Védőoltások

tímeácska témája a 'Egyéb betegségek' fórumban , 2008 Szeptember 1.

 1. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Jobb kötni az ebet a karóhoz,még a nem létezőhöz is és asztalt csapkodva győzködni,mert legalább meg lett prószálva!Nekünk anno,amikor krónikus hörghuruttal küzdöttünk másfélhavonta kb. kerek egy hóig,szóval gyakran és sokáig,akkor sem járt volna 90%-ra a puff.De a doki néni bejelölte és meg is kaptuk úgy egy párszor.Aztán már a gyógyszertárban sokadikra mondták,hogy ó,hát ez nem is jár és onnantól kezdve normál támogatottságra adták.No.Ez sem az igazi,de szerintem a diabos gyerkőcöknek a védőoltások erős támogatottsággal járnának nekem is úgy rémlik,hogy így olvastam,mert hogy veszélyeztetettségnek számít a diab.Pl.(bár ez ellen nincs oltó anyag) de egy rota vírust "könnyebben"hever ki a fertőzőn egy egészséges,mint egy diabos gyerkőc.Ez igaz szerintem minden más ilyen nagy volumenű vírusra is!;)
   
 2. christina

  christina Őstag

  Szia dg!
  Bár nem engem kérdeztél, de mi is támogatással kaptuk az oltóanyagot a diab. miatt.
  Hogy milyen BNO kódot írt a receptre az orvosunk nem tudom, de közölte hogy ő ezt bevállalja, mert úgy gondolja ez a minimum egy krónikus betegnél. És ha két éves kor alatt ingyen jár az egészségesnek, akkor egy 2,5 éves diabosnak járna! a kedvezmény. Ez úgy érzem egyre inkább merészség és persze emberség kérdése, na meg a tájékozottságé,- hogy melyik orvos hogy áll hozzá.
   
 3. dg

  dg Őstag

  Köszi, Christina!
  Ezek szerint, hivatalosan nem jár kedvezmény a diab miatt, nem hivatalosan meg kieszközölhető. :cool:
  Na, most már mindegy, de legalább tudjuk.

  Most már csak az a kérdés, hogy 2 év felett (2-5 év között) minden kisgyermek támogatással kapja a prevenart (nekem ezt mondták), vagy csak, ahogy Laci írta, támogatás (hivatalosan) csak egyes csoportoknak jár ebből a korosztályból? (Valószínű, az utóbbi, mert dudu kérdése is ezt támasztja alá.)

  Azért, ha valaki biztosra megtudja, írja le,legyen szíves!

  Egyébként az is vicces, hogy egy olyan kisgyerek, akinél folytonos probléma a fülgyulladás, ráadásul a kórokozót ki is mutatták, miért nem veszélyeztetett csoport??? Még milyen bizonyíték és ok kell arra, hogy kiemelten kezeljék? :confused:
   
 4. dg

  dg Őstag


  Nekünk ismét aktuális a Prevenar oltás, a fiatalabb lányomnak szeretném beadatni.
  A két fenti hozzászólást csak azért idéztem be a témával kapcsolatban, mert az enyém hibás, rossz. Jelenleg is az, és csak az érvényes, amit Laci pontosan és részletesen beidézett!
   
 5. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Védőoltásokról kicsit bővebben. Egyértelmű, és hasznos oldal, úgy gondolom, de tájékozódásnak mindenképpen megfelelő.
  http://www.oltokozpont.hu/
   
 6. eremit

  eremit Új tag

  Na és mi a vélemény az új influenza elleni oltásról? Kell vagy sem?
   
 7. pumpás

  pumpás Őstag

  Szerintem-tünk NEM:p
   
 8. tímeácska

  tímeácska Őstag

 9. dg

  dg Őstag

  Bárányhimlő járvány van az oviban.

  Hanna kapott évekkel ezelőtt védőoltást, akkor annak tudatában, hogy egyetlen oltás véd.
  Telt-múlt az idő, egyszer csak mondta a gyermekorovosunk, hogy változott az álláspont: két oltás kell, de nincs értelme a másodiknak akkor, ha nem az elsőt követően fél éven belül adják be. Így, esetünkben nem került ismétlésre sor.
  Telt-múlt az idő, egyszer csak, nemrégiben, olvasom a rendelőben kifüggesztve a tájékoztatót, hogy újra változott az álláspont: szükséges a két oltás, és akkor is, ha hosszabb idő van a kettő között , mint fél év.
  Szerintem nem árt, ha ezt mások is tudják!
  Úgyhogy, most kényszerpihi itthon, míg le nem cseng a járvány, a nyár folyamán pedig oltáshegyek!
   
 10. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Grácia, köszi, hogy megírtad ide! Mi már így adtuk Nimródnak ezt az oltást, 8 hónap telt el a két oltás között és a dokink azt mondta, hogy mindegy, mennyi idő telik el, be kell adni a másodikat (mi már úgy gondoltuk, eddigi tudásunk alapján, hogy nem kell neki a második oltás, mert kicsúsztunk).

  Érdekességként megjegyezte a dokink, hogy a kullancs elleni oltásnál pedig egész másért kell a több oltás. Az egy oltás is ugyanúgy véd, csak hamar elfelejti a védettséget a szervezet, ezért kell minimum a 3 oltás ebből. A bárányhimlőnél meg az 1 nem is véd rendesen, de ha már kialakult a védettség, akkor az életünk végéig (elvileg) véd, a kullancsosból meg mindig kell emlékeztető.
   
 11. dg

  dg Őstag


  Igen, nekem is ezt mondták, hogy a bárnyhimlő elleni védelem, ezek szerint 2 oltásból, éltehosszig kitart. Most reménykedve várom, hogy elteljen egy-két hét, s remélem, Hanna esetében az az egy oltásból származó, feltehetően részleges védelem, vagy a vakszerencse, megment a megbetegedéstől. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni, harmadik védőoltás meg épp a jövő héten következik a kislányaimnál.
   
 12. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Boginak a BCG oltás helyén egy gyönyörű szép, nagyobb borsónyi gyulladt-gennyes csomó alakult ki... Tegnap azt mondták, ha nem fakad ki magától, lehet, hogy meg kell nyitni egy kicsit. Hiába próbálta az orvos steril tűvel megbökni, nagyon be van "tokosodva"... Egyik napról a másikra gyulladt így be! Vasárnap még semmi, hétfőn pedig egy hatalmas dudor figyelt a karján...
  Bárányhimlő... Itt Palotán is járvány van, szinte minden oviban jelen van, csak éppen abban az oviban nem, ahova Mátém jár! Minap beszélgettem a gyerekorvosunkkal, hogy kb. mekkora a %-os megbetegedési arány azokban az ovis csoportokban, ahol akár csak 1 gyerkőc is bárányhimlős lett... Azt mondta, hogy az átlag a 40%-os megbetegedés. Ritkán több ennél... Tehát, ha 10 gyerek van 1 csoportban, kb. 4-nél lehet számolni azzal, hogy védőoltás nélkül megbetegedik. Azt mondta, hogy kb. 15-20 évvel ezelőtt ez az arány még bőven 80%, vagy e fölötti értéket mutatott! Tehát, immunizálódunk...
   

Megosztás