Bocs, de elég időigényes a visszaolvasás, én amúgy is annak vagyok a híve, hogy jó dolog az ismétlés, mert többekhez eljut nagyobb valószínűséggel.
Szóval:
miért kell kerülni a tehéntejes táplálást 1 éves kor körül?
Én úgy tudom, és javítsatok ki, ha nem, hogy a finneknél vannak (voltak?) kísérletek arra nézve, hogy a túl korán kezdett tehéntejes táplálás (és ez alatt ha jól tudom a 6 hót értik) elősegíti a diabétesz kialakulását (és az anyatej fogyasztás preventív szerepének vizsgálata ugyanebben a kérdésben). S ez a felvetés korántsem lett bizonyított. Konkrét példa én és Tímeácska, csak innen a fórumról. Timi még javában szoptatott és csakis szoptatott, mikor Máté diabos lett. Én Hannát 18 hónapos koráig szoptattam, és tehéntejet tartalmazó kaját jóval 1 éves kora fölött kapott először és diabos.
Hát igen, ez olyan dolog, hogy influenza szezonban erősítjük az immunrendszerünket, de sokszor ennek ellenére is lebetegszünk, mások meg nem, de attól még jó, ha erősítjük azt az immunrendszert. Hasonlóan látom ezt a kérdést. Ha ezzel csökkenthetem a cukorbetegség kialakulásának esélyét, akkor megteszem, ennyit megér, nem ártalmas (sőt, mostmár egyre inkább ajánlják a modern gyerekdokik, hogy egészséges szülők egészséges gyermeke se kapjon tejet 2 éves korig és csak 1 éves kor után menjen akármilyen tejtermék is, szóval ezzel csak használhatok).
Inkább megfordítom: akiben van öröklött hajlam a cukorbetegségre és kap idő előtt tejterméket rendszeresen (azért itt a rendszeres szó fontos), akkor annál jóval nagyobb eséllyel manifesztálódik a cukorbetegség, mint annál, aki nem kapott idő előtt tejterméket, esetleg sokáig szopott és ezzel fedezte a tejdolgokat.
Szóval nem tuti dolog ez sem. Csak a gyanú nagyon erős, hogy igenis befolyásolja a tejtermék idő előtti adása a cukorbetegség kialakulását,
de nem garantált, hogy nem alakul ki a cukorbetegség, ha nem adunk tejterméket.
Egyébként érdekes kis statisztikát is lehet csinálni, hogy kik kaptak tejalapú tápot bébikorukban és kik voltak, akik hosszú ideig csak szoptak a cukrosok között. Az én eddig mini mintavételem nagyon meglepő. Rajtatok kívül csak tápos cukrost ismerek... azért ennyire nem szoptatnak kevesen.
A visszaolvasást azért írtam, mert pont az elmúlt néhány oldalon az elmúlt hetekben többször került elő ez a téma és rendesen kiveséztük, nem kell sokat visszalapozni és sokmindenki véleménye ott van.