Vércukor érték HbA1c

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én is agyaltam ezen a cukormérőből átlag számításon, meg képlet alapján átlagoláson.
Ez szerintem csak egy nagyvonalú közelítést tesz lehetővé, mivel a cukormérőben mért érték a cukor állapotáról egy pillanatnyi képed ad, akkor, amikor a mérés történik.
Ha egy időszakot veszünk, mondjuk 1 hónap, vagy akár 3 hónap, akkor szerintem a véletlen által legalább annyi magas érték kerül mérésre, mind amennyi jó, vagy alacsony. Ebből a szempontból az átlag nagyjából valós képet ad.
De itt felmerül egy probléma. Mégpedig, hogy az én AC mérőm csak 7 és 14 napot átlagol. Azok a vc mérők pedig, amelyek 30-60-90 napos átlagolásra is képesek, ott az lehet a gond, hogy aki napi legalább 8x mér, annak 240-480-720 mérést jelent átlagban az adott időszak. Mivel a vc mérők memóriája 200-250 férőhelyes, így a sokat mérők már 1 hónapot sem tudnak átlagolni. Az Oprimum nem tudom hány memória férőhelyes, a AC mérőm csak 200. Sőt, a letöltések folyamán rendre csak 196 mérést értékel.
Tehát ahhoz, hogy a vc mérővel 90 napot átlagoljunk, ahhoz nagy memória kapacitásúnak kell lennie vc mérőnek.

Tehát van egy funkció a vc mérőben, ami egy másik funkció hiányossága miatt kihasználhatatlan, vagy csak korlátozva.

Aki pedig oylan jó cukikkal rendelkezik, hogy napi 3-6 mérés elegendő, annak az átlagolás is csak egy jó móka, akinek viszont a sok mérés és a labilitás miatt szüksége lenne rá, az meg nem tudja kihasználni.

Én az AC-én gyakran nézem az átlagolást, mert látom a változást, de csak az elmúlt egy és két hét adatait. Ha az 1 hetes értékem jobb, mint a 2 hetes, akkor azért láthatól hogy javult az egyensúly (és fordítva is igaz), ha ebből még nem is lehet pontos képet kapni a HbA1c-ről.

dg

Őstag
Egy pillanatra felcsillant a szemem, hogy megoldódott az én gépem átlagolási problémája, nevezetesen, hogy hó 1-jétől nem működik ez a funkció. hátha azért, mert nem is tud annyi adatot tárolni! De a DCont Optimum 500 adatot tárol, mi meg max 300x mérünk 1 hónapban. Úgyhogy, nem ez a baj. (Sajnos)

vighkata

Egy pillanatra felcsillant a szemem, hogy megoldódott az én gépem átlagolási problémája, nevezetesen, hogy hó 1-jétől nem működik ez a funkció. hátha azért, mert nem is tud annyi adatot tárolni! De a DCont Optimum 500 adatot tárol, mi meg max 300x mérünk 1 hónapban. Úgyhogy, nem ez a baj. (Sajnos)
Pedig az 500 memória azért az már egy jó kapacitás. Még a végén rátalálunk a bibire.
Amikor átlagolni akarsz 1-je után, akkor minden átlagolási periódusra "nem-et" mond?

vighkata

Egyébként amikor számtangépre viszem az adatokat, a SmartPixszel lehetőségem van 2 hét, 4 hét, 6 hét adatait választani, de mivel a cukimérő 200 férőhelyes, hiába állítanék be 6 hetet, csak 3-3,5 hét hét adatai vannak meg.

vighkata

Igen, én sem szeretem a 77e cukimérőit. Ez olyan, mint amikor egy valamiért át kell menned a másik boltba, pedig már bevásároltál, de az az egy cucc nincs meg az elsőben. Nehogy má kerek legyen.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ez az 500 nagyon jó.... kár, hogy nagyon óriási ez az optimum és én nem szeretem a 77elektronika termékeit...
Ja, de az átlagolás értelmét szerintem a mérési szokásainkban kell keresni, nem a mérések számában, de szerintem, mint már írtam is, nincs semmi értelme az átlagolásnak, képletnek.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Egyébként amikor számtangépre viszem az adatokat, a SmartPixszel lehetőségem van 2 hét, 4 hét, 6 hét adatait választani, de mivel a cukimérő 200 férőhelyes, hiába állítanék be 6 hetet, csak 3-3,5 hét hét adatai vannak meg.
A Roche másik szofvtere alkalmas erre a problémára (de az átlagolás attól még nem ér semmit :)), a Camit Pro. Ide folyamatosan lehet feltölteni az adatokat a mérőből, nekem több évnyi adatom van folyamatában eltárolva. Nagyon klassz, a rajzolt grafikont meg tudom nézni 2 hónapos bontásban is, 2 naposban is, 1 hetesben, akármiben és tudom léptetni, ha több adatom van, tehát ebből nagyon sokminden látzsik visszamenőleg is. Csakhát ez soros portos dolog ugyebár, márpedig a mai laptopokon marhára nincsen soros port. Én szóvá tettem ezt a Rochenak, de azt a választ kaptam hivatalosan is, hogy az átlag felhasználónak túl bonyolult és sokat tudó program volt a Camit Pro, ezért nem fejlesztették tovább mondjuk USB-sre. Mivel nekem már 2 éve nincs PCm, csak laptopom, nem tudom használni, pedig nagyon szuper volt. A Smartpix egy buta, nulla szoftver ehhez képest. De, ha az átlag felhasználónak ez kell...

dg

Őstag
Ez az 500 nagyon jó.... kár, hogy nagyon óriási ez az optimum és én nem szeretem a 77elektronika termékeit...

Még szerencse, hogy van választási lehetőségünk! Ugyanakkor kár, hogy ez a termékcsalád élvezi a legkimerítőbb támogatást. Ez a legnyomósabb érv mellette. (Meg az, hogy lehet vele vc-ot mérni)

dg

Őstag
Pedig az 500 memória azért az már egy jó kapacitás. Még a végén rátalálunk a bibire.
Amikor átlagolni akarsz 1-je után, akkor minden átlagolási periódusra "nem-et" mond?

Igen. De majd Laci megnézi az övét, mit csinál, és akkor kiderül, hogy csak az én gépem hibás, vagy...

dg

Őstag
Ja, de az átlagolás értelmét szerintem a mérési szokásainkban kell keresni, nem a mérések számában, de szerintem, mint már írtam is, nincs semmi értelme az átlagolásnak, képletnek.

Szerintem van értelme. A tendenciákat hasznos követni. Tehát, ha a számok nem esnek messze a valóságtól, az egy mankó az egyénnek. egyéb esetben zavaró tényező.
Mit szerettél volna mondani azzal, hogy "az átlagolás értelmét szerintem a mérési szokásainkban kell keresni?" Ne haragudj, de nem értem.

vighkata

A Roche másik szofvtere alkalmas erre a problémára (de az átlagolás attól még nem ér semmit :)), a Camit Pro. Ide folyamatosan lehet feltölteni az adatokat a mérőből, nekem több évnyi adatom van folyamatában eltárolva. Nagyon klassz, a rajzolt grafikont meg tudom nézni 2 hónapos bontásban is, 2 naposban is, 1 hetesben, akármiben és tudom léptetni, ha több adatom van, tehát ebből nagyon sokminden látzsik visszamenőleg is. Csakhát ez soros portos dolog ugyebár, márpedig a mai laptopokon marhára nincsen soros port. Én szóvá tettem ezt a Rochenak, de azt a választ kaptam hivatalosan is, hogy az átlag felhasználónak túl bonyolult és sokat tudó program volt a Camit Pro, ezért nem fejlesztették tovább mondjuk USB-sre. Mivel nekem már 2 éve nincs PCm, csak laptopom, nem tudom használni, pedig nagyon szuper volt. A Smartpix egy buta, nulla szoftver ehhez képest. De, ha az átlag felhasználónak ez kell...
Én csak olvastam a CamitPro-ról, azt eredetileg tényleg nem a pórnépnek szánták, hanem az orvosoknak a rendelőkbe. Hát nekem a tényleg "buta" smartos letöltésemet sem akarja elfogadni a dokim. Nem akarózik értelmezni a diagramot, táblázatot. Kompromisszumként nekem kell egy excelbe beírnom az adatokat. Vagy rajzolnám a hagyományos kis füzetecskét.
A Smart-Pix tényleg egyszerű kis jószág, nagyon kevés funkcióval, kevés beállítási lehetőséggel. Amit én is hiányolok rajta az az, hogy a régebbi letöltést megjegyezze, és "összekapcsolja" a jelenlegi letöltéssel.
Azt nem tudom, hogy honnan vették az átlag felhasználó véleményét, amikor Camit 40 ezer forintba került, és az átlag felhasználó hozzá sem jutott. A SmartPix a maga 10 ezer forintjával pedig túl drága a tudásához képest. Valahol árban is és tudásban is a kettő között kéne lennie egy jó áttöltő kütyünek. Egy olyannak kéne lenni, ami nagyobb adathalmazt egymásba tud kapcsolni, mint a CamitPro, és a letöltött adatot én variálhassam táblázatba aszerint, ahogy én szeretném látni. Mármint ahogy a dokim szeretné látni, cukornapló formátumban. Akkor nekem nem kéne a letöltés után kézzel beprüttyögni egy excel táblázatba.
(bár én nem értem, egy doki miért "nem látja" egy digaramból és egy lista szerű táblázatból a változást. Ezért a kompromisszum részemről)

dg

Őstag

Viszont nagyon jó, hogy felhívtad erre az "apróságra" a figyelmünket! (Ám, megint eltévelyedtünk. Kedves Moderátorok! Nincs kedvetek ollózni a vc-mérőbe?)

vighkata

Látott valaki a dib dokijánál CamitProt? Vagy kértek valakitől cukormérőt diab rendelésen, hogy ott, vagy akár kórházban áttöltsék az adatokat? Szerintem nem sokan találkoztatok ilyennel. Pedig ez lenne a gyors, és egyszerű.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szerintem van értelme. A tendenciákat hasznos követni. Tehát, ha a számok nem esnek messze a valóságtól, az egy mankó az egyénnek. egyéb esetben zavaró tényező.
Mit szerettél volna mondani azzal, hogy "az átlagolás értelmét szerintem a mérési szokásainkban kell keresni?" Ne haragudj, de nem értem.
Mondok példákat. Szóval, amit már írtam is, hogy én például nem mérek sokszor hipót, mert azt tudom, hogy hipó, tudom, mennyit akarok éppen akkor enni rá, nem pazarolok csíkot. Ez jelentősen befolyásolja az átlagértékeimet, akármilyen szuper képletet is határozunk meg. A másik például a magas cukrok. Sűrűbben mér majdnem mindenki, amikor valami probléma van, tehát például én fél óránként mérek egy 12 fölötti cuki után, addig mérek így, amíg nem stabilizálódik. Van, hogy csak azért mérek egymás után többet is, hogy lássan a tendenciát, hogy lefelé megy-e a cukrom vagy felfelé, ilyenkor van, hogy 10 perc alatt 2 mérésem van. Amikor biztosan tudom, hogy jók a cukraim, az a koradélután, olyankor alig mérek. Ha nem vagyok otthon, kevesebbet mérek, mert nem mindig van lehetőségem rá, holott olyankor jobban ingadozik a cukrom. Szóval ezek mind mérési szokások, amik mindenkinél valamilyen formában jelen vannak és senkinél sem ugyanolyanok. Van, aki a hipókat mindig méri, de a magasakat nem, mert nem érzi és éppen akkor nem mér, mert nem mér mondjuk olyan sűrűn - itt máris 2 ellentétes szokás van, amit nem lehet képletbe foglalni és nagyon jelentősen befolyásolják a mérési átlagokat.
Aki mindennap ugyanakkor, ugyanannyit mér, annál lenne értelme, de annál is csak egy sima átlagszámítás bőven elég lenne, hiszen kizárólag az derülhet ki egy ilyen átlagból, hogy van-e változás az átlagértékek terén, de hogy mennyire releváns maga az érték, az nem tud kiderülni semmi ilyen számításból.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Látott valaki a dib dokijánál CamitProt? Vagy kértek valakitől cukormérőt diab rendelésen, hogy ott, vagy akár kórházban áttöltsék az adatokat? Szerintem nem sokan találkoztatok ilyennel. Pedig ez lenne a gyors, és egyszerű.
Igen, Péterfy utcai rendelő, Thaisz dokinő. De már ott is smartpix van, mert az "üzlet" ezt kívánta meg és a Roche ezt akarta.

dg

Őstag
Mondok példákat. Szóval, amit már írtam is, hogy én például nem mérek sokszor hipót, mert azt tudom, hogy hipó, tudom, mennyit akarok éppen akkor enni rá, nem pazarolok csíkot. Ez jelentősen befolyásolja az átlagértékeimet, akármilyen szuper képletet is határozunk meg. A másik például a magas cukrok. Sűrűbben mér majdnem mindenki, amikor valami probléma van, tehát például én fél óránként mérek egy 12 fölötti cuki után, addig mérek így, amíg nem stabilizálódik. Van, hogy csak azért mérek egymás után többet is, hogy lássan a tendenciát, hogy lefelé megy-e a cukrom vagy felfelé, ilyenkor van, hogy 10 perc alatt 2 mérésem van. Amikor biztosan tudom, hogy jók a cukraim, az a koradélután, olyankor alig mérek. Ha nem vagyok otthon, kevesebbet mérek, mert nem mindig van lehetőségem rá, holott olyankor jobban ingadozik a cukrom. Szóval ezek mind mérési szokások, amik mindenkinél valamilyen formában jelen vannak és senkinél sem ugyanolyanok. Van, aki a hipókat mindig méri, de a magasakat nem, mert nem érzi és éppen akkor nem mér, mert nem mér mondjuk olyan sűrűn - itt máris 2 ellentétes szokás van, amit nem lehet képletbe foglalni és nagyon jelentősen befolyásolják a mérési átlagokat.
Aki mindennap ugyanakkor, ugyanannyit mér, annál lenne értelme, de annál is csak egy sima átlagszámítás bőven elég lenne, hiszen kizárólag az derülhet ki egy ilyen átlagból, hogy van-e változás az átlagértékek terén, de hogy mennyire releváns maga az érték, az nem tud kiderülni semmi ilyen számításból.

Ez a leírás értehtővé teszi a korábban idézett mondatodat. Egyetértek vele, Ugyanerről szólt az én teoretikus 15mmol/ l-es példám, és azt is írtam, hogy a C.É. hasábjain megjelent varázsképlet nem működik két irányba (Robi már ki is próbálta), pont az itt taglalt okok miatt.

A sok írás talán mást sugall, de az egész kérdéskört ugyan jelentéktelennek nem tartom, de sokadrangúnak igen. Jó, ha van , és nem baj, ha nincs átlag, varázsképlet, varázsfőzet. Az a lényeg, hogy lehetőleg mindenki összegezze, értékelje valami módon az önmenedzselését.

vighkata

Igen, Péterfy utcai rendelő, Thaisz dokinő. De már ott is smartpix van, mert az "üzlet" ezt kívánta meg és a Roche ezt akarta.
Ez nagyon jó. Nálunk is a Roche van jelen, és az én dokim is kapott egy Pixet hivatalból a Roche-tól, de mégsem alkalmazzák. Pedig tényleg látványos egy diagramon látni 2-4 hét hullámait, és szerintem egy fél órás "nézegetéssel" értelmezhető. Több ilyen "péterfy"-s hozzállás kellene.

Anno szó volt arról is, hogy maga a konzultáció mehetne a letöltött adaokkal e-mail-ben. Nem lenne tömegnyomor a várókban. A személyes konzultáció pedig elég lenne fél évente, akkor történne recept kiírás, és az egyéb kérdezz-felelek lebonyolítása. E mellett a szisztéma mellett lenne arra is idő, ha a pácinesnek kontroll időponttól függetlenül lenne szüksége a doktorral való találkozásra, nem kéne hely,- idő hiányában elküldeni. Mert sokszor vannak elküldve a páciensek akkor, amikor viszont szükségét éreznék a személyes találkozásnak. Én is próbáltam már bejutni az orvosomhoz időponton kívül, esélytelenül. Amikor pedig minden oké, akkor meg ott kell ülnöm a kötelező kontroll megjelenéskor.
Ide tartozna az a tény is, hogy egy váróteremben, még ha az diabos váró is, sokan vannak összezsúfolva, és egy téli-tavaszi megfázásos időszakban nem túl előnyös a betegség elkapása szemponjából.

vighkata

A másik például a magas cukrok. Sűrűbben mér majdnem mindenki, amikor valami probléma van, tehát például én fél óránként mérek egy 12 fölötti cuki után, addig mérek így, amíg nem stabilizálódik.

Szóval ezek mind mérési szokások, amik mindenkinél valamilyen formában jelen vannak és senkinél sem ugyanolyanok. Van, aki a hipókat mindig méri, de a magasakat nem, mert nem érzi és éppen akkor nem mér, mert nem mér mondjuk olyan sűrűn - itt máris 2 ellentétes szokás van, amit nem lehet képletbe foglalni és nagyon jelentősen befolyásolják a mérési átlagokat.

de hogy mennyire releváns maga az érték, az nem tud kiderülni semmi ilyen számításból.
Ez így kerek, ahogy leírtad. Én mindig megmérem hipo észlelésekor, de utána rendesen mérem, hogy a változás követhető legyen.
Viszont sokszor a magas csak akkor derül ki, ha éppen mérek, mert előtte jó volt a cuki, nem számítottam magas értékre.
Átlagot csak egy rendszeres mérési szisztéma alapján érdemes elemezni, azon túl csak egy nagyvonalú utalást kapunk, és ha nem jól értelmezzük, akkor félrevezethető lehet.

vighkata

Az átlagszámításba beleszólnak az ilyen "kilengés" napok is.
Nekem most épp a tegnapi nap lehetne a példám.

Délben viszonylag erős hipot éreztem, de "csak" 3,9-et mértem, ami a számok alapján csak hipocska lenne. Mivel épp ebéd volt, eszerint ettem és adtam be az inzulin. Jó is volt délutánra a cuki, mert csak 9,8-ig ment fel, ami bőven belefér az enyhe somogyiba fogalmába
Este vacsi előtt lement 6,0-ra, ami egy tökéletes érték lenne, ha előtte délben nem hipo lett volna, és nem 9,8-ról zuhant volna le vacsi idejére. Na itt már követtem el hibát a vacsihoz kiszámolt inzulinnal. Vacsi után már 2,9-et mértem, de két órával. A hipo érzete ugyanolyan volt, mint a déli 3,9-es, vagyis nem éreztem erősebbnek.
Rendeztem a hipot, és kevesebb korrekciót adtam be, mint máskor, mivel az már a nap második hipoja volt.
Éjfélkor pedig újabb hipo, 2,3. Ekkor újabb hipo rendezés, és hogy elkerüljem az újabb hipot, mert ezt már hipo sorozatnak láttam, csak a pumpát vettem fel 120%-ra 2 órás időtartamra. (gondoltam jó lesz, túljárok a hipo eszén)
Reggel fél 6-kor 23,4 volt a cukim. Most jön az az időszak, hogy 1-2 nap, mire 10 alá tudom vinni hipo nélkül. (csak mellékesen, ez az az eset, amikor nem lehet tudni, hogy mikor hagyja abba a szervezet a hipo sorozatot.)

Na ez igencsak belerondít egy átlag mérésbe, vagy talán éppen nem mutat semmi hasznosat. Ez csak erre a fél-egy napra vonatkozik, és egyedi elbírálást igényel, nem teszi szükségessé a terápia módosítását.
Egy átlag számításnak az lenne a lényege, hogy az adataiból el lehetne dönteni, hogy van-e szükség terápiamódosításra.
Ezért nem lehet pusztán átlagszámításból messzemenő következtetést levonni, és pont ezért nem is lehet pontos, mindenkire érvényes, használható képletet legyártani.

Oldal tetejére