Vércukor érték HbA1c

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Pedig kapol!:lol:
mikor lesz fütty-grimi???

Ki-,be-,le-,fel-,meg-,el-,át-,rá-,ide-,oda-,szét-,össze-,vissza-
jellegűs!!!
:lol:
Na én mán öregszem. Ezek itten igekötők, de mijaza fütty-grimi?
Kifütty-grimi, befütty-grimi, lefütty-grimi...stb fütty-grimi.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szerintem ezeket a fütty-grimis dolgokat valamelyik másik, mondjuk a talis topikban beszéljük, meg, oké? Engem is érdekel, mi ez...

blaci

Őstag
Szerintem ezeket a fütty-grimis dolgokat valamelyik másik, mondjuk a talis topikban beszéljük, meg, oké? Engem is érdekel, mi ez...

Köszi Molli, igazad van. Ezért nem is válaszoltam rá, pedig eredetileg az én üzenetemre volt válasz. Megaztán én is csak az elejét értettem...vagyis hogy azt sem, de azért kíváncsi vagyok hogy valójában mi is akar ez itten lenni...:rolleyes::mrgreen:

Szóval hallod-e Növényke merre vagyol?! A talis topikba kifejthetnéd kicsit bővebben...köszi előre is...

Kaboca86

Új tag
Nem tudom ,hogy hova írjak . Segítségeteket szeretném kérni : Végzős vagyok a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. Gesztációs diabétesz(terhesség alatti cukorbetegség)ről írom a szakdolgozatomat. Csatolnám a kérdőívemet. Ha lenne olyan akinek ez van , vagy van ismerőse akinek eltudja küldeni ezt a linket a kérdőívvel azt nagyon megköszönném . Csatolom a kérdőívet , s az email címem : [email protected], vagy irjátok meg a email címeteket s elküldöm a kérdőívet
Nagyon megköszönöm a segítségüket.
Üdv. Halász Anna

dg

Őstag
"Sötétben tapogatózol" mi? Szóval azért kérdezgettél engem, aha...egyből én jutottam eszedbe, na jóvan... - :rolleyes:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: :mrgreen::mrgreen::mrgreen: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Kedves Grácia!
Elküldtem neked e-mailbe a használati útmutatóját az Optimumnak.:rolleyes:
Üdv.,
Laci

Csak viccőtem ám az előbb, mielőtt még kapnék szegény fejemre... - :rolleyes:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: :mrgreen::mrgreen::mrgreen: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Laci! Én a Te szegény fejedet sohasem bántanám! Csak egy van, nem? A hasznlati útmutatóért ezer hála, az meg, hogy csak Te reagálsz az én tiksz----os problémámra, önmagáért beszél! :D
Be is véstelek, jó mélyen!

Kaboca86

Új tag
Nem tudom ,hogy hova írjak . Segítségeteket szeretném kérni : Végzős vagyok a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. Gesztációs diabétesz(terhesség alatti cukorbetegség)ről írom a szakdolgozatomat. Csatolnám a kérdőívemet. Ha lenne olyan akinek ez van , vagy van ismerőse akinek eltudja küldeni ezt a linket a kérdőívvel azt nagyon megköszönném . Csatolom a kérdőívet , s az email címem : [email protected], vagy irjátok meg a email címeteket s elküldöm a kérdőívet
Üdv. Halász Anna

Kaboca86

Új tag
sziasztok! Nem tudom ,hogy hova írjak . Segítségeteket szeretném kérni : Végzős vagyok a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. Gesztációs diabétesz(terhesség alatti cukorbetegség)ről írom a szakdolgozatomat. Csatolnám a kérdőívemet. Ha lenne olyan akinek ez van , vagy van ismerőse akinek eltudja küldeni ezt a linket a kérdőívvel azt nagyon megköszönném . Csatolom a kérdőívet , s az email címem : [email protected]
Üdv. Halász Anna

Csatolások

• Kérdőív vegleges 01.doc
    44 KB · Olvasás: 3
Zsu köszi az infókat a laborokról. Az várható volt, hogy az eltérés első indoka az lesz, hogy nem azonos vérmintából mértek... Néhány %-os eltérést nem is tettem volna szóvá, de itt majdnem 10 % az eltérés.
Persze az egyértelmű, hogy a normálishoz képest emelkedett értékről van szó mindkét esetben, de szerintem nem elhanyagolható, hogy milyen mértékben emelkedett. Az orvosok bizonyára tudják, hogy melyik labor eredményét hogyan vegyék figyelembe, illetve csak általuk ismert laborok eredményét fogadják el, mint pl. az én orvosom is.
Most már csak azt kellene tudni, hogy egyforma módszert használnak-e a laborjaim. A dunaújvárosi referenciatartományokat Kata leírta, a csepeliekre holnap rákérdezek. A korábbi a csepeli laborpapírjaimon is 3,9-6,1 közötti ref. tartomány szerepel, de az utolsó 3 eredmény meghatározását nem tudom, hogy ugyanaz a labor végezte-e.

A számítási képlettel kiszámoltam kb. 2 évre visszamenőleg a várható HgA1c-ket és minden esetben a képlettel jóval alacsonyabb érték jött ki. Laci januári adataival számolva is ez a helyzet. Emlékszik valaki honnan származik a képlet? Volt-e valami magyarézat hozzá? Mert nekem úgy tűnik, hogy ilyen formában nem igazán ad pontos eredményt.

dg

Őstag
A képlet a Cukorbeteg élet hasábjain jelent meg, amikor először beidéztük ide, pontosan megadtam, most nincs időm visszakeresni, de megteszem, és megnézem majd, hogy mit ír a forrásáról. Itt még az is hibalehetőség, hogy hány héttel számolunk. 6-tal? 8-al? 10-el? ... Én 8-nál maradtam, de biztos vannak egyéni eltérések, ám azt úgyse tudja egyikünk se magáról, hogy hány hetes periódusban cserélődik a sejtállománya.
Meg ha jól gondolom, az időtartam tényezője nem feltétlenül van benne a számításokban. Mert ha (és csak) például valakinek 10 órán keresztül 15 mmol/l volt a cukra, de ezidő alatt csak 1x mérte, az egy 15-ös adat. Ha 20x mérte meg, az 20db 15-ös adat. Holott akármennyit is mérünk, a tény az tény marad, viszont a matekátlagnak ez nem mindegy.

Ezen túl, ha ezek a számolások nagyon eltérnek az eredménytől, akkor hiba van a gépezetben, csak hát: hol?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A képlet a Cukorbeteg élet hasábjain jelent meg, amikor először beidéztük ide, pontosan megadtam, most nincs időm visszakeresni, de megteszem, és megnézem majd, hogy mit ír a forrásáról.
Grácia, a saját csatolásaidat (ha az nem hivatkozás) könnyen meg tudod keresni, ha bemész a Vezérlőpult-ba, ott rákattintasz a Csatolások-ra.

Zsu77

Új tag
A képlet a Cukorbeteg élet hasábjain jelent meg, amikor először beidéztük ide, pontosan megadtam, most nincs időm visszakeresni, de megteszem, és megnézem majd, hogy mit ír a forrásáról. Itt még az is hibalehetőség, hogy hány héttel számolunk. 6-tal? 8-al? 10-el? ... Én 8-nál maradtam, de biztos vannak egyéni eltérések, ám azt úgyse tudja egyikünk se magáról, hogy hány hetes periódusban cserélődik a sejtállománya.
Meg ha jól gondolom, az időtartam tényezője nem feltétlenül van benne a számításokban. Mert ha (és csak) például valakinek 10 órán keresztül 15 mmol/l volt a cukra, de ezidő alatt csak 1x mérte, az egy 15-ös adat. Ha 20x mérte meg, az 20db 15-ös adat. Holott akármennyit is mérünk, a tény az tény marad, viszont a matekátlagnak ez nem mindegy.

Ezen túl, ha ezek a számolások nagyon eltérnek az eredménytől, akkor hiba van a gépezetben, csak hát: hol?

Nincs itt véletlenül egy egyetemi matematika professzor?
Tutira tudna képletet gyártani...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nincs itt véletlenül egy egyetemi matematika professzor?
Tutira tudna képletet gyártani...
Professzor még nem vagyok, de azért válaszolok :D Sőt, már válaszoltak mások is, a lényeg, hogy mivel nem folyamatosan mérjük a cukrunkat és nem is ugyanúgy, ugyanakkor, ugyanannyiszor mérjük, ezért nem lehet képletet megadni - ez nem egy egzakt dolog, amit ki lehet számolni mindenféle összevissza, kiszámíthatatlan mérési időpontokban. Én óvakodnék ezektől a képletektől, mert nem lehet normálisan meghatározni. Egyénre szabva akár lenne értelme kitalálni egy képletet, de általánosságban semmi értelme.
De, nagyon tudnám ajánlani néhány napi kipróbálásra az erre nagyon kíváncsi egyéneknek a folyamatos vc mérőt, abból azért nagyon sokmindenre lehet következtetni.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Zsu, mondok még egy példát. Én nem mérem a hipókat, csak ritkán. Tehát a mérési átlagom a méréseim alapján ugye az mindig jóval magasabb, mint a HgA1c-m.

Zsu77

Új tag
Zsu, mondok még egy példát. Én nem mérem a hipókat, csak ritkán. Tehát a mérési átlagom a méréseim alapján ugye az mindig jóval magasabb, mint a HgA1c-m.

Ez érdekes.Honnan tudod tutira,hogy nem relatív?És bár nagykönyv szerint hipohoz csak ch-t kell adni inz.-t nem,amit én úgy látom,sokan nem követnek,de akkor te honnan tudod,hogy mennyit adj,hogy minden stimt legyen?

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ez érdekes.Honnan tudod tutira,hogy nem relatív?És bár nagykönyv szerint hipohoz csak ch-t kell adni inz.-t nem,amit én úgy látom,sokan nem követnek,de akkor te honnan tudod,hogy mennyit adj,hogy minden stimt legyen?
Nem értem, hogy mit nem értesz. A hipót érzem, nem, nem relatív, meg tudom különböztetni az igazi jó kis hipót a relatív hipótól, de szerintem erre a legtöbb inzulinos cukros képes, akinek van erős hipóérzete (mert ez nem mindenkinek van).
Mit értesz azon, hogy mennyit adjak, miből mennyit adjak? Hipóra inzulint? :o Vagy, hogy mennyit egyek, az érdekel inkább? Ha láttad már egyszer is a méréseimet, akkor tudod, hogy messze én mérek a legtöbbet ezen a fórumon, tehát nem arról van szó, hogy találomra adagolok inzulint és eszem mellé ezt azt és ha rosszul vagyok, akkor is csak úgy találomra eszem (az, hogy mennyit kell ennem hipóra nem a vércukorértékemtől függ, hanem attól, hogy elötte mennyit ettem és mikor utoljára, mennyi bennem még az inzulin és milyen napszakban vagyok).

Zsu77

Új tag
Nem értem, hogy mit nem értesz. A hipót érzem, nem, nem relatív, meg tudom különböztetni az igazi jó kis hipót a relatív hipótól, de szerintem erre a legtöbb inzulinos cukros képes, akinek van erős hipóérzete (mert ez nem mindenkinek van).
Mit értesz azon, hogy mennyit adjak, miből mennyit adjak? Hipóra inzulint? :o Nem.Azt láttam itt eddig,akinél láttam,hogy a hipora adott ch-hoz adott inz-t is.Oks?
Vagy, hogy mennyit egyek, az érdekel inkább? Ha láttad már egyszer is a méréseimet, akkor tudod, hogy messze én mérek a legtöbbet ezen a fórumon, tehát nem arról van szó, hogy találomra adagolok inzulint és eszem mellé ezt azt és ha rosszul vagyok, akkor is csak úgy találomra eszem -:obiztos rosszul kérdeztem,de ilyen feltételezésre a részemről nem emlékszem...
És íme a válasz,amire kíváncsi voltam:
(az, hogy mennyit kell ennem hipóra nem a vércukorértékemtől függ, hanem attól, hogy elötte mennyit ettem és mikor utoljára, mennyi bennem még az inzulin és milyen napszakban vagyok).[/quote]
Mert én nem élek benne,max.elképzelni tudom és pontosan ez lett volna rá a tippem.:)

dg

Őstag
A képlethez +1 gondolat: a HbA1c.ből lehet visszakövetkeztetni az átlagos vc szintre: erről olvasni is lehet, ha nem is bőven, de többektől. A másik irányba, tehát az egyes egyén által mért vc értékekből, épp az idő egészéhez mért esetlegesség és hiányosság miatt nem lehet HbA1c-t számolni.
Úgyhogy felülbírálva magamat, tényleg nem biztos, hogy van értelme a számolásnak, főleg az ingadozó cukrosoknál. Akinél stabil, ott a számolás kvázi egybevág a HbA1c-vel.

Oldal tetejére