Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

napocska

Őstag
Ez az egész olyan "nem akarásnak nyögés a vége" történetnek tűnik... Sajnos, nem alkalmasság alapján lesz valaki pedagógus, és a képzés során sem esik ki a rostán, aki nem oda való. Most nem volt szerencsétek, de tényleg már csak fél év, és jön a suli! Ott remélem, sikerül aranyos és együttműködő, Máté-szerető tanítónéniket kifogni. Én nem vinném másik oviba, már csak azért sem, mert láthatóan az a szándékuk, hogy kiutáljanak benneteket. (Remélem, Mátéval nem utálatosak!!) Most, hogy otthon vagy, meg tudod oldani, hogy ha nagyon betelik a pohár, egy-két napig otthon tartod Mátét, így át tudjátok vészelni a hátralévő időt. Egy közös beszélgetés a vezető óvónő bevonásával szerintem jótékonyan hatna az óvónénik motivációjára. Hajrá, Timi és Máté!
 

christina

Őstag
Szia Csiguka!
Szomorúan és felháborodottan olvastam soraidat a "kedves" óvónők hozzáállásáról és stílusáról. De nem féltelek. Ügyesen meg fogod oldani ezt is, mint minden mást. Csak az erre elvesztegetett időt és energiát sajnálom. Valamint nem kellene neked a kis pocaklakós állapotodban idegeskedni. Drukkolok.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hát, ezaz... Ezt a fél évet kellene valahogy kihúzni... Aztán elhúzni... :roll: De jó messzire! :rolleyes::cool:
Fél év? Ahogy én téged ismerlek, ha a hátadon fát vágnak és fél lábon kell ugrálnod, akkor is kibírod.8) Hogy az ovisnénik kibírják-é??? Hát az meg nem nagyon aggaszt.:evil:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Hát Timi... mi is küzdünk ám rendesen... pedig nekem mégcsak nem is cukros a gyerekem... 1 hete járt oviba, amikor délután azzal fogadtak, hogy kiment a gyerek az utcára, de szerencsére nem a főútra, ahol buszok is járnak, hanem a másik irányba (arra lakunk) és persze lehordtak, hogy miért nem tanítottam meg, hogy nem lehet csak úgy "lelépni". Köpni nyelni nem tudtam. Azóta többször is elmondta az óvónő, hogy ezért én vagyok a hibás. Az, hogy nyitva volt a belső ajtó és a külső is, az is biztos az én hibám. Felajánlottuk, hogy fizetünk egy automata zárat a kinti kapura,mert azt egyelőre a szülők reteszelik, de azok ugye nem mindig reteszelik...én meg nem a többi szülőre bízom a fiam, hanem az ovira... Közölték, hogy nem kell, mert a szülők zárják rendesen a kaput (??). Nade, akkor is nekem kellett volna megtanítani, ohgy ne menjen ki (mintha sosem tanítottam volna ilyet a gyereknek). Aztán ottaludt először és nem vették le a cumijának a tokját, pedig ő szólt, hogy segítsenek neki (egyedül nem tudja) és akkor hívtak engem, hogy nem megy az ottalvás,vigyem haza (előre megmutattam, mit kell levenni). Bementem és tényleg csak hallom, ahogy sír szegény bent és akkor kihozták, majd a karomban sírva elmondta, hogy ő szólt az óvónőnek, hogy vegyék le a tokot, de senki sem figyelt rá - engem meg hívtak, hogy sír a gyerek, vigyem haza. És ilyenből még volt vagy 20, ennél kisebb kaliberű dolog. Volt, hogy 2 hétig csak sírt az oviban, teljesen maga alatt volt. Aztán beteg lett, itthon volt és utána könnyebb volt, valahogy sikerült elfelejteni ezeket, azóta csak kisebb incidensek voltak, amik engem érintettek, engem csesztetnek, hogy mit csinálok rosszul (pl nem értik, hogy hipotón és ezért nem tudja visszatartani sokszor a pisit, ezért RÖGTÖN wcre kell vinni, nem tehet erről, de 3 hétig tartott, mire megértették, hogy ez egy neurológiai probléma, nem én vagy a gyerek a hülye - pedig integrált ovi...).
Szóval az óvónők különböznek, van ahol jófejek és van, ahol nem... Ebben az oviban pl elképzelhetetlennek tartom, hogy figyelnének egy cukros gyerekre.
Na, a lényeg, hogy mi nem találtunk más ovit és Nimónak meg nagyon kellenek a gyerekek, mostmár ő akar nagyon menni,mert barátai lettek itt. Nálatok könnyű átvinni máshová? Én több ovit próbáltam és a fenébe küldtek el. Mindenhol 20-30 fős várólista van.
 

christina

Őstag
Szörnyű ezeket olvasni. Már a lányom idejében (11 éve) sem tetszett egy csomó dolog az oviban, de azt gondoltam bennem van a hiba. Úgy látom a problémák fennállnak és durvábbak lettek. Ez szomorú.
 

dg

Őstag
Timi!

Majd írj arról, hogyan alakultak a dolgok! Nagyon remélem, hogy rendeződtek -- legalább átmenetileg...
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nem ebbe a topikba való igazán,amit írni szeretnék, de ez tűnt a legközelebbi témának...
Szóval teljesen fel vagyok háborodva az ovinkon, mert a nagyfiam (Sz. Nimród, 3.5 ;)) ekcémás, mindig is az volt és végre valahára eljutottunk odáig,hogy kiderült, hogy valszeg éretlen a bélrendszere (folyton híg a széklete is), mert túl korán kapott tejterméket. Nem allergiás, csak a folyamatos tejtermék fogyasztástól, ami túl korán indult (táppal, mert nem volt tejem), nyilván hajlama is van neki erre, még mindig nem tudja rendesen feldolgozni az ételeket és a bőrén is látszik (ekcéma). Na, a lényeg a lényeg (amúgy minden létező allergia vizsgálaton túl vagyunk és negatív minden, ezért lett ez a diagnózis), hogy 2 hónapig teljesen tejmentesen kellene ennie. Itthon már ebben profi vagyok, lévén a kisebbik tejallergiás, nade az OVI.

NEM vállalnak tejmentes étkeztetést. Csak ha én beviszem neki a kaját!!! Kérdezem, nincsen egy allergiás gyerek sem? Nem, náluk nincs. Az állam leesett, azt hittem, ma már ez normálisnak számít, hogy legalább tej vagy tojás vagy lisztmentes étkezése lehessen a gyerekeknek! Pedig nálunk reform étkeztetés van, sokkal jobb alapanyagokból készülő kaját kapnak a XI. kerületben,mint az ország legtöbb ovijában, de mégis, ennyire azért nem reform, hogy az allergiás gyerekeket ki lehessen szolgálni. Hát ezt nem hiszem el! Mit csinál az a sok allergiás gyerek, egyik sem jár oviba? Vagy mindegyik abba a kerületenként 1 oviba jár, ahol erre van lehetőség? És a cukorbetegeket hogy látják el? Ti is visztek be enni a gyereknek? Én én mit fogok most csinálni? Vegyem ki az oviból??? Ott vannak a barátai, szeret oda járni, megszokta, véééégre valahára beszokott és most jól érzi magát. Nagyon pipa vagyok...
 

dg

Őstag
Nem akarlak elszomorítani, de a tejmentes vagy gluténmentes étkeztetés biztosítása egyáltalán nem jellemző. A magam részéről egyetlen óvodát tudok, ahol ez lehetséges, ahova viszont egyéb okokból nem szívesn adnám be a gyerekemet (itt Fehérváron). Szóval, ne vedd ki a fiadat, ha csak nem tudsz jobb helyet. Ha minden kötél szakad, vinni kell neki az ételt külön. Ezek a helyzetek sokkal neccesebbek és kényesebbek szerintem, mint a diab. Sajnálom, hogy így van, és remélni sem merem, hogy a jövőben ez megvátlozna. (Egyébként régebben hallottam egy törvényi tervezetről, ami ezen változtatna, de szerintem semmi nem lett belőle, egyelőre -- majd utánanézek.)
Minthogy Hanna ezidáig semmiféle ételérzékenységgel nem küzd, a többiekkel eszik, semmi "különcködés". Lassan már teát sem viszek neki külön, az a 3 korty, amit hajlandó meginni, sokat nem oszt, nem szoroz.
 

zsuzsa

Új tag
Bizony nálunk is úgy van, hogy az egész napi ellátmányát én viszem, reggel ételhordó tea, hypo kezelésre étel, plussz kaja, nasi, szörpi az ovibban, ünnepekre, levélke az ételhordóban mikor mit kell ennie, mit mikorra csomagoltam. Így eszünk. Lehetőségünk lett volna a menüben pipálgatni, és utána csak azt vinni amit a menüben áthúztam volna, de nagyon nagy kavar lett volna belőle, én így éreztem titunak a dolgot, és tudom hogy csak azt és csak annyit eszik amennyit és amit én csomagoltam, és én ahogy megfőztem olyan lisztből, olyan édesítővel stb... Nagy macera idő energia de ez van, legalább oviba jár és nagyon jó az ovi, és még örülhetek hogy ezt így lehetővé teszik nekem.
 

dg

Őstag
Egyébként Andi a fórumról, akinek kis Andikája diabos és lisztérzékeny, teljesen gördülékenyen megoldja a dolgot. Beviszi Andika ennivalóját, az óvónénik, dadusok nagyon készségesek. Működik a dolog, s most már Andika ott is alszik délután. (Bocs Andi, hogy helyetted írtam!)
 

zsuzsa

Új tag
Ez nálunk is így teljesen jól működik, de sajnos hallom hogy ezt sem mindenhol engedélyezik ilyen gördülékenyen, és nem ilyen készségesek a megoldások keresésében. Könnyebb azt mondani hogy menjen haza ebéd előtt és stb...
 

dg

Őstag
Ez nálunk is így teljesen jól működik, de sajnos hallom hogy ezt sem mindenhol engedélyezik ilyen gördülékenyen, és nem ilyen készségesek a megoldások keresésében. Könnyebb azt mondani hogy menjen haza ebéd előtt és stb...


Ahogy írod. Nem akarásnak nyögés a vége. Elvileg minden óvodát ugyanazok a szabályok kötnek. Mégis: az egyikben azt mondják, semmi gond, a másikban el kezdik sorolni, hogy a bevitt ételhez ANTSZ, meg mittudomén mi kell... Fordítsuk le magyarról magyarra, és akkor lásd a második mondatom. :(
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Lányok, a probléma ahogy látom, nagyon is jelen van. Mi a véleményetek, ezzel nem lehetne az ombudsmanhoz fordulni?
Valamit már végre tenni kellene. Én megnéztem az oldalt http://www.ombudsman.hu/ és látom, hogy mindenféle, kicsi és nagy gondokkal is megkeresik. Valójában csak olyat várnánk el, amit vagy meg kell tenniük, vagy egy kis jóindulattal meg lehet tenni.
 

zsuzsa

Új tag
Az a baj, hogy az ember nem tudja mivel tesz jót, tény hogy cselekedni kéne, csak erre nagyon nehezen áll rá az ember, mert onnantól kezdve hogy az intézményre rászabadítom az ombudsmant, a gyereknek tuti nincs maradása, bár egy olyan helyen ahol nem foglalkoznak vele, egyébként sem maradhat. Én is gondolkoztam rajta mikor a helyi oviba nem vették fel, és flegmán elutasítóak voltak, hogy megleckéztetem a vezetőséget, de aztán nem hiányzott az az idegtépés, még én készűltem volna ki rajta, és abba az oviba ahol elsőre elutasították, az ombudsman segítségével sem akartam volna már bekerűlni. Az a baj, hogy az ombudman emberei vizsgálódnak, de anap 8 órájában nincsenek utána jelen, ás a dolgok nem úgy működnének. Ez a széllel szembe pisilés témaköre.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Jó hírrel jövök! Nálunk Sodexo az ételszállító és felhívtam őket,megkerülve az ovit. Több telefon után megkaptam az illetékes, helyi ételszállító kifőzde vezetőjének a mobilszámát. Fel is hívtam és kiderült, hogy ők nagyon szívesen főznek tejmenteset, sok oviba szállítanak így egy-egy gyereknek, lisztmenteset is, laktózmenteset is, tojásmenteset is. Bár csak az ebédet vállalták be, de ez nekem elég.
Kiderült, hogy az ovinak csak annyit kell tennie (és ezt igazán remélem, hogy meg is teszik!), hogy a fiamnak a tejmentes diéta nevű menüt kérik, nekem pedig be kell vinnem ételhordót, hogy abban szállítsák neki az ételt. Nem kerül se többe, se kevesebbe.
Ami a hátránya, az az, hogy tulképpen simán kihagyják a kajából a tejtermékeket. Ha főzelék van, kihagyják a habarást... De persze ne akarjak mindent. Azért kíváncsi vagyok, hogy mennyire eszik meg a gyerekek a habarás nélküli főzeléket :) De ez nem számít,majd itthon kell adni nekik megfelelő vacsorát. A pohár tejet, amit uzsihoz kapnak meg majd pótolom én valamivel, azt beviszem szívesen.

Szóval, ha valakinek ilyesmi gondja van, akkor tudjon róla, hogy ezt nekünk, szülőknek kell kitaposnunk, de elvileg működik (a fickó szerint azokban az ovikban, ahol már ez működik, mind egy-egy anyuka indította el, ahogyan most én fogom itt megtenni). Csak az ovi megpróbált lerázni persze... dehát nem is vártam mást tőlük.
Magyarul a kifőzdék vállalják (a sodexo biztosan, de az a nagy másik is, nem jut eszembe a neve, ami az ország nagy részébe szállít, valami Junior vagy mi), hogy főznek ilyen diétás ételeket, csak nekünk kell "átvezetni" a dolgot az ovi és a kifőzde között, plussz nekünk kell ételhordót vinni.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Egyébként, én nem tudok 8 órás munka mellett, 2 kicsi gyerek mellett minden napra főzni. Ok, tudom, nem kell minden napra külön, de mondjuk 2 naponta sem megy. Szeptembertől 8 órában fogok dolgozni, szóval ez nem mellékes nekem...
 
Oldal tetejére