tesztcsík 100%-os áron

misamaci

Aktív tag
Valóban szuper, csak ne kéne a kontroll előtt naplót rajzolnom, de ennyi belefér.
Tessék engem sajnálni :sad:, de nagyon, mert ma estig meg kell rajzolnom, holnap átmásolni excel táblába. A nyomtatásért nem kell sajnálni, nem akarlak benneteket túlterhelni.:twisted: Holnap pedig rendelek a doktornál.:rolleyes:

Annyira sajnállak! :D


(csak halkan kérdezem: az excel remek diagrammokat tud rajzolni a táblázatos adatokból .... az nem jó? miért kell külön előre megrajzolni?)
 
Segítséget szeretnék kérni, mert a háziorvosom nem hajlandó felírni nekem a
kezelésemhez szükséges havi 3 doboz vércukormérő csíkot ( 23 éve vagyok 1. típusú cukorbeteg, napi 4x-i inzulinkezeléssel ). Ő arra hivatkozik, hogy
ehhez is, mint az inzulinhoz és a tűhöz szakorvosi javaslat szükséges augusztus
óta. A diabetológusom viszont nem ír szakorvosi javaslatot a csíkra ( az
inzulinra kaptam ), mert szerinte erre nincs szükség, a háziorvosnak kötelessége
lenne felírni a csíkot, mivel jogszabályilag annak jár ez, aki napi 4x-i
inzulinkezelésre szorul ( én is így tudom ). Idáig nem is volt probléma ezzel,
viszont most október közepén még mindig nem kaptam meg a havi receptemet, és a
helyzet állása szerint nem is fogom. Kérem ha valakinek van információja ezzel
kapcsolatban, segítsen nekem!
Előre is köszönöm!

Kedves Yndiheni!
Kérdésedre kaptál néhány javaslatot, én még megtoldom kettővel: a diabetologus orvost sürgősen cseréld olyanra, aki betegpárti és nem a háziorvos kollégát akarja rajtad keresztül nevelni vagy nem érti a jogszabályt.
A másik: tegyél panaszt az Egészségbiztositási Felügyeletnél, a www.ebf.hu honlapon van kapcsolat. Ők kivizsgálják, hogy az orvos betonfejű vagy a jogszabály nem egyértelmű. Büntetési joguk is van. De gyorsan csak az orvosváltás segít.
 

dg

Őstag
Hát, ha jól tudom és értelmezem: a diabetológusnak olyan javaslatot kell kiadnia a háziorvos felé, ami minden szügségest tartalmaz, így nem csak az inzulint, de a tesztcsíkokra javasolt mennyiséget is (és minden mást is, így tű, fruktóz).
Ha ezt nem teszi, téved, és rosszul jár el.
 

Yndiheni

Új tag
Ja de jó, hogy idekeveredtem, kapom itt az okos tanácsokat, és legalább megértenek :) Már csak annyi kellene, hogy ti tudnátok nekem szakorvosi javaslatot írni ;)
Kicsit komolyabban: július végén voltam Pesten a diab dokimnál. Ő kérdezte akkor, hogy kell-e nekem a hivatalos formanyomtatványos Szakorvosi javaslat ( Szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez ). Mondtam neki, hogy nem kérte még a házidoki, de inkább legyen. De ilyet csak a kétfajta inzulinra kaptam. Kaptam még egy Ambuláns lapot, amin rajta van az inzulinadagolás, diéta, laboreredmények, stb... Meg kaptam egy kézzel írott Diabetológiai javaslatot, amit alapból sem fogad egy a házidokim már évek óta. Tehát igazából kaptam egy olyan papírt, ahol a tények; az inzulinkezelés gyakorisága rajta van. A házidoki viszont ahhoz a hivatalos papírhoz ragaszkodik, ami a kétfajta inzulinhoz már megvan. Ilyet meg a diab doki nem ad, mert neki ilyet nem kell adnia a jogszabályok szerint :(
Mindenkinek igaza van a saját szemszögéből, csak én nem kapom meg, amire szükségem lenne :(:(:(
 

misamaci

Aktív tag
Tehát igazából kaptam egy olyan papírt, ahol a tények; az inzulinkezelés gyakorisága rajta van. A házidoki viszont ahhoz a hivatalos papírhoz ragaszkodik, ami a kétfajta inzulinhoz már megvan. Ilyet meg a diab doki nem ad, mert neki ilyet nem kell adnia a jogszabályok szerint :(
Mindenkinek igaza van a saját szemszögéből, csak én nem kapom meg, amire szükségem lenne :(:(:(

Én javasolnám, hogy a hivatalos tájékoztatót (ide linkeltem be) nyomtasd ki (11 oldal az egész), vidd el a háziorvosodnak és próbálj vele ennek alapján egyeztetni. Az ebben leírtakból szerintem egyértelműen az jön le, hogy az inzulinadagolásra vonatkozó javaslat elég a csíkok és a tűk felírásához (a GYSE törzsben is ez van, de az x100 oldal). Elképzelhető , hogy a háziorvosod nem olvasta ezt az anyagot - kapnak annyi ilyet, hogy nem győzik - és az általános szabály tényleg az, hogy minden segédeszközhöz egy-egy külön formanyomtatványt kell kitöltenie a szakorvosnak (hasonló, mint a gyógyszerrendeléshez rendszeresített, csak segédeszközre vonatkozik). Annyiból érthető a doki óvatossága, hogy ha valamit nem jól ír ki, akkor nagyon durván megbüntethetik, szerintem ezért próbálja magát erősen fedezni.
Talán ez is elég lesz neki. Ha megkapom az OEP válaszát akkor ide is bemásolom, de Neked is átküldöm majd privátban (bár azt nem ígérem, hogy elsőre egyértelmű választ fognak adni, vagy hogy válaszolnak egyáltalán).

Misi
 

Yndiheni

Új tag
Kedves Misamaci :) Nagyon köszönöm a tippeket meg a segítséget :)

Több helyen is jártam/keresgéltem már, de igazából mindenhol ezt találtam:
<TABLE borderColor=#000000 cellSpacing=0 cellPadding=2 width=772 border=1><TBODY><TR><TD colSpan=8 height=33>
Felírási jogosultság: Kizárólag a beteg háziorvosa, az inzulinkezelésre vonatkozó szakorvosi javaslat bemutatásával.
A szakorvosi javaslat maximális érvényességi időtartama: 1 év.​
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Tehát nem a csíkra kell a szakorvosi javaslat, hanem az inzulinkezelésre. Arra meg van. Kinyomtatom, és elviszem a házidokimnak. Viszont ezzel egyidőben a diab dokitól is próbálok kicsikarni egy ilyen papírt a csíkra. Aztán valaki csak betegbarátan áll majd hozzá(m).
És nagyon bízom benne, hogy az OEP-től valami használhatót, orvos orra alá dughatót fognak írni...
 

tímeácska

Őstag
Még egy dolog eszem(helyébe:-D) jutott: én úgy tudom, a szakorvosi javaslatnak a háziorvos felé, nem a "hivatalos" verziónak kell lennie! Egyszerűen csak a beteg adatainak, a javaslat tárgyának - hatóanyag megnevezése, hatáserőssége (gyógyszerek estében...), "pontos" napi mennyisége - , az orvos nevének és pecsétjének kell (nagy vonalakban...) szerepelnie. A "formanyomtatványos" javaslat a közgyógyigazolvány igényléséhez kell, amit szintén a szakorvos állít ki! Legalábbis nekem ez rémlik... :rolleyes: De mindenképpen érdemes utánanézni, de Mátémnak is, és nekem is a "nem formanyomtatványos" változatot adták, más-más orvos, más-más megyében... És egyikőnk háziorvosa sem reklamált eddig még soha. Eddig...:rolleyes::-D
 

misamaci

Aktív tag
Még egy dolog eszem(helyébe:-D) jutott: én úgy tudom, a szakorvosi javaslatnak a háziorvos felé, nem a "hivatalos" verziónak kell lennie! Egyszerűen csak a beteg adatainak, a javaslat tárgyának - hatóanyag megnevezése, hatáserőssége (gyógyszerek estében...), "pontos" napi mennyisége - , az orvos nevének és pecsétjének kell (nagy vonalakban...) szerepelnie. A "formanyomtatványos" javaslat a közgyógyigazolvány igényléséhez kell, amit szintén a szakorvos állít ki! Legalábbis nekem ez rémlik... :rolleyes: De mindenképpen érdemes utánanézni, de Mátémnak is, és nekem is a "nem formanyomtatványos" változatot adták, más-más orvos, más-más megyében... És egyikőnk háziorvosa sem reklamált eddig még soha. Eddig...:rolleyes::-D

A mostani rendeletváltozás után az OEP megjelentetett egy formanyomtatványt (mintát) a honlapján, ha a szakorvos más formát használ, de tartalmilag a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő, akkor mást is lehet használni. A módosítás előtt kiadott javaslatok pedig a kiállítástól számított 1 évig érvényesek , most nem kötelező helyettük újabbat beszerezni, a rendelkezés csak az újonnan kiállított javaslatokra vonatkozik.
Igazából ott érzem a problémát, hogy 1-1 ilyen változtatáskor annyi tájékoztató, rendelkezés, módosítás stb megy ki a dokiknak, hogy nincs ember aki élből tudja követni, viszont ha - pl a felírásnál - hibáznak, akkor azt keményen bünteti az OEP (mondjuk ennek is van oka).
 

tímeácska

Őstag
Hogy mikor érjük meg azt, amikor minden rendelet egyértelmű lesz, és világos, érthető a beteg számára is?! :-( Szőrös fejjel megérjük?! :?::roll:

Nekem, és gondolom az orvosoknak is sokkal egyszerűbb lenne, ha rendszeresítenének formanyomtatványokat, amit a netről is le lehetne tölteni, bárkinek, bármikor, bárhonnan... Akkor legalább egyértelmű lenne, hogy, na, ez az amire szükségem van, ez az, amit ki kell töltenem, nem jó a sajtpapíros változat... Ennek elmulasztása esetén, ha büntet az OEP, joggal tehetné, nem lehetne mellébeszélni egyik oldalról sem. Van, vagy nincs?! Az, és olyan, amilyennek kell lennie?! Igen, vagy nem?! Nahát! :)
 

misamaci

Aktív tag
Nem annyira a nyomtatványok hiányoznak, mostanra már elég szépen gyártja a mintákat az OEP, inkább az a gond, hogy egy változáskor annyi tájékoztató anyag megy ki a dokiknak, hogy belefulladnak. Nekem pár éve a munkám miatt követnem kellett a klf. eü jogszabályváltozásokat ... valszeg akkor kezdtem őszülni. Egy-egy komolyabb változás általában 2-300 oldalnyi magyarázatot hoz magával (változik a rendelet, amiatt változik az oep előírás, az ellátási szabálykönyv, az elszámolási rend stb. stb) .... ha egész nap csak ezzel foglalkozik valaki, akkor se egyszerű feldolgozni. Most ráadásul a felírási rendet alapjában változtatták meg, és a mienk - valószínűleg, de tlán kideül nemsokára - a kivételes eset, ugyanis az összes többi napi használatú gyse-re (kötszer, inkontinencia betét, sztómaszerelék stb.) a szakorvosi javaslatban egy csomó adatot meg kell adni ( típus, kódszám, napi felírható mennyiség, helyettesíthetőség stb) és a háziorvos ettől nem térhet el, ennek alapján kell a havi mennyiségeket felírnia.
 

gabibaba

Aktív tag
Ilyet találtam, de ha nem felejtem el, begépelem, amit mi kaptunk szakorvosi javaslatként a tesztcsíkra (nálunk is az utolsó kontrollon minden papír összekészítve várt).
 

Csatolások

  • SZAKORVOSIJAVASLAT.pdf
    169 KB · Olvasás: 13

tímeácska

Őstag
Nem annyira a nyomtatványok hiányoznak, mostanra már elég szépen gyártja a mintákat az OEP, inkább az a gond, hogy egy változáskor annyi tájékoztató anyag megy ki a dokiknak, hogy belefulladnak. Nekem pár éve a munkám miatt követnem kellett a klf. eü jogszabályváltozásokat ... valszeg akkor kezdtem őszülni. Egy-egy komolyabb változás általában 2-300 oldalnyi magyarázatot hoz magával (változik a rendelet, amiatt változik az oep előírás, az ellátási szabálykönyv, az elszámolási rend stb. stb) .... ha egész nap csak ezzel foglalkozik valaki, akkor se egyszerű feldolgozni. Most ráadásul a felírási rendet alapjában változtatták meg, és a mienk - valószínűleg, de tlán kideül nemsokára - a kivételes eset, ugyanis az összes többi napi használatú gyse-re (kötszer, inkontinencia betét, sztómaszerelék stb.) a szakorvosi javaslatban egy csomó adatot meg kell adni ( típus, kódszám, napi felírható mennyiség, helyettesíthetőség stb) és a háziorvos ettől nem térhet el, ennek alapján kell a havi mennyiségeket felírnia.

Miért, van ebben az egészben egyáltalán logika?! Én már azzal nem értek egyet (és gondolom sokan vagyunk ezzel hasonlóan...), hogy ugyan, miért is nem írhatja fel a diabetológus szakorvos az inzulint??????? Miért nem írhatják fel a szakrendelésen, ahova amúgy is mennie kell a betegnek, ahogy ezelőtt is kellett, úgy, ezután is (ne adj Isten, így még kevesebbszer fog menni a beteg a szakorvoshoz, mert, már nem "KELL" mennie ha másért nem, hát a cuccok felíratása végett... De legalább akkor odanéztek a körmére, esetleg javítottak a beállításon, stb.) úgyis kell oda menni... És, azért az is tényként leírható, hogy nagyságrendekkel kisebb a kockázata annak, hogy a szakrendelőben szedjen össze az ember valamiféle (komolyabb) fertőzést, nem úgy, mint a háziorvosnál... És akkor ne gyártson senki összeesküvés elméleteket... Hmm...:evil::confused:
 

misamaci

Aktív tag
Miért, van ebben az egészben egyáltalán logika?! Én már azzal nem értek egyet (és gondolom sokan vagyunk ezzel hasonlóan...), hogy ugyan, miért is nem írhatja fel a diabetológus szakorvos az inzulint??????? Miért nem írhatják fel a szakrendelésen, ahova amúgy is mennie kell a betegnek, ahogy ezelőtt is kellett, úgy, ezután is (ne adj Isten, így még kevesebbszer fog menni a beteg a szakorvoshoz, mert, már nem "KELL" mennie ha másért nem, hát a cuccok felíratása végett... De legalább akkor odanéztek a körmére, esetleg javítottak a beállításon, stb.) úgyis kell oda menni... És, azért az is tényként leírható, hogy nagyságrendekkel kisebb a kockázata annak, hogy a szakrendelőben szedjen össze az ember valamiféle (komolyabb) fertőzést, nem úgy, mint a háziorvosnál... És akkor ne gyártson senki összeesküvés elméleteket... Hmm...:evil::confused:

Most nem tudom már hol olvastam és lusta vagyok visszakeresni, de valami ilyesmi volt az egész alapja:
Mivel a gyse vények érvényessége 30 nap, ezért korábban a háziorvos is és a szakorvos is felírhatta a segédeszközöket, de ez lehetőséget adott a visszaélésekre (ti. ha valaki mindkét helyen felíratta rendszeresen a cuccokat, az egész szépen spájzolhatott. Itt most ne a mi dolgainkra gondolj csak, vannak olyan - szintén napi használatú szerelékek stb - amiknél a havi adag a támogatás akár több 100000 Ft is lehet / főleg hogy ezeket általában már közgyógyra kapja a beteg/). Kimondva, kimondatlanul egyrészt ezt a lehetőséget akarták megszüntetni, hiszen a kettős felírásnál se a háziorvos, se a szakorvos nem tudta ellenőrizni, hogy a beteg felíratta-e már a havi adagot, a kiadásnál a forgalmazó szintén nem tudta ellenőrizni, a jogtalanul felvett támogatást meg - noha a törvény szerint lett volna rá lehetőség - nem lehetett senkitől sem behajtani.
Másrészről az az alapvető elképzelés, hogy a szakrendelés feladata a betegek időszakos felülvizsgálata és a kezelési módok, gyógyszerezési javaslatok elkészítése, viszont ehhez - a receptírásokkal együtt - a szakrendelések kezdtek túlterheltté válni. Végülis a szakrendelések zsúfoltságát is szerették volna csökkenteni azzal, hogy a felírási jogot átpasszolták a háziorvosoknak.

Szóval valahol látni benne logikát ... talán még meg is tudom érteni .... csak a megvalósítás .... hááát az nem sikerült elsőre igazán ....

Nem tudom nálatok működik-e, de nálunk a házidokihoz is be lehet jelentkezni telefonon /reggel felhívom, hogy aznap mikorra menjek /... ilyenkor nem kell várakozni (csak amíg az előző beteg kijön) és soron kívül behívnak.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ja de jó, hogy idekeveredtem, kapom itt az okos tanácsokat, és legalább megértenek :) Már csak annyi kellene, hogy ti tudnátok nekem szakorvosi javaslatot írni ;)
:(:(:(
Én bármit megrajzolok. ;););)
Komolyra fordítva: bár megtehetném, meg is tenném, és azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Annyira sajnállak! :D


(csak halkan kérdezem: az excel remek diagrammokat tud rajzolni a táblázatos adatokból .... az nem jó? miért kell külön előre megrajzolni?)

Túúttam, hogy rád számíthatok.

Halk kérdésedre a válasz: Kb. 5 éve tudom a cukimérőből és pumpából az adatokat számtangépre tölteni (a blogomban megnézhető). Diagramot, naplót, statisztikát, mindent tartalmaz, tehát emiatt nem kéne rajzolnom és excelbe másolgatni, de ezt az én doktorom nem szereti olvasni.

Ezért kompromisszum ez a részemről, hogy én excelt rajzolok, cserébe, hogy ilyen klasz ellátásban részesülök egy klasz és következetes orvos által.
 
Oldal tetejére