rocha
Tag
Sziasztok!
Én új vagyok itt ezen a fórumon, de ahogy a hozzászólásokat olvasom, egyre gyakrabban fogok visszatérni Lehet hogy hosszú lesz ez az üzenet, így elnézést kérek. Szeretnék bemutatkozni mert Ti tapasztaltabbak talán könnyebben tudtok majd nekem segíteni. Illetve ahogy mondtátok: "minden cukros a maga orvosa", így a tapasztalatotokra építve szeretnék a legjobb orvos lenni
25 éves férfi vagyok kb 175cm magas, 70kg körüli (még szeretnék hízni, és kicsit kondizni), 2007 júniusában diagnosztizálták nálam az I. típusú cukorbetegséget. Édesanyám kb 7 éve lett cukros, ő is I-es típusú, néztek is az orvosok, hogy idősebb korban (50 felett van anyum) ez szokatlan. Ő elég rosszul járt, hajnalban összeesett, és állítólag 60as volt a cukra (egy hónap kórház, 2 hét intenzív...) szerencsére azóta jól van. Valószínűleg így örökölhettem énis, mint ő is a hajlandóságot.
Kazincbarcikáról származom, de jelenleg Budapesten élek, és dolgozom (lassan vége a próbaidőnek)
Egy hetet voltam kórházban (szerencsére nem rosszullét miatt, hanem egy vérvételen derült ki, hogy 18as volt az éhomi cukrom) mire "beállították" a cukromat (maradt 4 nap a diplomavédésig...)
Napi 3szori Humulin R, és egyszeri Humulin N kezelésen vagyok (ahogy olvastam egyes insulinok ennél jóval korszerűbbek, így lehet én is váltanék, de még nem tudom, hogy hogyan...)
Jujj, az a helyzet, hogy rengeteg kérdés kavarog a fejemben, nem is tudom, mit és hogyan kérdezzek.
Első körben a legnagyobb problémám, hogy én nem igazán tudom a Ch-t számolni. Általában megnézem, hogy amit veszek, abban mennyi van, illetve próbálok odafigyelni, amikor eszek, de kész ételeket nagyon nem tudom megbecsülni (pl mennyi egy tányér rizs... azt tudom, hogy kb 80%a Ch, de hogy hány gramm egy adag azt nem...)
Erre igyekszem majd odafigyelni, és mérni, meg tanulni, meg mérni, meg mérni...
A következő gondom, hogy nekem csak annyit mondott a kórházban az orvos, hogy napi 200g Ch a kvóta. Hogy milyen elosztásban azt nem mondta, csak hogy napi többszöri étkezés. Így én 50-20-50-20-50-10 elosztásra gondoltam,de ez már akkor bukott, amikor megettem az első tányér töltöttkáposztámat. Ezzel kapcsolatban az volna a kérdésem, hogy ez az elosztás megfelelő e, mert akkor a továbbiakban akkor erre így fogok figyelni és így fogok számolni.
A következő problémám maga a cukrom. Az egyikőtök által készített excell táblázatot használom (most próbálok az előző 8 heti mérések átlagából valamiféle közelítő HbA1c értéket számítani). Az eredményeim kicsit elkeserítenek (bár ez valószínűleg az én hibám, illetve tudatlanságom)
Azt olvastam, hogy a reggeli órákban magasabb lehet a cukrom, de elég elkeserítő, hogy az esti - 22:00-kor adott - 14 egység humulin N hatására (ez az érték a kórházban még 10 volt, majd 12 re emelték mikor két hét múlva visszamentem, és most legutóbb, amikor cukorgondozáson voltam 14-re) 6,3 ról (insulin beadáskor mért adat), reggel 6 órára 8,5re emelkedett, méghozzá úgy, hogy nem is ettem már 10 után.
Azt szeretném megtudni még, hogy mi a teendő olyankor, amikor véletlenül eltalálok egy eret? Honnan lehet tudni, hogy a vérrel mennyi folyt ki? Mit csináltok ilyenkor?
Én is próbálom mindig változtatni a beadás helyét -azt olvastam, hogy erre azért van szükség, mert irritálja a környező szövetet a beadáskor a hirtelen insulinmennyiség, illetve mert ezek a sejtek a sok insulin miatt érzéketlenebbé válnak arra, ez okozhat bőrpírt amit többen is említettek.
Ez nálam is előfordul, szinte mindig az esti insulin beadása után, és meg is marad 1-2 napig. Azt is olvastam, hogy a gyorshatású insulint - a felszívódás miatt - felkarba, ill. hasba érdemes adni, míg a hosszantartót a combba, fenékbe. Ez jó tanács lehet agap-nak.
huha most nézem mennyit írtam, asszem így most ez elég is lesz. A többit majd menet közben.
Üdv!
Én új vagyok itt ezen a fórumon, de ahogy a hozzászólásokat olvasom, egyre gyakrabban fogok visszatérni Lehet hogy hosszú lesz ez az üzenet, így elnézést kérek. Szeretnék bemutatkozni mert Ti tapasztaltabbak talán könnyebben tudtok majd nekem segíteni. Illetve ahogy mondtátok: "minden cukros a maga orvosa", így a tapasztalatotokra építve szeretnék a legjobb orvos lenni
25 éves férfi vagyok kb 175cm magas, 70kg körüli (még szeretnék hízni, és kicsit kondizni), 2007 júniusában diagnosztizálták nálam az I. típusú cukorbetegséget. Édesanyám kb 7 éve lett cukros, ő is I-es típusú, néztek is az orvosok, hogy idősebb korban (50 felett van anyum) ez szokatlan. Ő elég rosszul járt, hajnalban összeesett, és állítólag 60as volt a cukra (egy hónap kórház, 2 hét intenzív...) szerencsére azóta jól van. Valószínűleg így örökölhettem énis, mint ő is a hajlandóságot.
Kazincbarcikáról származom, de jelenleg Budapesten élek, és dolgozom (lassan vége a próbaidőnek)
Egy hetet voltam kórházban (szerencsére nem rosszullét miatt, hanem egy vérvételen derült ki, hogy 18as volt az éhomi cukrom) mire "beállították" a cukromat (maradt 4 nap a diplomavédésig...)
Napi 3szori Humulin R, és egyszeri Humulin N kezelésen vagyok (ahogy olvastam egyes insulinok ennél jóval korszerűbbek, így lehet én is váltanék, de még nem tudom, hogy hogyan...)
Jujj, az a helyzet, hogy rengeteg kérdés kavarog a fejemben, nem is tudom, mit és hogyan kérdezzek.
Első körben a legnagyobb problémám, hogy én nem igazán tudom a Ch-t számolni. Általában megnézem, hogy amit veszek, abban mennyi van, illetve próbálok odafigyelni, amikor eszek, de kész ételeket nagyon nem tudom megbecsülni (pl mennyi egy tányér rizs... azt tudom, hogy kb 80%a Ch, de hogy hány gramm egy adag azt nem...)
Erre igyekszem majd odafigyelni, és mérni, meg tanulni, meg mérni, meg mérni...
A következő gondom, hogy nekem csak annyit mondott a kórházban az orvos, hogy napi 200g Ch a kvóta. Hogy milyen elosztásban azt nem mondta, csak hogy napi többszöri étkezés. Így én 50-20-50-20-50-10 elosztásra gondoltam,de ez már akkor bukott, amikor megettem az első tányér töltöttkáposztámat. Ezzel kapcsolatban az volna a kérdésem, hogy ez az elosztás megfelelő e, mert akkor a továbbiakban akkor erre így fogok figyelni és így fogok számolni.
A következő problémám maga a cukrom. Az egyikőtök által készített excell táblázatot használom (most próbálok az előző 8 heti mérések átlagából valamiféle közelítő HbA1c értéket számítani). Az eredményeim kicsit elkeserítenek (bár ez valószínűleg az én hibám, illetve tudatlanságom)
Azt olvastam, hogy a reggeli órákban magasabb lehet a cukrom, de elég elkeserítő, hogy az esti - 22:00-kor adott - 14 egység humulin N hatására (ez az érték a kórházban még 10 volt, majd 12 re emelték mikor két hét múlva visszamentem, és most legutóbb, amikor cukorgondozáson voltam 14-re) 6,3 ról (insulin beadáskor mért adat), reggel 6 órára 8,5re emelkedett, méghozzá úgy, hogy nem is ettem már 10 után.
Azt szeretném megtudni még, hogy mi a teendő olyankor, amikor véletlenül eltalálok egy eret? Honnan lehet tudni, hogy a vérrel mennyi folyt ki? Mit csináltok ilyenkor?
Én is próbálom mindig változtatni a beadás helyét -azt olvastam, hogy erre azért van szükség, mert irritálja a környező szövetet a beadáskor a hirtelen insulinmennyiség, illetve mert ezek a sejtek a sok insulin miatt érzéketlenebbé válnak arra, ez okozhat bőrpírt amit többen is említettek.
Ez nálam is előfordul, szinte mindig az esti insulin beadása után, és meg is marad 1-2 napig. Azt is olvastam, hogy a gyorshatású insulint - a felszívódás miatt - felkarba, ill. hasba érdemes adni, míg a hosszantartót a combba, fenékbe. Ez jó tanács lehet agap-nak.
huha most nézem mennyit írtam, asszem így most ez elég is lesz. A többit majd menet közben.
Üdv!