Ha lázadozni kezd (utálja a betegségét, hogy megint nem jók az eredményei, hogy túl kicsi és nem fog soha megnőni, itt a nyár, fagyi semmi, és tök elég), mivel lehet egy kicsit lehiggasztani?
Hát, nehéz kérdés, hogyan lehetne "lehiggasztani" (bár, ez nem is jó kifejezés szerintem... Talán az "elfogadtatni a betegségét" jobb kifejezés...) egy kamaszodó gyerkőcöt, aki ráadásul cukorbeteg... Szerintem valahogy teljes mértékben partnerének kell, hogy érezzen, akiben megbízhat, és aki megbízik benne, és mellette áll, ha BÁRMI gond van, és őszintén el merje mondani, ha problémája van... Persze, ezt a bizalmat az "ésszerűség keretein" belül kell tartani... Úgy értem, addig szóljon a teljes bizalom, amíg a gyerek nem él vissza vele, és valóban betartja, amit ígér... Ha nem, keményebben kell fellépni, a gyerek érdekében (biztosan kegyetlen dolog lehet, de... Ha máshogy nem megy...)
A nyár talán egy jó időpont lehet ennek a bizalomnak a megalapozására... Nincs suli, ide-oda menne a gyerek a haverjaival... Menjen, de a játékszabályokat tartsa be! Fagyit is had egyen, ha "belefér" a cukrába (persze megint az ésszerűségen van a hangsúly!)... Korrigálni kell!
Hát, igen... A gyerekeinkkel nem fogjuk tudni "megszerettetni" a betegségüket, de MI segíthetünk Nekik elfogadni! Akár úgy is, ha leülünk, és együtt számolunk, osztunk, szorzunk, hol lehet a hiba, ha esetleg nem jók a cukik... Ha látja, hogy együtt csináljuk a dolgokat, talán érzi, nincs egyedül ezzel a -nem kicsi- problémával! És NE lássa a gyerek rajtunk, szülőkön, hogy teli a gatyánk, félünk, mi lesz a gyerekünkkel! Ha látja, hogy félünk, Ő miért ne féljen??? Először magunkban kell a helyére rakni a gyerek betegségét, aztán jöhet a gyerekkel elfogadtatás! Persze, van, ahol a gyerek már régen megemésztette a dolgokat, de a szülő még nem... Ez egy szerencsés helyzet, a gyereket nézve... Mármint, amikor a gyerek a szülőtől függetlenül is elfogadja önmagát! De ez a ritkább eset!
Ezt nem is konkrétan Gabibabának írtam, hanem úgy általánosságban mindenkinek...