Vércukor érték HbA1c

gabibaba

Aktív tag
Szia!
November óta, 14 éves.
Ez a tábor a kezelő kórház tábora. Elvileg oktatás van délelőtt, a többi meg vidám táborozás.
Ott minden este 18-20 a vc-a, délután az 5g uzsonnája helyett 15-20g-ot kap, szólt, hogy neki ez sok, de meg kellett ennie. 20 alatt minden kis étkezés kötelező. És még néhány ilyen, ezek csak amiket röviden telefonon mondott. Ha érdekel, majd priviben megírom a többi részletet, ha hazajött, mert annyit mondott, hogy sok brutális mesélnivalója van.
Azt hittük, hasznos lesz. Hát .... hasznos, de nem úgy, ahogy eredetileg gondoltuk.
 

zsuzsa

Új tag
Gabibaba ez a bátortábor?
Nekünk is 7,5 lett a legegutóbbi eredményünk, és én si el voltam keseredve rajta, mert egyébként nincsenek rossz értékei, csak vannak kiugrások, és nem érzem azt hogy a következő jobb lenne majd, és mitől, mikor úgy érzem ennél többet nem tudunk tenni. Nekem is azt mondta a dr.-nő hogy nem rossz, mert hogy 4 éves és majd 1-2- év múlva várjak jobb eredményeket. Csakhát addig, és utána majd ha valami más is társúl akkor azt mondják, hát igen anyuka az 1-2 évvel ezelőtti cukijai miatt van ez.
 

gabibaba

Aktív tag
Szia, Zsuzsa!
Az majd augusztusban lesz, ezt a HP szervezte. Egyébként írni akartam Neked, hogy a kakaó miatt ne izgasd magad: ebédre egyszer kaptak főzeléket (krumpli), egyébként volt pizza, tortilla, nokedli, (igaz, volt sok paprika, paradicsom, ubi, saláta), nápolyi, puding, fagyi. Ja, és 20 alatt enni kellett tízórait meg uzsit (ezek mindig édességek voltak), volt, aki 18,2-re uzsonnázott... Egyébként jó volt, azt mondta a gyermek.
 

zsuzsa

Új tag
Egyébként ez tényleg így van, a 10 körüli cukrokat még teljesen jónak tartják, 15 ig, azt mondják nem is korrigálunk, én már 10 nél lesem hogy miért emelkedettebb. Mi is eszünk mindent, most meg főleg kell a töményebb ebéd, mert gyerekközösségben van napközben, és annyit ugrállnak, hogy nem győz neki az ovónéni gyümölcsöt, gyümilevit adni.
 

dg

Őstag
Sziasztok!

A doktornőnk mesélte (nem mostanság, mondjuk kb 1 éven belül), hogy a gyermektiabetológiai konferencián, melyen részt vett, az az álláspont volt az uralkodó, mely szerint gyermekek esetében a HbA1c 8% alatti értéke a cél. A vc értékek tekintetében azt hangoztatják, hogy ne menjen 10 mmol/l fölé. Természetes, hogy ezeken a szakirodalmi értékeken belül az ember a lehető legjobbra törekszik...
 

gabibaba

Aktív tag
Nekem csak az a bajom ezekkel az értékekkel, hogy sokszor azt érzem, hogy ez az egyszerűbb megoldás. (Mivel nem értek hozzá, lehet, hogy nincs igazam.) Mivel látom itt a fórumon is, meg rendelőben is hallom, hogy pl. egy pumpára való áttérés, az inzulin megváltoztatása, esetleg egy orvosváltás bizonyos gyerekeknél ugrásszerű javulást tud hozni. Tehát egy addig jónak mondott HbA1c még jobb tudott lenni. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy a kamaszkor, meg a hormonok jól be tudnak kavarni, de hogy a reggeli 10-eket (nálunk ez többször is van) jónak mondják :(...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem csak az a bajom ezekkel az értékekkel, hogy sokszor azt érzem, hogy ez az egyszerűbb megoldás. (Mivel nem értek hozzá, lehet, hogy nincs igazam.) Mivel látom itt a fórumon is, meg rendelőben is hallom, hogy pl. egy pumpára való áttérés, az inzulin megváltoztatása, esetleg egy orvosváltás bizonyos gyerekeknél ugrásszerű javulást tud hozni. Tehát egy addig jónak mondott HbA1c még jobb tudott lenni. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy a kamaszkor, meg a hormonok jól be tudnak kavarni, de hogy a reggeli 10-eket (nálunk ez többször is van) jónak mondják :(...

Szia, jól látod a dolgokat, nem kell ahhoz öreg rókának lenni. A pumpára való áttérésnél csökken az inzulin mennyisége a folyamatos adagolás miatt, és ahhoz még csak nem is kell inzulin fajtát változtatni. Az oké, hogy előfordulnak 10-es értékek, meg hogy kamasz, meg hormonok, de az már nem oké, hogy ezt a 10-est (és a fölötte lévőt) megfelelőnek mondják, és legyintenek. Az orvosváltást pedig ha szükséges, akkor azt meg kell lépni. A te fiad már nagy, az ő döntése, és véleménye, ill akarata is fontos. Sőt a legfontosabb, mert ha azt látja, hogy a felnőtt (doki) beletojik az egészbe, akkor mi alapján lenne elvárható tőle, hogy felelősséggel viselje a saját életét.
Szerintem nagyon is jól teszed, hogy keresed a megoldást, és nem nyugszol bele ebbe nemtörődömségbe, ahogy Gabival bánnak.
 

gabibaba

Aktív tag
Azt még elfelejtettem az előbb, hogy mire megjelennek az esetleges első szövődmények, addigra a gyerek átkerül felnőtt ellátásba, így csak ott derül ki, hogy valóban jók voltak-e ezek az értékek.

Na elég volt ebből a negatívkodásból. Inkább keresek egy jó kis hegyi kempinget. Tudtok esetleg valami jó helyet (privátban)? Kirándulni, bringázni, hegyet mászni mennénk.
 
Sziasztok sorstársak.Mi HgA1c nk most 6.4 es lett a leg magasabb 7volt 2.5éve diabos a kisfiam .3éves és bálintnak hivják én is diabos vagyok 2éve gyogyszeres Meforál1000mg ost szedek .Amugy 16hos korában derült ki 42mmol/l cukorral kerültünk korházba komás állapotba.
 
Sziasztok nekünk a legmagassabb értékünk eddig Hga1c 7 volt most pedig 6.4es lett .Bálint 2.5éve diabos 16hos kora ota most 3éves mult januárban. Napi 3szori szuri. Én is diabos vagyok csak még gyogyszeres napi 2szer Meforál 1000mg +diéta:???:.
 

zsuzsa

Új tag
Ezek jó eredmények, nekünk a 1,5 év alatt nem volt 7 alatt a szintünk, 7,6, 7,9, volt most a pumpa mellett 7,5. Erre mondják hogy jó eredmény. Hááát. Én sem voltam vagyok megelégedve, probálom igazítani, és továbbra is odafigyelni rá, de ennél jobban nem nagyon tudom. Nálunk mindíg azt mondták azér ilyen ingadozó és stb.. mert kicsi, pár év múlva ha majd netán szövődmény üti fel a fejét, akkor meg majd azt mondják, hát igen pár évvel ezelőtt kellett volna odafigyelni jobban rá. Na Bummm. Ez a csapda. Én is átmentem a vívódásokon, álmatlan éjszakákon, töprengésen mire oda jutottam hogy elég nem nyugszom meg, és merek válltani, és kerestünk másik orvost. Tul sok lehetőség nincsen, és innentől kezdve vagy maradunk itt, vagy, nincs vagy, mert pumpacentrum kell, és a helyileg illetékesnél kapom meg a támogatásokat, tehát nagyon nem lehet ugrállni. Nincs 20 pumpacentrum. Bár az az igazság hogy talán nem is jó, mert előbb utóbb valakiben meg kell bízni, hagyni kell hogy kezelje a gyereket, hogy kiforrjon nála egy terápia, és ez nem egy-két hónap. Türelem kell hozzá, ami nekem is kevés van ilyen téren, én is rögtön eredményeket akartam. Most úgy érzem jó helyen vagyunk, és remélni tudom hogy előbb utóbb az eredményeinken is látszani fog.
 

dg

Őstag
Valóban nem szabad elfogadni a nem elég jó eredményeket, folyamatosan küzdeni kell. Sokszor nem lehet könnyű eldönteni, hogy egy terápia mitől (kitől?) nem jó, de én azt vallom, hogy előbb-utóbb mindig meg lesz a megoldás. Az estek egyediek, általánosítani ezért felesleges. A gyermekek sorsa elsősorban a szülő kezében van, és nem az orvosokéban. Tudnék mesélni mind a diabetológiai, és gyermekkardiológiai tapasztalatokból. Általában az orvosok irtóznak az "okoskodó" szülőktől, de erről a témáról nagyon árnyaltan kellene beszélni. Részint igazuk van, részint nem. Az azonban tény, hogy én még csak előnyét láttam a kekeckedésemnek. Ami a diabetológiát illeti, az árnyaltság keretei között számolni kell azzal a ténnyel, hogy a diabetológusok kezében nem csak edukált és aggodó szülők gyermekei vannak. Sajnos vannak szociálisan elképesztő hátrányos helyzetben élő családoknál is cukros gyermekek, ahol már az csoda, ha azt megértetik, hogy az inzulint naponta be kell adni, mert bizony van, hogy kihagyják. Hol vagyunk még attól, hogy mikor, mennyit, stb... Meg ott vannak a nemtörődöm kamaszok is, akik a vc napló hamisításával vannak elfoglalva, az orvosnak akarnak megfelelni és nem saját maguknak, és a naplóba 17 mmol/l helyett 7-et írnak be, aztán csak a HgA1c vizsgálatnál derül ki, hogy ezek a szép eredmények nem lehetnek igazak. Nyilván például ha ilyen problémás eset után találkozik az orvos egy 10 körüli értékessel, akkor örül, és esetleg azt mondja: tök jó! És örül, hogy a HgA1c de jó, nyolc alatt van! Itt lép be a szülő, aki konzultál az orvossal, ezen túl meg maga tartja kezében a gyereke testi épségét és pszichés nevelését.
Mi mixtardot használunk, és a HgA1c-nk csak a kórház után volt 7,7%. Aztán mindig kevesebb lett. Nemrégiben 5,9%. Én minden erőmmel és tudásommal azon vagyok, hogy minden szempontból gördülékenyen és jól menjek a dolgok, és ez nem kevés munka, de ez együl az én feladatom, a kislányom vígan éli életét. Szövödmények tekintetében feéeslegesnek tartom, hogy azzal gyötörjem magam, mit hoz a jövő. Kiszámíthatatlan, mert tudjuk, van a nagy átlag, meg az ettől eltérő estek. Van aki hanyagság mellett is sokáig szövődménymentes, van aki pontosság és jó eredmények mellet is előbb veszi fel a harcot ellenük. Az a lényeg, hogy az ember minden tőle telhetőt megtegyen. Egyébként meg, 30-40-en túl szinte mindenkinek van / lesz kehéje, ha cukros, ha nem. Vérnyomás, izületek, csontok, koleszterin, akármi.. Nem szabad elkeseredni, csak tenni, amit kell!
 

zsuzsa

Új tag
Nagyon egyetértek veled a leírtakban. Sajnos a tapasztalatunk nekünk is magvan, különböző területeken, és ezért is gondolom úgy hogy nem szabad megtörni, csinállni kell, úgy ahogy jónak látjuk., és ahogy saját gyermekünknél azt megtapasztalltuk. Az orvosok tényleg nagyon leterhelltek, idejük és lehetőségük sincs arra, hogy kitapasztalják helyettünk a dolgokat, támpontokat kapunk hozzá, esetleg irányelveket, de nekünk kell csinállni. Szerintem még mindíg jobb ha egy anya túlaggodó, vagy okoskodó mint ha elhanyagolja és bagatelizállja a dolgokat.Persze legjobb a középút.
 

gabibaba

Aktív tag
Nekünk pl. még hamisítani sem kellene a könyvet. Hiába van egész nap jó értéke a gyermeknek, az éjszakai inzulin sajátossága nála az, hogy éjfélre kb. 3-5 mmol/l-rel emeli a vércukrát, és hajnalban 1/2 5 körül nagyot (2 mmol/l) esik. Tehát volt, hogy 8-cal fekszik és utóvacsorázik, éjfélkor 13-14 a vc-ra, és kel 6-tal. Ha nem mérek éjszaka, nem is tudjuk, hogy van ilyen, és persze a HbA1c sem olyan, mint az a könyvéből látszana.
 

zsuzsa

Új tag
Nálunk is sokáig így működött az éjszaka, de mostanában adnom kellett az utóvacsihoz korrekciót, és még így is volt hogy éjfél után 16 os cukra volt aztán reggelre visszamegy 8 körülire. Most megbeszélltem a dr.-nővel hogy egy kicsit emelünk a délutáni bázison, és így a vacsinál utóvacsinál sem lesz emelkedettebb a cukra, és az éjszakák is szépek lesznek reméljük, de majd meglátjuk, egyenlőre 22 óráig emeltük, utána viszaáll, mert hajnalban meg csökken a cukija.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nálunk is sokáig így működött az éjszaka, de mostanában adnom kellett az utóvacsihoz korrekciót, és még így is volt hogy éjfél után 16 os cukra volt aztán reggelre visszamegy 8 körülire. Most megbeszélltem a dr.-nővel hogy egy kicsit emelünk a délutáni bázison, és így a vacsinál utóvacsinál sem lesz emelkedettebb a cukra, és az éjszakák is szépek lesznek reméljük, de majd meglátjuk, egyenlőre 22 óráig emeltük, utána viszaáll, mert hajnalban meg csökken a cukija.

Zsuzsa, nagyon remélem, hogy jól be fog válni a módosítás, csak ügyesen!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Gabibaba, milyen cukikat "produkáltatok" az elmúlt napokban? Gábornak is ugrándozott a cukija?
 

bogex

Új tag
Sziasztok nekünk a legmagassabb értékünk eddig Hga1c 7 volt most pedig 6.4es lett .Bálint 2.5éve diabos 16hos kora ota most 3éves mult januárban. Napi 3szori szuri. Én is diabos vagyok csak még gyogyszeres napi 2szer Meforál 1000mg +diéta:???:.

talán pumpával egyszerűbb lenne Bálintnál, nem? Persze attól sem kell csodát várni már rögtön az első percekben, de úgy gondolom, hogy hosszútávon mégis sokkal eredményesebb a pennél. Nem beszélve a kicsik kényelem érzetéről... Gondolom Zsuzsa a Tibus sem adná a pumpáját semmiért :) Ő már gondolom nem is emléxik a penes időszakára. Olyan kicsi még.
 
Oldal tetejére