Cukorbeteg gyermek

dg

Őstag
Somogyi mixtarddal.
Nálam ritkán fordul elő somogyi, hipó létrejötte ellenére. De ha lesz:
hagyni kell lecsengeni. Attól függően, hogy a napszak (étrend) melyik szakaszában fordul elő, a lecsengést késleltetett evéssel, csökkentett ch bevitellel lehet elősegíteni.
A saját tapasztalatom az, hogy ha beindul a hinta, azért a túl sok inzulin a felelős. Összességében az inzulincsökkentés a megoldás. A rákorrigálás, a növelt inzulin idültté teszi a problémát.

dg

Őstag
Azt te is tudod, Növi, hogy az inzulinbevitel somogyi esetén nem oldja meg a problémát. Viszont, ha az ellenhormonok működése megszűnik, az ott "toporgó" sok inzulin mélyrepülésbe viszi le a cukrot, villámgyorsan, és jön egy újabb hipó, kezdődik menden előlről. Szóval, a korrigálást abba kell hagyni, és miután a normális adagú mixtardtól kezd lemenni a cuki, egy nagyon odafigyelt ch bevitellel kell visszaállni a normális kerékvágásba. Megjegyzem: én még sosem korrigáltam a mixtardra. Meggyőződésem, hogy épp apélda alapján, többet árt, mint használ. Ha valami miatt magas lesz, és az nem betegség, akkor az étellel "figurázom ki", ahogy fentebb írtam.

Zsu77

Új tag
Igen,én is ezt mondtam neki,akkor ezek szerint,akkora hülyeséget mégsem mondtam.Karádi dokinéni mondta egyszer nekik anno,mikor 20-as volt a cukra,hogy adjon be 1E-t.De akkor Erzsi nem merte,csak felet.Na az pár óra alatt levitte neki 6-ra.Most az előbb megint összefutottunk és erre emlékeztettem őt.Amiket elmondtál,már mondtam neki,de majd még fogom,mert lehet,hogy elsőre sok volt az info.Mondtam neki a kivárást is,de ebben nem voltam biztos,mert 18-as cukival nehéz türelmesnek lenni.Ezt és a 14-est éjszaka mérték,de nappal is volt 10 körüli.Ajánlottam én is,hogy szigorítson a ch-diétán,"milipontosra",hogy ez biztosan kizárható tényező legyen.Az inzulinadagok reggel 4,5 ill. du. 5.Ezek eddig jók voltak.Hogy hogy indult a borulás nem tudom.De akkor majd még -tudva,hogy nem mondtam hülyét- még ezeket a tanácsokat megerősítem benne!És köszi!:)

dg

Őstag
A dokinéni utasításait követni kell. Ugyanakkor meg, a beadott korrigálásnál, amit példaként említesz, a vc csökkenés nyilván köszönhető annak, hogy a somi amúgy is lecsengőben volt. A harmadik tényező, hogy Dávid még nem olyan rég cukros. Ha van saját termelése, az is bekavarhat még. A negyedik pedig: az, hogy egy növőben levő gyereknek hirtelen képes változni az inzulinigénye, ez még ötvöződhet (még jobban megkavarhatja) a saját inzulintermelése, ha van.

A saját inz termelés egyébként nálunk nem volt túl látványos, amíg volt. Néhányszor leesett hirtelen a cuki, többnyire éjjel, de ennek még lehetett legalább két másik teoretikus oka is, ezért erre nem tudtam ráfogni egyértelműen sosem. Egy aktívabb napközbeni mozgást is "bekövetelhet" éjjel a szervezet, ettől is eshet váratlanul a cukker.

Szóval, ki kell jönni a hintából, valahogy úgy, ahogy fentebb beszélgettük, aztán meg kell nézni, hogy kell-e módosítani az inz adagokon. A kukit ne mostanság próbálják ki. Kajapróbát békeidőben kell tartani, ha egyébként minden oké.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nálunk a hiper tuti jele a nagyon tág pupilla. Szoktam neki szólni, mert ő ugye ezt nem látja, és majdnem 100% a 'siker'.
Köszi, ezt tesztelni fogom. Hiper, aztán nézelődés. Csak el ne felejtsem, mint ahogyan a keton csíkot is rendre elfelejtem hipernél.

vighkata

Meggyőződésem, hogy épp apélda alapján, többet árt, mint használ. Ha valami miatt magas lesz, és az nem betegség, akkor az étellel "figurázom ki", ahogy fentebb írtam.
Példának itt vagyok én is. Mivel én ugye más inzulint használok, és másképp, nekem néha szükséges a korrekció, De a korrekciónál soha nem azt kell számolnom, hogy 1 E inzulin hány mmol/l vércukorcsökkenést okoz. Az egyéb tényezőket kell figyelembe vennem. A magas cuki somogyi hatása-e, vagy diéta hiba, vagy időjárás, és ami nagyon fontos, hogy az előző étkezés, és ezzel az előző inzulin adása óta mennyi idő telt el.

christina

Őstag
De olyan biztos nincs,hogy sohasem látjátok rajta,nem?
Én emlékszem Kisgyónra,hogy jött be a gyerek és totál látszott rajta,hogy nincs jól.Akkor mértetek és kérdezted,hogy most mi legyen,mert alacsony,hogy adjad az inz.-t,stb-stb...
De Krisztina,tisztán látszott az arcán!:?
És el kell ismerjem,hogy tényleg semmi egyebet nem tett,tisztára mint a felnőttek:ott van az arcán,a szemében és semmi egyéb...Fegyelmezett kis lurkó lehet...:rolleyes:

A sosem látjuk rajta az nem igaz, valóban. Ő nem jelzi, mi meg vagy ráérzünk vagy nem.
Ha "fura a feje" akkor mérünk, de nem mindig jön be hogy akkor hypozik is.
Volt néha hogy közölte éhes, de nem hypozott hanem tényleg éhes volt.
Úgyhogy nem egyszerű.;-)

dg

Őstag
Na ez az,amit mixtardnál én egyszerűen nem tudok értelmezni...:confused:

Dehogy nem! :D

Itt nincs menet közben módosítás, az adag fix (illetve, gyorshatásúval szokták kiegészíteni a kezelést, és Erzsi is azzal korrigált).
Fix adagnál az ételmennyiséggel lehet operálni: csökkenteni, növelni egy-egy étkezéskor az adagot, meg előbbre hozni, későbbre tolni egy-egy étkezést (extrém magas esetben ki is lehet hagyni: főként az uzsonnával és a tízóraival tehető ez meg, és a reggelivel is). Ugye, az inz igény - ch relatív, mindkét oldalról megközelíthető a probléma.

Magyarán, ha magas a cuki, a normálisnál többet kell várni a étkezés megkezdésével (akár el is maradhat -- de ezzel azért vigyázat! csak az csinálja, aki halál biztos magában és keresztbe-kasul átlátja az egész helyzetet), ha alacsony, meg kell kezdeni az evést azonnal. Ez utóbbinál meg arra kell vigyázni, hogy a korábban megevett szokásos adag kitartson a következő evésig, így jobb az adagot mondjuk másfélszeresére venni, és ezt a mennyiséget elfelezni: első felét azonnal, második felét kicsit később megenni. Így nem lesz újabb hipó, se kiugró cukor.

Egyébként, mindezt leírni energiaigényesebb, mint kivitelezni.

Zsu77

Új tag
Dehogy nem! :D

Itt nincs menet közben módosítás, az adag fix (illetve, gyorshatásúval szokták kiegészíteni a kezelést, és Erzsi is azzal korrigált).

Sajna nem.Act-juk csak papíron van...Szóval mixt-tal ment a korr.:?

Fix adagnál az ételmennyiséggel lehet operálni: csökkenteni, növelni egy-egy étkezéskor az adagot, meg előbbre hozni, későbbre tolni egy-egy étkezést (extrém magas esetben ki is lehet hagyni: főként az uzsonnával és a tízóraival tehető ez meg, és a reggelivel is).

Ez jó.Ezt így egyazegyben átadom Erzsinek,meg ezt is itt lentebb.Ő simán ad neki enni 14-en,mert kajci idő.Asszem még ilyenekkel,amiket írtál,nem operált...

Ugye, az inz igény - ch relatív, mindkét oldalról megközelíthető a probléma.

Magyarán, ha magas a cuki, a normálisnál többet kell várni a étkezés megkezdésével (akár el is maradhat -- de ezzel azért vigyázat! csak az csinálja, aki halál biztos magában és keresztbe-kasul átlátja az egész helyzetet), ha alacsony, meg kell kezdeni az evést azonnal. Ez utóbbinál meg arra kell vigyázni, hogy a korábban megevett szokásos adag kitartson a következő evésig, így jobb az adagot mondjuk másfélszeresére venni, és ezt a mennyiséget elfelezni: első felét azonnal, második felét kicsit később megenni. Így nem lesz újabb hipó, se kiugró cukor.

Ez nagyon frankó.Ettől szép a kevert inz.,mi?:confused:

Egyébként, mindezt leírni energiaigényesebb, mint kivitelezni.

Hát én eztet így most hirtelen nem így látom...De lehet...:D

Na, mindenki látta ezt? Gráica a nagyonprofi!!!:D
Köszike,nagyon klassz.:DMég ha van valami jó kis trükk,az jöhetne...:cool::)Én meg akkor ezeket továbbítom is...:D

vighkata

Igen sejtettem,hogy az vonatkozik erre,de ha hinta van mixtard mellett,akkor maga a kérdés-tőled függetlenül-nagyon,nagyon is érdekfeszítő!:cool:
Sőt, én már szerettem is volna kérdezni a Mixtardosoktól, hogy ők hogyan tudják megoldani a hullámzást, vagy a kilengést. Mivel én Mixtardot soha nem adtam, nincs rá tapasztalatom, de még rálátásom sem volt.

Zsu77

Új tag
Sőt, én már szerettem is volna kérdezni a Mixtardosoktól, hogy ők hogyan tudják megoldani a hullámzást, vagy a kilengést. Mivel én Mixtardot soha nem adtam, nincs rá tapasztalatom, de még rálátásom sem volt.

Igen,és ráadásul elképzelni is igen nehéz a hatásmechanizmusát!Nekem eddig legalábbis nem nagyon sikerült...

dg

Őstag
Az a baj Növény, hogy ez így leírva szőrszálhasogatónak tűnik, de NEM AZ A GYAKORLATBAN!

Csak egy példa:
mondjuk a tízórai esete. Nálunk ennek 10 és 11 óra között kell metörténnie. A gyerekek, mint a kengyelfutó gyalogkakukk, meg ez amúgy is jövés-menéses időszak. Most nekem nehogy azt mondja valaki, hogy a sokszor zsebben bújó almát, túró rudit, csokit, kekszet, pogácsát, akármit, amivel az ember tízóraizik, olyan nagy megerőltetés 10 perccel később vagy előbb elővenni, meg mondjuk ha az egyik fele a kajának valami gabonás, a másik meg alma, akkor miből tart bevágni a műzli szeletet aztán, 20 perc múlva két kör után meg az almát? (vagy épp fordítva, attól függ, hol volt a cukker. ezért jó tudni a GI-t is)Semmiből.
Szóval 10-kor tízórai. 6,5-ig mehet tízkor. Az egyenletes cuki miatt az egyik fele. A másik fele később. Ez többnyire fele rész valami, fele rész gyümölcs. De ha épp szendvicset kíván, akkor egyben kapja (20 gr ch), mert ennél kisebb nem lenne elég, csak akkor meg nem 12-körül nézem a cukit, hanem kicsit előbb nyúlok a mérőhöz, mert esetleg az egyben 10-kor elfogyasztott kaja nem tart délig, az ebédig. Ez azért nem megerőltetés. Az ember így is úgy is mér? Mi van, ha kicsit előbb?
6,5 felett, attól függ mennyivel, később tízóraizunk.

Az a lényeg, hogy ismerd a személyre szabott hatásgörbét. Nagyon lecsupaszítva: akkor adagoljuk a ch-t, mikor az inzulin hatni kezd. De ilyen mondatokat azért nem szeretek leírni, mert ez lesz belőle: megilyednek, hogy húúúúúúúúúúúúú, de szőrszálhasogató életmód. Nem az. A gyerekekre általában igaz, de az enyémekre mindenképp, hogy szeretnek sok kicsi adagot enni. A mixtard ehhez az igényhez teljesen jó.

Vagy az az ijesztő, hogy ezt észben kell tartani? Mert az én gyerekem ne szívesen ül asztalhoz, pláne nem játék időben, csak olyan ételt eszik meg szívesen, amit egyszerűen, gyorsan meg lehet enni, és persze szereti. Úgyhogy ő tök jól érzi így magát. Minden anya ad tízórait a gyerekének (reméljük). Én is. Mi is különbözik? Nem is olyan sok, nem?

Oldal tetejére