Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nem, egyáltalán nem arra céloztam, hogy bárki is soknak képzelné magát. ;)
Azt akartam csak jelezni, hogy szerintem a gyakorlat, a saját testünk működésének ismerete az elsődleges szerintem (már csak azért is mert mindenki másképp működik egy kicsit) és az elméleti rész (ha nagyon belemész) olyan összetett és bonyolult, hogy laikusként "eltévedhetünk" ebben a dzsungelben. Az ha valakit érdekel és utánamegy, beleássa magát, tanul, jó dolog és a helyes kezeléshez szükséges is egy bizonyos szintű elméleti ismeret. De nem kell diabetológussá válnunk ahhoz, hogy jól kezeljük magunkat.
Azért írtam amúgy ezt, mert eszembe jutott, hogy pl egy kezdő diabosnak mennyire ijesztő lehet, ha belefut egy ilyen komoly, orvosi szakkönyvekbe való fejtegetésbe....
Na jólvan, ezt most nem igazán sikerül elmagyaráznom. Élőben könnyebb lenne. :rolleyes:
Semmi gond, értem én, hogy mit akarsz kihozni. Azt már én is tapasztaltam, ha minél jobban beleásom magam a részletekbe, akkor annyi, meg annyi kitétel keletkezik, hogy az eredeti cél már majdnem veszni látszik. Nem egyszerű az biztos, de nem is fekete-fehér a diab tudománya, rengeteg árnyalata van. Az nagyon is igaz, hogy mindenkinek saját magát kell jól kiismernie, de az is igaz, hogy több infoból hamarabb magára talál az ember. Ez szerintem nem lehet riasztó, az sokkal inkább, ha valaki nincs tisztában a lehetséges variációkkal, és ha valamit nem ért, akkor nem is tudja hova rakni.

Valójában majdhogy nem diabetológusok vagyunk, annyi különbséggel, hogy ami nem a mi kezelésünk (gyógyszeres terápia, másik fajta inzulin), ahhoz kevésbé értünk. De én pl az orvosommal szoktam beszélgetni egyéb szervezeti működésről ami csak közvetetten érinti a diabot.
 

tímeácska

Őstag
Ez ismét csak a saját véleményem lesz...: :)
Nem tudom, ki hogy van vele, de amikor Mátéról kiderült, hogy diabos, egyszerűen már az is idegesített, hogy néha nem értettem, mi miért történik, mármint, térben és időben, az pedig egyenesen hanyatt vágott, hogy nem értettem, Mátém testében mi történik! Hát, biztosan más lett volna, ha egy velejéig diabot kitárgyaló írással találkozhattam volna... Hajjaj! :rolleyes: Pedig, eü-s vagyok, de valóban nem foglalkozik eü-s tankönyv olyanokkal, mint Glikémiás index, vagy részletes és alapos szénhidráttáblázat, vagy annyira nem mélyen és áthatóan foglalkoznak a tankönyvek a vércukrot befolyásoló tényezőkkel. Tehát, ezekkel a dolgokkal mélyebben Mátém diabjáig nem találkoztam/foglalkoztam. És nem tudom, hol lennék most, ha eddig nem találkoztam volna ezekkel a témákkal pl. itt is... ;-) Úgyhogy... Én elolvasok MINDEN ide vonatkozó témát, feltevést, találgatást (?!), aztán mérlegelem, mi az, ami számomra hasznosítható, de mindenképpen "elteszem" az olvasottakat "későbbre"... ;-) Jó pap is... Ugye... ;-)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Úgyhogy... Én elolvasok MINDEN ide vonatkozó témát, feltevést, találgatást (?!), aztán mérlegelem, mi az, ami számomra hasznosítható, de mindenképpen "elteszem" az olvasottakat "későbbre"... ;-) Jó pap is... Ugye... ;-)
A babás topikon most éppen azt tárgyaljuk, hogy mennyire gyatra a szakirodalom a csecsemőkori tehéntejfogyasztás veszélyeivel kapcsolatban. Tehát kell, és szükséges a megfelelő, elérhető szakirodalom a laikusok számára is.
Itt több helyen leírtam már, hogy amikor én diabos lettem, már a kórházban kaptam a dokimtól könyvet, mert látta rajtam, hogy érdekel a dolog.
Akit nem érdekel, az nem is olvassa, elriadni sem tud a szaknyelvtől.
 

manocs

Új tag
a bólusvarázsló minden beírt cukorhoz ad javaslatot. Csak nem kötelező elfogadni (pl egy 8-as cukrot nem állok neki korrigálni, mert lépek kettőt azt' nézegethetek 3-as cukrokat. Főleg kaja számolásnál kényelmes.
Én letöltöm az adatokat(kaja előtti és kaja utáni, meg minden egyéb mérés be van írva) a pumpáról, az orvos megnézi és megmondja, h mit, hogyan állítsak át, hogy még pontosabb legyen a dolog.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
a bólusvarázsló minden beírt cukorhoz ad javaslatot. Csak nem kötelező elfogadni (pl egy 8-as cukrot nem állok neki korrigálni, mert lépek kettőt azt' nézegethetek 3-as cukrokat.
A Calculátor is tesz javaslatot 8-as cukornál, holott arra a dokik többsége nem javasol korrekciót. 8-nál én sem adhatok be semmit, ugyanaz a helyzet, mint nálad. Valójában én 12-nél is kétszer meggondolom, hogy korrigáljak-e. Egy következő cukormérésnél el tudom dönteni, hogy szükséges-e korrekció, vagy sem. Akkor látom, hogy felfelé, vagy lefelé ment a cukim. Na ezt nem veszi figyelembe sem a varázsló, sem a kalkulátor.
 

steveray

Új tag
Az előző témához: én pedig mindig korrigálok, ha nincs a normál tartományban a cukrom. Meg is látszik a Hgba1c-men..
Teljesen egyetértek Poe-val, vannak alapelvek, amelyekkel mindenkinek, aki cukros, tisztában kellene lennie. Sajnos nem így van. Ismernie kell magát az embernek, ez az alapvető.

De nem ezért léptem be ismét, hanem mert épp ma 4. éve, hogy megkaptam az első pumpát. Köszönet érte dr. Mácsai Emilia nefrológus-diabetológus főorvosnak, aki manapság ha jól tudom Székesfehérváron gyógyít, dr. Páll Katalin nefrológus-kardiológus-diabetológus főorvos asszonynak (a Spiritért).
Köszönet továbbá Vígh Katalin Terézia (röviden: Vígh Kata) egykori barátomnak, aki a kezdetek idején jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ezt az eszközt a mai színvonalon és 6,5 - 7 körüli Hgba1c-vel használjam.
Köszönet érte!
 

bogesz

Új tag
az előző témához: én pedig mindig korrigálok, ha nincs a normál tartományban a cukrom. Meg is látszik a hgba1c-men..
Teljesen egyetértek poe-val, vannak alapelvek, amelyekkel mindenkinek, aki cukros, tisztában kellene lennie. Sajnos nem így van. Ismernie kell magát az embernek, ez az alapvető.

De nem ezért léptem be ismét, hanem mert épp ma 4. éve, hogy megkaptam az első pumpát. Köszönet érte dr. Mácsai emilia nefrológus-diabetológus főorvosnak, aki manapság ha jól tudom székesfehérváron gyógyít, dr. Páll katalin nefrológus-kardiológus-diabetológus főorvos asszonynak (a spiritért).
Köszönet továbbá vígh katalin terézia (röviden: Vígh kata) egykori barátomnak, aki a kezdetek idején jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ezt az eszközt a mai színvonalon és 6,5 - 7 körüli hgba1c-vel használjam.
Köszönet érte!
és hogy 4.életévét betöltötte,nem tiltott le??
 

steveray

Új tag
Kedves Bogesz, ez már a második pumpám. Az első H-TRON volt, két év után pedig SPIRIT "jött".
Szóval: nem vagyok olyan kezdő, mint sokan gondolják. Nem vagyok gólya sem, bár vannak, akik madárnak néznek...
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Kockázatcsökkentő kombinált inzulinpumpa

Kockázatcsökkentő kombinált inzulinpumpa

A glukóz szenzorral kombinált inzulinpumpa hipoglikémia esetén kikapcsol...

Az idei, Szlovéniában megrendezett ISPAD (Nemzetközi gyermek- és serdülőkori cukorbeteg társaság) gyűlésen mutatták be a Medtronic cég új, glukóz szenzorral összekapcsolt inzulinpumpáját, melynek használatával csökkenthető a hipoglikémia kockázata.

BŐVEBBEN
 

pumpás

Őstag
A Paradigm Veo ez nem csak egy szivattyú. Ez a szivattyú arra tervezték, hogy Te.

A Világ első és figyelembe cukorbetegség kezelésére egy új szintre, a Paradigma Veo van ellátva Low Glucose Felfüggesztés<SUP class=printlink>18</SUP> (LGS) mechanizmus, mely leállítja inzulinadagoló automatikusan, ha a vércukorszint túl alacsony. Ez segít csökkenteni a kockázata a súlyos hypoglykaemia. És mivel a CGM-Ready szivattyú, a Paradigma Veo rendszert tudjuk ajánlani a haladó bepillantás a Continuous Glucose Monitoring<SUP class=printlink>19</SUP>is. Giving ön minden szükséges információt ahhoz, hogy jó döntéseket hozta:
  • Megfigyelésére és rögzítésére, a vércukorszint 24 / 7
  • Lehetővé téve, hogy a trendek és a megfelelő kiigazításokat el életmód / kezelés
  • Figyelmeztetés, ha a vércukorszint eltévedt az Ön céltartomány


Bár a kutatások azt mutatják, hogy CGM segít a cukorbetegség kezelésére jobban megértjük, hogy nem mindenki kész arra, hogy figyelemmel kísérjék a vércukorszint ilyen módon. Előfordulhat például, hogy szívesen, hogy folytassa a már meglévő fingerstick csak rutin. Ez az, amiért utalunk a Paradigm Veo mint "CGM-Ready", ami azt jelenti, hogy lehet váltani CGM funkció be-vagy kikapcsolása bármikor - a beállításaitól függően és követelményeknek. A CGM funkció ki, akkor nyilván, amelynek az előnyeit a Paradigm Veo mint inzulinpumpa saját jogán.
  • Smart & Safe - Bolus Wizard<SUP>&reg;</SUP> - Van az Ön számára a számításokat, és javasolja bolus összegek
  • Egyes - 5 szín lehetőségek és egy sor SKINS segítségével személyre szabhatja a szivattyú
  • Szabadság - Szabadon meghatározhatja a rutin - enni, aludni és feladat, ha úgy tetszik.
  • Easy to use - Egyszerű, intuitív navigáció és a képernyőn megjelenő utasításokat
  • Hasznosnak - Kihagyott étkezés bolus emlékeztető - segítheti az embereket, hogy ne feledékeny hiperglikémia
  • Leplezett - Nem nagyobb, mint egy mobiltelefon, és csatolja a biztonsági öv vagy fér el a zsebben
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Hát ez naon vicces fordítás :) gondolom valamilyen "translate"-programtól... De a lényeg érthető! Köszi Pumpás :)
 

bogesz

Új tag
kedves bogesz, ez már a második pumpám. Az első h-tron volt, két év után pedig spirit "jött".
Szóval: Nem vagyok olyan kezdő, mint sokan gondolják. Nem vagyok gólya sem, bár vannak, akik madárnak néznek...
nem is gondoltam,csak áprilisban lejár a 4 évem,nekem az első! Hogy mire számítsak,vagy jóval elötte intézkedni kell?
 

tímeácska

Őstag
nem is gondoltam,csak áprilisban lejár a 4 évem,nekem az első! Hogy mire számítsak,vagy jóval elötte intézkedni kell?

Nagyon pontosan lehet tudni, hogy hány nap áll még rendelkezésedre a pumpa használhatóságát illetően! Ugyanis, van benne egy olyan funkció, hogy visszaszámlálja a hátralevő napokat... Összesen 2200 nap áll rendelkezésünkre! Az "információ" menüpont alatt, a "pumpaidőzítő" almenüben meg is találod! ;-) Nekem még van 1583 napom, de a másfél év alatt nem csak ezt a pumpát használtam...
Igazság szerint, én úgy tudom (a Roche-tól), hogy előbb, mint a 4 év letelte úgy sem kapod/kapnád meg az újabb OEP engedélyt, de a cég ugyan úgy, mint a pumpa igénylés előtt, (a próbaidőre) minden herce-hurca nélkül odaadja az új pumpát, és majd érkezik az OEP határozat, amikor érkezik! Totálisan ugyan úgy zajlik minden, mint a legelső alkalommal!!! Tehát, voltaképpen NEM kell egyetlen egy napot sem pumpa nélkül lennünk! ;-) Ha meg valami oknál fogva mégis csak a 2200. napon vennéd észre, hogy leketyegett a pumpeszod, semmi problem, futárszolgálattal érkezik is az új kütyü, pár órán belül! Nálunk 4, és 2,5 óra alatt már használatban is voltak az új készülékek!
 

poe

Őstag
Kockázatcsökkentő kombinált inzulinpumpa

A glukóz szenzorral kombinált inzulinpumpa hipoglikémia esetén kikapcsol...
Hát, én a beharangozás alapján azért többet vártam...
A Medtronic pumpa eddig is riasztott, ha nagyon meredeken ment lefelé, vagy túl alacsony volt a vc (ráadásul én adom meg, hogy milyen értéknél, tehát kivédhető a hipo). Ez csak nagyon extrém esetben szükséges funkció, ráadásul gondolom nem volt nagy ördöngösség beleírni a programba, hogy hipo esetén függessze fel a beadást...
A rutinok, illetve a könnyű kezelhetőség ígérete engem sokkal jobban érdekel... Pl jó lenne, ha be lehetne állítani egy sport rutint, ami úgy is általában ugyanolyan, ha rendszeresen, ugyanakkor végzem a mozgást.
Pl gyerekenél tök jó lehetne, ha az ovónőnek csak annyit kellene csinálni mielőtt kimennek az udvarra, hogy benyomja a sport funkciót és az időtartam, ill a bázis már be van állítva...
 

tímeácska

Őstag
Pl gyerekenél tök jó lehetne, ha az ovónőnek csak annyit kellene csinálni mielőtt kimennek az udvarra, hogy benyomja a sport funkciót és az időtartam, ill a bázis már be van állítva...

Hát, a mi ovinkat tekintve :)rolleyes::roll:), inkább nem szeretnék ilyen funkciót... Mert, mi van, ha a gyerek nem rohangál, fogócskázik, biciklizik, stb, hanem "csak" bújócskázik... Kint vannak az udvaron, de mégsem olyan intenzív a mozgása. Tehát, adott esetben ez a "tényező" elég individuális lehet... Valóban, jó megoldás lehet, de kisgyermekek esetében nem csak 1 ilyen beállított "sport-bázis"-ra lenne szükség. Ahol viszont már az óvónőnek nem 1, hanem több lehetőség közül kell/lene választania... Hát... Hangsúlyoznám újfent, hogy a "mi" ovinkat vettem figyelembe!;-)

Egyébként meg ÉN hogyan is várhatnám el a "mi" ovinktól, hogy azt a "sport-bázist" megfelelően aktiválják, ha arra sem képesek, hogy megetessék Mátét, mielőtt kimennének az udvarra, hogy lehetőség szerint ne 3,valahányas cukorral jöjjön be az udvarról... :rolleyes::roll:

(És már megint nem kötekedni akartam...;-))
 

poe

Őstag
Ok, beismerem ideális állapotokat feltételeztem... ;)
Egyébként azt sem tudom, ez benne van-e így, majd az ünnepek alatt utánanézek, lehet hogy az ámerikáner oldalon már részletesebb tájékoztatás is van.
 
Oldal tetejére