Vércukor érték HbA1c

infopeti

Új tag
De igen,szoktam korrigálni!!!!
Vagy több inzulint viszek be,vagy kevesebbet eszek. Persze ilyeneket szoktam,ilyenekre rájöttem 9 év alatt lassan,megpróbálom a kevesebb kaját ugyan annyi bökéssel.
Az lesz majd amit mondtál különben!!!:cool:

Sani

Új tag
Elvileg 9- nél még lehet egyx kis testmozgással lejjebb vinni, felette ajánlott már az ultragyors inzulint használni.

persze ha a munka miatt - vagy bármi miatt nem jön össze a testmozgás, én 7 -7,5 nél már szoktam + inzulint beadni. ...Ez is attól függ, hogy mit fogok csinálni az elkövetkező időben

dg

Őstag
Szia infopeti!

Egyik ismerősöm is járt így: megemelkedett az inz. igénye és nem igazán tudta miért. Aztán végül kivizsgáltatta magát, és kiderült, hogy gyulladás volt a szervezetében, amit egyébként észre sem vett, nem volt egyéb tünete. (ha jól emlékszem, fogászati probléma volt.

Zsu77

Új tag
Nem rég jutott eszembe,mert annyi mindenkivel futok össze,meg olvasom itt is sokszor,hogy "nem tudom,most miért ilyen makacs-magas",hogy lehet érdemes lenne listát készíteni az összes létező okról,jól eltenni és az ilyen napokon elővenni és szépen végigmászni rajta és kizárásos alapon foglalkozni a kérdéssel.Rengeteg oka lehet,de akkor is érdemes listázni,ez átláthatóbbá teszi szerintem az ügyet és biztosan nem marad ki semmi!

Sani

Új tag
Kedves infopeti!

A legutóbbi HgA1c-m 6,8 volt.
Eddig, amióta nézik egyszer volt 7,2, a többi mind 7 alatt és - sajnos 6 felett. Annál lejjebb még nem tudtam tornászni.

Sani

Új tag
Köszönöm szépen!

A terhesség nagyon jó "lecke" volt nekem.

Régen azt mondták, 5-10 között a jó. Pár éve kezdték egyre lejjebb tornázni ezt az értéket.
Terhességem alatt 4-7 között a jó.
Na most, ha a leendő babának ez a vc érték a jó, akkor nyilván nekem is ez a legideálisabb.
És azóta ehhez tartom magam.
Nem mondom, hogy nem csábulok el és nem eszem édeset, édességet.

Viszont :arrow: mértékletesség és önkontroll!!!

Ez az én két szabályom, amit mindenáron betartok.

:rolleyes: Azért irigykedve olvasom a 6, ill. 6 alatti HgA1c értékeket. És gratulálok mindenkinek, aki ilyen ügyesen kézben tartja anyagcsere állapotát.

gretta

Új tag
De igen,szoktam korrigálni!!!!
Vagy több inzulint viszek be,vagy kevesebbet eszek. Persze ilyeneket szoktam,ilyenekre rájöttem 9 év alatt lassan,megpróbálom a kevesebb kaját ugyan annyi bökéssel.
Az lesz majd amit mondtál különben!!!:cool:

és milyen kezelést kapsz? 9 év jó hosszú idő... Én is lassan elérem ezt a kort :)
sani akkor te szerencsés vagy hogy ilyen jók az értékeid és csak egyszer volt 7 fölött. Pumpának köszönhetően nekem is sikerült 7 alá nyomni, de állandóan ott vagyok a közelében és mindig attól félek hogy a következő már felette lesz. Szülés után igaz fölment 8,4re. Na onnan letornázi sem volt egyszerű... A tizedekkel szenvedek állandóan. Lehet rosszul csinálok valamit??? :rolleyes:

Sani

Új tag
Én is mindig félek az eredménytől, sőt, a dokimnak be is szoktam harangozni, hogy most - szerintem - nem lesz olyan jó...de szerencsére mindig azt mondja, hogy.
- Teljesen rendben van.
Az a lényeg, hogy tartósan ne legyen 7 felett.
Tehát én ha bármi olyat eszem, amiben nem vagyok 100 %-ig biztos, étkezés után 1,5 órával mérek ...és korrigálok, ha kell.
Nálam is előfordul, hogy magas értékeket mérek, de rögtön korrigálok.
És hát ami mindennek az alapja, : a bázis inzulinadagok- időpontok legyenek tökéletesen beállítva.
+ sorolhatnám a többféle tényezőt, ami befolyásolja a cukrokat, de ez mindenkinek más és más és mindenkire máshogy hatnak a dolgok.
Én ha nem vagyok biztos magamban,akkor mérek.

szolnok

Új tag
Értelek titeket!!!

22E számolt ki a doktornőm,mert a gyerekorvosi rendelőbe jóval magasabbat állítottak :(
Azt se mondták,hogy a bázist csak a lábba szabad adni!!:(
Szóval valamit kell csinálnom!!!

Hát ez nem igaz a bázist /Lantust/ bárhová adhatod nem csak lábba. Onnan szívódik fel legkésőbb. Mi annak is változtatjuk a helyét. Viszont feltételen emeld meg a bázis adagot , ugy 2-3 naponta két egységgel, és mérj, amíg be nem állsz újra . Egy idő után ugyanis megszokja a szervezet az adagot és lehet, hogy csak pusztán ezért kell emelni a bázist, amit óvatosan magadnak is csinálhatsz. Az idegeskedés helyett megéri a próbát. A 3 órás profil jó ötlet, lehet mutat valamit, de próbálkozz bőzis emeléssel. Persze rossz értékek bármikor bármi miatt előfordulnak és akkor korrigálj a gyors hatásuval. Ez sajna kivédhetetlen.

infopeti

Új tag
Én is mindig félek az eredménytől, sőt, a dokimnak be is szoktam harangozni, hogy most - szerintem - nem lesz olyan jó...de szerencsére mindig azt mondja, hogy.
- Teljesen rendben van.
Tehát én ha bármi olyat eszem, amiben nem vagyok 100 %-ig biztos, étkezés után 1,5 órával mérek ...és korrigálok, ha kell.
És hát ami mindennek az alapja, : a bázis inzulinadagok- időpontok legyenek tökéletesen beállítva.
+ sorolhatnám a többféle tényezőt, ami befolyásolja a cukrokat, de ez mindenkinek más és más és mindenkire máshogy hatnak a dolgok.

Az a baj,hogy nekem már 2xHgA1c-m is 11 - 12 körül volt és kezdem nagyon unni ezt a dolgot! És már valamit akarok ellene tenni!

Sani

Új tag
Kedves infopeti!

Készíted a vc profilt?
Hogy alakulnak a cukraid?
Milyen gyakran szoktad - különben - mérni a vc-et?

Rajtunk múlik a jövőnk.

Ha Te azt szeretnéd, hogy jók legyenek a cukraid, akkor ez rajtad múlik.

Ha a legszigorúbb diéta mellett- és a hozzá jól adagolt ultragyors inzulin mellett is magasak a cukraid, akkor a Lantussal van a baj....de ezt már írtam.
Mérjél, mérjél, mérjél...
Addig nem lehet változtatni semmin, amíg nem tudod a vc értékeket. És ha 2-3 napig ugyanakkor magas, akkor már el lehet kezdeni gondolkodni, hogy hogyan lehetne a magas vc-ket megakadályozni.

Zsu77

Új tag
- Teljesen rendben van.

Sani!én örülnék egy ilyen listának,akár priviben is,ami csak eszedbejut,még akkor is,ha az egyén-függő ok(vkinél van,vkinél nincs)Nagyon hálás lennék érte!:)

Sani

Új tag
Hát leírom itt is, ami - szerintem - befolyásolja a vér cukor tartalmát:

- termel-e a szervezet inzulint
- ha termel, kitermeli a szervezet számára szükséges mennyiséget
- ha termel, fel tudja -e használni ezt a szervezet
- ha inzulint adunk, megfelelő-e a mennyiség
- jól számoltuk-e ki a bevitt ch-hoz az inzulinadagot
- jó időelosztásban adjuk- adagoljuk-e az inzulint
- az elfogyasztott ételnek milyen a GI értéke
- feszültség felviszi-e, mennyire viszi fel
- hatással van-e ránk bármelyik front
- van-e valamilyen gyulladás a szerveztben
- mennyi fizikai aktivitást végeztünk
- volt-e hypo és ennek következtében a somogyi-effektus beindult-e

...hú, most kapásból ezek jutottak eszembe, de biztosan vannak még dolgok, amik befolyásolják a vércukrot.

tímeácska

Őstag
Nagyon jól leírtad Sani a vércukrot esetlegesen befolyásoló tényezőket... Én kiegészíteném pár dologgal, amire ugyancsak érdemes odafigyelni:

- az inzulin beadását szolgáló eszköz épsége (pen, pumpa)
- az inzulintároló eszköz (ampulla, pumpánál cartridge) épsége
- az inzulin tárolásának megfelelő körülményei (mind a hűtőben, mind a már használat alatt levő inzulinnak!)
- az inzulin szavatossági ideje
- az inzulin szemmel látható "külleme"
- az inzulin beadásának helyes kivitelezése (ne csomós, gyulladt, sérült, "agyonhasznált" részbe adjuk)(pennél min. 10 mp. ideig a tű beszúrva tartása)
- pen adagolásának időnkénti ellenőrzése (tűsapkába kimérés)

Egyelőre nekem is ennyi jutott eszembe... Ezek inkább a funkcionális ellenőrzések... De nem szabad ezekről sem megfelejtkezni!!!

Mérni és vércukornaplót vezetni ajánlatos

Kedves infopeti!
Készíted a vc profilt?
Hogy alakulnak a cukraid?
Milyen gyakran szoktad - különben - mérni a vc-et?

Az a baj,hogy nekem már 2xHgA1c-m is 11 - 12 körül volt és kezdem nagyon unni ezt a dolgot! És már valamit akarok ellene tenni!
Az inzulin és szénhidrát adagot hosszú távra csak úgy lehet sikeresen változtatni, ha rendszeresen mérünk és vezetjük a vércukornaplót (kézzel írott vagy elektronikus formában). Egy hosszabb időszakban meghatározott vércukorszint diagramából következtetni tud a kezelőorvos a következő időszak HbA1c értékére és a diagram alapján biztosabban tudja az inzulin és szénhidrát adatok megváltoztatását javasolni.

Zsu77

Új tag
Köszönöm Sani és Tímea!Nagyon kimerítőnek tűnik a lista,de ha még valami kimaradt volna,várom azt is.Addig is én a részemről körmölök és bemagolom,meg jól megőrzöm,mert jó lenne kapásból "lökni",ha "má megin" ezt a kérdést szegezik nekem.Olyankor mindig csak az alapok jutnak az ember eszébe,pedig lehet egy még tünetekben nem is megnyílvánuló vírus is az oka,pl.De amikor újra és újra lesokkolnak ilyenekkel,hogy napok óta 18 és tsai,akkor az ilyen,vagy a technikai kérdések nem jutnak az eszembe.Én először(és talán ez nem is baj)számokban és időzítésben,no meg rejtett hipokban gondolkodom,bár:ezt szeretném megtudni:ha valakinek napok óta tartósan csak 10 fölött mérnek,akkor az nem valószínű,hogy közben hipos volt,ugye?Vagy azért mondjuk hosszú az éjszaka?No és amikor H-K:hiper,de már a Sz: az hipo no és akkor Cs-P meg megint hiper és akkor találja el az inzulin adagot az ember...hát ez mi?És Tímeácska!Az,ha nincs a használatban levő inzulin a hűtőben,mert ilyenbe is,pontosabban csak ilyenbe botlottam,na az mennyire befolyásoló tényező?Kösziiiiii!:)

Oldal tetejére