Somcsika, Timi, nekünk még mázlink volt, Nimród befért a TRIGR kutatásba anno, ott ez a vizsgálat volt az alap és akkor vehetett volna részt a 10 éves kutatásban, ha pozitív lett volna a teszt, de negatív lett, magyarul az ismert hajlamosító géneket nem örökölte. Ez nem zárja ki a cukorbetegséget, de kb lecsökkenti egy átlagos gyerek esélyeire. Mindenesetre nem méregetem neki a cukrát, mert úgy vagyok vele, ha baj van, valszeg észre fogjuk venni, mert pl utál inni és ez az első, ami megváltozna, na ha ilyen lenne, akkor majd megmérem a cukrát, úgysem lehet sajnos mit kezdeni egy kezdődő cukorbetegséggel, ami még nem manifesztálódott. Diabetológusoktól tudom ezt, nem tudnak ma még itthon semmit sem csinálni. Ezért talán felesleges is sokszor mérni, de én sem tudom megállni, a kicsinek én is mérem néha, de csak ha van valami, pl nagyon sokat iszik... A kicsinél már nem volt a TRIGR, ezért nem nézték meg a vérét, szóval nem tudjuk, hogy örökölte-e, de én is, ahogyan ti is, tudni szeretném. És nem tudom, hogyan és hol kell ezt csinálni. Akit ismerek és megcsináltatta, annak kapcsolatai voltak, de nekem nincsenek (sajnos a nagybátyám nem tud-akar segíteni ebben...). És megmondom őszintén időm sem sok van.
Timi, köszi kérdésed, Brúnó nem nőtte ki a ritmuszavart. Szinte 100%, hogy anyóstól örökölte. Csak Brúnónak picit súlyosabb, de ugyanaz a betegség és örökölhető. Csak nagyon kicsi az esélye az öröklődésnek, valami nagyon minimális, úgyhogy nagy pech, hogy neki sikerült... És a tejallergiát is örökölte anyóstól, tejmentesen eszünk... Hát evvan. Majd 6 éves korában elviekben csinálnak egy szívkatéterezést és azzal meg lehet gyógyulni, de ez hol van még... Addig is napi 3x-i kevert gyógyszer (mi is szívunk majd a bölcsiben, oviban) és figyelni a pulzust, szoros orvosi kontroll a kardiológián és roham esetén bevinni oda (pl karácsonykor pont ott voltunk, meg januárban is voltunk egyet). De amúgy mindenben olyan, mint egy egészséges gyerek, az is végülis, gyógyszer mellett abszolút egészséges és bármit csinálhat.
Szóval engem is érdekelne, hogy hol és hogyan tudják megvizsgálni, hogy örökölte-e egy gyerek a hajlamosító gént... főleg a ritmuszavar és tejallergia mellett különösen szeretném tudni, hogy erre is számítsunk-e.