Edukáció

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A magas cuki érzéséről még annyit tudnék írni, hogy sokszot inkább az emelkedést érzem, nem azt, hogy éppen mennyi a cukrom.
Az érzés viszont szinte megfogalmazhatalan. Olyan "mintha... valami más" érzés, meg olyan bizonytalanság érzés. Na ekkor mérek. Ma is ezt éreztem.

Reggel 10,1-et mértem, reggeli után 8,1-et mértem. Aztán éreztem ezt a "biztos megy felfelé" érzést, és megmértem a cukit. Hát bizony 16,1-et mértem. Tehát valószínű az ingadozást érzem, de határozott leírható tünetek nélkül.

Sajna ezzel a nesze neked fogd meg jól tanáccsal sokat nem tudtam senkinek segíteni, de talán a "semmilyen, bizonytalan érzés" mégis lehet támpont neketek az érzés észlelésében.

H

hypohonder

Vendég
Örülök, hogy lassacskán mindannyian ugyanazt írjuk. Hogy megérezhető a magas és az alacsony cukor is.
Én sem azt írtam, hogy pontosan megérzem, hogy "na, most 13,2 a cukrom", hanem azt, hogy a normáltól magasabb, 10 körül vagy afelett van.
Nem mertem volna azt sem állítani, hogy mindenkinél úgy jelentkezik ez, mint nálam, csak azt mertem mondani, hogy megérezhető, ha kellően figyeljük magunkat.

A délelőtti hipó után egyébként most délben, kaja előtt 7 (hét) egészet mértem. Ez azért nem olyan rossz, hiszen nem adtam plusz inzulint, és a somogyi sem jelentkezett...

vighkata

Szia Sani!

5,5 E inzulint adtam (3,5 E azonnal, 2 E 30 perce nyújtva) kb. 60 g CH-hoz. Nekem 0,8-0,9 E inzulin kell 10 g CH-hoz. Közben nem ettem semmit, viszont éhséget éreztem, talán már ez is lehet jele egy egyensúly felborulásnak.

Általában 8-10 körüli cukor nem szokott így megtréfálni a dolog, tehát általánosságok nálam nem igen válnak be.

Korrigáltam, de magamat ismerve csak 1,5 E-vel, mivel a korrekciónál, ha a számolás szerinti dózist adom be, akkor lehetséges az erős hipo, és arra már jön a hullámvasút. Tehát inkább kevesebb korrekció, és magasabb cukor, mint a súlyos hipo, amire már extrém hiper jön.

Lényegében a funkcionális inzulinterápia nálam jobban beválik, mint a szabályszerűséghez ragaszkodás.

Sani

Új tag
Nekem ha Somogyim van, az ált. később szokott jelentkezni. Pár órának el kell tellnie a hypo után. Aztán 24 órán át nem nagyon tudok zöld ágra vergődni cukorügyileg, .....ezért is érdemes odafigyelni a hypora.

Sani

Új tag
Én ha magas értékeket mérek, akkor addig nem eszem, míg nem rendeződik a cukim. ( legfeljebb csomagolok szendvicset, ha mégis ehetnék és éhes vagyok)
A Funkcionális InzulinTerápiának a fogalmában is benne van, hogy az inzulin alkalmazása a pillanatnyi állapothoz kötött: a bázis inzulin adott, a bólus a bevitt Ch-hoz igazított, továbbá a vc-től függ.
Szerintem aki már ultragyors inzulint használ, az mindenki a FIT szerint él és adagolja magának az inzulint.

Sani

Új tag
És hát pont az a lényege a FIT.-nek, hogy már csak a magunk által megalkotott szabályok szerint kell - ajánlott -élnünk.:)

vighkata

Annyit tennék hozzá az előbbi hozzászólásomhoz, hogy a 10-es cukorra, 60 g CH-hoz adott 5,5 E inzulin jól szokott működni. Utólag most ebben az esetben én is látom, hogy ez nem jött be, de előre....? Ugyanúgy tettem, mint máskor. Mérek, számolok, aztán megnézem a végkifejletet, és ha szükséges, nagyon óvatosan korrigálok. A legutóbbi Pixes letöltött cuki eredményemre a dokim megint ráírta nagy felkiáltó jellel, hogy "óvatosabb korrekció". És megint megbeszéltük, hgoy vegyem tudomásul, nekem az 5 körüli cukorszint veszélyes az ingadozás miatt. Ezt azért írtam le, mert Sani említetted, hogy a "reggeli magas cukor". A dokim azt mondta, hogy inkább legyen néha-néha 10-12 a cukim, mint súlyos hipo, és az extrém hiper. Nem hinném, hogy egy neves diabetológus főorvos zöldséget beszélne nekem.
Nyilván ha előre "látok" valami okosságot, akkor másként adagolom a dózist. Lehet, hogy ha 6-7-es cukorral indítok reggel (ahhoz igazított dózissal), akkor is történik valami. nálam túl sok a HA, ezt nekem tudomásul kell vennem.

Brittle cukorbeteg.

vighkata

Az igazság az, hogy a FIT-től(ből) rengeteget tanultam, és nagyon sok mindent másként látok. Én mindenkinek csak ajánlani tudnám, még a peneseknek is, mert pennel is lehet alkalmazni, csak tényleg nem olyan könnyű, mint pumpával.
Szomorú még, hogy a könyvet be sem lehet szerezni. Én a neten rendeltem meg antikvárból. De az tanfolymon lévő csoporttársam már lemaradt róla.
Az igazsághoz tartozik, hogy nem is könnyű olvasmány, és lehet, hogy sokan fel is adnák az alkalmazását, mint ahogy a könyv utalt is rá. Pedig a programban résztvevőket folyamatosan irányították, figyelték.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nyafi, képzeld, én fordítva vagyok, 7-8-9-es cukorral tudok a legjobban aludni :( De azért nem tartom ott, de sajna megfigyeltem már, hogy 5 körülinél tök éberen alszom a 8-ashoz képest és sokszor fenn vagyok és forgolódom. Vicces, hogy ennyire másképp éljük meg ezeket :D

Lizzi, nekem a nyelvem tud zsibbadni, de az már elég alacsony cukrot jelez (általában akkor már 3 alatt van, ami elég ritka nálam). Viszont marha rossz egy érzés.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tollpihe :) Nekem spec ilyenkor halálfélelmem van, még eszembe sem jutott a tollpihe :)
Erről jut eszembe, hogy másnak is van halálfélelme hipó közben, körül? Nem tudatos, hanem olyan érzésem van, hogy minden borzalmas, mintha meg kéne halnom, de nem akarok, hát nem tudom másképp leírni... De sokszor tudatos szinten az a gondolat fogalmazódik meg bennem hipó közben, hogy nem így akarok meghalni...

Nyafi

Tag
Erről jut eszembe, hogy másnak is van halálfélelme hipó közben, körül? Nem tudatos, hanem olyan érzésem van, hogy minden borzalmas, mintha meg kéne halnom, de nem akarok, hát nem tudom másképp leírni... De sokszor tudatos szinten az a gondolat fogalmazódik meg bennem hipó közben, hogy nem így akarok meghalni...

Szia Kmolli!

Sajnos ismerem az érzést...igen,nálam is van,és hallottam már mástól is.:(
és ezért van,hogy az ember ilyenkor azonnal elkezd(ha tud) enni,enni...
Mert élni szeretne!

Hogy vagy mostanság?Mikor fogsz szülni?

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Én ha magas értékeket mérek, akkor addig nem eszem, míg nem rendeződik a cukim. ( legfeljebb csomagolok szendvicset, ha mégis ehetnék és éhes vagyok)
Szerintem ez az, amit a legkevesebben alkalmaznak az életben - sajnos. És sajna legtöbbször pont a pumpások nem alkalmazzák (nem mind :) ) sokszor, hiszen elvileg pumpával akkor lehet enni, amikor jól esik. Én sem ettem pumpával 8-9 fölötti cukorral, megvártam, hogy menjen lejjebb. Persze, egyénenként más ez a határérték (van, akinek már muszáj enni 8nál is, különben hipó lesz még pumpával is, de a lényeg, hogy mondjuk 10 fölöttinél azért senkinek sem kéne talán ennie).
Szóval ezzel nagyon egyet értek és próbálom hangoztatni én is, mert szerintem ez sokszor jelenik meg kezelési hibaként úgy, hogy igazán nem derül rá fény. Például soha nem olvastam itt olyan kérdést, hogy egy 12-es cukornál a beadott bolus-gyors után mennyi idő múlva lehet enni...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia Kmolli!

Sajnos ismerem az érzést...igen,nálam is van,és hallottam már mástól is.:(
és ezért van,hogy az ember ilyenkor azonnal elkezd(ha tud) enni,enni...
Mert élni szeretne!

Hogy vagy mostanság?Mikor fogsz szülni?
Köszi az érdeklődést :oops: A cukraim kezdenek rendeződni, most, hogy majdnem dupla annyi inzulint adok (3 hétig tartott az emelkedés), már nem ugrál összevissza. De elképesztő adagokat adok... Az eddigi 7-7NE bázis most 12-12 és a 6-7-7 humalog most 10-11-12, szóval nem győzöm cserélgetni a patront. Egy 9-es cukrot az 1-2 egység helyett 3-4 egységgel kell korrigálni, néha még ijeszt ez a mennyiség, folyton mérem, nehogy hipó legyen ebből, de nem, ennyi kell... Amúgy júli végén kellene szülnöm, most vagyok a 6. hónapban.

Ez a halálfélelem dolog valóban lehet az ösztönünk, az élni akarás! Ez nagyon érdekes, ezek szerint a szervezet nagy sokként éli meg a hipót... Én, mint a pszichém azért nem annyira :-D legalábbis a halálfélelem elmúlása után...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nem mertem volna azt sem állítani, hogy mindenkinél úgy jelentkezik ez, mint nálam, csak azt mertem mondani, hogy megérezhető, ha kellően figyeljük magunkat.
Pont arról ír itt mindenki más rajtad kívűl, hogy ez nem igaz, nem érezhető meg mindenkinél még a legnagyobb odafigyelés mellett sem.

Nyafi

Tag
Köszi az érdeklődést :oops: A cukraim kezdenek rendeződni, most, hogy majdnem dupla annyi inzulint adok (3 hétig tartott az emelkedés), már nem ugrál összevissza. De elképesztő adagokat adok... Az eddigi 7-7NE bázis most 12-12 és a 6-7-7 humalog most 10-11-12, szóval nem győzöm cserélgetni a patront. Egy 9-es cukrot az 1-2 egység helyett 3-4 egységgel kell korrigálni, néha még ijeszt ez a mennyiség, folyton mérem, nehogy hipó legyen ebből, de nem, ennyi kell... Amúgy júli végén kellene szülnöm, most vagyok a 6. hónapban.

Ez a halálfélelem dolog valóban lehet az ösztönünk, az élni akarás! Ez nagyon érdekes, ezek szerint a szervezet nagy sokként éli meg a hipót... Én, mint a pszichém azért nem annyira :-D legalábbis a halálfélelem elmúlása után...

Ez engem nagyon megnyugtat hogy otthon lehet kezelni a terhességet cb-ként...amikor én lettem cb,akkoriban még úgy volt hogy nem lehet végigvinni a terhességet otthon...engem ez kicsit visszariasztott,mert ki szeretne hónapokig kórházban feküdni?!De ma már talán nem így van és nagyon-nagyon örülök hogy pont mostanában leszek pumpás,mert 2-3 éven belül szeretnék én is babát...:oops::-DÉpp ideje a javulásnak!
Szerintem nem baj hogy sok az inzulinigényed,ez ilyenkor úgy tudom természetes,lényeg hogy rendben vannak a cukijaid és a baba is rendben!!!:).....
Igen ez a hülye halálfélelem...szerintem ez azért van mert a hypo erősödésével érezzük hogy kezdjük elveszíteni az önkontrollt a körülmények fölött...Na de ezt nem is érdemes taglalni...!!!Van és kész,tenni kell ellene!!:)

H

hypohonder

Vendég
Kedves Kmolli, már megint elferdíted, amit írok, és mást adsz a számba, mint amit mondtam. Én úgy látom, hogy mindenki arról ír, hogy mikor hogyan veszi észre a magas és az alacsony cukrot...

vighkata

Érdekes dolog ez a halálfélelem. Én is éreztem már nem egyszer, nagyon hirtelen vagy viharosan zajló hiponál. Viszont nem mindig. Nem félek ettől előre, csak akkor veszem észre, ha rámjön, és bizony kell a tudatos gondolkodás, hogy nincs baj.
Lehet az érzésnek köze az "élet megmentéséhez", hiszen a szervezet hiponál, főként erős hiponál leállít minden egyéb szervezetben zajló, de az élet fentartásához az adott pillanatban nem létszükségletű életfunkciókat. Ilyen az emésztés, a kiválasztás, vagy pl. a nemi vágy, libidó.
A szervezet azonnal vészreakcióként mozgósítja a májban elraktározott glikogént, glukozzá alakítja, és elsősorban az agysejteket látja el. Ez hatalmas energiájába kerül a szervezetnek, és energiát spórol a nem fontos működések időleges leállításával. A vészreakcóval jó nagy adag adrenalin is termelődik, ez már lehet ijedtség, vagy halálfélelem is.

Egyébként én már tartok az 5 körüli, alatti cukornál is, pedig önmagában az 5-ös cukor egy ideális cukorszint lenne.

Oldal tetejére