Babázhatok

tubi

Aktív tag
a dokid mennyire ért a cukorbeteg terhesgondozáshoz? lehet, hogy inkább érdemes lenne szakembert keresni. sajnos a nemterhes gondozás mindenhol úgy néz ki, mint Nálad - idő nincs, így a dokik meg sem tanulhatják azokat a betegektől, amivel később talán egy másik beteget tudnának segíteni... szóval nem csak az időről van szó, hanem sajnos a szakértelem hiányáról is. nem azért írom ezt, hogy a Te dokid biztos nem ért hozzá, de azért nem biztos, hogy ha rendelésen kívül megkeresed, sokkal többet tud majd mondani...

egyébként annyira más minden ember, hogy a legjobban Te értesz a saját cukorbetegségedhez :) ezt egy normális doki elfogadja és pont annyi szabad kezet ad, amennyit kell - de a terhesség azért más. én a legtöbb dolgot itt tudtam meg, hiába jártam végig speciális gondozóba, és a doki még értett is hozzá, itt a fórumon a lányok tapasztalata sokkal hasznosabb volt sokszor.
de azért várom, hogy írjon valaki, akinek vannak somogyijai, mert ő tudna igazán segíteni Neked.
lazulni meg "kötelező" :) ez még tényleg nehéz időszak, ha még dolgozol is, meg megy az élet, abban igaza van a dokidnak, hogy ha otthon leszel, egész más lesz (bár mi akkor újítottuk fel a lakást, vettünk autót, utaztunk, szóval nem sokat henyéltem ;)).
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Igen, igazad van és csak azt érik el vele, hogy az ember lánya teljesen kiakad - legalább is nekem sikerült. Én teljesen meg vagyok győződve róla, hogy ha a hypo-somogyit sikerülne redukálni, lemenne 7% alá az értékem, ezt mondtam a dokimnak is, de nem nagyon reagált rá. Ő azt mondta a 7%-ra is, hogy ez nem komoly és, hogy ha már otthon leszek nyugiban és sűrűn mérni fogom, ez sokkal jobb lesz, és ha így "becsúszna" már egy baba, sem lenne nagy gond. De én nem merek hinni neki! Átlag 8 percet szán rám és ennyi, szóval nem nagyon tudom elmondani neki, hogy mik a tapasztalataim stb stb. A somogyik mechanizmusára is magamtól jöttem rá, mivel az egyetemen tanultam 2 félévig biokémiát, ott értettem meg, hogy mi is zajlik le egy ilyen során és, hogy kell vagy lehet tenni ellene. Most nagyon elszántam magam, és a párom is támogat, hogy keressük meg a dokit rendelésen kívűl és kérjük meg, hogy komolyan segítsen! Közben meg próbálok "lazulni kicsit", mert már nagyon görcsös voltam az utóbbi időben...
Szia! Csatlakozom Tubihoz. Terhesség alatt általában terhes centrumba jó járni, ebből van több is Budapesten (máshol nem nagyon). Ez egy teljesen normális dolog és bátorítalak, hogy ilyen helyen csináld végig a terhességedet! Mi itt sokan Thaisz főorvosnőhöz jártunk, én sok ok miatt ajánlanám őt, de van még két másik hely is, az egyiken Baranyi doktornő van, a másikon pedig jaj elfelejtettem a nevét... w-s nevű :) fiatal dokinő. Itt komplexebben kezelik a terheseket, abszolút tisztában vannak a terhesgondozással, a protokollal, szabályokkal, a terhesség alatti változásokkal. Ennyire konkrét tanácsokat, hogy speciel a te somogyidat hogyan kell kezelni viszont sehol nem fogsz kapni. Meg kell tanulnod az önmenedzselést mindenképpen. A pumpa nagyon nagy előny, átlag fél-1%-kal lejjebb is megy a pumpások HbA1c-je. Én bevállalnám! Azzal nem is lesznek olyan somogyijaid.
A somogyi kezelése annyira egyéni, mindenkinél másképp jelentkezik. És van, akinek nincs :) Nekem van.... hipó esetén én például nem eszem lassan felszívódót, mert csak növelem a somogyi kockázatát és mértékét. Ha nagyon alacsony volt, nagyon rosszul voltam, akkor hipó után 1 órával adom be automatikusan a korrekciót, de így sem mindig kerülöm el.
Terhesség alatt inkább a hipót kell elkerülni különben, az a jó taktika erre, a somogyival már nehéz mit kezdeni. De igaza van a dokidnak különben, nem rossz ez a HbA1c abszolút és terhesség alatt fiziológiailag alacsonyabb a HbA1c, meg jobban is figyelsz, ez le fog menni 6-ra is. Főleg pumpával! És terhesség alatt más lesz a somogyi is, hiába tudnád most jól kezelni, akkor újra kellene majd tanulni. Amúgy tényleg jóval többet kell sajnos mérni, én a másik véglet vagyok, terhesség alatt 10-15x mértem egy nap, de azért az átlag terhesek megmérik 8-10-szer is. És éjjeli mérések nagyon kellenek. Nekem is ez a bajom az éjjellel, mint neked. Hektikus.... mindig is az volt, terhesen is, most is, mindegy, mit csinálok. Akkor is hektikus, ha éjjel mérek, csak akkor időben tudok korrigálni, ha 8-at mérek éjjel, akkor korrigálok és nem 10-zel kelek, hanem 5-tel :) De nem mindig tudok korrigálni persze, van, amikor 7-et mérek, erre nem adok be, de mégis 11-gyel kelek, vagy 7-et mérek és 3-mal kelek... de azért nagyon fontos az éjjeli mérés, ezt terhesen muszáj lesz végig.
Arra biztatlak, hogy te kísérletezd ki a homályos dolgokat, legyél tisztában magaddal! Ezekre a kérdésekre orvos nem fog válaszolni neked, mert nem tud egyszerűen. Az orvos arra kell, hogy terhesség alatt ismerje a terhesség menetét, a vizsgálatok rendjét és FELISMERJE, ha gond van, amikor a gond a cukorból ered. Na, erre sem képes sok orvos, leginkább a terhescentrumokba tudják ezt, ezért célszerű oda járni.
Sok sikert nektek és ne aggódj, ezek nem rossz cukrok! Amiket a neten olvasol, a fele régi adatokon alapul. 30 éve valóban kockázatos dolog volt szülnünk, de ma már! Ma már szó sincs ilyesmiről és ma már nem lesz több fejlődési rendellenességgel születő babájuk a cukrosoknak, mint az egészségeseknek, nincs mitől félned. Ami ma zajlik, az majd a 20 év múlvai statisztikákban fog csak megjelenni a neten.
 

mantanya

Aktív tag
Csatlakoznék és is a csajokhoz :). Úgy gondolom, nagyon sok "jó" diabetológus van, de kevés "látott" cukros kismamát (nem terhességi cukorról beszélek). Én is azt javasolnám, hogy keress egy centrumot, ahol nem vagy fehér holló. Ez kicsit nagyobb macera, mert utazgatás, orvosváltás, stb... De szerintem mindenképp megéri. Mert azért mégiscsak másabb a cukorgondozás terhesség alatt. Ott egy csapat dolgozik együtt. Belgyógyász-nőgyógyász-szemész.. Ismerik egymást és nap mint nap foglalkoznak hasonló esetekkel. A terhesség alatt gyakrabban kell látogatni a nőgyógyászt, mint egy átlagos terhességnél, havonta (van, hogy 2 hetente) kell szemészhez menni.
Viszont az is igaz, hogy te ismered legjobban magad, így a belgyógydokival lehet konzultálni, de a lényeg, hogy te le tudd reagálni a dolgokat... Én az első két terhességet abszolút vasszigor mellett csináltam végig... Nem avatkozhattam bele az inzulinba, nem korrigálhattam magamtól, stb. "tudatlanként" talán jobb is volt ez így...Aztán a pumpával, egy új dokival a következő két terhességnél "szabad kezet" kaptam. Mindent megbeszéltünk, de a döntés nálam volt.
A 7,1-es HgA1c nem szörnyű. Nekem az utolsó terhességnél magasabb volt az "induló" értékem. Biztos vagyok benne, hogy lentebb fog ez menni. Egyrészt, mert terhesen már van motiváció, másrészt, mert az első 3 hónapban amúgy is alacsonyabbak a cukrok, harmadrészt pedig mert állandóan mérni fogsz :D, napi akár 10x is, így hamar utána tudsz menni a dolgoknak... Az első 3 hónap nagyon meghatározó valóban... De ilyenkor általában alacsonyak a cukrok és sok a hypo. Nálad erre majd különösen figyelni kell, a Somogyik miatt... De nehogy azt gondold, hogy soha nem szaladt fel a cukrom a terhesség alatt. Mindig azt mondom, hogy képtelenség úgy végigcsinálni, hogy ne mérj magasabb értékeket. Van, hogy önhibádon kívül, van hogy azért, mert bűnözöl. A lényeg, hogy menj utána és gyorsan korrigálj.

Bocsi, hogy hosszú lettem:). Csak arra szeretnélek buzdítani, hogy merj belevágni, nem olyan mumus ez a dolog, mint ahogy a dokik mondják és a nagy könyvek leírják. Páran végigcsináltuk már. Én nagyon drukkolok neked!!!
Üdv:
 

jiguti

Új tag
Köszönöm csajok az ismételt biztató szavakat, öröm ide járni! :) A terhes centrumon már én is sokat agyaltam, csak jelenleg még nem tudom hogyan oldanám meg, hogy 220km-t vonatozzak oda aztán vissza kéthetente- havonta (autónk sajnos nincs). A dokimmal kapcsolatban magam sem tudom, hogy mi a helyzet... amikor először hoztam fel neki a baba témát, azt mondta, hogy több terhes kismamája is volt már, team-ben szoktak dolgozni a nőgyógyásszal, és ha nincs sajátom, akkor ő ajánlaná azt akivel már többször dolgoztak együtt stb. Megmondom őszintén, hogy közben "leinfoztam" , hogy orvosi körökben mit mondanak róla, és azt mondták, hogy szakmailag nagyon jó, csak kicsit "elvarázsolt" és legyek kicsit rámenősebb vele, igenis kérjem, hogy nézzük meg együtt az eredményeket stb.,ezért gondoltuk a párocskámmal, hogy megkeressük rendelésen kívül és beszélünk vele.
Már az is az eszembe jutott, hogy lehet csak alul motivált szegény, mert tényleg eléggé lehúzó látvány a hétfői cukros szakrendelés nálunk, ami inkább hasonlít egy tokiói tőzsdére, mint kórházra... pince helyiségben 60-70 ember nyomorog, 10 ülőhely, mindenki papírokat lobogtat, levegő semmi és az átlag életkor 72 év, de az is csak azért mert egy másik fiatal és én ott állunk és javítjuk az átlagot :) Ez egyébként mindenhol ilyen? Vagy vannak szerencsésebbek?
Közben felkerestük már a nőgyógyászt is, nagyon kedves és segítőkész volt, azt mondta, hogy minden rendben és amint start jelet kapunk, vár szeretettel. Egyébként a városunkban ez a doki egy elég "keresett" orvosnak számít, endokrinologus szakirányú, nagyon jó ultrahangos szakembernek tartják és mindenütt nagyon jókat mondtak róla... bizakodok, hogy így lesz! :) Úgy búcsúztunk, hogy reméli legközelebb már egy pozitiv terhességi teszttel jövök! :)
Időközben ismét eltelt a 3 hónap, és most mennem kellene a rettegett HgA1c-re, de nem merek... jó pár hypo-somogyi volt az elmúlt hetekben (ma reggel is sikerült egy 3,3-al indulni), valahogy sejtem, hogy azt a start jelet nem most fogjuk még megkapni...
Igazatok van, hogy le kell engednem kicsit (tegnap eldobtam a cukormérőt, amikor lefekvéskor 11,2 mértem 6,0 helyett és előtte mindent ugyanúgy csináltam és nem bírtam felfogni!!!) Mához öt hétre lesz az esküvőnk, meg próbálok arra koncentrálni, kicsit elterelni a gondolataim... utána nászút, kis lazulás, hátha az őszi falevekkel együtt megérkezik a start jelünk is... :)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
lányok, a HbA1c terhesen nem csak azért alacsonyabb, mert ennyivel jobbak a cukraink, hanem mert ez egy fehérje, ami fiziológiai okokból terhesség alatt megváltozik és emiatt alacsonyabb lesz (a süllyedés meg pl terhesen általában magas lesz, de az akkor normális).

jiguti, ilyen esetben érdemes konzultálni egyszer egy terhes centrumos dokival (erre tényleg nagyon tudom ajánlani Thaisz főorvosnőt), aki segít eligazítani téged. Megmondja,hogy jó helyen vagy-e pl., ha nem, hová tudsz menni legközelebb. Megmondja,hogy valóban szükséges-e még várni a strat jellel vagy nem. Mindenesetre esküvő előtt annyira nem lenne jó teherbe esned, mert akkor hogy veszel részt az egészben, ha 150%-ban a cukraidra kell figyelni? A pozitív teszttől csak ekörül fog forogni az életed, főleg az első 3 hónapban. Ha nem annyira stabilak a cukraid, akkor ilyenkor a munkát is abba kell már hagyni.
A másik pedig, ha pennel tényleg problémáid vannak annak ellenére, hogy nagyon figyelsz és mindent megteszel, akkor gondolkozz el a pumpán. Lényegesen könnyebb lenne vele a terhesség (és az életed is)! Terheseknek azért ajánlják a pumpát, mert sokkal jobbak vele a cukraik és mégis szabadon élhetnek!!
 

mantanya

Aktív tag
Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy használ-e valaki közületek FlexLink szereléket. Én mióta pumpás vagyok, ezt használom. Nem is volt vele semmi problémám. De azok a kanülök, amiket az elmúlt két alkalommal kaptam, nem valami fényesek.

- Eddig alig lehetett levakarni a bőrről a ragasztót (az sem volt valami kellemes), most meg nem bír ki 3 napot sem, és leesik magától. Persze, az ember jobban izzad most nyáron, stb., de már az elmúlt 6 hónapban is így volt.
- Gyakran megy mellé az inzulin. Úgy, hogy a tapasz elázik, mert valahol mellé folyik. És ez nem csak a többedik napon, hanem volt már rá nem egyszer példa, hogy a kanül csere után rögtön.
- Volt olyan is nem 1x, hogy mikor kiveszem, látom, hogy meg van törve a kis műanyag cső. A pumpa nem jelez, hogy el lenne tömődve, de valószínű, hogy nem ment be az inzulin, amit adtam.

Ha esetleg van valaki, aki ilyen szereléket használ, esetleg tapasztalt hasonlót, az írjon már légyszi! vagyis mondjátok már, hogy nem én vagyok a béna!! Amúgy tényleg szabad szemmel is látható, érzékelhető, hogy más anyag, valami lightosabb.
Valaki???
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy használ-e valaki közületek FlexLink szereléket.

az írjon már légyszi! vagyis mondjátok már, hogy nem én vagyok a béna!! Amúgy tényleg szabad szemmel is látható, érzékelhető, hogy más anyag, valami lightosabb.
Valaki???
Én nagyon régóta Flex-et használok, és csak 1x jött le úgy a kanül, hogy észre sem vettem. Azon is olyan volt a ragacs (miután kihalásztam a gatyám szárából ahova lecsúszott), mintha ne mis lett volna ragasztós.

Tehát ragacs problémám nem volt, viszont volt más (még régebben), és akkor a Roche-nak amikor említettem a problémát, akkor mondták, hogy becserélik, és az ugyanolyan sorozatszámú dobozt is, de annak bontatlannak kell lennie.

Beszélj a Roche-val, mondd el, mi a bibi, és csomagolj is be olyan használt kanült, amin semmilyen a ragacs. Legyen benne új kanül is, ami a dobozból van, és biztos vagy benne, hogy vacak a ragacsa. Egyébként egy picit meg is bonthatod a védőfóliát, akkor már látszik, hogy vacak a ragacs.
 

mantanya

Aktív tag
Én nagyon régóta Flex-et használok, és csak 1x jött le úgy a kanül, hogy észre sem vettem. Azon is olyan volt a ragacs (miután kihalásztam a gatyám szárából ahova lecsúszott), mintha ne mis lett volna ragasztós.

Tehát ragacs problémám nem volt, viszont volt más (még régebben), és akkor a Roche-nak amikor említettem a problémát, akkor mondták, hogy becserélik, és az ugyanolyan sorozatszámú dobozt is, de annak bontatlannak kell lennie.

Beszélj a Roche-val, mondd el, mi a bibi, és csomagolj is be olyan használt kanült, amin semmilyen a ragacs. Legyen benne új kanül is, ami a dobozból van, és biztos vagy benne, hogy vacak a ragacsa. Egyébként egy picit meg is bonthatod a védőfóliát, akkor már látszik, hogy vacak a ragacs.


Köszi az infót! Az az igazság, hogy ezek a kanülök nem selejtesek, hanem egyszerűen gyér(ebb) minőségűek. Tapad, tapad, de nem az igazi. Meg állandóan mellé megy az inzulin. Nem hiszem, hogy az lenne a baj, hogy selejtes, hanem inkább "kispórolták" belőle az anyagot. Minőségileg közelébe sem jöhet annak, mint amit elkezdtem használni.
 
Kedves Cukorbeteg Társak!

Én a magam nevében, rengeteg embernek elküldtem! Készülök Szabó Máté ombucmannek írni egy levelet, ha valaki szeretne beszállni, csatlakozzon. Először is, az I. és II. típusú cukorbeteg között különbséget kell tenni! Mert az I. típus, NEM TEHET RÓLA, sejtelhalás következménye! Én a sportoló NBI-es kézilabdás 41 évesen kaptam, az 56 kilómmal! Tehát se kövér nem voltam, de voltam sportoló! Mégis ez lett! Azt is leírom, hogy még mellette van két autoimmun betegségem, ami a hormonrendszert érinti, és SENKI, nem meri bevállalni, az orvosok nem tudják mit szúrjak, ezt néhányan be is vállalva elmondták nekem! Most Fövényi Professzor úr segít, próbáljuk!! Tehát, sport, diéta, a legjobb orvosok vannak rajtam, még sem lehet a cukrot 8% alá vinni! Ma is lesz egy 16 kilóméteres tekerésem! Tegnap este 6,7 cukorral feküdtem le, és 18,0 lett reggelre! Még szerencse hogy rajtam a szenzor, amin majd Prof. úr látja mi folyik! Ez a szörnyű meleg is befolyásolja, és minden.
Tudjátok! Van egy novella a címe : A vakok országa olvassátok el! Hát a vakok országában élünk!
 

jiguti

Új tag
Sziasztok!

Aláírtam én is és még páran a családból... őszintén kíváncsi vagyok mi lesz még ebből... :(
Reméljük a legjobbakat!!!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Köszi az infót! Az az igazság, hogy ezek a kanülök nem selejtesek, hanem egyszerűen gyér(ebb) minőségűek. Tapad, tapad, de nem az igazi. Meg állandóan mellé megy az inzulin. Nem hiszem, hogy az lenne a baj, hogy selejtes, hanem inkább "kispórolták" belőle az anyagot. Minőségileg közelébe sem jöhet annak, mint amit elkezdtem használni.
Szia Bea!

Pont ez a lényeg, amit írtál, a "minőség". Nem csak azért kell szólnod és visszaküldened a gyér ragacsú kanült, hogy neked könnyebb legyen az életed, hanem azért is, mert nagyon valószínű, hogy nem egyedi a probléma, másnál is gyér ragacsú ez a sorozatszámú kanül.

A Roche akkor tud érdemben foglalkozni a minőségi kifogással, ha az "tömeges". Ha senki nem jelez semmi problémát, akkor lehet, hogy neked puszira (meg mert régi ügyfelük vagy) kicseréli a rossz kanülöket, de nem végeznek komolyabb minőségi vizsgálatot.
A tömeges minőségi kifogású termékeket visszaküldik az anyacéghez elemzésre, és a sorozatszám alapján bevizsgálják a gyártási folyamatot. Az érintetteket kártalanítják és ha bebizonyosodik, hogy a termék valóban silány minőségű, akkor egy körlevélben értesítik a felhasználókat, hogy az xy sorozatszámú termékeket becserélik, valamint a forgalomban lévőket visszahívják.

Tehát mindenképpen szólj a Rochenak, ők majd mondják a további lépéseket. Lehetséges, hogy már más, többen jelezték a problémát, és a te bejelentésed csak megerősíti a probléma jogosságát.

Nekem egyetlen egyszer fordult elő, hogy az adapternél szivárgott az inzulin, mert megrepedt a cső menete, és a Roche kérte hogy bugyoláljam be, és juttassam el nekik. Én mondtam, hogy ez nem sorozatos probléma, és nagyon valószínű, hogy a menetet én "szakítottam meg", de a Roche akkor is fontosnak tartotta, hogy az a sérült, repedt mentetű csövet bevizsgálja. Persze -ahogy sejtettem- az eredmény azt mutatta, hogy a menetnél azért szivárgott az inzulin, mert én valószínű én repesztettem meg a túlhúzással. De a Roche még ennél az egy eseténél sem akarta hagyni, hogy egy diabos 30-as cukrot produkáljon úgy, hogy a levegőben lógott a minőségi kifogás lehetősége.
 

barbanya

Új tag
Kedves Fórumozók!

Először is, üdvözlet mindenkinek! :) Én már régóta olvasgatom a hozzászólásokat, és elmondhatom, sokat tanultam. Mantanya írásaiért pedig külön köszönet! Immár 18 éve vagyok cukorbeteg, és elég régen szerettünk volna babát. kb. 4 éve a pajzsmirigyem is elszállt, így elég nehezen kezelhetővé vált az anyagcserém. :-( Ennek ellenére szorgalmasan jártam az előgondozásra, de sajnos nem sokat javult pennel a helyzet. A pumpától nagyon idegenkedtem... Végül a gondozó team ügyes csellel előírta a napi négyszeri Humulin R terápiát. Gyakorlatilag 3 hétig nem aludtam. Így tavaly januárban kértem a pumpa kipróbálását. Medtronic Paradigm Veo pumpát kaptam, és a próbaidő lejártakor 5,8 volt a HgA1C! Szeptemberben 5,6, és novemberben teherbe estem! :) Az első trimeszter eredménye: 6,3, a másodiké: 5,3. Mivel a 34. héten járunk, hamarosan esedékes még egy labor! Nem mondom, hogy könnyű, de amikor a kisfiamra gondolok, könnyebbnek érzem! Úgyhogy kitartást mindenkinek. Én úgy érzem, hogy pumpa nélkül nem ment volna! (Pedig engem aztán nehezen győztek meg! :)
És persze köszönet mindenkinek, aki megosztja tapasztalatait ezen a fórumon!
 

tubi

Aktív tag
tökigaza van... a cél nyilvánvalóan a rövidtávú költségcsökkentés, legalább elismernék ezt és nem bújtatnák a betegegyüttműködés ösztönzésének köntösébe... igenis el lehet választani a nemtörődöm embereket (furcsa módon én kizárólag csak 2-es típusúakat ismerek ilyet és ennek magyarázata is van - ők ugyanis ritkábban hypoznak! - vagyis a cukorbetegség egyetlen olyan zavaró tünetét, amely hirtelen jelentkezik, nagyobb részben kerülik el) és azokat, akik próbálják betartani, de nem megy. mondja már meg a kedves kormányunk, hol van lehetősége egy több gyermekes családban élő szülőnek, hogy hetente többször sportoljon, amikor a mostani helyzetben a megélhetésért, a ki nem rúgásért akár sokkal több pluszmunkát is kénytelen vállalni... és adott munkahelyeken hogyan lenne napi 5-6-szori mérésre, időben történő étkezésekre lehetőség? a munkám során nagyon sok munkakörülményt láttam és meg tudom ítélni, hogy bizonyos munkakörökben lehetetlen olyan kötött életritmust betartani, amit az "olcsóbb" inzulin megkövetel... ezért írtam, hogy nyilvánvalóan a rövid táv a lényeg, mert hosszú távon mit lehet választani? más munkát keresel, ahol jobban tudsz foglalkozni a cukroddal - na ki válogathat a munkaajánlatok közül mostanában??? vagy visszatérsz az "olcsóbb" inzulinra, válallod a szövődményeket, amit viszont ugyanúgy az állam fog megfizetni... már ha addigra még lesz egészségügyi ellátás a mai formában...
 
Sziasztok,

Továbbra is keresgélek a neten a cukorbetegség "megelőzéséről" , s az alábbira akadtam:
http://www.personmed.hu/dokumentumtar/15_hermann_lukacs_t1d_genetics.pdf

Nem mezei embernek íródott, de van benne egy rész (9. és 10. oldal), ahol a környezeti hatásokról és a tehéntejről írnak a 1-es típusú diabbal kapcsoaltban.
Ezt olvasva csak azt tudom mondani: Na ugye, hogy van kapcsolat!!
Egyébként a cég, akinél ezt találtam végez HLA-tesztet, ami genetikai teszt a hajlam megmutatására. Persze tudom, hogy ez a géncsoport csak az egyik tényező a kialakuláskor, de a tanulmányokat olvasva elég jelentős tényező...
 

mantanya

Aktív tag
Egyébként a cég, akinél ezt találtam végez HLA-tesztet, ami genetikai teszt a hajlam megmutatására. Persze tudom, hogy ez a géncsoport csak az egyik tényező a kialakuláskor, de a tanulmányokat olvasva elég jelentős tényező...

Erre egy gyors reakció...Nekem a 4 gyerek közül csak a lányomat vizsgálták anno születésekor (köldökvér), hogy hordozza e a hajlamot. A válasz az volt: nem. Erre a múlt hónapban (mert egyem a lelkét, Ő méri szinte havi rendszerességgel, csak úgy ellenőrzésképpen), neki lett egy 10,8 -as értéke. Be is ijesztett, de rendesen. Aztán méregettük gyakrabban, de nem volt ilyen kiugró értéke. Voltak, 7-esek, meg egy 8,4. Elmentünk vérvételre, de 5,4 es a HgA1c-je. Egy kicsit megnyugodtam, de a "motosz" ott van a fejemben....
 

mantanya

Aktív tag
Ha esetleg lenne valakinek feleslegessé vált flexlink szereléke (kanül), azt megvenném!!! Mindig kevésnek bizonyul, főleg így, hogy 2 napnál csak ritkán bírja tovább. Előre is köszönöm!
 
Oldal tetejére