Edukáció

poe

Őstag
Szia Poe!
Most kipróbáltam újra, nekem működik a letöltés!;):D Tegnap már egyszer letöltöttem és meg is hallgattam.:D
Üdv.,
Laci ...aki még sok-sok ilyet!:mrgreen:
Kösz Laci, az útmutatót is!

Ha valaki ismer egyszerűbb, jobb ingyenes tárhelyet, szóljon és felrakom oda is, nekem nincs túl nagy tapasztalatom ezen a téren.
Pár napig még letölthető innen is:
http://www.toldacuccot.hu/letoltes?...c28970fe64b&file=helló doki cukorbetegség.mp3
 

poe

Őstag
Mégegy próbálkozás, az egyszerűség jegyében:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 9"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 9"><link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/Doma/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style>[FONT=&quot]http://addat.hu/16cc6515/helló-doki-cukorbetegség.mp3.html
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->Kösz a tippet, Laci!
<!--[endif]-->[/FONT]
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!
Itt hoztam egy kis segítséget a rádióműsor letöltésével kapcsolatban:

Csatolás megtekintése 623

Üdv.,
Laci

Ui.: Kedves Gabibaba! Átküldeni nem nagyon lehet mert a fájl 109 MB, túl nagy az e-mailhez...;):D
Nagyon profi használati utasítást adtál, ki is nyomtattam, mert otthon akarom letölteni, tudod, itten a dolgozóban dolog van ezerrel.:rolleyes:;)
Köszi, hogy segítesz nekünk ebben, én egyedül nem tudtam volna megoldani.:neutral:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Mégegy próbálkozás, az egyszerűség jegyében:
<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/Doma/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style>[FONT=&quot]http://addat.hu/16cc6515/helló-doki-cukorbetegség.mp3.html
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->Kösz a tippet, Laci!
<!--[endif]-->[/FONT]
Poe, köszi a segítséget, ezt letöltöm itt a dolgozóban, elmentem, és dolog közben meghallgatom. (Kolléganők addig felveszik a telomat. :twisted:)
 

Szamy36

Új tag
Szia!:dr_31:
A cukraim most 5.8-9.6 közt vannak. Az inzulinnal. Nekem I. típust mondtak. nem tudom mikor I és mikor II .
Azért várunk, mert május 20.-án volt a műtét. Azt mondta a doki, hogy 3 ciklust jó megvárni. A szervezet és a lélek is gyógyuljon!
Az nekem szeptemberre jön ki. Illetve egy kicsit odafigyelek magamra, mert nagyon vérszegény vagyok. Jó lenne kicsit rendbe tenni ezt a dolgot.
Írj magadról te is! Te mióta vagy cukor beteg? Mikor babád lett, hogy viselte a "cukrod"? Köszönöm.
 

tímeácska

Őstag
Sziasztok! Köszönöm a kedves fogadtatást.
Babát szeretnénk. Jártunk meddőségi kp.-ba. Párommal van kis probléma. Ennek ellenére a 3. inszemináció sikerült. Sajnos 8. héten elvesztettük Őt. Ennek most 6. hete. A meddőségi kivizsgálások alatt derült ki a cukor gond. Fél éve szúrom magam, napi 4x.
Nagyon szeretnénk újra próbálkozni, de majd csak szeptembertől. Rengeteg félelem van bennem.
Van már egy 15.5 éves fiam. Imádom. Ő spontán sikerült. Tervezett volt. A kistesó sajnos nem akar érkezni :(
Hát ennyit magamról. Riogatnak koraszüléssel, nem szülhetek csak olyan kórházban ahol van újszülött intenzív. Derült égből cukor baj :(

Szia Szamy!
Én ide s tova lassan 2,5 éve vagyok I. típusú cukorbeteg, inzulinpumpám van. Kisfiam, Máté, alig 10 hónapos korától cukros, Ő is pumpás. Nagyon szépen eléldegélünk a diabunkkal, pumpáinkkal!
Olvasom, hogy egy kicsit aggódsz a nagyon hozzáértő emberek riogatásaitól! Ne tedd! Én lassan 4 hónapja szültem, igaz, kora babám lett, de egyáltalán semmi köze nem volt a diabomnak hozzá! Sajnos, a baba nyomta az urétert, és egyéb beavatkozásra volt szükség, hogy a vesém megmaradhasson... És ez a beavatkozás indította be a szülést. Így Bogim a 33. hétre született, makk egészségesen, és azóta is minden rendben Vele! Bőven behozta lemaradását, erről itt a fórumon többen is megbizonyosodhattak saját szemükkel a hétvégi találkozón!:cool:
Ráadásul, nem is ott szültem, ahol szerettem volna, emiatt az egyéb komplikáció miatt. Elvileg nem kellett volna koraszülött intenzív osztállyal rendelkező kórházban szülnöm, az anyai diab nem indikálja! Terhesség alatt a veseproblémát leszámítva minden rendben volt! Cukraim is kordában tarthatók voltak, az tény, hogy kicsit nagyobb odafigyelést igényelt (ami a több mérést és az inzulinadag megfelelő beállításában nyilvánult meg), de melyik várandós kismama számára nem lenne ez természetes, és ki ne tenne meg egy kicsivel nagyobb odafigyelést a babája érdekében?
Hát, nálam/rólam nagyjából ennyi... Ha gondolod, kérdezzél nyugodtan, vagyunk itt egy páran babázósak, szívesen válaszolunk, segítünk! :cool:
 

poe

Őstag
Szia Szamy!

Elnézést, hogy beleszólok, de ha babát szeretnél és diabos vagy, akkor elég nagy baj, hogy nem tudod mi a különbség az 1-es és 2-es típusú diab között, illetve, hogy te melyikbe tartozol... Az eredményes kezeléshez (ami szükséges a babavállaláshoz) sok dolgot meg kell tanulni, elméletben és gyakorlatban egyaránt....
De hajrá, menni fog! ;)
 

tímeácska

Őstag
A cukraim most 5.8-9.6 közt vannak. Az inzulinnal. Nekem I. típust mondtak. nem tudom mikor I és mikor II .

Mivel inzulinnal kezelnek, így már az I. típus a megfelelő diagnózis megnevezés... A II. típusba a tablettával, tablettával és inzulinnal, vagy csak diétával kezelt cukorbetegeket sorolják. Ennek értelmében már a régebbi "gyermekkori" és "felnőttkori" megnevezés nem helyes (már nem...). Mert, ne felejtsük el azt a sajnálatos tényt, hogy egyre több a II. típusú diab előfordulása gyermekkorban is (MODY).
Nálam is, és másoknak is itt a fórumon felnőtt korukban diagnosztizálták a diabéteszét, azonnal inzulinra állították Őket is, úgy, mint engem. Nálam a diab diagnosztizálásakor a C-peptid szintem kevesebb volt, mint 0,1 (a mértékegység jelenleg nem jut eszembe...:oops:), ebből következik, hogy már nem volt saját inzulin elválasztásom. Ezek alapján a régi elnevezés szerint gyermekkori diabéteszem van, azaz lehetne Juvenilisnek is nevezni, de az akkori életkorom miatt ezt a kategóriát már nehéz lett volna rá(m)húzni. Ezért mindenképpen az I-es és II-es kategóriák megnevezése a helyesebb! Így az I. típusú diabosok csapattagja vagyok! :cool:
 

tímeácska

Őstag
Szia Szamy!

Elnézést, hogy beleszólok, de ha babát szeretnél és diabos vagy, akkor elég nagy baj, hogy nem tudod mi a különbség az 1-es és 2-es típusú diab között, illetve, hogy te melyikbe tartozol... Az eredményes kezeléshez (ami szükséges a babavállaláshoz) sok dolgot meg kell tanulni, elméletben és gyakorlatban egyaránt....
De hajrá, menni fog! ;)
Sajnos, Poe, ebben nagyon igazad van! De engem is, úgy mint Téged, és szerintem minden fórumozót (is) bosszant az a tény, hogy a diab gondozók és teamjei nem foglalkoznak kellőképpen a beteg tudásának bővítésével! Sőt, még ez a megfogalmazás is mondhatnám, hogy durva volt, mert még tudást sem biztosítanak Nekik, nem hogy bővítésről beszéljek...
Nagyon jó példa szerintem erre az a leányzó, aki a talin velünk volt, Detti, hogy még azt sem tudta, mi az a Somogyi-hatás, Somogyi-effektus! Pedig, Detti egy lassan 14 éves nagyon értelmes lány, aki 1 éve diabos! Amit a diab gondozóban elmondtak Neki, azt tökéletesen tudja, nem csak a fogalmakat, hanem az alkalmazásokat is. De csak azt, amit elmondtak Neki! És én úgy gondolom, hogy adott esetben nem egy 12-13 éves gyereknek lenne elsődlegesen a feladata, hogy utána járjon a dolgoknak. A diabon kellene segíteniük a gyerekeket és felnőtteket egyaránt abban, hogy ne nyűgnek érezzék ezt az egészet, és ne azt érezzék, hogy ha Magad uram nem, akkor... senki sem... Vagy, ha valahol ezt így gondolják, akkor közöljék is a beteggel, hogy tessék menni, és utána olvasni, utána érdeklődni, ott, ahol akar. Na, de ezt azért mégsem mondhatják, nem?! (Mármint, hogy ha valamit tudni akar, akkor ne őket kérdezzék, hanem olvassanak utána!) Akkor pedig úgy érzem, az lenne a minimum, hogy a beteget/betegeket oktassák! Itt, nekünk a fórumon nagyon nagy előny, hogy vannak diabhoz már igencsak értő emberek, nagyon nagy segítséget tud nyújtani többeknek pl. (teljesség igénye nélkül...) egy Általad vagy Molli által, de akár Kata által írt tanács, javaslat, vagy akár tapasztalat! De sajnos, a diabosok többségének ez nem adatik meg... Mondhatnám, hogy Mi szerencsések vagyunk, mert itt vagyunk... És akkor igazam is van!
Abban is igazad van, ha azt mondod, hogy mindenkinek utána kell járni a dolgoknak, akár utánaolvasás útján is, ha más lehetősége nincs (pl. diab gondozó hozzáállása miatt). Valóban így van! Csak sokaknak éppen arra van szüksége, hogy fogják a kezüket! És ezzel sincs baj, egészen addig, amíg van, ki megfogja... Nekem csak két kezem van, de ha tehetném, 1000 kezet növesztenék... Értitek, ugye?
Jó, hogy vagy Dr.Info! És jó, hogy ILYEN Fórumozók "laknak" itt!
 

tímeácska

Őstag
Szia Szamy!

Elnézést, hogy beleszólok, de ha babát szeretnél és diabos vagy, akkor elég nagy baj, hogy nem tudod mi a különbség az 1-es és 2-es típusú diab között, illetve, hogy te melyikbe tartozol... Az eredményes kezeléshez (ami szükséges a babavállaláshoz) sok dolgot meg kell tanulni, elméletben és gyakorlatban egyaránt....
De hajrá, menni fog! ;)

És Mi ebben segítő partnerek leszünk, ugye? :cool:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Abban is igazad van, ha azt mondod, hogy mindenkinek utána kell járni a dolgoknak, akár utánaolvasás útján is, ha más lehetősége nincs (pl. diab gondozó hozzáállása miatt). Valóban így van! Csak sokaknak éppen arra van szüksége, hogy fogják a kezüket! És ezzel sincs baj, egészen addig, amíg van, ki megfogja... Nekem csak két kezem van, de ha tehetném, 1000 kezet növesztenék... Értitek, ugye?
Jó, hogy vagy Dr.Info! És jó, hogy ILYEN Fórumozók "laknak" itt!
Ezt csak azzal egészíteném ki, hogy egy gondozóban kezelt diabos, ha nem tájékoztatják, csak "kezelik" ahogy kezelik, akkor az a diabos nem is tudja, hogy neki többet kéne tudnia. Ha tudná (ahogy írtad), hogy utána kellene járni autdiadakta módon, akkor utánajárna.

Ez pedig egyértelműen a diabetológiák hibája, pontosabban hiányossága. Egy beteg elmegy az orvoshoz, megbízik benne, betartja az utasításait, és nem is gondolja, hogy attól az orvostól keveset kap. Mert ezek szerint a tények szerint baromi keveset kap.

Tudjuk, hogy a rendelések túlterheltek, de még a rendelési időn belül is van (kell lennie) 2 plusz perc, amikor az orvos közli a beteggel, hogy több tudásra van szükség, mint amit ő ott el tud mondani.

Nálunk úgy működik, hogy a frissen diagnosztizál diabasokat egy külön időpontban berendelik, ahol orvos nincs jelen, hanem a diabétesz szakápolók, dietetikus, és ők edukálják a pácienseket. Ez nem vesz el a rendelési időből, mert a rendelési idő valóban nem tanóra.
 

tímeácska

Őstag
Nyilván. ;)

A diab gondozás egyébként szerintem alkalmatlan az oktatásra, egyszerűen nem jut rá idő... Szervezett oktatásra lenne szükség és nem lenne hülyeség egy edukátor-hálózat sem.

Ezt valahogy vére el kéne érni... Bár, én úgy tudom, hogy ősztől (?) egy olyan rendszert szeretnének kiépíteni, ahol a diab gondozók "kijelölnek" pár arra alkalmas és közreműködő cukorbeteg embert, Őket alaposan kioktatják (nagyjából) mindenről, és a friss diabosokat, illetve az arra "rászoruló" cukorbetegeket Ők is segítik, ha úgy tetszik edukálják... Ez mind szép és jó, és éppen ideje volt már tenni valamit, de nem tudom, mennyire helyes nem képzett edukátorokkal elvégeztetni ezt a komoly tudást és empátiát igénylő feladatot. Bár, én sem vagyok (még...) végzett edukátor, de úgy érzem, megfelelő lennék így is erre vagy hasonló feladat elvégzésére... És biztosan vannak még rajtam kívül sokan, akik megfelelőek lesznek/lennének...:cool:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nálunk ez az okítás annyira működik, hogy rám nem is tartanak igényt. Néhány hete beszélgettem a háziorvosommal, és ő mondta, hogy még ő is a szakápolókhoz küldi azon friss 2-es típusú diabosokat, akik nem szorulnak diab gondozásra.

Tőlem inkább csak a lányok (diab szakápolók) szoktak kérdezni, ha valami olyanra kíváncsiak, ami nekik nincs benne a nagykönyvben, és "felhasználói" tapasztalatra van szükségük.
A szakápolók közül egy lány a "pumpás", jellemzően ő szokott kérdezni, akkor bemegyünk a külön helyiségbe, és pumpázunk.

Ez a fajta edukálás már talán minden diabetológián "tartozék" kellene, hogy legyen. Működik, és jól működik.
 

tímeácska

Őstag
Nálunk ez az okítás annyira működik, hogy rám nem is tartanak igényt. Néhány hete beszélgettem a háziorvosommal, és ő mondta, hogy még ő is a szakápolókhoz küldi azon friss 2-es típusú diabosokat, akik nem szorulnak diab gondozásra.

Tőlem inkább csak a lányok (diab szakápolók) szoktak kérdezni, ha valami olyanra kíváncsiak, ami nekik nincs benne a nagykönyvben, és "felhasználói" tapasztalatra van szükségük.
A szakápolók közül egy lány a "pumpás", jellemzően ő szokott kérdezni, akkor bemegyünk a külön helyiségbe, és pumpázunk.

Ez a fajta edukálás már talán minden diabetológián "tartozék" kellene, hogy legyen. Működik, és jól működik.

Én pedig azt érzem, hogy amióta Máténak és nekem is pumpánk van, az eredményeink pedig kiemelkedően jók, már inkább kerülnek minket a diab szakápolók (nem a győriek...!)... Ez majdhogynem nekem kellemetlen! És értetlenül állok az egész hozzá(nk) állás előtt! De nem vagyok elkeseredve, én is jól megvagyok Nélkülük...
 
Oldal tetejére