ez valószínűleg az én hibám, illetve tudatlanságom)
Azt olvastam, hogy a reggeli órákban magasabb lehet a cukrom, de elég elkeserítő, hogy az esti - 22:00-kor adott - 14 egység humulin N hatására (ez az érték a kórházban még 10 volt, majd 12 re emelték mikor két hét múlva visszamentem, és most legutóbb, amikor cukorgondozáson voltam 14-re) 6,3 ról (insulin beadáskor mért adat), reggel 6 órára 8,5re emelkedett, méghozzá úgy, hogy nem is ettem már 10 után.
Azt szeretném megtudni még, hogy mi a teendő olyankor, amikor véletlenül eltalálok egy eret? Honnan lehet tudni, hogy a vérrel mennyi folyt ki? Mit csináltok ilyenkor?
Én is próbálom mindig változtatni a beadás helyét -azt olvastam, hogy erre azért van szükség, mert irritálja a környező szövetet a beadáskor a hirtelen insulinmennyiség, illetve mert ezek a sejtek a sok insulin miatt érzéketlenebbé válnak arra, ez okozhat bőrpírt amit többen is említettek.
Ez nálam is előfordul, szinte mindig az esti insulin beadása után, és meg is marad 1-2 napig. Azt is olvastam, hogy a gyorshatású insulint - a felszívódás miatt - felkarba, ill. hasba érdemes adni, míg a hosszantartót a combba, fenékbe. Ez jó tanács lehet agap-nak.
huha most nézem mennyit írtam, asszem így most ez elég is lesz. A többit majd menet közben.
Üdv!
Én új vagyok itt ezen a fórumon, de ahogy a hozzászólásokat olvasom, egyre gyakrabban fogok visszatérni
25 éves férfi vagyok kb 175cm magas, 70kg körüli (még szeretnék hízni, és kicsit kondizni), 2007 júniusában diagnosztizálták nálam az I. típusú cukorbetegséget. Édesanyám kb 7 éve lett cukros, ő is I-es típusú, néztek is az orvosok, hogy idősebb korban (50 felett van anyum) ez szokatlan. Ő elég rosszul járt, hajnalban összeesett, és állítólag 60as volt a cukra (egy hónap kórház, 2 hét intenzív...) szerencsére azóta jól van. Valószínűleg így örökölhettem énis, mint ő is a hajlandóságot.
Kazincbarcikáról származom, de jelenleg Budapesten élek, és dolgozom (lassan vége a próbaidőnek
Egy hetet voltam kórházban (szerencsére nem rosszullét miatt, hanem egy vérvételen derült ki, hogy 18as volt az éhomi cukrom) mire "beállították" a cukromat (maradt 4 nap a diplomavédésig...)
Napi 3szori Humulin R, és egyszeri Humulin N kezelésen vagyok (ahogy olvastam egyes insulinok ennél jóval korszerűbbek, így lehet én is váltanék, de még nem tudom, hogy hogyan...)
Jujj, az a helyzet, hogy rengeteg kérdés kavarog a fejemben, nem is tudom, mit és hogyan kérdezzek.
Első körben a legnagyobb problémám, hogy én nem igazán tudom a Ch-t számolni. Általában megnézem, hogy amit veszek, abban mennyi van, illetve próbálok odafigyelni, amikor eszek, de kész ételeket nagyon nem tudom megbecsülni (pl mennyi egy tányér rizs... azt tudom, hogy kb 80%a Ch, de hogy hány gramm egy adag azt nem...)
Erre igyekszem majd odafigyelni, és mérni, meg tanulni, meg mérni, meg mérni...
A következő gondom, hogy nekem csak annyit mondott a kórházban az orvos, hogy napi 200g Ch a kvóta. Hogy milyen elosztásban azt nem mondta, csak hogy napi többszöri étkezés. Így én 50-20-50-20-50-10 elosztásra gondoltam,de ez már akkor bukott, amikor megettem az első tányér töltöttkáposztámat. Ezzel kapcsolatban az volna a kérdésem, hogy ez az elosztás megfelelő e, mert akkor a továbbiakban akkor erre így fogok figyelni és így fogok számolni.
A következő problémám maga a cukrom. Az egyikőtök által készített excell táblázatot használom (most próbálok az előző 8 heti mérések átlagából valamiféle közelítő HbA1c értéket számítani). Az eredményeim kicsit elkeserítenek (bár ez valószínűleg az én hibám, illetve tudatlanságom)
Azt olvastam, hogy a reggeli órákban magasabb lehet a cukrom, de elég elkeserítő, hogy az esti - 22:00-kor adott - 14 egység humulin N hatására (ez az érték a kórházban még 10 volt, majd 12 re emelték mikor két hét múlva visszamentem, és most legutóbb, amikor cukorgondozáson voltam 14-re) 6,3 ról (insulin beadáskor mért adat), reggel 6 órára 8,5re emelkedett, méghozzá úgy, hogy nem is ettem már 10 után.
Azt szeretném megtudni még, hogy mi a teendő olyankor, amikor véletlenül eltalálok egy eret? Honnan lehet tudni, hogy a vérrel mennyi folyt ki? Mit csináltok ilyenkor?
Én is próbálom mindig változtatni a beadás helyét -azt olvastam, hogy erre azért van szükség, mert irritálja a környező szövetet a beadáskor a hirtelen insulinmennyiség, illetve mert ezek a sejtek a sok insulin miatt érzéketlenebbé válnak arra, ez okozhat bőrpírt amit többen is említettek.
Ez nálam is előfordul, szinte mindig az esti insulin beadása után, és meg is marad 1-2 napig. Azt is olvastam, hogy a gyorshatású insulint - a felszívódás miatt - felkarba, ill. hasba érdemes adni, míg a hosszantartót a combba, fenékbe. Ez jó tanács lehet agap-nak.
huha most nézem mennyit írtam, asszem így most ez elég is lesz. A többit majd menet közben.
Üdv!