Insulinpumpa

dg

Őstag
Még mindig nem értem, ha magas a cukor és a bázis inzulin jól van beállítva, akkor magától a szervezet hogyan áll be a 'normális kerékvágásba'?

?

Sehogy.
Nincs mese, ki kell titrálni. És ehhez valahogy úgy kell hozzáfogni, ahogy Kata leírta. Egyébként szíves figyelmedbe ajánlom Fövényi József által, glükózmonitorozásról írt cikkeket, rengeteg okulnivaló van benne, az egyik pedig pont a korrigálások káros hatása, annyiban, amennyiben kaotikussá teszi az anyagcserét. Ha nincs állandó rákorrigálás, hanem óvatos, türelemmel kivárt/kikisérletezett változtatások, ahogy Kata írta, akkor áll be szépen a szervezet "magától".

Zsu77

Új tag
Oks.Köszi Sani.Értem.Mi a lipofízis?
Még egy kérdés.Tényleg érdeklődöm,ne érts félre.Nem inzulinrezisztenciát akartál írni?

Sani

Új tag
Sehogy.
Nincs mese, ki kell titrálni. És ehhez valahogy úgy kell hozzáfogni, ahogy Kata leírta. Egyébként szíves figyelmedbe ajánlom Fövényi József által, glükózmonitorozásról írt cikkeket, rengeteg okulnivaló van benne, az egyik pedig pont a korrigálások káros hatása, annyiban, amennyiben kaotikussá teszi az anyagcserét. Ha nincs állandó rákorrigálás, hanem óvatos, türelemmel kivárt/kikisérletezett változtatások, ahogy Kata írta, akkor áll be szépen a szervezet "magától".

A korrigálásoknak akkor - szerintem - káros a hatása, ha azt nem kellő ismeretekkel végezzük. Ilyenkor tényleg kaotikussá teszi az anyagcsere-állapotot.

Én sem azt írtam, hogyha bármikor magas a cukor, korrigálljunk.
Vegyük figyelembe a miérteket.
Diétahibánál szerintem ez nagyon fontos. De ha 2-3 napig mindig ugyanabban az időben rossz a vc érték és betartjuk a diétát, akkor - mint már ezt is leírtam többször - én 2-3 óránklénti vc profilt csinálok magamnak, hogy kiszűrjem , mikor nem megfelelő az inzulinadag.

Mert most arról írunk, amikor az észrevehetetlen hypók miatt a szervezet elkezd a mellékvese által olyan hormonokat termelni, - ill. a velő és növekedési hormon is - ami okozza a megemelkedett vércukrot. És ha erre inzulinnal rákorrigálunk,akkor tényleg kaotikussá válhat az anyagcsereállapot az így is túlzásba vitt inzulinmennyiség miatt.

orsika

Új tag
Kata!
Köszönöm szépen, amit írtál...Nem tudok blogot írni, vagyis eredményeket feltölteni, mert nem az accu chek-et használom.Nekem nincs pénzem ilyen drága csíkra. A d-cont-ot használom, mert apósom tud hozzá kiíratni, ha az enyém foigyik. Az optimumot pedig még nem írathatom ki, mert nem járt le a 6 év...:(:(:(
Egyébként, tegnap este olyat produkáltam, mint még soha... Norm 6,5-ös cuki, 45-50g ch-s vacsi, 4,5 E novorapid 30 percre elnyújtva, és zsuppsz, 1 óra múlva hipó. 1 pohár tej, pár szem keksz, cuki még lentebb... Levettem a pumpát, (pedig nem szeretek ilyet csinálni) 25 percre, és ma reggel persze hogy 14,7 lett a cukim... Napok óta nem mértem 10 felettit. Ja, és persze mire azt hittem hogy beállok, jött egy ilyen, számomra egmagyarázhatatlan este... Pedig, 5 E inzulint szoktam vacsihoz adni, tegnap csökkentettem csak...És tessék.
Szia Sani drága...
Mostmár abban sem vagyok biztos, hogy a bázisom jó-e... Amikor megkaptam a pumpát, akkor haza jöttem azzal, hogy:
-bázis: 0,5 E
-bólus:4 E
4E
4E
persze hogy magasat mértem, mindig... Ez max egy gyereknek, na meg talán a Katának :D, az alacsony fogyasztás miatt lenne elég...
Azt a tanácsot kaptam, hogy ne rohangáljak mindig a dokihoz, minden nyűgömmel, hanem emeljek (óvatosan, és mindig csak az egyiken) inzulint Na kezdten a bólussal, de tök gáz lett... Vagyis mindig jók lettek a kaja utáni cukik, de ahhoz már 8 E zubogott befelé... Na, bázis megemel 0,6, bólus vissza 6 E... Ez kicsi kilengéssekkel kezdett jó lenni...
Aztán 1-2 hete fel kellett emelnem a bázisom 0,7-re, mert megint magasabbakat mértem... Betudtam az itt olvasottaknak, hogy jön a tél, több az inzulin... Igen ám, de most a 0,7 tűnik soknak... De ha visszaállok 0,6-ra, akkor még ch mentes napon is 13mmol/l az átlag cukim...

Ezért, ha így látatlanban megpróbálnátok tanácsot adni, beállításra, szívesen veszem... Mert ahogy a Kata írta, egy minimális változtatás is csodákra képes, amit már én is tapasztaltam... Viszont rám sem igaz minden ami a nagy könyvben meg van írva...Sajnos... Ha igaz lenne minden általánosítás, akkor nem kellett volna apumpa, mert szépen beálltam volna a LANTUS-NOVORAPIDDAL is.
Tehát a paraméterek:
30 éves nő, gyerek nélkül, keresi a megfelelő inzulin arányt...:D:D:D

Ch fogyasztásom: 45 g reggeli,
65g ebéd
50 vacsi.

Bázis: 0,6 kevés
0,7 sok

Kérlek Kata, Sani, próbáljuk meg... Jó?

Sani

Új tag
Szia Orsika!

nem értem, hogy-hogy ugyanaz minden időben a bázis adagod,
Nem lehet szétosztani időben?
Az én bázis adagom így néz ki.

00-04 0,550
04-06 0,800
06-08 0,750
08-11 0,725
11-14 0,700
14-17 0,775
17-21 0,825
21- 00 0,650

Persze a pumpa óránként adagol ennyi inzulint.

A bólus adagolás pedig a mért vc eredménytől és az elfogyasztott ch mennyiségtől függ.

steveray

Új tag
A korrigálásoknak akkor - szerintem - káros a hatása, ha azt nem kellő ismeretekkel végezzük. Ilyenkor tényleg kaotikussá teszi az anyagcsere-állapotot.

Én sem azt írtam, hogyha bármikor magas a cukor, korrigálljunk.
Vegyük figyelembe a miérteket.
Diétahibánál szerintem ez nagyon fontos..

Teljesen egyetértek Sanival. A többi hozzászólásával is, ugyanis alapvető tévedésnek tartom - bár tudom, mert hallottam "nagy diabetológusok" szájából is - amit Vígh Kata írt, hogy tizenakárhány mmol/l-es vércukor magától le fog csökkenni a normál szintre, de ez nem így van. Inzulin nélkül nem, s a mozgásnak is vannak törvényszerűségei, amikor a vércukor csökkenés helyett éppen ellenkező hatás "fut be".

A gyakori korrigálás akkor bosszulja meg magát, ha nem vesszük figyelembe, hogy nemrég már korrigáltunk, újból ugyanazt tesszük, ugyanolyan vagy nagyobb mennyiségű inzulinnal, s akkor törvényszerű a hipó.
És a mérésnek sincs semmi értelme akkor, ha nem két, viszonylag rövid időn belüli (max 1 óra) mérés alapján vonunk le következtetéseket, hogy éppen lefelé vagy felfelé menő ágban van a vércukor.

steveray

Új tag
Nem tudom, hogy van-e olyan tapasztalatotok, hogy míg mondjuk 13-as cukrot könnyen, néhány egységes "rálövéssel" le lehet vinni normál szintre, addig pl. 18-ról már nem ilyen egyszerű a képlet. A napokban voltam ilyen helyzetben, valószínűleg (elsősorban) a rossz felszívódási helyre szúrt kanül miatt kétszer is mértem magas, 18-19-es cukrot, és bizony kutya nehéz volt ebből ötöst csinálni. Az első "rálövésre" (persze kiterjesztett bólusra gondolok) nem is reagált, s a második, pár egységes bólusra kezdett el nagyon lassan csökkenni...

Szóval: azért is kell az, hogy normál vércukorszinten, vagy annak közelében legyünk, mert mondjuk 8-ról pár tized egységnyi inzulinnal is el lehet érni pl. az 5-öt, de sokszor már a 12-13 is többszörös inzulinmennyiséget igényel.

Sani

Új tag
Én ilyet még ne tapasztaltam. Nekem, ha magas, akkor a megfelelően kiszámolt inzulinmennyiség az általam kívánt értékre viszi le.

na jó, ha pl stresszhatás ér és ideges vagyok ( ami szerencsére ritka, ) akkor nem ilyen egyszerű, de a különböző magas vc értékeknél nem érzem - éreztem eddig - ezt a dolgot.

poe

Őstag
Én ilyet még ne tapasztaltam. Nekem, ha magas, akkor a megfelelően kiszámolt inzulinmennyiség az általam kívánt értékre viszi le.

na jó, ha pl stresszhatás ér és ideges vagyok ( ami szerencsére ritka, ) akkor nem ilyen egyszerű, de a különböző magas vc értékeknél nem érzem - éreztem eddig - ezt a dolgot.
Sziasztok!

Szvsz nem mindegy, hogy mitől magas. Ha simán a CH-t, bolust számolom el, akkor az tapasztalatom szerint könnyen/normálisan korrigálható, ha viszont somogyi miatt magas, akkor előfordul, hogy a beadott inzulinra "meg se nyikkan"....

......Nem tudok ..... eredményeket feltölteni, mert nem az accu chek-et használom...... A d-cont-ot használom, ......
A D-Cont vércukormérővel mért adatokat be lehet írni a VercukorLiteLink.xls nevű programba és így feltölteni a fórumra. Ha naponta "kézzel" beírjuk az adatokat a programba, nem szükséges a LiteLink csatoló. A program letölthető a következő helyról:

http://drinfo.hu/forum/blog/szentgy...loknak-napi-vercukorszint-monitorizalasa.html
Ha szükségek, további segítséget is adhatok a feltöltéshez.

Sani

Új tag
Sziasztok!

Szvsz nem mindegy, hogy mitől magas. Ha simán a CH-t, bolust számolom el, akkor az tapasztalatom szerint könnyen/normálisan korrigálható, ha viszont somogyi miatt magas, akkor előfordul, hogy a beadott inzulinra "meg se nyikkan"....

Szia Poe!

Teljesen igazad van, csak szerencsére, már régen volt somogyi-m, ezért nem is volt eszemben.

Magdika

Új tag
Nekem olyan sensorosat kéne végezni , mert eddig is lefagyott a lábam.Mindig lábfázós voltam 4 zokni ,na meg a papucs.

Valamit félre értettél, ha már baj van nem a végtag fázás a tünet, ha neuropátia van, hanem éppen ellenkezőleg. A vágtagok égő fájdalma hasonlít a leforrázott bőr érzésére. Ekkor már a zoknit is le kell vetni és a takaró érintése is fájdalmat okoz.

a hideg láb érzete inkább ér azaz Dopler vizsgálatot indokol. Én így tudom.
Minden jót Magdika

Zsu77

Új tag
hipofízis = agyalapi mirigy

Az agyalapi mirigy a szervezet hormonháztartásában irányító szerepet játszik.

Értem!Ezek szerint,amit írtál az azt jelenti,hogy a 2-es tipusúak azért nem kerülnek életveszélyes állapotba(mint ami jellemző egy 1-esnél,mondjuk akkor amikor kiderül,mert mondjuk már 2 hete hyperezik,de még nem tudják,hogy beteg)mert van valamennyire hatékony inzulin termelés,de az ezt megakadályozza,csupán egy állandó magas értékkel éldegél akár évekig és sokszor csak a kialakult szövődménynél derül ki,hogy cukorbeteg.Így?

Sani

Új tag
Kedves Zsu77!

A II.-es típusú cukorbetegég annyiban ( is) más az I.-es típusutól, hogy ott a hasnyálmirigy béta - sejtjei termelnek még inzulint, csak ezt a szervezet nem tudja felhasználni...vagy csak részben.
Ezt a fajta cukorbetegséget a szövetek csökkent inzulinérzékenysége idézi elő.
Hasonló elven kell - kéne élniük, mint az I.es típusuaknak, de a kiindulás, az okok azok nem ugyanazok...sőt...
Mind a kettő, vagyishát az összes cukorbetegség fajtának a kezelésében egy a lényeg: normoglikmiás értékeket produkáljunk. Hogy ez inzulinnal vagy diabetikumokkal vagy csupán az egészséges életmóddal jön létre, az ebben az esetben részletkérdés.
Egy a lényeg:
normoglikémiás értékek!

Oldal tetejére