Szóval, ti mindketten cukrosok vagytok a férjeddel? Van itt más is a fórumon, akinek a férje is cukrosKedves Molli!
Nagyon köszönöm a gyors választ! Igen, én is úgy gondolom, akár örökölte, akár nem a kis babi a hajlamot, én mindenképp próbálnék vigyázni rá (pl. rendszeres étkezés, mozgás, stb.), csak valamelyest meg tudna nyugtatni a tény, hogy NEM örökölte. Az a 20% amit írtok, nyugtalanító. Sajnos nekem is van más betegségem is, apának cukorral együtt 4, és mindnél örökölhető a hajlam, ezért néha beijedek.
A szopiról is igazán köszönöm az infókat, én is minden étkezéskor 1 egységgel növeltem a gyors inzulint, de lehet még a hosszút is kell majd.
(Én is mostanában csökkentettem a szopik számát kettőreSzandi 24-én lesz 14 hós)
De figyu, hiába nézik meg azt az 1 darab gént (vagy 2-t már nem tudom), amit ISMERNEK, a vizsgálat előtt megmondták nekünk is, hogy ez nem jelenti azt (mármintha mondjuk negatív), hogy nem lesz cukros, mert ez csak 1 rizikófaktor és lehet, hogy van más gén is, amit még nem ismernek,mert nem minden öröklött esetben pozitív ez a gén, amit néznek, tehát ez nem egy 100%-os vizsgálat. És, ha pozitív, akkor sem biztos, hogy cukros is lesz, az is lehet, hogy csak hordozni fogja. Ha nálunk lenne ez, hogy a férjem is cukros lenne, én felkészülnék eredményektől függetlenül, hogy a gyerekünk is az lesz (én így is számítok rá valamelyest), így lehet valóban nagyon vigyázni rá, megtenni mindent, amit lehet, amit te is írtál. Az, hogy így szoptattad, az egyelőre a legjobb, amit tehettél ezügyben, talán ekkora nagy segítséget az életben többet nem is tudunk neki adni, ha a cukorbetegséget szeretnénk megelőzni. A másik a tejtermékek fogyasztása, erről tudsz valamit? Elvileg az a tuti, ha joghurtot is csak 1 éves kora után kap először, majd sajtot, túrót, a második év vége felé csak és tejet csak 2-3 év kora után. Tehát a tejtermékeket kell minimalizálni, amennyire csak lehet. Tápból és tejpépből tejmenteset vagy HA változatot. Ennél sokkal többet nem lehet tenni, mert arra a mai napig semmilyen bizonyíték nincsen, hogy a rendszeres étkezések, kevés cukor, sok zöldség bármiben is befolyásolnák a cukorbetegség manifesztálódását, ha az öröklött. Inkább a vírusfertőzések hozzák ki, azzal meg nem tudunk nagyon mit kezdeni.
Egyébként nincs 3 hét a gyerekeink között, Brúnó pont ma 14 hós