Szerintem a frissen átálított diabosoknak és akik nem rendelkeznek akkora rutinnal mint pl. Kata és más egyéb öregrókák, azonak hasznos lehet a kütyü.Bekerülési költsége "fedezné" a sok idegességet agyalást,elkeseredettséget,stb.
S.
Én inkább veszélyesnek találom, ha olyan diabos használja, akinek pont nincs rutinja, vagyis nem tudja felülbírálni a kütyü által javasolt dózist.
Pl a kalkulátor javasol 3 E-get, de én számolok 1 E-get annak tudatában, hogy mitől magas a cukim.
A kalkulátor akkor jó és hasznos, ha az étkezéshez számolja ki a diabos a beadandó inzulint. Ehhez viszont pontosan kell tudnia, hogy 10 g CH-nak mennyi az inzulinigénye és betáplálni a kiinduló vc-t, meg az elérni kívánt vc-t (célérték). De a kalkulátor már nem számol azzal, hogy ha a kiinduló vc pl 13 mmol/l, akkor az miért annyi. Egyszerűen kiszámolja a CH-ra való dózist, és hozzáadja a célérték és mért érték közötti különbséget. Ha a 13-as cuki egy előző hipo utáni somogyi eredménye, és a vc már egyébként is lefelé menő tendenciát mutat, akkor a kalkulátor által számított dózis már bizony soknak tűnhet. Ezt egy kezdő diabos nem tudja felülbírálni, hiszen akkor pennel, vagy pumpával is a megfelelő dózist adná be, akár számológéppel kiszámolva is. Ez még sincs így. Rendre túlkorrigálják magukat, még bizony én is. Ha vakon hinnék egy kütyü logikát nélkülöző matematikai számításain alapuló javaslataiban, akkor biztos, hogy nagyobb káoszt okoznék, mint így, "gondolkodással".
Ez az egyik ok, amiért én nem vettem meg a kütyüt. A másik az, hogy nem lehet átállítani a korrekciós lépcsőt, vagyis 3 mmol/l vc csökkenéssel számol 1 E inzulinra, mintha mind egyformák lennénk.
Úgyhogy én is érdeklődéssel várom, ha van valaki aki használja a kütyüt, és vannak tapasztalatai. Akár pozitív, akár negatív.
De ugyanígy szívesen veszem, ha a metronicos bólus varázslót használók is adnak használati, technikai tippet.