Insulinpumpa

zsuzsa

Új tag
pont arra gondoltam, hogy azért amelyik pumpa nemtudja ezt a varázsló dolgot, ott jó lehet a kalkulátor, csak úgy kiváncsiságból is, de azért amikor betegség vagy más állapot áll fenn, akkor mindíg jó pl. a szervezetben még lévő aktív inzulin mennyiségét illetően, amit a varázsló kiír, és segít hogy ne korrigáljam túl.Az jó hogy a pumpa tudja, mert külön hordani macera lenne.

poe

Őstag
Sajnos mi is a labilis diabosok közé tartozunk, én sem merem soha elindítani az általa kínált értéket, mert nekem meg a fokozatosság az elvem, inkább indítok még, de egyszerre nem merem, mert íhy ahogy írod, van hogy 1E is normalizál, van hogy kettővel is csak 10 körülire viszem, mert ugyebár millió más is befolyásol nem csak a 4 érték amit betáplálunk.
Igen. A kütyük nem tudják azt, hogy mitől magas a vc. Ha valamilyen vc emelő hormon miatt (pl somogyi) akkor nyomathatod az inzulint, nem fog hatni, aztán ha a hormon kiürül, akkor meg mélyrepülés. Az, amit a gép számol, szerintem csak diétahibából, elfelejtett inzulinbeadásból eredő magas vc-re alkalmazható kb korrekten.
Én egyébkét úgy tudom (és nálam ez általában működik is), hogy 15 mmol/l érték fölött kb 2mmol/l-t visz le egy egység inzulin, alatta kb 3-at.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én egyébkét úgy tudom (és nálam ez általában működik is), hogy 15 mmol/l érték fölött kb 2mmol/l-t visz le egy egység inzulin, alatta kb 3-at.
Hát, nagyjából. Vagyis ez is igaz, de nem önmagában. Meghatározó még, hogy mennyi a napi átlagos cukorszint, mennyi a napi beadott öszzinzulin, és nem túl jelentősen de számít az is, ahogy milyen a bázis/bólus arány. Vagyis mennyire tér el az 50-50%-tól és melyik irányba.

borka

Őstag
Igen, ugyanazt tudja, mint a bólus varázsló, de a Roche pumpákban nincs ilyen funkció. Ezt hivatott szolgálni ez a különálló kis kütyü.

Én is nézegettem igaz én nem tartottam a kezemben, csak a neten ismerkedtem vele.

Igen valóban azokhoz a pumpákhoz lehetne alkalmazini amelyekben nincs bólus varázsló, ill. olyan infót is kaptam,hogy Orvosok alkalmazzák az insulinra való átálításokhoz.
Szeretném kérni mindazokat akik esetleg használnak ilyen kalkulátort,hogy írják meg véleményüket,tapasztalatukat.

Sándor

borka

Őstag
Szerintem a frissen átálított diabosoknak és akik nem rendelkeznek akkora rutinnal mint pl. Kata és más egyéb öregrókák, azonak hasznos lehet a kütyü.Bekerülési költsége "fedezné" a sok idegességet agyalást,elkeseredettséget,stb.:rolleyes:
S.

tímeácska

Őstag
Szerintem a frissen átálított diabosoknak és akik nem rendelkeznek akkora rutinnal mint pl. Kata és más egyéb öregrókák, azonak hasznos lehet a kütyü.Bekerülési költsége "fedezné" a sok idegességet agyalást,elkeseredettséget,stb.:rolleyes:
S.

Pontosan én is "kezdőkre" gondoltam, azért egy kiindulási pontot, támpontot adhat... Talán azért mégis jobb, mint a "tejóég, most mennyit adjak, midegy, beadok x E-t, aztán majdmeglátjuk..." történetnél... :rolleyes::cool:;)

tímeácska

Őstag
Hát, nagyjából. Vagyis ez is igaz, de nem önmagában. Meghatározó még, hogy mennyi a napi átlagos cukorszint, mennyi a napi beadott öszzinzulin, és nem túl jelentősen de számít az is, ahogy milyen a bázis/bólus arány. Vagyis mennyire tér el az 50-50%-tól és melyik irányba.

És függhet a napszaktól, hormonoktól, így a növekedési hormon termelődésének mennyiségétől, tehát, életkortól is, időjárástól, jövő-menő frontoktól, esetleges betegség/ektől, pszichés állapottól, azaz, öröm/bánat/stressz is közrejátsz/hat... (a teljesség igénye nélkül...)

tímeácska

Őstag
Igen. A kütyük nem tudják azt, hogy mitől magas a vc. Ha valamilyen vc emelő hormon miatt (pl somogyi) akkor nyomathatod az inzulint, nem fog hatni, aztán ha a hormon kiürül, akkor meg mélyrepülés. Az, amit a gép számol, szerintem csak diétahibából, elfelejtett inzulinbeadásból eredő magas vc-re alkalmazható kb korrekten.

Pontosan így gondolom én is, hogy az "egyszerű (???)" étkezések esetében, illetve ezek által "okozott" magas/abb vércukrok korrigálásánál számíthatunk korrekt alkalmazásra, hívhatjuk ezt a kütyüt bólusvarázslónak, vagy Calsulin számológépnek, vagy akár paradicsomoskáposztának is... :);)

vighkata

S.
Én inkább veszélyesnek találom, ha olyan diabos használja, akinek pont nincs rutinja, vagyis nem tudja felülbírálni a kütyü által javasolt dózist.

Pl a kalkulátor javasol 3 E-get, de én számolok 1 E-get annak tudatában, hogy mitől magas a cukim.
A kalkulátor akkor jó és hasznos, ha az étkezéshez számolja ki a diabos a beadandó inzulint. Ehhez viszont pontosan kell tudnia, hogy 10 g CH-nak mennyi az inzulinigénye és betáplálni a kiinduló vc-t, meg az elérni kívánt vc-t (célérték). De a kalkulátor már nem számol azzal, hogy ha a kiinduló vc pl 13 mmol/l, akkor az miért annyi. Egyszerűen kiszámolja a CH-ra való dózist, és hozzáadja a célérték és mért érték közötti különbséget. Ha a 13-as cuki egy előző hipo utáni somogyi eredménye, és a vc már egyébként is lefelé menő tendenciát mutat, akkor a kalkulátor által számított dózis már bizony soknak tűnhet. Ezt egy kezdő diabos nem tudja felülbírálni, hiszen akkor pennel, vagy pumpával is a megfelelő dózist adná be, akár számológéppel kiszámolva is. Ez még sincs így. Rendre túlkorrigálják magukat, még bizony én is. Ha vakon hinnék egy kütyü logikát nélkülöző matematikai számításain alapuló javaslataiban, akkor biztos, hogy nagyobb káoszt okoznék, mint így, "gondolkodással".

Ez az egyik ok, amiért én nem vettem meg a kütyüt. A másik az, hogy nem lehet átállítani a korrekciós lépcsőt, vagyis 3 mmol/l vc csökkenéssel számol 1 E inzulinra, mintha mind egyformák lennénk.

Úgyhogy én is érdeklődéssel várom, ha van valaki aki használja a kütyüt, és vannak tapasztalatai. Akár pozitív, akár negatív.

De ugyanígy szívesen veszem, ha a metronicos bólus varázslót használók is adnak használati, technikai tippet.

poe

Őstag
Még egy gondolat

Szerintem baromi hasznos, ha elmélyedünk a diabetes, ill a kezelés elméletében. De... Mi nem vagyunk orvosok, nincs föltétlen szükségünk ilyen mélységű tudásra, annál inkább a gyakorlati tapasztalatokra. Had éljek egy analógiával: én építészként elméleti szinten jóval képzettebb vagyok egy kőművesmesternél (nagy tapasztalattal rendelkező, jókezű, valódi mesterről beszélek). Ha viszont nekiállnánk házat építeni a kis kezünkkel, sanszos, hogy nem az enyém lenne a szebb, jobb... Diab szempontból mi mind kőművesek vagyunk (jó esetben mesterek). Azt akarom ezzel mondani, hogy az eredményes kezelésérdekében én sokkal fontosabbnak tartom önmagunk pontos megfigyelését, a szervezetünk különböző hatásokra adott válaszreakcióit, az anyagcserénk változásai stb, mint mondjuk az anyagcsere sejtszintű biokémiai folyamataiban történő elmélyedést... :rolleyes:

tímeácska

Őstag
Én inkább veszélyesnek találom, ha olyan diabos használja, akinek pont nincs rutinja, vagyis nem tudja felülbírálni a kütyü által javasolt dózist.

De a negatív tapasztalat is lehet építő jellegű... Csak tudni kell belőle táplálkozni... Meg építeni, ugye! :) Oszt, ha nem, akkor jő a kézrácsapás... :rolleyes:;);)

borka

Őstag
Kata !

Én azt olvasom ki a leírásból amit itt írtál "A kalkulátor akkor jó és hasznos, ha az étkezéshez számolja ki a diabos a beadandó inzulint. Ehhez viszont pontosan kell tudnia, hogy 10 g CH-nak mennyi az inzulinigénye és betáplálni a kiinduló vc-t, meg az elérni kívánt vc-t (célérték). "

A kezelőorvsnak kell,hogy megadja az insulin/ CH igényt
és azt a számot kell hozzáadni.:rolleyes:

Bármi nemű más korekcióra nem hinném,hogy használható volna,csak étkezés előtt kellene használni mivel a kütyü-be a bevitt Ch-t is be kell írni.

vighkata

Kata !

Én azt olvasom ki a leírásból amit itt írtál "A kalkulátor akkor jó és hasznos, ha az étkezéshez számolja ki a diabos a beadandó inzulint. Ehhez viszont pontosan kell tudnia, hogy 10 g CH-nak mennyi az inzulinigénye és betáplálni a kiinduló vc-t, meg az elérni kívánt vc-t (célérték). "

A kezelőorvsnak kell,hogy megadja az insulin/ CH igényt
és azt a számot kell hozzáadni.:rolleyes:

Bármi nemű más korekcióra nem hinném,hogy használható volna,csak étkezés előtt kellene használni mivel a kütyü-be a bevitt Ch-t is be kell írni.
Ezt a kütyü leírásában olvastad? Pedig én kb. 2 éve olvastam a kalkulátor paramétereit, leírását.

borka

Őstag
Képlet a következő:
Vc. érték..............enter
insulin/Ch arány.....enter
bevinni kívánt Ch...enter
fizikai aktivitás .....enter

Ezután kiírja a beadandó insuli egységet.

vighkata

Szerintem baromi hasznos, ha elmélyedünk a diabetes, ill a kezelés elméletében. De... Mi nem vagyunk orvosok, nincs föltétlen szükségünk ilyen mélységű tudásra, annál inkább a gyakorlati tapasztalatokra. Had éljek egy analógiával: én építészként elméleti szinten jóval képzettebb vagyok egy kőművesmesternél (nagy tapasztalattal rendelkező, jókezű, valódi mesterről beszélek). Ha viszont nekiállnánk házat építeni a kis kezünkkel, sanszos, hogy nem az enyém lenne a szebb, jobb... Diab szempontból mi mind kőművesek vagyunk (jó esetben mesterek). Azt akarom ezzel mondani, hogy az eredményes kezelésérdekében én sokkal fontosabbnak tartom önmagunk pontos megfigyelését, a szervezetünk különböző hatásokra adott válaszreakcióit, az anyagcserénk változásai stb, mint mondjuk az anyagcsere sejtszintű biokémiai folyamataiban történő elmélyedést... :rolleyes:
Egyet értek veled, ami az elméleti és gyakorlati részét illeti, de mit akartál ezzel kihozni? Ez olyan, mint ha valaki közülünk "soknak" képzelné magát (szerinted).

Egyébként ha többet tudunk, mint amennyire szükségünk van, az inkább válik hasznunkra, mint kárunkra. Nekem legalábbis. Igazából nem értem, hogy milyen mélységekre gondolsz, mármint a tudást illetően?

vighkata

Képlet a következő:
Vc. érték..............enter
insulin/Ch arány.....enter
bevinni kívánt Ch...enter
fizikai aktivitás .....enter

Ezután kiírja a beadandó insuli egységet.
Köszönöm szépen, ez így tiszta és világos. Ez valóban segítség, de leginkább biztonságot ad a diabosnak, hogy jól számolta-e a dózist.

Segíts kérlek, mert én már a korrekcióra nem emlékszem. Arra is ad javaslatot? Mert nálam ott nem tetszett a javaslat.

borka

Őstag
Köszönöm szépen, ez így tiszta és világos. Ez valóban segítség, de leginkább biztonságot ad a diabosnak, hogy jól számolta-e a dózist.

Segíts kérlek, mert én már a korrekcióra nem emlékszem. Arra is ad javaslatot? Mert nálam ott nem tetszett a javaslat.

Szerintem csak hozzáadott Ch-val működik.

poe

Őstag
Egyet értek veled, ami az elméleti és gyakorlati részét illeti, de mit akartál ezzel kihozni? Ez olyan, mint ha valaki közülünk "soknak" képzelné magát (szerinted).

Egyébként ha többet tudunk, mint amennyire szükségünk van, az inkább válik hasznunkra, mint kárunkra. Nekem legalábbis. Igazából nem értem, hogy milyen mélységekre gondolsz, mármint a tudást illetően?
Nem, egyáltalán nem arra céloztam, hogy bárki is soknak képzelné magát. ;)
Azt akartam csak jelezni, hogy szerintem a gyakorlat, a saját testünk működésének ismerete az elsődleges szerintem (már csak azért is mert mindenki másképp működik egy kicsit) és az elméleti rész (ha nagyon belemész) olyan összetett és bonyolult, hogy laikusként "eltévedhetünk" ebben a dzsungelben. Az ha valakit érdekel és utánamegy, beleássa magát, tanul, jó dolog és a helyes kezeléshez szükséges is egy bizonyos szintű elméleti ismeret. De nem kell diabetológussá válnunk ahhoz, hogy jól kezeljük magunkat.
Azért írtam amúgy ezt, mert eszembe jutott, hogy pl egy kezdő diabosnak mennyire ijesztő lehet, ha belefut egy ilyen komoly, orvosi szakkönyvekbe való fejtegetésbe....
Na jólvan, ezt most nem igazán sikerül elmagyaráznom. Élőben könnyebb lenne. :rolleyes:

Oldal tetejére