Az a baj Növény, hogy ez így leírva szőrszálhasogatónak tűnik, de NEM AZ A GYAKORLATBAN!
Csak egy példa:
mondjuk a tízórai esete. Nálunk ennek 10 és 11 óra között kell metörténnie. A gyerekek, mint a kengyelfutó gyalogkakukk, meg ez amúgy is jövés-menéses időszak. Most nekem nehogy azt mondja valaki, hogy a sokszor zsebben bújó almát, túró rudit, csokit, kekszet, pogácsát, akármit, amivel az ember tízóraizik, olyan nagy megerőltetés 10 perccel később vagy előbb elővenni, meg mondjuk ha az egyik fele a kajának valami gabonás, a másik meg alma, akkor miből tart bevágni a műzli szeletet aztán, 20 perc múlva két kör után meg az almát? (vagy épp fordítva, attól függ, hol volt a cukker. ezért jó tudni a GI-t is)Semmiből.
Szóval 10-kor tízórai. 6,5-ig mehet tízkor. Az egyenletes cuki miatt az egyik fele. A másik fele később. Ez többnyire fele rész valami, fele rész gyümölcs. De ha épp szendvicset kíván, akkor egyben kapja (20 gr ch), mert ennél kisebb nem lenne elég, csak akkor meg nem 12-körül nézem a cukit, hanem kicsit előbb nyúlok a mérőhöz, mert esetleg az egyben 10-kor elfogyasztott kaja nem tart délig, az ebédig. Ez azért nem megerőltetés. Az ember így is úgy is mér? Mi van, ha kicsit előbb?
6,5 felett, attól függ mennyivel, később tízóraizunk.
Az a lényeg, hogy ismerd a személyre szabott hatásgörbét. Nagyon lecsupaszítva: akkor adagoljuk a ch-t, mikor az inzulin hatni kezd. De ilyen mondatokat azért nem szeretek leírni, mert ez lesz belőle: megilyednek, hogy húúúúúúúúúúúúú, de szőrszálhasogató életmód. Nem az. A gyerekekre általában igaz, de az enyémekre mindenképp, hogy szeretnek sok kicsi adagot enni. A mixtard ehhez az igényhez teljesen jó.
Vagy az az ijesztő, hogy ezt észben kell tartani? Mert az én gyerekem ne szívesen ül asztalhoz, pláne nem játék időben, csak olyan ételt eszik meg szívesen, amit egyszerűen, gyorsan meg lehet enni, és persze szereti. Úgyhogy ő tök jól érzi így magát. Minden anya ad tízórait a gyerekének (reméljük). Én is. Mi is különbözik? Nem is olyan sok, nem?