Vércukor érték HbA1c

Mrobi

Új tag
Szia Zsuzsa
Mennyire húzzátok el a bolust? Erről nem irtál. Nekem a jutott eszembe, mivan ha a szénhidrát felszívódás gyorsabb, mint az inzulin.
Mi Patriknál nagyon kevésszer nyújtunk, általában egybe megy be az inzulin. (valószínű túl gyors az emésztése)
Kezdetben próbáltuk elhúzni, de akkor a kaja utáni visszamérésnél mindig magas volt neki, és csak később rendeződött.

gretta

Új tag
Sziasztok!
Én Hétfőn viszem Tibikémet szemvizsgálatra, csak éves szűrés miatt, remélem nem találnak semmit. Mostani HbA1c értéke 7,4 lett. Még soha nem voltunk 7 alatt, és lassan csökken most egy tizedet javult, sokkal sokkal szebbet vártam, bár a cukrai tényleg ilyen középértéken mozogtak, és most egy két három hete magasabbak voltak, amit előszőr a dr.-nő a beadási hellyel indokolt, mikor meglátta, mondta sűrgősen felejtsük el, és kezdjük el máshová adni. Így is tettünk, de nem változott semmi, telefon, konzultáció, megemeltük az inzulinadagot.
Leírom konkrétan mert a segítségeteket tanácsotokat szeretném kérni.
Szóval: reggel ment a bázis 0,15 el, és kapott bólust 2,5 et, 30 gr szh hoz. Megemeltük a bólust 3 ra, de így sem lett eredmény evést követő egy órával duplájára emelkedett a cukra, volt hogy hárommal kelt, akkor kilencug, ha már nyolcal kelt akkor 15 ig, szóval kiugraott a cukra, de egy órával rá, már az oviban 9 kor 6 körüli értéken volt. Ezért magyarázta előszőr a dr.-nő a beadás helyével, hogy az látszik hogy nem kezd el felszívódni időben az inzulin. De szűz helyről is ez így van. Most megemeltük a bázist is, de ennek eredménye az lett hogy végig 2-3 körüli cukrai lettek, úgyhogy mivel félek az ovis hypotól ma csak 2,5 E bólust adtam, mert soknak itéltem a bázis bólus emelését. Viszont a cukra étkezést követően így is 15 ig ugrik, aztán vissz, csak reggel van ez a cápafog, de ezt nem tudom hogyan tudnám kivédeni. Már kettős bólus arányaival is játszadoztam.

sztem lehet csak a reggeli bólus igénye lett sokkal több. Lehet azzal érdemes addig emelni amig nem lesz a kaja utáni vc jó. fokozatosan 0,5el. Mintha egyszer Lizzinél is ez lett volna a gond és annakidején nálam is. Lehet a gyerekeknél másképp működik , nem tudom, de azért megpróbálni meglehet.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Zsuzsa!
Mindenképpen használjátok ki a pumpa adta lehetőséget, és próbálkozzatok a nyújtásokkal. Ki kell tapasztalni, hogy Tibusnál mi a jobb, egyszerre beadni az inzulint, vagy jobban nyújtani, mint eddig. Az is lehet, hogy reggel egyszerre kell beadni, délben pedig nyújtani kell.
Én Csigu javaslatára nyújtottam meg jobban, 30 percről 45-60 percre, és a beadandó mennyiséget is megfordítottuk a 2/3-1/3 arányról az 1/3-2/3 arányra. Nekem is a kaja utáni közvetlen jó volt a cuki, de a következő kaja előtt sokszor már elérte a 15 körüli szintet.

dg

Őstag
No hát meg van az eredményem: 8,0.

Ha így folytatom, elérem a 7 alatti szintet is, de telhetetlen vagyok, már most azt hittem 8 alattit mérnek. Ütemnek nem rossz, 3 havonta 0,6-tal csökkenteni... , ennyit jelent, ha van az embernek egy csigája.
Emlékszem, amikor a pumpával 10 alá sikerült mennem, azt megünnepeltem. Ha 7 alá megyek, akkor újra ünnep.

Kata!

Ez, akármerről is nézzük, javuló tendencia, és ez nagyon jó hír! Lesz itt ünneplés is, csak még egy kis türelem! Majd koccintunk, oké?

zsuzsa

Új tag
Csak nyújtott bólust használunk, a bólus bázis arány 50-50 % ék szinte. A bólus nyújtásával különböző variációkban próbáltuk megoldani, de azt mondta a dr.-nő hogy 1 óránál többre nem érdemes nyújtani, ami egy óra alatt nem szívódott fel az már sokat nem számít, kivéve egy kelt tésztánál, pl. perec, hamburger stb... ott bejött az hogy 1,5 órára nyújtottuk el. Most arra gondoltam amit Mrobi írt hogy areggelit nem fogom elnyújtani, hanem csak normálba adom. Emelni azért nem merem a bólust, sőt visszavettem mert utána 9 körül 2 körüli cukrai lettek a reggeli emelt bólustól. Az a baj hogy én ilyenkor nagyon úgy tudom érezni hogy nem működik így se úgy se, és elkeseredek, és azt érzem hogy ezt én nem bírom tovább. Ez se derült volna ki, ha nincs a vérvétel, mert akkor mondta a dr.-nénink hogy 20 as cukra volt vérvételnél, mondom mennyi, hát 8 al keltünk, és 7 kor volt a vérvétel fél hétkor reggelizett 6 kor mértem a 8 at. 9 kor az oviban már 9,1 volt. Nem hittem a fülemnek, hogy a vérvételnél 20 as volt, és utána elkezdtem kaja után mérni, amit nem csináltunk, mert én úgy tudtam hogy 1,5 órán belül nincs értelme a mérésnek az inzulin hatásgörbéje miatt. Na hát így derült fény a magas cukorra kaja után közvetlenül. Én meg nem értem a magas HbA1c értéket, hát itt van elásva, csak nem tudom hogyan küszöböljem ki.

dg

Őstag
Zsuzsa!

Szerintem az már jó hír, hogy megvan a hiba és konkretizálódott a probléma. Az is meggyőződésem, hogy urrá lehet lenni rajta, kititrálható.
Nos, ha az éjjeli hipózás (rejtett) kizárható, már az is közelebb visz a megoldáshoz.
A magam tapasztalata az, hogy hiába a kiváló éhomi érték és az inzulinhatásgörbéjével összhangban lévő életvitel, a reggeli a legproblematikusabb étkezés, mert ilyenkor a leges-leges-legérzékenyebb a gyerekem a bevitt ch-ra, úgyhogy én a bevitt mennyiségen és a minőségen tudtam változtatni, végül mindenki megelégedésére, de ezt megelőzte egy-két kudarcélmény. Kizárólag alacsony és kisebb mértékben közepes GI-s ételek jöhetnek reggel szóba. Bár mi nem pumával élünk, de talán lehet valami élettani párhuzam is a gyerekek között. Talán ezen a vonalon is indulj el.

zsuzsa

Új tag
Pl. miket esztek? Tibus 2 dl tejet iszik, és 20 gr nyi teljes kiörlésű kenyeret hozzá.
Ma reggel megpróbáltuk hogy normálba kapta az inzulint az össz adagot, és így is nyolckor 15 ös cukija volt, majd most 9 kor felére lemegy minimum. Éjszaka mértem 10, 11, 10.1, és reggel keltünk 8,4 el, ezeket az értékeket most betudom aszélnek ő baba kora óta nagyon érzékeny rá, szerintem éjjal ez okozta ezt az emelkedett értéket, de ennyit szokott ingadozni, bármely értéken, szinte teljesen álandó éjszaka, nappal lenne ilyen. Azt nem tudom majd most hétvégén mérem, hogy ebéd után is kiugrik e. Nem szoktam déli alvás közben piszkálni, de most meg fogom mérni ott is, hogy minden étkezést követően megugrik, vagy csak a reggeli után.

dg

Őstag
A lányom reggel 1,5 dl tej /kakaóval indít, és néhány szem rostdús keksz mellé, kb 15 gr. ch. Szóval akkor hasonló a menü. Nem is akar többet enni, mostanában egyébként is egy olyan korszakot élünk, mikor is nem igazán partner az evésben. Aztán jön a tízórai hamarosan, ami 20 gr ch körüli, lehet valamivel több is, az belefér. Amúgy az össznapi mennyiségünk 115 - 135 (ha pót étkezés is kell) gr ch, ami korának, méreteinek megfelelő, és ő is jól érzi így magát.
De visszatérve a reggelre. Ennél több nem fér bele a reggelibe ch-ból, így viszont 5-6 mmol/l a cukra reggeli után ill. tízórai előtt. Ha magas éhomival ébredünk, akkor a tej mindenképp kimarad, ha alacsonnyal, akkor se iszunk többet a fent említettnél.
Ezek után esetleg próbáljátok meg a tejet más étkezéshez iktatni (???), ha lehetséges, vagy egy kicsit kevesebbet belőle (???), nem tudom, Tibike étkezési rendjét és igényeit. Helyette esetleg citromos (ez is csökkenti a GI-t) tea, vagy esetleg 100%-os, rostos gyümölcslé, és inkább csak a teljes kiörlésű étel adja meg a ch adagot. (???)

Tibike igényli a bőséges reggelit? Mikor van a reggeli és utána a tízórai? Hány gr ch-sak ezek?

Ami még nálunk nem emel cukrot, az a banán, a túró rudi, és a müzli szelet is.

dg

Őstag
Az előbbihez annyit, kedves Zsuzsa, hogy magamat megcáfolandó, a tejnek magas a GI-je, ezért kell a mennyiségével vigyázni, iiletve, minél zsírosabb, annál kevésbé emeli a cukrot, így ha megkakaózzuk, az is csökkenti valamivel a GI-t. De ezért van az is, hogy magas éhominál jobb kihagyni.

zsuzsa

Új tag
Tibusnak reggel 30 gr az adagja, és mostanában elkezdte keveselni, de elég, nem kell több. Soya tejet iszik, ennek szh tartalma 3,6, a gl. indexe természetesen ugyanolyan. A 100% os gyümilét a dr.-nő is ajánlotta de nem értettem, mert abból 2 dl már 18 gr szh, sokkal több mint a tejé, és alig ehetne mellé. Neki a tízórai 10 gr, az az oviban egy fél szelet teljes kiörlésű felvágottas kenyér zöldséggel, teával. Nagyon nehezen tudnám reggel felkelésnél elvenni tőle a tejet. Ez ritkán tej, ált. tejeskávé, vagy kakaó, bár ezt a szója tejet magában is szereti. Nekünk a tejjel mindíg gond volt, volt hogy este kapta, előrébb kellett hozni, mert akkor este volt magas a cukra, az oviban tízóraihoz isszák, én akkor nem merem adni neki, egyrészt mert reggel kap, a tízórai csak 10 gr nem férne bele, és nem tudom ebédig mit csinálna a cukrával. Örülnék ha nem szeretné a tejet, de függő, és elég problémás élelmiszer. Lehet hogy megoldaná a kiugrásunkat.

zsuzsa

Új tag
a banánt ő is bírja enni, a Norbi rudit is, a müzli szelet viszont már sok, azt akkor bírja ha alacsony a cukra, vagy csak a felét eszi meg, de az meg kevés neki, viszont szh ilag annyi lenne elég. Müzli szeletet ritkábban eszik. A reggeli 30 gr, reggel fél hétkor a tízórai 10 gr fél tízkor. Ebéd 40 gr. délben

dg

Őstag
A gyümölcslének tényleg jóval magasabb a ch tartalma, de jóval alacsonyabb a GI-je, mint a tejnek.
Úgy látom, nálatok a "klasszikusabbnak" mondható napi étrend van: bőséges reggeli, kevés tízórai, bőséges ebéd.
Én is ezzel kezdtem anno, de ugyanígy nem jött be.

Az oviban szoktak kakaót inni a gyerekek tízóraira? (bocs, írtad, igen, szoktak)
Meg esetleg hétvégén, szünetben, mégis csak meg kéne próbálni kicsit átstruktúrálni az étrendet. Lehet, hogy az aktív délelőtti órákban sokkal jobban tolerálná Tibus a tejet, meg ha picit emelnétek a tízórai adagon, és csökkentenétek a reggelin. Tudom, írtad, Tibus a 30-at is kezdi keveselni, de erre vannak áthidaló ás jó fogások.

napocska

Őstag
Mi is úgy alakítottuk a reggeli étkezéseket, hogy amit elvettünk a reggeli ch értékből, azt hozzáadtuk a tízóraihoz, így nem ugrik meg reggeli után nagyon a cukor. Tízórai időben viszont a több ch sem emeli meg, sőt az ovis életmódhoz, az udvaron szaladgáláshoz éppen jó. Így a reggelink 25 ch helyett 15-20, a tízórai pedig 20-25 g.
Ezen csak azokon a napokon változtatunk, amikor reggel 8-tól torna van, ilyenkor megeszi a 25 ch-t reggelire, mivel egyrészt korábban is kell ennünk kicsivel, hogy beérjünk időben, másrészt pedig lemozogja a többletet.

zsuzsa

Új tag
Valószínű egyre jobban ahogy gondolkozom, ez lesz a megoldás, vagy legalább is ez a dolog az amivel még tudok próbálkozni, mert az inzulinnal való variálás kifújt, marad az étrend. Délelőtt, teljesen jó a cukra, ha jó értékkel kelünk, és nem ugrik ki nagyon utána, csak ha sokszór előfórdúl így is, hogy ha 4 körüli cukorral kelünk, tuti hogy fél tízre hypozik. Ha még le is veszem a reggeli szh adagot, nem tudom hogyan fog viselkedni.

Oldal tetejére