Babázhatok

kicsidodi

Új tag
Pumpát nem kaptam, de nem is szerettem volna. Az igazából azoknak jó nagyon, akik sokszori actrapidon vannak, mert úgy valóban könnyebb az élet. De én Lantus-Humalogon maradhattam, és áldom érte az eget, mert nagyon-nagyon jó. Nem vagyok beszabályozva! Persze többnyire tartom a kaja időpontjait, és 6* eszem, de nem azért mert muszáj. A terhesség előtt is ugyanekkor keltem (8-9), és feküdtem (11-12), és kb. akkor ettem, mint most. Az étkezések pedig azért gyakoribbak, mert az minden kismamának egészségesebb, ráadásul elmúlik a hányinger;-)! De pl. hétvégén semmi nem akart lemenni a torkomon, ami terhesen megesik, mégsem kellett az inzulin miatt megerőszakolnom magam, csak annyit ettem, amennyi jólesett, és ahoz adtam be a megfelelő mennyiségű inzulin. A cukromon meg sem látszott a hétvégi rosszullét-maraton:-D! Ja, és Lantus-Humaloggal tökéletes értékeket tudok produkálni (3,4-7,5), míg a Humulinnal nem teljesen ment (2,8-10,2).
Gyakorlatilag pesti vagyok, 25km-re lakom onnan. Az Istvánba járok Vörös doktorhoz, aki nem sokat kérdez, da ha gáz van, segít, de szerencsére nincs gáz, és minden rendben:-D!

tubi

Aktív tag
Köszi mindenkinek a válaszokat! Igen, minket is az olvasott 25-30% képesztett el. Egyelőre a bevállalás felé hajunk :) Czeizel is azt mondta, "van ennél rosszabb is". más barátom azt, hogy sokkal többet számít, hogyan neveljük fel, szeretetben, stb. De nehéz a döntés... Egyrészt 3 cukros sok lenne egy családban... másrészt valahol úgy érzem, nem OK, hogy bevállalunk egy ilyen nagy kockázatot a baba "nevében". Mi lesz, ha amikor megtudja, hogy mi ezt tudtuk előre, majd nem örül, hogy neki nehezebb az élete, mint más gyerekeknek??? szóval ezek a kérdések vannak bennem/bennünk.
Amiket írtatok, az is megerősített, hogy valószínleg annál többet nem tehetünk, mint hogy odafigyelünk magunkra, főleg én majd a terhesség előtt és közben.

A pumpásoktól kérdezném: lehet-e ezzel sportolni, vagy addig leveszitek? Én eléggé aktív életet élek, heti 3-szor elég megterhelő sportok, nyáron bicaj, kirándulás, stb. Ha ezeket elhagyom, félek, hogy a cukrom is megbolondul, meg én is ;) Nem nagyon bírom aktivitás, mozgás nélkül. Mit tanácsoltok, ha esetleg a terhesség alatt pumpát javasolnak?

A másik kérdésem az lenne, hogy Ti, akik már szültetek, veszélyeztetett terhesnek számítottatok? Azért kérdezem, mert a munkám nagyon sok utazással, terepmunkával jár, de ha veszélyeztetett leszek, ezeket gondolom, majd nem végezhetem.

Köszönöm a válaszokat és folytatom az olvasást, még nem értem el "idáig" ;)

Tubi

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Tubi!
Írtam neked privit is, léccike nézd meg.

A pumpát terhességben csakis ajánlani lehet, szinte óráról órára az egyedi igényekhez lehet igazítani.

A sporthoz is a pumpa a legmegfelelőbb kezelési mód. Le lehet venni, de azt is meg tudod csinálni, hogy az eredeti adagolást a 100 %-ról csökkentheted 10-90 %-ra aszerint, hogy mennyire van szükséged.

Van egy-két topikunk, ami idevág. Ezek az Edukáció, Sport/fizikai aktivitás, és a favorit Inzulinpumpa. Jó olvasgatást, de természetesen jöhetnek a kérdések.

tubi

Aktív tag
Köszi Kata, válaszoltam priviben is :)

Akkor mielőtt tovább kérdezek, megyek is a sportos fórumba :) Eléggé meglepett (pozitívan persze), hogy a pumpával lehet sportolni... azt hittem, hogy ez nem szereti, ha a tested közben ugrál, futkos, labdázik ;)

Tubi

vighkata

Köszi Kata, válaszoltam priviben is :)

Akkor mielőtt tovább kérdezek, megyek is a sportos fórumba :) Eléggé meglepett (pozitívan persze), hogy a pumpával lehet sportolni... azt hittem, hogy ez nem szereti, ha a tested közben ugrál, futkos, labdázik ;)

Tubi

Van egy pumpásunk, aki igazolt sportoló, versenyszerűen kosárlabdázik. Egy másik pedig egy görkoris esést követően átment a pumpáján, na az egy kicsikét nem tetszett a pumpának.
Én pedig a legmagasabb helyen 3000 m tengerszint feletti magasságban "teszteltem", minden gond nélkül, ugyanis a pumpán nyomás kiegyenlítő szelep is van. Egy-két alkalommal ejtettem le a fürdőszoba kövére, koppant szegény, de túlélte.

laffi

Tag
Kedves Laffi!

Le a kalappal! Az ikerterhesség még nehezebb lehetett. Minden elismerésem! Annak idején nem ajánlották a pumpát? Hiszen 2005-ben már itthon jobban hozzáférhető volt!

Azért persze az a legfontosabb, hogy minden rendben van Veletek és mindhárom gyerkőc egészséges!!!:)

Az ödémára mit mondtak? A vérnyomásoddal nem volt baj?

Szóba került a pumpa lehetőségként, de 2003-04-ben még csak azok jutottak hozzá akik nagyon gáz eredményeket produkáltak. Nekem sosem volt a hbA1c-m 8 fölött!!!! A vérnyomásom mindig rendben volt inkább alacsony semmint magas, a terhesség vége felé 130-140 körül volt, tehát nem volt túlontúl magas.

Kicsidodi!
Hatalmas gratulációóó a pocaklakóhoz! Kis odafigyeléssel minden okés lesz!

Tubi!
Ha a gyermek abban nő fel hogy látja a szüleit diétázni és szurizni, nem fogja istencsapásaként kezelni hogy ő is beáll a sorba, nem lesz neki annyira nagy trauma sztem. Persze inkább essen abba a 70-75 %-ba akin nem jön ki a diabétesz.
Esetleg a köldökzsinórvér levételére nem gondoltatok? Hiszek benne hogy 1-2 évtizeden belül őssejtterápiával gyógyítható lesz az 1.typ diabétesz. Végülis miért ne lehetne őssejtből ß-sejteket "létrehozni"....

tubi

Aktív tag
laffi: igen, igazad van, de azért mi inkább a 75%-ra hajtunk :) az őssejten is filóztunk, sztem megéri, még ha drága is. a probléma csak ott van, hgy az autoimmun reakció megölné az új sejteket is, úgyhogy előbb ki kellene dolgozni vmi olyan eljárást, ami magát az autoimmun reakciót blokkolná. no de hátha ezt is nemsoká. az űrutazások korában... :)

tubi

Aktív tag
Van egy pumpásunk, aki igazolt sportoló, versenyszerűen kosárlabdázik. Egy másik pedig egy görkoris esést követően átment a pumpáján, na az egy kicsikét nem tetszett a pumpának.
Én pedig a legmagasabb helyen 3000 m tengerszint feletti magasságban "teszteltem", minden gond nélkül, ugyanis a pumpán nyomás kiegyenlítő szelep is van. Egy-két alkalommal ejtettem le a fürdőszoba kövére, koppant szegény, de túlélte.

hm, hát akkor beszélnem kell velük is :) nekem még csak a D-Cont "volt meg" 3749 m-en ;) viszont a personal az enyhe napfénynél is behalt a bicajtúrán, el kellett bújni vele :)

szóval köszi, olvasgatom a pumpás topicot is :)

vighkata

hm, hát akkor beszélnem kell velük is :) nekem még csak a D-Cont "volt meg" 3749 m-en ;) viszont a personal az enyhe napfénynél is behalt a bicajtúrán, el kellett bújni vele :)

szóval köszi, olvasgatom a pumpás topicot is :)
Ja, az a vc mérő, igen, ilyen apróságok adódnak gondként, ac Accu Chek drágább, de mindenhol mér. Ill nekem a -10 fokban hagyott autóban nem igazán akaródzott neki, de megmelengettem egy picit, és szót fogadott.

Lesz olvasni valód bőven.

Berci

Új tag
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy terhesség alatt használt-e valaki közületek Novorapidot? Mert én jelenleg azt használok, és az orvosom azt mondta, hogy ez hivatalosan nem alkalmas terhesség alatti használatra, de gyakorlatilag azért alkalmazzák. Én az Actrapiddal megőrülök, képtelen vagyok óramű pontossággal reggelizni, tízóraizni stb.

Köszi

zsuzs

Új tag
Berci!! Én CSAK Novorapidot használok a pumpámban és már 35. terhességi hétben vagyok!! Az Actrapid nekem is borzasztó volt és a cukrom pedig szabályozhatatlan. Amúgy azt mondják, azért nem szeretik a Novorapidot, mert ezzel elvileg elég a napi 3x-i étkezés, ami viszont egy kismamának nem jó, de ugyanúgy beiktatható vele a 3x-i kisétkezés is, tehát semmi gond!! :)

Berci

Új tag
Szia zsuzs!

Köszi a választ, ezt megnyugodva hallom, mert akkor remélem én is maradhatok a Novorapidnál. Egyébként pumpát a terhesség miatt kaptál, vagy előtte is azt használtál? A babához pedig gratulálok!

zsuzs

Új tag
Szia Berci!
Köszönjük a gratulációt! :)
A pumpát még a terhesség előtt kaptam 2 hónappal és kifejezetten a terhesség miatt, mert előtte már volt egy vetélésem. Én nagyon szeretem és ha visszaolvasod egy picit ezt a topikot, láthatod, hogy én vissza nem adnám már semmi pénzért! (illetve a többiek sem, akinek már van pumpája) Szerintem csak elszánni magad rá nehéz, aztán meg annyira megszokod, hogy teljesen a részeddé válik és észre sem veszed, hogy rajtad van!!
Remélem, sikerül Novorapidon maradnod és hamarosan te is bővíted a pocakosok táborát!:)

Berci

Új tag
Hát köszönöm az infókat! Én is nagyon remélem, hogy hamarosan bővíthetem a tábort!

Egyelőre még abban a stádiumban vagyok, hogy próbálunk minél jobb eredményeket elérni. Neked milyen HbA1C-vel indult a terhességed?

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Hát köszönöm az infókat! Én is nagyon remélem, hogy hamarosan bővíthetem a tábort!

Egyelőre még abban a stádiumban vagyok, hogy próbálunk minél jobb eredményeket elérni. Neked milyen HbA1C-vel indult a terhességed?
Szia Berci!

Ha a doki nagyon nem akarja a novorapidot, akkor ott a Humalog, ami jóval elöbb már engedélyezett inzulin volt (már a novorapid is az, de a humalog régebbi), ugyanolyanok.
A HbA1c igazán terhesség alatt érdekes, az az elötti HbA1c azért kell, hogy jó legyen, mert azzal lehet lemérni, hogy valaki alkalmas-e normál tartományban tartani a cukrait, na meg a terhesség elején nagyon fontos a jó cukor, akkor kell, hogy minden klappoljon.
Drukkolok nektek :)

Berci

Új tag
Szia kmolli!

És egy 6,9-7-es HbA1c pl. megfelelő, vagy ennél azért jobb értékeket kell produkálni?
Nekem általában ilyenek az eredményeim, az orvosom még nem mondott semmit, nem az a beszédes típus :), ezért lennék kíváncsi gyakorlati tapasztalatokra is!

Köszi

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia kmolli!

És egy 6,9-7-es HbA1c pl. megfelelő, vagy ennél azért jobb értékeket kell produkálni?
Nekem általában ilyenek az eredményeim, az orvosom még nem mondott semmit, nem az a beszédes típus :), ezért lennék kíváncsi gyakorlati tapasztalatokra is!

Köszi
7 alatt kell lennie, szóval egy 6.9 elvileg mehet, de szerintem érdemes ennél picit jobbat produkálni... Terhesség alatt a HbA1c egy picit alacsonyabb, mert valahogy máshogy kötődik olyankor a nemtom milyen fehérje (ennyire nem jegyeztem meg sajnos...), a lényeg, hogy ha terhesen mondjuk 6.9 (ez ugya alacsonyabb, mint a valós átlag cukorérték a terhesség miatt, tehát ez már nem terhesen 7 fölött lenne valszeg), akkor az azért picit magas, de nagy baja nem lesz a babának, csak nagyobb lesz, de neked a szövődmények köckázatát nagyban növeli. Szerintem olyan 6.5-6.7 között már nagyon oké vagy!

Berci

Új tag
Szia,

akkor tovább igyekszem, hogy jobbak legyenek az eredményeim!

Az egyébként mennyire gyakori, hogy a terhesség miatt állítanak valakit át pumpára?

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia,

akkor tovább igyekszem, hogy jobbak legyenek az eredményeim!

Az egyébként mennyire gyakori, hogy a terhesség miatt állítanak valakit át pumpára?
Egyre gyakoribb, dokifüggő. Aki nem akarja (nem tudja, hogy lehet...) a modernebb inzulinokat elfogadni terhesség alatt és ért a pumpához (metr nem minden diabdoki ért hozzá), az többnyire átállítja a leendő kismamát. Vagy, akinek nem akar beállni stabil 7 alá a HbA1c-je, ott is nagyon érdemes megpróbálni a pumpát. De olyan, hogy csak terhesség idejére kap valaki pumpát, olyan nincsen, aki pumpát kap, hogy azzal vállaljon gyereket, az azért pumpás is marad.

Oldal tetejére