Insulinpumpa

rocha

Tag
És ha valaki kap pumpát, akkor annak a betanulása, illetve az átállás hogyan történik?
Gondolom be kell feküdni a korházba. De mennyi időre? azért külön kell fizetni?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
És ha valaki kap pumpát, akkor annak a betanulása, illetve az átállás hogyan történik?
Általában 4 nap kórház elegendő, és TB-re megy, ezért nem kell külön fizetni. A doki beállítja az új dózist, mert az csökken a penhez képest kb. 20-30%-kal, és a bentlét ideje alatt megpróbálják a finom beállításokat megcsinálni, mint pl, a bázis beállítása. Ezalatt a pumpán lévő fontosabb funkciókat be lehet gyakorolni, a többi már a beteg otthoni tanulásán, alkalmazásán múlik. A pumpához adott kézi könyv nagyon részletesen leír mindent, persze én csak a Roche Spiritjéről tudok nyilatkozni.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
és mennyire megbizhatóak? elég veszélyes tud lenni egy északai bólus álmomban :S
Mármint mi megbízható-e? Éjszaka nincs bólus, szerintem a bázisra gondoltál. A bázis egy előre beállított program szerinte ismétli önmagát a nap 24 órájában, a bólust viszont te állítod be az étkezéshez, vagy a korrekcióhoz. Erre gondoltál?

Csodálom h vettek teljes áron pumpát, legtöbb betegnek ez az ár+ szerelék költség megfinanszírozhatatlan.

A vc mérő szenzort ugyancsak a bőr allá szúrják be, illesztenek rá egy kör alakú jeladó rendszert (ezt kölcsönbe adja a cég mivel vagy 200-250e Ft az ára) ami kb gyufásdoboznyi méret, és az egészet leragasztják egy nagyméretű átlátszó tapasszal, ami védi a víztől így lehet vele fürdeni (viszont egy idő után rendesen tud a bőr viszketni a tapasz alatt) ez a kényelmetlenebb része. A beszúrás helyén 6-7 nap után már begyulladhat a terület. stb A kalibrálás annyit tesz hogy napi 2-3 alkalommal be kell adni a szokásos vc mérővel mért adatot. A többi automatikusan végbemegy. Ez a része nem macerás. 3 nap után a szenzor leáll, de újraindítható újabb 3 napra. Én 2x újraindítottam, de azt vettem észre hogy a 7. nap már nagyobb eltérések voltak a szenzor és a vc mérő által mért adatok között.
Egyetértek, ennek ellenére vannak egy páran akik kifizették. Ők, amennyire tudom, tehetős emberek és megengedhették maguknak ezt. Mint írtam, jó nekik hogy olyan helyzetben vannak hogy ez nem jelent problémát :)

Erről a szenzoros dologról eddig csak olvastam, de köszönöm, mostmár élő tapasztalatok alapján jobban el tudom képzelni. Ebben a formában csak megerősítette a korábbi véleményemet: nem hatékony.

Rocha: Kata leírta a lényeget, de a hangsúly az otthon tanuláson és alkalmazkodáson van, hiszen az a 4 nap nem elegendő hogy hozzászokj. Ez hosszú idő, sokan 1 év pumpázás után is képesek tanulni valami újat arról hogy a szervezetük hogyan alkalmazkodik az új helyzethez. Szvsz ez az egész egy nagyon érdekes folyamat. Hozzátenném, hogy én nem vagyok pumpás, én csak azt mondom most Neked amiről több száz ember beszámolt, az Ő véleményüket.

Sani: igyekszem, amire tudok válaszolok :cool2:

pusimelu

Őstag
Péter!Én másfél éve vagyok 1.típ.diabos és itt a fórumon hallottam először a pumpáról.Nagyon jó dolognak tartom és minden tájékoztatást előre is köszönök minden penes társam nevében!
Az elmúlt találkozókon láttam a pumpás társaimat mennyivel könnyebben veszik az akadályokat,a hétköznapokat,főleg a gyerekeknek sokkal könnyebb.
Én felnőtt vagyok de már reggel azzal kelek hogy 4 szúrás minimum aztán még mérek meg korrigálok meg mérek szóval 10 szúrás alatt nem állok meg.
Tegnap kiszámoltam(lelki mélypont) mióta diabos vagyok 16 hónapja azóta naponta átlag 9 szúrással számolva:4320 szúrás kb.
Ha majd pumpám lesz (mert egyszer lesz) akkor 2-3 naponta kanülcserével eleinte gondolom több méréssel mondjuk számoljak 7-8 méréssel ebben benne van a kanülcsere is 2-3 naponta egy évben:ha 7 szer mérek amiben van kanülcsere akkor:2520 szúrás.8 mérés mellett akkor 2880 szúrás.
Szóval még van a 3 évig kb.20.hónapom x30(átlag hónap)x 9 (inzulinadás +mérés)=5400.Na még ennyi van a pumpáig ha nem korrigálok meg nem mérek csak 5 ször.(sajnos mióta versenyben vagyok többször mérek,de 5 ször tuti kell.)

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Meli, ez így leírva nem semmi! Ne legyél szomorú, mert akkor mi is azok leszünk... és biztos összejön a pumpa, a nagyján már túlvagy :D Mi a helyzet a hasnyálmirigy-fronton? Nem emlékszem, leírtad már?

pusimelu

Őstag
Nem vagyok szomorú de néha mindenkinek van negatív napja nekem tegnap volt egy már elmúlt.
Hasnyálmirigy fronton enzimek rendben!4 dimenziós UH még vár rám.A doktornő azt mondta ha nincsenek tüneteim nincs nagy gond.
Sztk alapon csak sima uht csinálnak sajna.Amint túl vagyok rajta megírom a fejleményeket!Meli

Péter!Én másfél éve vagyok 1.típ.diabos és itt a fórumon hallottam először a pumpáról.Nagyon jó dolognak tartom és minden tájékoztatást előre is köszönök minden penes társam nevében!
Az elmúlt találkozókon láttam a pumpás társaimat mennyivel könnyebben veszik az akadályokat,a hétköznapokat,főleg a gyerekeknek sokkal könnyebb.
Én felnőtt vagyok de már reggel azzal kelek hogy 4 szúrás minimum aztán még mérek meg korrigálok meg mérek szóval 10 szúrás alatt nem állok meg.
Tegnap kiszámoltam(lelki mélypont) mióta diabos vagyok 16 hónapja azóta naponta átlag 9 szúrással számolva:4320 szúrás kb.
Ha majd pumpám lesz (mert egyszer lesz) akkor 2-3 naponta kanülcserével eleinte gondolom több méréssel mondjuk számoljak 7-8 méréssel ebben benne van a kanülcsere is 2-3 naponta egy évben:ha 7 szer mérek amiben van kanülcsere akkor:2520 szúrás.8 mérés mellett akkor 2880 szúrás.
Szóval még van a 3 évig kb.20.hónapom x30(átlag hónap)x 9 (inzulinadás +mérés)=5400.Na még ennyi van a pumpáig ha nem korrigálok meg nem mérek csak 5 ször.(sajnos mióta versenyben vagyok többször mérek,de 5 ször tuti kell.)
Erre csak azt tudom mondani, hogy minden tiszteletem a Tiéd. Legalább valamennyire stabilra be tudod állítani magadat ennyi szúrással? Ilyen körülményekkel biztos hogy menni fog a pumpa és akkor az életed könnyebb lesz.

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Nem vagyok szomorú de néha mindenkinek van negatív napja nekem tegnap volt egy már elmúlt.
Hasnyálmirigy fronton enzimek rendben!4 dimenziós UH még vár rám.A doktornő azt mondta ha nincsenek tüneteim nincs nagy gond.
Sztk alapon csak sima uht csinálnak sajna.Amint túl vagyok rajta megírom a fejleményeket!Meli

Akkor jó :) Én is azt hiszem nem lesz semmi gond. Feltétlen írd meg, mi volt...
Egy kis érdekesség az ellentétekről, ki hányszor mér... pár hozzászólással ezelőtt a vércukormérés topicban írtam, hogy az átlag sajnos csapnivaló. Íme az adatok:

"Magyarországon minden forgalomban lévő vércukormérő készülékhez évente 8 doboz csíkot használtak fel a cukorbetegek. Ez átlagosan alig több mint napi 1 vércukormérést jelent. Ez elegendőnek mondható az inzulin nélkül, csak tablettát szedő, ill. a tabletta mellett napi egyszer, lefekvés előtt inzulint adagoló betegek esetében. Viszont az inzulint kétszer, háromszor vagy többször adagolóknál ez a minimumnál is kevesebb. Ha bele gondolunk abba, hogy az inzulinkezelésen lévő diabéteszesek számára – legalábbis, ha nem közgyógyellátottak és a csík ingyenes – egy vércukor-mérés tíz forintba kerül és minden egyes többlet-mérés kb. 0,3-0,5%-kal segítheti csökkenteni a HbA1c szintet, nehezen érthető, miért nem élnek gyakrabban ezen alig felbecsülhető értékű eszközzel. Íme egy dolog, amiért nem hibáztathatjuk a rendszert és nagyon sokan mégsem élnek a számukra különleges előnyt nyújtó lehetőségekkel."

pusimelu

Őstag
Akik az én körzetemben vannak sajnos sokan, akik még azt sem tudják hogy 3 doboz csík jár ha 4 -szer szúr.
Viszont akkor én javítom a tavalyi átlagot biztosan! Nem hiába jók az értékeim,és csak jobbak lesznek ha rajtam múlik!

gabibaba

Aktív tag
Akkor jó :) Én is azt hiszem nem lesz semmi gond. Feltétlen írd meg, mi volt...
Egy kis érdekesség az ellentétekről, ki hányszor mér... pár hozzászólással ezelőtt a vércukormérés topicban írtam, hogy az átlag sajnos csapnivaló.

És valószínű még csapnivalóbb, ha csak azt veszem, h nálunk havi kb. 6 doboz fogy :( , és ezzel nyilván nem vagyunk egyedül.

Sani

Új tag

Nekem nem kellett befeküdni a kórházba. A dokim azt mondta, hogy amit beállít adagokat nekem, az kb. 50 - 70 %-ban lesznek jók ( mind mennyiségben, mind időelosztásban ), de ahhoz, hogy a hétköznapjaimhoz úgy igazítsam, hogy az anyagcsere- egyensúlyt fent tudjam tartani, a hétköznapokban kell kikísérletezni, hogy mi az ideális nekem. ( persze a mobilszámát megadta és mondta, hogy bármikor hívhatom, ha tanácstalan vagyok)
Különben én is a használati útmutatóból tanultam meg, hogy mit hogyan kell alkalmazni.
A trénerem akkor csak az alapokat mondta el... :rolleyes: meg innen a fórumról nagyon sokat okultam, tanultam. Úgyhogy ezúton is köszönöm mindenkinek , hogy leírtátok a tapasztalataitokat. :)

Oldal tetejére