Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Bocsánat! Lenne még egy kérdésem. Kinek van tapasztalata a sörrel?
Mióta pumpát használok nem ittam és most szombaton lesz egy hatalmas buli, ahol igen rosszul érezném magam egyedüliként, aki nem iszik...

Hogyan emeli a cukrot? Mennyi inzulint adtok rá, adtok e rá?

szucsa

A sörben 4 g Ch van, de az alkohol miatt nem lehet pusztán úgy számolni, mint az ételeknél. Arra vigyázz, hogy a barna sör viszont CH bomba a maláta tartalma miatt. Mindenképpen az elnyújtott bólust javaslom pl fél-egy órára elnyújtva 1-2 E-t, egy korihoz. Vagy inzulin nélkül, mert nem tudhatod, hogy melyik van rád inkább hatással, a sör emelő Ch tartalma, vagy az alkohol csökkentő hatása. Ha belegondolsz, inkább egy 8-10-es cukor, mint alkohol miatti hipo Állítólag az nehezebben felismerhető, és hirtelenebb). Persze ha van rágcsálni való, mint pl mogyoró, akkor már tényleg kell számolni.
Jó szórakozást.

Sani

Új tag
Kedves szucsa!Miért mérsz evés után fél órával?Ha minden jól megy ( és nem pizzát vagy tésztát eszel, akkor kb. 1,5 óra múlva szívódik fel az elfogyasztott étel. Én mindig megvárom ezt az időt, csak utána mérek.A sör állítólag semleges hatással van a vc szintre, mivel ch tartalma emeli, alkoholtartalma pedig közel ugyananyival csökkenti azt. Persze itt a normál( nem barna) sörröl van szó. Ez inkább a legjobban ' ajánlott' nekünk, cukrosoknak, persze ez is csak mértékkel.

tímeácska

Őstag
Igaz, hogy nekem aztán egyáltalán nincs tapasztalatom a sörrel (mivel nem szeretem, Mátém pedig igen ritkán sörözik...:-D), de hasonló véleményeket hallottam, mint amiket Sani is leírt...
Szucsa! A "bulin" igyál majd "tudományos jelleggel", és várom a beszámolódat! Vagy ha esetleg van valakinek rövid itallal valami tapasztalata, azt is szívesen olvasnám (bár, én egyáltalán nem szeszelek, csak érdekel a téma...)!

Sani

Új tag
Én úgy tudom, hogy a rövid italok is másképpen befolyásolják a cukit, attól függően, hogy mennyi cukrot tartalmaz. Tehát pl. egy krémlikőr emeli.Viszont a tömény italokat azért nem ajánlatos fogyasztani, mivel vércukorcsökkentő hatásúak és egy esetleges részegség elfedi a hypo- vagy a hyperglikémia tüneteit.Ha ilyet iszunk, akkor -és különben mindig - nagyon fontos a mértékletesség!A borból 1-2 dl naponta még nem káros, viszont itt is figyelembe kell venni a cukortartalmat és ehhez adni a megfelelő inzulint.A szénsavas alkoholos italok fogyasztása semmiképpen sem ajánlott, mivel hatásukra a felszívódás felgyorsul---mint a szénsavas üdítőknél is. + még cukrot is tartalmaznak.A lényeg a lényeg:Bármi alkoholt is fogyasztunk, fontos a mértékletesség és a vckontroll!!!Ha meg még eszegetünk is mellé, akor tényleg elég összetett lesz a dolog, de arra úgysincs lehetőségünk, hogy ezeket kikísérletezzük, mivel nagy többségünk ritkán fogyaszt alkoholt.

szucsa

Tag
Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm a hozzászólását a témához.
A sörrel régebben is így számoltam (miszerint CH emel=alkohol csökkent), de a pumpa óta még nem próbáltam. Ki fogom mérni, beszámoló érkezik.

Sani: azért mértem fél órával, hogy lássam mikor kezd el mocorogni a cukrom valamerre. A tegnapi vacsora mérésnél valóban úgy látszik, hogy az első fél órában nincs semmi mozdulás. A mai ebédnél még elkövetem ezt a félóránkénti mérést, utána visszatérek a 1,5 és 3 órás mérésre.

szucsa

lizzi

Őstag
szucsa szerintem próbáld ki majd a kombinált bólust rövidebb időtartamra elosztani ,mert ha pl. nekem 4-5 közötti a cukrom akkor nagyon jól bevállt nálam ,mivel egyszerre a beadott mondjuk 3-4 egységnyi bólus engem olyan hipoba repítene ,hogy csak na ,de így meg ha 30-45 percre állítom mondjuk a felét és a másik felét meg azonnalira akkor jó lesz a cukrom.Én szinte mindig ezt használom,és imádom a régi azonnali bólussal sokkal több hipom volt.Ha viszont 7 fölötti a cukrom akkor már inkább csak 15 percre állítom és ezt azért is szeretem ,mert így nekem nem csomósódik be a kanülnél,talán így mivel nem egyszerre megy be a sok inzulin jobban el tud oszlani :)

zsuzsa

Új tag
Mrobi az én fiam 4 éves, régebben mikor a dr.-nőhöz jártunk a kettős bólusról nem is hallottunk tőle, itt a fórumon javasolták a többiek hogy próbáljuk meg, utána néztem hogy mint kell alkalmazni, és magunktól megtanúltuk, mire a koordinátorunknál szóba kerűlt már alkalmaztuk. De mivel nem úgy ahogy kellett volna nem tapasztaltunk túl nagy válltozást vele. Viszont orbost válltottunk számos ok miatt, és az új dr.-nénik meg csak ezt a fórmát alkalmazza, de megadott módozat szerint, tehát nem mindegy mennyit milyen arányba mennyi időre nyújtottunk el, és így megadva nagyon hatásos, és látványos válltozás állt be. Mi már csak ezt használljuk minden korrekciót kettős bólusba adunk be, esetleg az utóvacsihoz ha szükséges, adok egy 0,2 E et amit nem is tudnék elosztani, és nem is szükséges, pusztán arra kell hogy abevitt szh kompenzálódjon és éjszakára ne emelkedjen, így egész éjjel szinten marad. De egyébként normál bólust nem is alkalmazunk.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szucsa, milyen rizst eszel? Bírom, amikor meghatározzák a CHját a rizsnek, meg GIjét, de, hogy az milyen rizs, arról nem szól a fáma... a sima rizs, nem zacskós, nem gyorsrizs az sokkal CH dúsabb és magasabb GI indexű, mint a zacskós, gyorsrizs (barna tasakú vagy az Uncle Bens hosszúszemű, 10 perces változat). Másképp vannak hántolva ezek a rizsek, a gyorsrizsről le van hántva egy CH dús réteg, ezért más a kettő (a gyorsrizs alatt a 10-12 perceseket értem igazán). A sima, régi, eredeti rizs, az nincs lehántva, abban van a legtöbb CH, ezt adják étteremben is meg menzán is.

Nálam a GI index azt jelenti, hogy ha valaminek 60% a GIje, akkor én kb a 60%-át számolom a CHnak is és ez nálam bejött (kivéve a teljes kiőrlésű cuccok, de én azokat egyáltalán nem tudom normálisan enni, mindig felviszik a cukromat és nem ugyanúgy, nem ugyanakkor, ezért képtelenség nálam kiszámolni, hogy mikor kell rákorrigálnom időben, mert nem lehet tudni, hogy éppen akkor hogyan fog hatni).

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia Attila!
Én a rizshez magamnak 2/5-3/5 arányban adom az inzulint, 45 percre nyújtva, két hullámú bólusban. Pl. össz. inzulin mennyisége: 5 E; azonnali bólus: 2 E; 3 E 45 percre nyújtva. De ez ugye én vagyok...
Nálam pl. akár milyen ételről legyen szó, bármennyire lassan felszívódó is, 60 percnél nem szabad tovább nyújtanom a bólus beadását, mert éppen úgy járok, ahogyan most Te, szépen megindul felfele a cukim, majd 2-3 óra múlva szépen visszatér a kiinduló értékre.
De ismételten jelzem, ez az ÉN tapasztalatom... Lehet, másnál teljesen máshogy működik a dolog...
Nekem egyáltalán nem működött az elnyújtott bólus, mindig felment a cukrom az első fél órában már... A szögletes az más, az igen.

vighkata

Hát ittvagyok én is mostmár:)
hogy én milyen ügyes vagyok:):):)

De jó, látlak. A képet kivágással is meg tudod oldani, a kicsinyítéssel "túl messze" kerülsz. (ha van szerkesztő progi a gépen, akkor tudsz kivágni, azután olyan, mintha közelítenél.)

Nagyok klasz, hogy egyre többekt lehet látni.

vighkata

Tímeácska, írtad a 2,6-os hipot és utána a magas cukinál a hipo érzetet. Én hipo után magas cukinál szinte rendszeresen érzek hipot, persze 13-16-ot mérek. És ezek az érzések hullámokban jönnek, nem folyamatosan, azt hittem ezzel egyedül vagyok.
Most is ez van, a 3-4 napi sorozatos hipo után tegnap és ma is ezt éreztem, de már kezd alábbhagyni. Most alig bírom 12 alá szorítani, ma egy 8,5-ös cuki sikerült, a többi mind 12 fölött volt.
A %-os emelést alkalmazom, ahogy javasoltad, de bizony kellet korrekciós bólust is beadni, mert már 16 fölés is ment. Talán egy két nap, és helyreáll a megszokott ritmus.

tímeácska

Őstag
Tímeácska, írtad a 2,6-os hipot és utána a magas cukinál a hipo érzetet. Én hipo után magas cukinál szinte rendszeresen érzek hipot, persze 13-16-ot mérek. És ezek az érzések hullámokban jönnek, nem folyamatosan, azt hittem ezzel egyedül vagyok.
Most is ez van, a 3-4 napi sorozatos hipo után tegnap és ma is ezt éreztem, de már kezd alábbhagyni. Most alig bírom 12 alá szorítani, ma egy 8,5-ös cuki sikerült, a többi mind 12 fölött volt.
A %-os emelést alkalmazom, ahogy javasoltad, de bizony kellet korrekciós bólust is beadni, mert már 16 fölés is ment. Talán egy két nap, és helyreáll a megszokott ritmus.

Kata! Ma már csak reggel volt hypo érzetem, de a cukim teljesen rendben. Ahogy elmúlt a hypo érzet, a cukim is beállt szépen 4,3 és 6 közé! Akkor valóban a Somogyi dolgozhatott, szerencsére csak 8 körüli cukrokat jelentett ez nálam...
A %-os emelést hogyan alkalmaztad? Próbálkozhatsz vele úgy, ha látod, hogy folyamatosan magas, vagy neadj' Isten emelkedik a cukid, akkor szépen mész utána a TBR-rel, úgy óránkénti 10% emeléssel, vagy akár 20%-kal is! De akkor folyamatosan kövesd nyomon a cukrod alakulását is!
Végül is, lehet benne valami, hogy a sok hypod után valami hasonló játszódik le benned, mint az elmúlt 2 napban bennem is. Ha így van, akkor bízzunk benne, hogy hamarosan Te is rendeződsz, és utána "könnyebb" dolgod lesz a cukiddal, ha már nem lesz Somogyid! De a legfontosabb a szoros nyomon követés, és a nem elkapkodott korrekció! Tudod!;-)

vighkata

Kata! Ma már csak reggel volt hypo érzetem, de a cukim teljesen rendben. Ahogy elmúlt a hypo érzet, a cukim is beállt szépen 4,3 és 6 közé! Akkor valóban a Somogyi dolgozhatott, szerencsére csak 8 körüli cukrokat jelentett ez nálam...
A %-os emelést hogyan alkalmaztad? Próbálkozhatsz vele úgy, ha látod, hogy folyamatosan magas, vagy neadj' Isten emelkedik a cukid, akkor szépen mész utána a TBR-rel, úgy óránkénti 10% emeléssel, vagy akár 20%-kal is! De akkor folyamatosan kövesd nyomon a cukrod alakulását is!
Végül is, lehet benne valami, hogy a sok hypod után valami hasonló játszódik le benned, mint az elmúlt 2 napban bennem is. Ha így van, akkor bízzunk benne, hogy hamarosan Te is rendeződsz, és utána "könnyebb" dolgod lesz a cukiddal, ha már nem lesz Somogyid! De a legfontosabb a szoros nyomon követés, és a nem elkapkodott korrekció! Tudod!;-)

Leeírom a teganp estémet, ma reggelig.

18:18 5,9 vacsi 50 g Ch 4,3 E inzulin 2 E azonnal a többi 45 percre elnyújtva
19:52 8,3
22:52 9,4 itt hipo érzet
00:34 9,3 itt is hipo érzet
04:12 14,8 pumpa bázis átállítás+ 2 E korrekció (kiterjesztett 60 perc alatt)
07:23 7,8

A pumpán a bázist hajanli 3-tól reggel 8-ig emeltem meg 0,6 E/ó-ról 0,7 E/órára

Sikerült 2 doboz plusz csíkot szereznem, teljes áron én sem veszem meg 4042,-Ft/db áron. Tehát tudok többet mérni, a többi már tényleg csak rajtam áll. Ha most sikertül kordában tartanom a cukit, akkor innentől már csak "vigyázni" kell rá. A kisebb kilengéseket pedig tudom korrigálni a %-os variálásokkal. A 10 fölötti cukikat nehezebb %-os változtatással módosítani, de a 10 alattinál jól kell működnie.

Köszi a segítséget, és megírom a változásokat.

bomon

Új tag
Sziasztok!Bocsi hogy csak villanásra tudok feljönni de rengeteget dolgozom.A cukraim hálistennek kezdenek ráncba szedődni.Ez ám a magyar irás....Na mindegy.Igazán azt szeretném csak írni hogy akinek segitség kell nyugottan írjon a saját címemre: [email protected]
Itt biztosan megnézem a leveleket de a fórumra csak ritkán jutok fel.Mindenkinek jó cukrokat és szép napot.

Oldal tetejére