Egyébként az emésztés,ha jól tudom,már a szájban elkezdődik.Ezért jó az is,hogy injekció híján szőlőcukrot szorítunk a beteg nyelve alá,onnan is felszívódik.
Az emésztés a szájban még nem kezdődik el, hanem a szájban az emésztő enzimek elválasztása kezdődik meg a nyálelválasztással, ami az egyéb emésztő enzimek termelődését is beindítják, de CH felszívódás, ill, hasznosulás nem itt történik. Az emésztő enzimek feladata, hogy a táplálékot alkotó elemeire bontsa, és hasznosítsa a fajták szerint. (CH, fehérje, zsír) Felszívódás a vékonybélben van.
Az, hogy a nyelv alatt tartott szőlőcukorból mennyi szívódik fel, vagy felszívódik-e, és mennyi idő alat jut el a véráramba, azt nem tudom. Biztosan szívódik fel valami, mert vannak gyógyszerek, amik onnan szívódnak fel.
Az étel elfogyasztása után kb. 20-40 percen belül történik a CH felszívódása a vékonybél falán keresztül, de addig még a gyomor örlő-aprító folyamatán át kell esnie. A gyomorban további emésztő enzimek segítik az étel feldolgozását.
Ezzel szemben a folyadék anélkül halad át a tápcsatornán, hogy a gyomornak őrölnie, aprítania kellene, tehát percek múlva eljut a vékonybélig.
Az, hogy egy ilyen hányós, vírusos esetben nehéz a cukorszintet szabályozni, csak az egyik momentum, hogy a megivott folyadék visszajön, mielőtt hasznosult volna belőle a CH.
Itt nem tudok pontos infot, inkább csak a logikámra támaszkodom.
Szerintem ilyenkor a szervezet vészhelyzetet él meg, és leállít olyan funkciót is, ami esetleg segítség lehet. A máj glukoz leadó képességére gondolok. A májnak alacsony cukorszint esetén az lenne a dolga, hogy nagyobb mennyiségű glukozt bocsásson a véráramba. A gátlásnál én valamilyen glukoz ellenes hormora gyanakszom. Az az egyik tippem.
A másik, amiben viszont biztos vagyok az az, hogy egy cukorbeteg vérkeringésében mindig jelen van inzulin akár pumpás, akár penes. Na mármost a jelenlévő inzulin nem csinál mást, ha cukrot talál, akkor azt azonnal beépíti a sejtekbe, vagyis csökkenti vérben lévő szintjét. A kihányt cukros folyadék, és a máj csökkent glukoz termelése pedig addig okoz vészesen alacsony cukorszintet, amíg "el nem fogy" az inzulin, vagy amíg nem sikerül nagyobb mennyiségű cukrot bent tartani és azt "párosítani" az inzulinnal.
A penesek elhúzódó inzulinja folyamatosan adagolja az inzulint a molekulák felszabadulásával, a pumpások bázis adagolása is kb 2,5-3 óráig hatnak, igaz, csak nagyon kis mennyiség ben, de az adagok kb megegyeznek a pen és pumpa estében.
A különbség, hogy a pumpát levéve a közvetlen adagolás megszűnik, csak az előző időszak bepumpált bázisa "dolgozik" még.